7 Tips Mudah Untuk Mengurangkan Bil Elektrik

Assalammualaikum

Pernah tak korang terkejut melihat bil elektrik yang sampai setiap bulan? Keknil selalu terfikir “Tak mungkin Keknil guna elektrik sebanyak ini!” Padahal bukan selalu duduk rumah pun... Kadang-kadang perkara remeh ni la yang buatkan kos sara hidup lebih tinggi.. Hehehee

Setelah diselidiki, ada dua kemungkinan atau punca kepada situasi ini.

Pertama sekali, kadar tarif elektrik yang LEBIH MAHAL. Tapi itu tak semestinya tepat. Kali terakhir tarif elektrik dinaikkan adalah dua tahun lepas, pada tahun 2014. Dan baru bulan lepas, Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) ada umumkan yang tarif elektrik sekarang akan dikekalkan. Jadi, jika tahap penggunaan elektrik anda sama seperti biasa, bil elektrik korang juga tidak sepatutnya naik.

Yang kedua, ialah hakikat yang kita mempunyai lebih banyak peralatan elektrik dan gadget sekarang. Kebanyakan rumah mempunyai iPad, beberapa buah telefon, pemanas air, permainan konsol, dua buah TV dan penyaman udara di setiap bilik. Betul tak?

Walau apa pun puncanya, berita baiknya ialah, ada beberapa langkah mudah untuk korang kurangkan bil elektrik. Sesetengah cara memerlukan sedikit perubahan dari segi cara korang menggunakan peralatan elektrik manakala langkah yang lain hanya boleh dilakukan dengan bantuan juruelektrik yang bertauliah.



Jam ketahui 7 Tips Mudah Untuk Mengurangkan Bil Elektrik korang.. ^_^

1. Cuci pakaian dengan pusingan yang lebih singkat

Jika sebelum ini korang biasa menggunakan mesin basuh untuk pre-wash atau rendam pakaian, dan cuci dengan air panas, cuba tukar cara cucian dengan menggunakan air biasa dengan pusingan yang paling singkat. Dan jangan mulakan cucian semata-mata untuk membasuh sepasang stoking sahaja! Kumpul pakaian kotor dan penuhkan mesin basuh korang. Masa memcuci juga lebih jimat.. ^_^

2. Jemur pakaian anda

Sementara kebanyakkan rumah kondominium kini mempunyai mesin pengering pakaian, negara Malaysia telah dikurniakan dengan ‘alat’ pengering yang paling efektif - matahari. Jemur pakaian korang di ampian yang diletakkan di balkoni dan korang akan dapat hasil yang sama. Baju pun kurang berkeronyok dan masa untuk íron' baju juda dapat dikurangkan... hehhee


3. Gunakan kipas pada waktu siang

Adakah korang mengalami masalah hujung rambut terbelah dan kulit kering? Ini mungkin berpunca dari penggunaan penyaman udara sepanjang hari. Keknil faham kadangkala kita tak dapat nak bertahan dalam cuaca yang terlalu panas, tetapi cuba kurangkan penggunaan penyaman udara. Tak semestinya anda perlukan sejukkan seluruh rumah, sebaliknya korang boleh halakan kipas ke arah korang untuk lebih selesa. Dan ada lagi satu tips untuk sejukkan rumah.. Korang boleh ambil besen berisi air.. kemudian halakan kipas ke arah besen tersebut. Cuba duduk di depannya dan korang akan dapat menikmati kesejukan seolah-olah menggunakan penyaman udara.. Hehehe.. lebih jimat begini kan...

4. Gunakan semua tingkap yang ada

Pada waktu siang, kurangkan penggunaan lampu dengan membiarkan cahaya matahari untuk masuk ke dalam rumah. Ikat langsir dan buka tingkap seluas-luasnya. Selain dapat mengurangkan bil elektrik, cahaya matahari pagi juga akan beri keceriaan dan buat korang rasa lebih bersemangat untuk mulakan hari yang indah. Ia juga dapat meningkatkan produktiviti! Dengan membuka tingkap dan membiarkan udara luar masuk dapat mengurangkan haba dalam rumah dan juga dapat mengurangkan penggunaan penyaman udara mahupun kipas.. Semulajadi kan..



