Tuesday, October 16, 2018

Roadtrip to New Zealand | Auckland - Christchurch

8:30:00 AM 5
Assalammualaikum

Entry terdahulu di sini

Ramai berdebar-debar tunggu adakah kitorang sempat untuk catch up flight pagi ke Christchurch?


Alhamdulillah, pagi tu kami bangun awal pagi dan sempatlah sarapan sebelum bergerak ke airport. Sempat juga beramah mesra dengan roomate kami, berumur 18 tahun. Kitorang siap bagi dia bekalan Maggi. Hhahaa Travel solo dari North Island ke South Island selama 2 bulan. Fuhh.. kitorang ni dah tua-tua baru nak travel. Hahhahaa

breakfast sama-sama

time to say goodbye

best. recommended ! staff pun baik

Pagi tu, seawal jam 7 pagi kami dah tunggu di reception dan pada malam sebelumnya, kami dah siap-siap booking Yellow Bus ke airport dengan harga NZD6/sehala. Yellow Bus ni sangat punctual dan dia datang memang amik depan hotel. Tak payah keluar tunggu bas tepi jalan bagai. Tunggu je depan reception, nanti dia datang.

tiket ni jangan hilangkan okey

Naik je bas, memang tak ramai lagi tapi sebab bas tu akan berhenti-henti di pit stopnya dan akhirnya bas itu pun penuh. Destinasi akhir memang ke airport. Jadi tak perlu risau.

pantang nampak kamera. Hahhaa

luggage letak tepi ye

Sampai je di airport, kami terus ke Check-in Kiosk. Senang je, masukkan Booking No dan akan keluarlah nama penumpang. Check nama korang dalam list tu, nanti dia akan print boarding pass dan baggage tag. Baggage tag tu, korang sesiap lekat kat beg tapi kalau tak pasti, boleh minta bantuan staff di situ. Then pergi ke kaunter Drop Baggage dan drop je bag korang kat situ.

awek bas kuning

jom kita masuk

Untuk Air New Zealand, hanya gunakan check-in kiosk sahaja untuk urusan check in dan print baggage tag. Semua dilakukan sendiri oleh penumpang dan jangan risau, ada staff yang akan membantu jika korang ada pertanyaan atau masalah.

boleh try timbang dulu cukup ke tak berat beg

Air New Zealand hanya membenarkan 1 beg dengan berat 20kg sahaja untuk di drop off. Jadi pastikan luggage korang tak lebih dari 1 beg ye.
Then kami tak tunggu lama dah, memang terus ke departure hall. Dari tak ramai orang sehinggalah orang ramai mula masuk ke situ. Debaran makin terasa, dan kerinduan terhadap South Island semakin membara. Rindunya dengan pemandangannya.

pape.. kita wefie dulu

ni la kapal kitorang

counting minutes

wefie lagi. Nenek kat belakang tu 3 orang. Dorang pun pegi holiday tau. Kitorang siap cakap, nanti esok kalau dah tua.. kitorang macam ni la.. Hahahahhaa

wefie lagiiii

Perjalanan dari Auckland Airport ke Christchurch Airport mengambil masa lebih kurang 1 jam 25 minit. Kami pun agak risau sebab pagi tu cuaca agak gloomy. Maklumlah, kat berita kata macam-macam tapi tawakal je la.

wefie lagi.. hahahaha

snack dia sedap gile

dapat cookies ngan teh / coffee. Dap dapppp

cantik kannn

Dan alhamdulillah, sepanjang perjalanan 1 jam 25 minit tu, smooth je tanpa ada sebarang masalah. Malah kami disajikan dengan pemandangan yang sangat indah sepanjang berada di atas kapal. Kalau duduk di seat belah kiri, korang boleh nampak pemandangan hijau dan biri-biri yang subur merata. Kalau di seat sebelah kanan pula, korang boleh nampak sayup-sayup Mount Cook yang indah. Alahaii.. Kenapa cantik sangat ni !

view dia sangattttttt cantik

dah  start descending

wefie dengan pilot ngan stewardess

smartt der aiport dia

Di Christchurch, kami dah tak perlu melalui imigresen dan kastam lagi sebab dah kira domestik flight dah tu. So, sejenis kelegaan disitu sebab dah tak payah nak punggah beg. Hahahha.. Jadi urusan di sini lebih cepat dan kami boleh terus pergi amik kereta sewa.

bukti dah jejak Christchurch

boleh amik pamplet ni. 

call dulu company kereta bagi tau kitorang dah sampai

Hello pulisss.. eh... car rental

Kami ambil kereta sewa Apex Car Rental. Ada shuttle dari airport ke Apex Car Rental yang disediakan secara percuma. Follow sahaja instruction seperti yang telah dimaklumkan ketika proses tempahan sebelum tu.

tengok dorang ni.. kat airport pun boleh main pingpong

soooo clean

jom naik shuttle

dalam shuttle bas

Jodoh tak jadi Nad..

