Tuesday, September 4, 2018

Do's and Don'ts Penjagaan Muka Breakout

12:54:00 PM 6
Assalammualaikum

Baru-baru ni muka Keknil breakout agak teruk juga la.. tak tau la apa puncanya.. muka jadi pedih, gatal dan naik jerawat halusssss kat area pipi ngan bibir.. ๐Ÿ˜“ pastu tangan pun gatal nauzubillah asik nak mengopek je bekas jerawat kat muka ni.. Haaa.. jadi la bertambah jahanam..



1. Antara punca naik jerawat ni, mungkin ada bertukar produk kecantikan seperti pencuci muka, skrub, pelembab atau sebagainya. Kadang-kadang, produk tu tak sesuai dengan kulit muka kita.

2. Menyental atau menggosok muka terlalu kuat semasa mencuci muka. Bila buat macam tu, kulit muka mudah menggelupas.

3. Perubahan hormon. Haa.. jangan sangka perubahan hormon hanya dikaitkan dengan period je. Tapi kalau korang stress pun hormon boleh berubah. Sebab tu ada certain orang bila stress, time tu dia boleh makan coklat macam piranha padahal sebelum ni dia tak pernah suka coklat pun. Haaa.. ni perumpamaan je la.

Jadi, berbalik kepada cerita muka Keknil yang breakout kaw-kaw ni. Dia punye breakout tu sampai merengit-rengit muka macam ada cacing kat muka ni. T__T rasa pedih pada masa yang sama, kulit kering gile macam padang pasir. bila pegang kulit ni, rasa menggerutu. Haihhh... fikir pasal muka breakout ni boleh jadi stress...

So, macam mana Keknil recover semula muka breakout ni. Do and don't dalam merawat kulit breakout.

Do's : Rawatan Kulit Breakout

Dapatkan nasihat doktor
Of course la kena pergi klinik dulu. Keknil takde la pegi klinik pakar sangat pun, kalau dalam website dia kata ada scan kulit bagai, tapi bila sampai sana, eh.. macam klinik Krishna je. Takde scan-scan bagai. Dia just tanya, kita jawab, pastu pegang sikit-sikit je. Lepas consult tu macam kecewa pun ada la juga, sebab kata ada scan kulit. Tapi takde pun. Tapi bersangka baik je la. Ubat dia bagi pun macam-macam. Dan alhamdulillah.. walaupun klinik biasa-biasa je, tapi hasilnya sangat wowww... sebab tu orang kata, don't judge a book by it's cover. ^_^

Ini ubat yang Keknil dapat dari klinik dan follow je arahan makan ubat tu, serius, tak sampai seminggu memang hilang segala mak nenek jerawat halus tu.

Tukar rutin pemakanan
Keknil tukar rutin makan. Keknil kurangkan makan makanan yang berminyak. Bukan tak makan langsung ye, tapi kurangkan. Sebab ini adalah antara penyumbang jerawat yang tah apa-apa naik kat muka. Jerawat takde mata pun sibuk nak naik juga. ๐Ÿ˜ฆ banyakkan makan berstim dan buah-buahan. Of course sekarang ni musim buah mangga, naga dan durian. Jangan makan durian banyak sangat plak, Keknil banyak makan buah naga yang mempunyai banyak kandungan Vitamin C. Ia juga membantu mengurangkan jerawat. Memang Keknil amalkan makan buah naga sehari sebiji.

Gunakan produk free-soap facial wash
Keknil tukar produk dari produk yang biasa Keknil pakai iaitu Safi Balqis Oxywhite kepada produk Simple.  Kenapa Simple dan bukan Cetaphil? Sebab Simple lebih murah. Hahahhaa.. Keknil ambik produk Simple yang dalam travel pack punye tu. So, dia ada 3 item, cleanser, toner dan lotion. Murah la sikit tak sampai RM20 pun untuk set tu.