5. Cabut plug peralatan elektrik yang tidak digunakan

Ini perkara asas ! Pernah tak korang dengar tentang peralatan “vampire”? Ini merujuk kepada peralatan elektik yang sentiasa menggunakan elektrik walaupun berada dalam mod bersedia atau standby mode. Antara peralatan yang termasuk dalam kategori ini adalah TV dan telefon bimbit yang sudah dicas sepenuhnya tetapi tidak dimatikan suis. 

Untuk menghentikan peralatan “vampire” daripada terus menggunakan elektrik, pastikan suis dimatikan dan cabut pengecas selepas telefon anda sudah dicas sepenuhnya. Dan jangan lupa untuk matikan suis lampu apabila tiada sesiapa di ruang itu. 

Untuk penyaman udara pula, korang boleh tetapkan untuk ianya dimatikan pada pukul 5 pagi. Bilik tidur korang akan kekal nyaman sehingga waktu korang bangun dan korang boleh jimat penggunaan elektrik untuk beberapa jam. Kalau korang nak tau, dengan cara ini, korang dapat berjimat sekurang-kurangnya 40% dari jumlah bil elektrik korang ! Tak percaya? Cubalah... 


6. Mandi dengan air sejuk

Mandi dengan air sejuk pada waktu pagi semestinya akan memberi kejutan pada sistem badan korang. Tapi terimalah hakikat yang korang tinggal di tempat yang bercuaca tropika dan suhu air sebegitu tidak akan memberi mudarat kepada korang pun. Hehhe.. Jika korang terpaksa menggunakan air suam untuk mandi, dapatkan unit pancuran atau shower yang mempunyai pemanas air segera dan hanya pasangkan suis semasa anda hendak mandi. Atau set jadual mandi korang pada sebelah petang. Nak tau lebih fakta? Mandi dengan air sejuk dapat menguatkan tubuh badan dari lesu tau ! Hikss


7. Servis penyaman udara anda secara berkala

Ini adalah isu yang paling penting. Ramai orang menggunakan penyaman udara setiap hari. Penggunaan yang kerap ini akan membawa kepada saluran udara yang kotor, pengurangan gas penyejuk dan lain-lain isu haus dan lusuh (wear and tear). Saluran dan penapis udara yang kotor akan menyebabkan penyaman udara korang bekerja dua kali ganda lebih kuat. Jadi jangan lupa untuk bersihkan penyaman udara korang selalu.


Dengan melakukan servis penyaman udara secara berkala, korang juga dapat memastikan ianya berfungsi dengan efisien serta saluran udara yang sentiasa bersih. Selain itu, gas penyejuk juga akan ditambah supaya unit penyaman udara itu dapat menyejukkan udara dengan lebih efektif. Dan jika terdapat masalah air menitis dari unit penyaman udara itu, pastikan ianya dibaiki dengan segera.

Jika korang perlukan perkhidmatan servis penyaman udara, gunakan RecomN.com yang mempunyai ramai penyedia khidmat servis penyaman udara yang profesional sedia untuk melakukan kerja-kerja penambahbaikan rumah untuk korang yang berada di sekitar Lembah Klang. Dan penyedia khidmat servis ini akan hubungi korang dalam masa 2 jam setelah permohonan dihantar.

Jom lakukan bahagian kita untuk mengurangkan pembaziran tenaga dan bil elektrik!


till then, tatababai

Nak putih sebelum raya? Sempat lagi dengan Transbella

Assalammualaikum

Nak kulit cantik dan cerah menjelang Syawal tahun ni? Jangan risau, masih sempat lagi. Keknil pasti, ramai yang berlumba lumba nak putih sebelum raya ni kan...