Sepatutnya kami bertiga akan bergilir-gilir drive. Tapi entah macam mana si Nad ni tak lepas pulak saringan untuk drive sebab dia takde lesen memandu yang terkini. Maksudnya, lesen memandu yang macam IC tu dia takde. Lesen memandu yang dia ada yang zaman tok kadok punye tu which tak boleh digunakan untuk daftar sebagai pemandu kat sini. hahhahahaha..

dah sampai Apex Car Rental

staff Apex yang sangat baik

Isi.. jangan tak isi

yang belakang tu sedih sebab tak dapat drive

dah.. jom pegi amik kereta

Kesian Nad tak dapat nak merasa drive kat sini. Tapi takpe la Nad... ko duduk belakang jadi hamster makan kuaci je.. sambil join kitorang membawang pasal pemandu lain bagi jari kat Siput. Hahahahahaa

Jadi, make sure korang ada lesen memandu yang terkini dan valid sebelum datang sini. Okeyy... ^_^

Bagi rakyat Malaysia yang ingin memandu di New Zealand, apa yang korang perlukan adalah lesen memandu yang terkini. Maknanya, lesen yang macam kad pengenalan tu. Kalau lesen zaman tok kaduk yang laminate tu, cuma boleh memandu basikal je

Proses ambil kereta sewa pun cepat je tak perlu tunggu lama. Memang dah tak sabar nak memandu kat New Zealand ni.

Ferrari merah kami

kita belajar dulu cara nak drive. Hahahhaha

hamster kat belakang tu dah ready ke?

Memandu di New Zealand ni sama macam di Malaysia. Cumanya, jangan bawa perangai memandu di Malaysia tu ke sini. Kang tak pasal-pasal kena saman. Yang kelakar tu, tiap kali kawan Keknil bawa kereta, mesti dapat jari . Hahhaa.. Keknil cakap, takpe la dapat jari, jangan dapat surat saman, mau melayang duit tak sudah-sudah. Hahhahaa

Di Fairlie Holiday Park, ada satu kenangan yang Keknil tak boleh lupakan. Kenangan yang mengundang jeritan batinku. Tunggu next entry Keknil cerita ye.

till then, tatababai

Sunday, October 14, 2018

Nikmati 100% Mmmmm Fernleaf UHT dari New Zealand

10:28:00 PM 1
Assalammualaikum

Kita semua sedia maklum apa kebaikan minum susu segar yang bukan sahaja dapat memberikan manfaat kepada kesihatan tetapi juga dapat membantu untuk proses diet dan memberi kecerdasan dan kecergasan kepada keluarga dan anak-anak khususnya.

Tapi.. sejauh manakah kita tahu dari mana datangnya susu yang kita minum dan tahap mana kesegarannya? Jangan risau... kesegaran susu segar Fernleaf UHT yang akan Keknil ceritakan ini datang dari sumber yang baik malah diiktiraf oleh pakar tenusu.


Manfaat 100% Mmmm susu segar Fernleaf UHT dari New Zealand ini tak perlu dipertikaikan lagi. Lembu tenusu dan rumput memang tidak dapat dipisahkan, Tapi.. bukan semua lembu tenusu makan rumput tauu.. Haa.. ini korang kena tau sumbernya supaya korang dapat susu yang segar lagi Halal puncanya.

Lembu

Kalau datang ke New Zealand, memang mata korang akan terpaku dengan pemandangan lembu dimana-mana sahaja. Sana sini lembu dan kerana itu ia menjadi tempat penghasilan susu lembu yang sangat segar dan sedap. Korang boleh nampak lembu-lembu bertebaran di padang ragut yang luas secara bebas (lembu pun kurang stress takde la duduk setempat je.. Nak makan rumput pun kena kawal) Semuanya secara semulajadi. Makan rumput bila lapar, kalau kenyang boleh jalan-jalan sekitar padang ragut, cukup masa.. rehat.. Begitulah rutin lembu tenusu di New Zealand.Dan di New Zealand, rumput yang ditanam bukan rumput biasa-biasa je okey.. Ini rumput berkualiti tinggi khas untuk diragut lembu-lembu comel dari New Zealand. 