Pakai Moisturiser
Ini memang Keknil sentiasa  pakai untuk mengekalkan kelembapan pada muka. Bila muka breakout ni, ada certain part pada muka yang nampak macam okey je takde masalah dan ada part yang rasa menggerutu gile. So, pakai je moisturiser ni walaupun part yang menggerutu tu tak hilang pun. Jangan sesekali tinggalkan moisturiser. Moisturiser yang Keknil pakai adalah Prime E Creme yang Keknil dapat dari klinik. Setakat ni memang sangat berkesan. Oh ye, Vitamin E ni sangat sesuai untuk membantu recover balik muka yang tengah breakout. Jadi kalau korang cari moisturiser, korang cari yang ada Vitamin E.

Banyakkan minum air kosong
Keknil memang amalkan minum air kosong sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Kadang lebih tapi itu lebih bagus. Minum air kosong ni bukan sahaja dapat menghidrasikan kulit, tetapi juga dapat membantu sistem pencernaan. Elok apa ulang alik pegi tandas dari ulang alik pegi hospital. ๐Ÿ˜‚

Don't : Rawatan Kulit Breakout

Elakkan pakai whitening produk
Elakkan pakai produk yang ada fungsi whitening. Kita nak heal kulit muka kita dari masalah jerawat jadi letak tepi dulu fungsi nak putih-putihkan kulit ni. Kulit muka sensitif tak bagus untuk muka berjerawat. Sebab fungsi whitening ada bahan yang menyebabkan proses healing tergendala dan menyebabkan kulit rosak.

Tak payah pakai serum / essence
Semasa muka tengah breakout, semua ni tak payah pakai. Letak tepi dulu. Sebab ada certain serum / essence yang membuatkan kulit muka jadi kering. Kita repair dulu masalah breakout ni, muka dah okey, baru kita pakai serum / essense yang sesuai dengan kulit muka kita.

Say BIG NO to mekap
Jangan mekap. Yes. Memang korang akan nampak, Yewww... huduhnya muka aku. I feel you. Orang pandang muka kau macam kau ni alien. Lepas pakai moisturiser tu, dah ! Jangan sambung pakai pape lagi. Biarkan muka free je tanpa bedak, foundation dan segala mak nenek mekap tu. Lagipun, kalau mekap juga, muka korang akan bercapuk. Lagilah tak helok. So biar je. Be yourself !

Elak Skrub Muka
Sementara kulit breakout ni, Keknil memang takde buat skrub muka. Skrub muka bukan tak bagus, boleh je nak buat seminggu sekali. Tapi Keknil punye breakout tahap rasa macam ada menda gerak-gerak dalam muka ni, walhal takde pun ๐Ÿ˜Œ tu yang tak yah la skrub. Pakai je produk Simple tu je pun dah cukup.

Jangan sentuh muka
Ini dari Keknil kat Jepun lagi, fasilitator Keknil masa tu selalu pesan. Don't touch your face. There's many bacteria on your hand. Begitu pesan dia. Jadi sepanjang muka breakout ni, Keknil cubalah amalkan untuk kurangkan sentuh muka ni. Walau hakikatnya, tangan ni gatal je nak picit jerawat la, nak kopek muka ni. Hahhaha.. Memang banyak sabar la sepanjang muka breakout ni.

Jadi, inilah Do's and Don;t yang Keknil buat untuk atasi muka breakout. Serius, Keknil memang hilang keyakinan diri kejap bila muka breakout ni. Nak pergi event sana sini pun rasa lemau je sebab muka tak semenggah. Hahahha.. Tapi pegi keje elok plak ek.. ๐Ÿ˜œ

Lain orang lain caranya dan bila buat rawatan ni, kena ada try and error. Kalau ikutkan, muka Keknil ni masih belum okey lagi. Dan Keknil masih guna ubat yang diberikan oleh doktor. ^_^

till then, tatababai

Monday, August 20, 2018

Cannis Mobile Apps dengan fungsi 7 dalam 1

9:11:00 AM 2
Assalammualaikum

Lambakan aplikasi e-dagang di pasaran pada masa kini memberikan persaingan yang sihat malah turut memberikan pengguna pilihan yang lebih banyak untuk membeli di mana-mana platform dan aplikasi yang diinginkan.


