Thursday, May 9, 2019

No more 'one more'

4:00:00 PM 3
Assalammualiakum

Baru-baru ni ada satu cerita ni dok lalu lalang kat wall Facebook Keknil. Asalnya tak menarik minat pun, tapi bila diamati setiap bait dialognya, it touch my heart. Buat Keknil rasa terkesima seketika dan membuatkan Keknil jadi banyak fikir tentang macam-macam perkara. Tajuk cerita ni Someone Great. Korang boleh tengok kat Netflix. 


Analoginya, dalam setiap perhubungan tu kadangkala ada satu perasaan tu yang membuatkan kau rasa tak cukup hanya dengan satu perhubungan. Kau nak lagi dan lagi dan lagi. Dan kau rasa gembira sampai saat kau rasa dapat hatta satu panggilan, atau mesej dari dia walaupun hanya satu patah perkataan 'Hai' sahaja dah membuatkan kau rasa macam nak lompat bintang. Tu belum lagi bila kau dapat keluar dengan dia, Pegi makan je pun.. tak payah keluar duit beli 2 set KFC.. dapat tengok dia makan KFC pun dah buat kau kenyang dan bahagia. 

Walaupun kau tahu hubungan tu mungkin hanya hubungan sehala sahaja. Pendek kata, hanya kau sorang-sorang je yang suka kat dia. Tapi dia sebaliknya. Ada tak yang mengalami perkara ni?

Dan semasa perhubungan tu, kau dah buat macam-macam perkara untuk attract dia sampai kau rasa dia pun 'mungkin' dah balas cinta kau tu. Tapi rupanya ia adalah sebaliknya. Dan itu yang membuatkan kau rasa so frustrated sampai rasa macam apa yang kau buat selama ni sia-sia. 

Yang paling kelakar, kau boleh pulak support dia untuk perkara-perkara yang kau tahu di pengakhirannya akan membuatkan hati kau terluka. Tapi sebab kau rasa dengan cara itu dia boleh bahagia atau mungkin itu yang boleh membahagiakan dia. Tanpa kau amik kisah pun perasaan kau terluka. Penah tak rasa macam tu?

So inilah apa yang Keknil tafsirkan dari dialog cerita ni. Mungkin ianya terjadi kat diri sendiri, kat adik beradik, kat kawan-kawan..  

Walaupun kau cuba macam mana pun.. Mungkin lepas 1 tahun hatta 9 tahun sekalipun, tapi kalau dah cuma kau sorang-sorang je yang cuba nak menjayakan hubungan tu, tetap takkan berjaya. In relationship, it take two to tango. So if it's only you who always want to make it happen, just forget it. It's time for you to let him/her go.

Kita sering berharap kepada 'one more'  untuk setiap perkara, setiap peluang dan setiap perbuatan tapi kadangkala kita tak sedar no more 'one more' kerana ianya tak memberikan apa-apa hasil pun.













till then, tatababai

Friday, April 26, 2019

Jom Iftar Sesame di Bangi Golf Resort

8:00:00 AM 4
Assalammualaikum

Seperti tahun-tahun lalu, Bangi Golf Resort (BGR) sentiasa menyediakan buffet Ramadhan dengan kepelbagaian sajian enak, berkualiti malah pada tahun ini ia menawarkan lebih dari 200 hidangan mewah dari dapur Melayu, barat dan Timur.



Dengan tema 'Iftar Sesame' yang membawa maksud  berbuka puasa bersama-sama pada kali ini, BGR mengajak orang ramai mengambil kesempatan pada bulan yang mulia ini untuk berbuka puasa bersama-sama dengan insan yang mereka sayangi. 


Konsep 'Kebun Dalam Bandar' semestinya menjadi kebanggaan Restoran BGR dengan mengenengahkan bahan mentah yang ditanam sendiri khususnya bagi masakan Melayu dan tradisional. 


Antara menu penambat selera yang disediakan pada tahun ini adalah Kambing Bakar yang dipanggang perlahan di atas api, Sup Kambing Mamak, Satay Ayam dan Daging, Kueh Teow Goreng, Mee Mamak yang dimasak terus dari dapur untuk santapan pengunjung. 