Dengan hashtag #sempatlaginakcantik #sempatlaginakputih oleh Zenia Beauty, Syarikat pengeluar supplement kecantikan terutamanya yang mahu memutihkan kulit serta mencantikkan kulit dari dalam, sekarang ini sedang mengadakan RAMADHAN SALE Zenia Beauty bermula dari hari ini sehingga terjual 100 botol unit setiap satu sahaja.

Dengan setiap pembelian 2 botol Transgluta/Transbella atau Combo Zenia Collagen anda akan menerima Sampul Duit Raya Zenia Beauty FREE sebanyak 10 keping! Berikut ialah senarai harga promosi untuk Transgluta, Transbella dan Zenia Collagen.

SENARAI HARGA PRODUK ZENIA BEAUTY SEMPENA RAMADHAN SALE 2016

2 Transgluta = RM120.00 (Previous promo price RM70.00/bottle) Jimat RM20.00
2 Transbella = RM130.00 (Previous promo price RM80.00/bottle) Jimat RM30.00
1 Transgluta + 1 Transbella = RM125.00 (Jimat RM25.00)
Zenia Collagen = RM80.00 (Original Pirce RM150.00) Jimat RM70.00
Zenia Collagen + Transgluta = RM150.00 (Jimat RM70.00)
Zenia Collagen + Transbella = RM155.00 (Jimat RM75.00)

*FREE POSTAGE for Zenia Combo only. For Transbella/Trangluta price excluded postage

Untuk melihat testimonial dari pengguna product Zenia Beauty yang semakin cantik, putih dan berseri-seri boleh check di Instagram mereka iaitu @Transgluta. Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, sila WhatsApp ke 012-9184042 (Suraya) sekarang. Jom cantik dan gebu menjelang Syawal. Baru semangat nak raya. Heeeeeeee.

Citarasa Ramadhan Pengikat Selera Hotel Bangi - Putrajaya

Assalammualaikum

Alhamdulillah.. Ramadhan pertama Keknil anak beranak dah berjaya harungi dengan jayanya. Walaupun dalam keadaan demam yang agak teruk jugalah, dari Keknil.. berjangkit ke encik suami.. lepas tu Iman pula.. Haihh.. memang dugaan yang agak berat dalam menyambut puasa kali ini.











Dalam pada itu, syukur juga kerana kami sekeluarga dijemput untuk meraikan Ramadhan pertama dengan sajian istimewa dari Hotel Bangi-Putrajaya yang bukan sahaja menawarkan citarasa tradisional, tetapi juga menu oriental dan bakar-bakar. Apalah ada pada buffet ramadhan tanpa kambing goleknya kan.. Pendek kata, semua menu yang terhidang di sini.. semuanya menarik tertarik dan membuatkan selera kami bertambah-tambah...







Istimewanya di sini, setiap suapannya penuh dengan rempah ratus dan sos yang disediakan khas oleh chef terkemuka di sini. Pasti tak menyesal mencuba !

Bagi pengunjung yang menikmati buffet Ramadhan di sini, anda juga berpeluang untuk menyumbangkan sebanyak RM3.50 kepada Islamic Relief Malaysia. See, bukan saja korang dapat menikmati hidangan yang enak-enak semasa berbuka puasa, tapi juga dapat menyumbangkan kepada mereka yang memerlukan.. ^_^

Dengan ruang berbuka puasa yang luas dan selesa, Keknil pasti, korang dapat menjamu selera dalam keadaan yang santai. Turut disediakan surau bagi memudahkan pengunjung menunaikan solat dan kembali menikmati hidangan di Cafe Lavista. ^_^








Buffet Ramadhan di Hotel Bangi - Putrajaya boleh dinikmati dengan harga RM90 nett (dewasa) dan RM45 nett (kanak-kanak) dari 6-9 Jun 2016 dan 3-5 Julai 2016.

Manakala RM100 nett (dewasa) dan RM50 nett (kanak-kanak) dari 10 Jun - 2 Julai 2016.