Cannis merupakan aplikasi yang menggabungkan e-dagang, membeli belah atas talian, penyiaran secara langsung dan blockchain yang meliputi asas harian seperti makanan, minuman, hiburan, pakaian malah merangsang model perniagaan dan memacu gelombang baru APP.

Ong Tee Keat berkata pertumbuhan pesat pengguna media sosial China, kadar penembusan telah meningkat dengan ketara, dan kebangkitan blokchain telah membatalkan industri semasa dan operasi sosial. Blockchain, kebijaksanaan dan Internet adalah antara tiga teknologi teratas yang China perlu perkukuhkan.

"Cannis adalah platform merintis perancangan program, teknologi produk, promosi operasi dan visualisasi data. Ia mempunyai hampir 100 jurutera profesional dan pasukannya mempunyai keupayaan penyelidikan dan pembangunan yang kuat. "

Sejak Mac tahun ini, Cannis telah memperolehi syarikat-syarikat teknologi berturut-turut termasuk Internet, permainan dalam talian, peranti mudah alih, dan perkongsian data yang besar, dan pada masa yang sama, ia telah menjadi rakan kongsi Google, dan meningkatkan kebolehbacaan APP Cannis, dan keselamatan sistem

"Cannis APP menggabungkan tujuh fungsi paling popular peranti mudah alih, termasuk siaran langsung dalam talian, e-dagang langsung, permainan dalam talian, video pendek, social media, belanja diskaun dan pembayaran digital. Ia akan mengumpul lebih daripada sepuluh ribu pengguna dalam masa 24 jam. "

See.. seronok la kaki shopping ni boleh shopping macam-macam kat Cannis ni. ^_^

Aplikasi Cannis ini boleh didapati di Google Play Store tetapi buat masa ini belum lagi terdapat di Apple Playstore. Walau bagaimanapun, korang masih boleh install melalui http://api.ickapay.com/download/index.html dan ikuti arahan yang diberikan.

you think it, we build it

Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Website :  www.cannis.app
Instagram :  www.instagram.com/CannisApp
Facebook :  www.facebook.com/CannisApp

till then, tatababai

Friday, August 17, 2018

Raikan hari bahagia dengan Flower Chimp bermula dari RM89!

9:30:00 AM 1
Assalammualaikum

Zaman sekarang ni serba serbi pembelian melalui dalam talian. Cepat, mudah dan ringkas. Kalau tak, nak bersiap dari rumah je dah makan masa sejam. Belum lagi nak tempuh jalan jem, bayar tol dan parking. Dan bila sampai kat tempat dituju, belum tentu pula barangnya ada. Hahahha.. See.. betapa zaman dah berubah.

Keknil sendiri lebih suka shopping secara online. Kalau boleh serba serbi nak order je time baring atas katil tu, tetau je barang dah sampai depan rumah. Hahahha

Dan jangan tak tau, sekarang kalau nak order online, bukan sekadar tudung, baju, kasut je tau yang boleh ditempah melalui dalam talian, nak order bunga pun boleh!


Flower Chimp yang telah ditubuhkan oleh dua orang usahawan dari Jerman iaitu Maximilian Lotz dan Niklas Frassa dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Memenuhi keperluan terhadap bunga berkualiti tinggi pada harga yang berpatutan malah turut disokong dengan perkhidmatan penghantaran percuma ke seluruh negara.

Pelbagai pilihan jambangan bunga sempena hari lahir, kehadiran bayi baru lahir, titipan istimewa untuk kesayangan sempena sambutan hari lahir, Hari Kekasih, Hari Ibu dan sebagainya dengan harga serendah RM89 sahaja.



Flower Chimp juga turut menawarkan perkhidmatan penghantaran bunga secara percuma ke atas semua tempahan tanpa had perbelanjaan minima. Malah pelanggan juga boleh menjadualkan penghantaran pada hari yang sama bagi semua tempahan yang dibuat sebelum pukul 1 tengah hari untuk memberi kejutan buat yang tersayang.

Ingin memberi kejutan kepada yang tersayang? Ingat Flower Chimp!


Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Laman Sesawang: https://www.flowerchimp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/FlowerChimpMY/
Instagram: @flowerchimp

till then, tatababai

Wednesday, August 1, 2018

Itinerary 5 hari 4 malam di Lombok

8:39:00 AM 4
Assalammualaikum


Selesai sudah liburan keknil di Lombok. Sangat indah dan mendamaikan. Walaubagaimanapun, beberapa hari lepas Keknil balik dari Lombok, telah berlaku gempa bumi di bumi Lombok yang mengorbankan beberapa nyawa. Takziah Keknil ucapkan.
Di sini, Keknil ingin berkongsi itinerary Keknil di Lombok selama 5 hari 4 malam.









Day 1 | 20 July : Airport - Sasak Traditional Tour – Check in Hotel ( L )
Setiba di Pelabuhan Lembar, peserta akan di sambut oleh team kami yang ramah dan sopan. Kemudian dilanjutkan program Sasak Tradisional Tour yang diawali dengan mengunjungi Desa Sukarare; yang merupakan perkampungan pusat penjualan dan pembuatan tenun ikat khas pulau Lombok lalu menuju Desa Sade/Ende; yang merupakan bentuk dusun tradisional suku Sasak, dimana Anda dapat menyaksikan lumbung padi tradisional dan rumah-rumah yang dibangun dengan menggunakan bahan-bahan kuno. Dilanjutkan dengan mengunjungi Pantai Kuta & Tanjung Aan; yang terkenal akan pantai pasirnya yang putih dan sebagian lagi berbentuk khas seperti butiran merica, makan siang di local restoran di areal pantai kuta, setelah puas berwisata di sekitar pantai, selanjutnya menuju hotel dan istirahat.

Penginapan : Bole Homestay



baru sampai


selepas lama mereput ~ kegembiraan tiada batasan. Hahaha


lunch kat sini


yumsssss


Desa Sukarare ~ boleh cuba pakaian tradisional dan berposing. Nak baring pun boleh!


Desa Sade


Friendship till the end


Tanjung Aan


Pantai Kuta


Day 2 | 21 July : D Max Hotel – Gili Trawangan ( L )
Sarapan pagi di hotel, dilanjutkan dengan program Gili Trawangan Tour, yang merupakan salah satu pilihan paket  wisata harian yang menjadi primadona bagi sebagian besar wisatawan. Diawali dengan melewati Bukit Malimbu dengan pemandangan laut yang indah serta pemandangan tiga Gili yakni Gili Air, Meno dan Trawangan, selanjutnya menuju pelabuhan untuk menyebrang ke Gili Trawangan dengan menggunakan perahu mesin. Setelah tiba di Gili Trawangan anda dapat menikmati berbagai ragam aktivitas ( Personal Account ) seperti Diving, Snorkeling, Glass bottom boat, Marine walk, Canoe, Bersepeda, Naik Cidomo, hingga tiba waktu makan siang di lokal restotan yang sudah kami siapkan. Setelah puas menikmati aktivitas wisata, selanjutnya proses ke hotel.

Penginapan : Blue Marlin Hotel


Bukit Malinbu

tengah tunggu private boat.


Gili Trawangan

lunch time

naik basikal ~ melecet punggung uiiiii

lepak tepi pantai di Gili Trawangan

berposing sakan di Ombak Sunset

Day 3 | 22 July : Check out hotel - Water Fall Tour – in @ Bel Air Villa. ( B.L.D )
Sarapan pagi di Hotel, kemudian check out lalu berlayar kembali ke pulau utama Lombok, lalu dilanjutkan dengan tour ke Air Tejun Sendang Gile dan Air Terjun Tiu Kelep yang berada tepat di bawah kaki Gunung Rinjani. Panorama yang disajikan di lokasi ini sangat indah dimana terdapat air terjun yang sangat indah dengan 2-3 susun yang keluar deras dari berbagai celah hijaunya hutan tropis Gunung Rinjani. Sementara untuk menuju lokasi di sepanjang jalan kicauan burung dan jinaknya monyet hutan cukup menjadikan hiburan yang menarik serta beningnya aliran sungai di sepanjang perjalanan membuat kita ingin segera tiba di lokasi Air Terjun. Jika ada sisa waktu, kemudian kembali ke kota dan menuju Taman Narmada; Taman peninggalan kerajaan Karang Asem yang di bangun pada tahun 1727, yang mana terdapat mata air yang konon mitosnya dapat menyembuhkan penyakit dan dapat membuat awet muda. Acara dilanjutkan dengan makan malam di restaurant yang telah kami tentukan. Seusai makan malam kemudian menuju ke hotel untuk proses re-check in dan istirahat.