Pada bahagian masakan India pula, tersedia Ayam Varuval, Kari Ikan Tenggiri, Daging Kambing Masak Hitam Mamak untuk digandingkan bersama nasi kukus. Tidak dilupakan dari dapur Barat pula, keenakan Sous Vide Eggs dengan Cendawan Espuma yang menjadi signature dish hidangan di sini. Selain itu sajian pasta kegemaran keluarga seperti Spaghetti dan Penne dengan sos bolognese ayam atau digandingkan bersama sos Carbonara.



 








Tidak dilupakan hidangan pencuci mulut yang enak-enak belaka. Deretan pencuci mulut disediakan dipentas buffet antaranya Churros Sepanyol dengan Sos Cokelat Pekat, Tiramisu Itali serta seleksi kuih muih Melayi termasuk Kasui Pandan, Talam Cendol, Aoam Mekar, Koci, Seri Muka pandan, Kuih Bakar Hijau, Pulut Kuning Rendang Daging dan sebagainya.












Seperti tahun sebelumnya, BGR turut berkongsi pahala dengan menyumbangkan 1% daripada keuntungannya sepanjang Ramadhan kepada Islamic Relief Malaysia (IRM) malah BGR juga bekerjasama dengaan Food Aid Foundation dengan menyumbangkan dan menyelamatkan mana-mana lebihan makanan daripada buffet Ramadhan untuk diberikan kepada mereka yang memerlukan.

Dengan tawaran harga yang sangat berbaloi-baloi, bermula serendah dari RM59 nett untuk dewasa dan RM29 nett untuk kanak-kanak, pihak restoran turut menjangkakan kunjungan yang luar biasa pada bulan Ramadhan ini. 

Pelbagai kemudahan seperti tandas dan surat turut diubahsuai untuk keselesaan pengunjung. Selain itu, turut disediakan lebih dari 800 lot parkir percuma untuk pengunjung agar tidak berlaku kesesakan sepanjang Ramadhan. 

Untuk maklumat lanjut, sila layari

Instagram : @bangigolfresortofficial


till then, tatababai

Wednesday, April 24, 2019

Citarasa Desa Buffet Ramadhan Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie

3:27:00 PM 2
Assalammualaikum

Kurang dari 2 minggu lagi Ramadhan bakal tiba dan pada kali ini, Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie turut memperkenalkan buffet ramadhan bertemakan Citarasa Desa dengan 200 sajian dan beberapa gerai berkonsepkan makanan tradisional, bazar ramadhan dan suasana kampung dengan kemeriahan punjut pelita di merata kawasan hotel.


Seperti sedia maklum, Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie antara hotel yang termahsyur di Subang Jaya telah beroperasi lebih dari 25 tahun. Sebagai memenuhi tanggungjawab sosial terhadap masyarakat, pihak hotel telah membawa seramai 35 orang anak yatim untuk diraikan bersama Datuk Aznil Haji Nawawi. Selain itu, turut memeriahkan majlis adalah Shiha Zikir, Qody, Pasha, Nizam Laksamana, Ezlyn, Kay Khydir, Zaim, Lana Nordin serta beberapa artis dan personaliti terkenal.


Kali ini pihak hotel membawa chef profesional iaitu Othman Abu Baker yang telah berkecimpung dalam bidang masakan hampir 30 tahun untuk mengetuai pasukan chef dalam siri Ramadhan kali ini.

 

Pelbagai hidangan istimewa yang disediakan oleh chef profesional seperti Kambing Golek, Satay Klasik Othman, Nasi Briyani Ketuk Ramadhan, Selera Gulai Kawah, Ikan Bakar Aroma, Ayam Percik Merecik, Sup Gearbox, Durian Kampung, Bubur Lambuk, Dodok Durian Kampung serta pelbagai kerabu dan aneka pencuci mulut yang pastinya memikat selera.


Tak perlu risau tentang fasiliti di sini kerana pihak hotel menyediakan parkir secara percuma, WIFI, tempat permainan untuk kanak-kanak, surau, live band, badut, pertunjukan masakan dan pelbagai lagi.


Untuk maklumat lanjut, sila layari

Emel : dining@holidayinnkl.com.my
Telefon : 03 7802 5200 Ext 2135 / 2136 
Handphone : 012 399 9092





till then, tatababai