Untuk tempahan, sila hubungi :

Telefon : 03-8210 2222 
Emel : fb_reservations@hotelbangi-putrajaya.com

Selera Timur Pilihan Bangi Golf Resort

Assalammualaikum

Banyak betul jemputan food review sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelma tidak lama lagi.. ada yang Keknil sempat pergi.. ada yang tak sempat.. tapi kebanyakkannya memang tak sempat la sebab mostly dibuat pada hari kerja.. tapi takpe.. mungkin tahun ni bukan rezeki Keknil untuk meraikannya bersama mereka.. mana tahu tahun depan pula kan.. ^_^

Kali ni, Keknil nak share salah satu tempat kegemaran Keknil untuk berbuka puasa iaitu di Bangi Golf Resort. Menawarkan harga yang berpatutan dan aneka juadah yang enak, Bangi Golf Resort (BGR) menawarkan sehingga 200 menu pilihan yang bercirikan masakan popular Ala Melayu, Barat dan Timur.

Jangan risau tentang status Halal, kerana sejak dari tahun 2009, BGR merupakan antara resort golf di Malaysia yang telah menerima sijil Halal oleh JAKIM. Jadi, korang boleh makan di sini tanpa was-was.

BGR new signature drink

Apalah ada pada menu Selera Timur tanpa Nasi Kerabu dilengkapi dengan menu sampingan seperti ulam, ikan masin dan keropok ikan. Pasti menyelerakan dan mengundang rasa kerinduan pada masakan bonda di Pantai Timur. Selain dari itu, pilihan masakan lain seperti Rendang Daging Taik Minyak dan Sambal Sotong Kembang pasti mengujakan sesiapa yang menikmatinya.









Bagi yang ingin menikmati menu Oriental, jangan gusar kerana korang juga boleh menikmatinya di sini. Menu seperti Mee Goreng, Kue Teow Goreng, Butter Prawn, Daging Masak Lada Hitam dan Filet Ikan bersama Sos Serai pastinya serasi bersama dinikmati bersama hidangan utama lain. Mari telan ailio secara berjemaah !







Hahh.. bagi penggemar masakan Ala Barat.. Korang mesti cuba signature menu di BGR iaitu Sous Vide Effs with Mushroom Espuma yang saban tahun menjadi kegemaran Keknil dan ramai pengunjung lain. Rasanya lain dari yang lain tau ! Mesti cuba !



Ehemm.. ada penggemar kambing di sini? Korang boleh saksikan sendiri Kambing Bakar yang dibakar secara LIVE di depan mata korang.. nikmati kehangatan kambing bersama sos istimewa dan tidak lupa Sate Ayam dan Daging bersama kuah kacang yang di perap istimewa. Memang tidak mengecewakan.





Tahun ini lebih istimewa kerana para tetamu akan disajikan dengan hidangan istimewa iaitu Aiskrim Gelato BGR yang terdiri dari pelbagai perisa. Keknil dah rasa Aiskrim Gelato berperisa Cendol.. Fuhhh.. memang awesome !






Pencuci mulut di BGR ni memang WIN sebab memang banyak pilihan dan semuanya sedap ! Paling Keknil puas makan adalah Tiramisunya yang cukup rasa tapi tak cukup makan sebekas. Kena amik 3-4 bekas baru cukup rasa.. Huhuhu

















Korang boleh dapatkan buffet Ramadhan di BGR dengan harga RM58 bagi dewasa manakala RM29 bagi kanak-kanak. Tetamu juga akan dihiburkan dengan persembahan muzik secara 'LIVE' dari jam 6.30 petang - 9.30 malam setiap hari. So, boleh enjoy makan sambil dengar muzik.










BGR turut menyediakan lebih dari 800 ruang parkir serta ruang solat untuk para tetamu.

Untuk pertanyaan dan tempahan, sila hubungi :

No Telefon : 03-8925 3728 / 03-8210 0265
Alamat :
No 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor
Koordinat GPS :
2.95716N, 101.76518E

till then, tatababai