Penginapan : Cozy Cottage


Lunch kat sini


Pemandangan dari kaki gunung Rinjani


Day 4 | 23 July : Trio Virgin Islands Tour. ( B.L.D )
Setelah sarapan di hotel, kemudian penjemputan di Loby lalu melajutkan tour menuju Gili Nanggu; yang terletak di daerah Sekotong, Kabupaten Lombok Barat bagian selatan dan berada diantara Selat Bali – Lombok. Pulau ini sangat terkenal dengan keindahan bawah laut yang masih alami dengan keunikan ikan-ikan hiasnya yang jinak dan bisa diajak bermain di saat kita snorkeling. Selain Gili Nanggu, masih banyak lagi pulau-pulau kecil yang dapat anda kunjungi di seputaran daerah Sekotong ini, yaitu Gili Kedis dan Gili Sudak. Pulau-pulau tersebut memiliki hamparan pasir putih yang bersih, yang membuat para wisatawan terasa seperti di pulau pribadi. Sore hari anda akan diantar kembali ke hotel untuk beristirahat.


breakfast time

our supir ~ kaki scam ni sebab suka amik video kitorang tengah gila.. hahahaha

Day 5 | 24 July : Check-out hotel - Transfer ke Airport (B)
Sarapan pagi di hotel, kemudian free program menikmati facilitas hotel sampai tiba waktunya check-out hotel dan penjemputan, kemudian menuju airport untuk melanjutkan penerbangan menuju destinasi berikutnya atau kembali ke kota asal.


bersama owner Cozy Cottage ~ cari bugsy





Untuk trip ini, kami booking sendiri hotel dan penginapan. Untuk hari ketiga juga kami tak mandi pun air terjun tu sebab hujan selebat-lebatnya. Jadi kami pull out dan hanya mampu mandi air hujan je. Hahhaa.. Last-last, hari ketiga tu kami penuhi hari dengan shopping.


Itinerary ni bukan semua kami follow. Ada tempat yang kami tak nak pergi, kami skip tapi atas persetujuan supir juga la. Dan tempat gantian mestilah sehala dengan tempat kami lalu tu. 
Kalau dari Lombok Timur tetiba nak ke Lombok Barat.. memang mendapat la.. sila tambah ongkosnya. Hahhaha..


Nanti Keknil buat review penginapan kami pulak. Alhamdulillah, walaupun nama penginapan tak semenggah tapi kami sangat puas hati. Jangan pandang penginapan tu pada nama je tau, rasai dan nikmati sendiri pengalaman menginap di situ. ^_^






till then, tatababai





Thursday, July 26, 2018

Lazada Big Baby Fair 2018 kembali lagi dengan diskaun sehingga 80% !

7:30:00 AM 5
Assalammualaikum

Mentang-mentang dah gaji.. jadi sale sana sini sampai tak tahu nak shopping kat mana. Hhihihi.. Keknil nak kongsi sikit yang Lazada Big Baby Fair sedang berlangsung dari 25 sehingga 29 Julai 2018 ini !


Menariknya sale kali ini, korang bukan sahaja dapat menikmati harga diskaun kaw-kaw sehingga 80% malah sale ini turut merangkumi produk bertaraf international. Haaa gitu ! Dah tak payah susah-susah nak pegi pasaraya harung jalan jem, cari parking, dengan anak uwekk uwekkk menangis kiri kanan. Dengan Lazada, segalanya jadi mudah.



Selain itu, Lazada Big Baby Fair ini juga turut menyediakan tawaran voucher, Flash Sales, Free Shipping, Bundles malah tawaran Hot Deals bawah RM49 ! Bertambah seronok la nak shopping untuk anak-anak, anak buah, anak saudara dan anak-anak lagi.


Kalau korang dah shopping tu, jangan lupa sertai peraduan Big Baby Fair Instagram Photo Contest - Mission Adorable! Macam mana tu?


Ala.. korang dress up anak korang dengan pakaian ala-ala spy macam James Bond ke Ethan Hunt ke.. Lepas tu, gayakan dengan gambar yang menarik. Mesti comel je si comel bergaya ala-ala spy ni kan. Dengan cermin matanya, gayanya, keletahnya.. Omo.. bayangkan sahaja dah membuatkan Keknil rasa comel.. Hikhikhik..

Suit up your Super Spy Agent baby and stand a chance to win up to RM1000 voucher for Mother & Baby products! The theme is Baby Spy!


Bila lagi nak melaram ! Kan.. Boleh menang lagi. Tak rugi cuba tau... Tapi.. macam mana caranya?

1) Dress up anak korang dengan tema Baby Spy
2) Upload gambar ke dalam Instagram anda (kena pastikan akaun tersebut Public ye)
3) Ceritakan apa inspirasi korang tentang kostum tersebut dan apa reaksi bayi anda mengenainya
4) Dan jangan lupa untuk letakkan #LazadaBabySpy

Senang je kan..



Peraduan ini akan berjalan sehingga 26 Julai 2018 dan 3 pemenang yang bertuah akan di umumkan pada 28 Julai 2018. Selamat mencuba.

Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Laman Web : https://www.lazada.com.my/pages/big-baby-fair?hybrid=1
Instagram : https://www.instagram.com/p/BlcvA4Ph06l/
Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=66Z-owp68ck



till then, tatababai

Monday, June 25, 2018

Rambut Kekal Segar dengan Carrie Junior Odour Buster

9:19:00 AM 1
Assalammualaikum

Ibubapa yang mempunyai anak yang bersekolah pastinya pernah mengalami situasi di mana anak-anak pulang dari sekolah dalam keadaan berpeluh sehingga membuatkan anak-anak merasa tidak selesa dengan cuaca yang panas dan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.

Satu-satunya cara untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan ini adalah dengan memastikan anak-anak mencuci rambutnya selepas waktu sekolah, atau bermain di luar. Macam Iman ni jenis rambut panjang, jadi demi mengekalkan kebersihan rambut akan dapat mengurangkan risiko jangkitan kulit kepala selain memastikan mereka berbau segar, Keknil selalu berpesan supaya setiap kali balik dari sekolah, mesti cuci rambut untuk memastikan kesegaran rambut agar dapat mengurangkan risiko jangkitan kulit kepala. Bila dah datang kelemumur ni, memang agak susah nak la hilang. Jadi, dari usia muda ni la kena jaga betul-betul.


CARRIE JUNIOR memperkenalkan CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER, syampu yang selamat digunakan setiap hari dan memberikan haruman pada rambut sepanjang hari. Ia merupakan syampu baharu yang dirumus khas bagi menghilangkan bau yang tidak menyenangkan secara berkesan, tanpa mendatangkan kesan buruk pada rambut dan kulit kepala. Dengan aroma buah-buahan yang berkekalan selama 24 jam, si manja pasti kekal segar dan berbau wangi walaupun setelah seharian bermain dan berseronok di luar kediaman. Diperkaya dengan minyak zaitun, produk ini dapat menyuburkan dan melembutkan rambut agar mudah diurus dan disikat.


CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER hadir dalam aroma Perky Peach Fruity Burst yang menyenangkan serta mempunyai pH seimbang, lembut dan tidak menghakis untuk kegunaan seharian. CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER boleh didapati dalam dua saiz, iaitu pek 280g yang dijual pada harga RM10.10* di Semenanjung Malaysia dan RM 10.60* di Sabah & Sarawak.

Manakala CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER bersaiz 700g dijual pada harga RM20.70* di Semenanjung Malaysia dan RM 21.70* di Sabah & Sarawak. Produk CARRIE JUNIOR boleh didapati di kedai runcit, pasaraya, pasaraya besar dan farmasi utama seluruh negara.


till then, tatababai