Lembu-lembu New Zealand

Menghasilkan Susu Segar Secara Semulajadi

Lembu tenusu di New Zealand juga menghasilkan susu secara semulajadi. Takde guna sebarang ubat-ubatan atau penggalak susu yang mungkin menjadikan rasa susu tu kurang asli dan segar. Ini antara kelebihan lembu tenusu yang diternak di New Zealand. Segalanya semulajadi malah menggunakan sumber air, tanah dan udara yang sangat bersih. Korang boleh cuba nikmati susu Fernleaf UHT ini dan rasai sendiri kelainan dan kesegaran susu ini. Yumsssss..

100% Lembu Tenusu dari New Zealand

Korang tak perlu risau, sebab lembu tenusu ni 100% dari New Zealand, Bukan dari Malaysia, Angola mahupun Brazil. Kalau korang nak tau, di New Zealand, Fernleaf sendiri mengusahakan ladang secara semulajadi. Dan seperti yang Keknil kongsi sebelum ini, sumber makanan di New Zealand sangat kaya dengan nutrien penting seperti Vitamin A dan D. Ini menjadikan kalsium susu lebih mudah diserap dan digunakan sebagai tenaga dalam badan. Bukan senang nak ada ladang lembu kat New Zealand ni, tapi demi memproses susu yang segar, Fernleaf sendiri mengupah peladang untuk menjaga lembu tenusu dengan baik bagi memberi nikmat susu sebenar kepada kita semua.



Pengalaman Lebih 140 Tahun sebagai Pakar Tenusu

Dengan pengalaman lebih daripada 140 tahun dalam perladangan tenusu, peladang berusaha untuk memastikan kualiti tertinggi pada setiap peringkat pengeluarann susu bermula dari penjagaan lembu tenusu yang baik, pembekalan air bersih dan rumput berkualiti tinggi sehinggalah terhasilnya produk tenusu untuk dinikmati oleh kita semua. 


Mencipta 100% Mmmm Untuk Dinikmati Semua

Menikmati susu segar Fernleaf UHT ini mencipta 100% Mmmmm di semua peringkat dari kecil sehinggalah dewasa. Iman sendiri dan cuba dengan kawan-kawan Iman dan dorang memang betul-betul menikmati keenakan dan kesegaran susu Fernleaf UHT ini. Tak percaya? Apa kata korang ke kedai ataupun pasaraya dan cuba sendiri dan nikmati 100% Mmmmm bersama sahabat dan keluarga korang. Keknil pasti, korang pasti tak menyesal !



anak-anak dah cuba nikmati 100% Mmmmm

sampai juling mata

Susu Fernleaf UHT didatangkan dengan 3 variasi iaitu Full Cream, Low Fat dan Chocolate dan korang boleh cuba dapatkan di kedai dan pasaraya berhampiran. Didatangkan dengan dua (2) saiz yang berbeza untuk keperluan seharian keluarga iaitu kotak kecil (200ml) dan kotak besar (1 liter).


Jom dapatkan sekarang dan sama-sama dengan Keknil sekeluarga untuk mendapat manfaat 100% Mmmmm susu segar Fernleaf UHT sebagai teman aktiviti seharian.


till then, tatababai

Friday, October 12, 2018

Roadtrip to New Zealand | KL - Auckland

8:55:00 AM 2
Assalammualaikum

Lama sungguh Keknil peram cerita New Zealand ni.. dari belum puasa, sampai dah raya.. ni nak habis tahun baru ko gigih nak upload ek. ^_^.. Hahaha..

Alkisahnya, korang boleh baca macam mana Keknil rancang percutian dan review produk yang Keknil buat untuk trip New Zealand ini di entry yang lepas.

1. Jam Solat Pemudah Dikala Travel
2. Cara Tukar Tarikh Penerbangan
3. Wifi Terbaik Keknil Guna di New Zealand
4. Persediaan Keknil ke New Zealand
5. Bila Ribut Tropika Melanda New Zealand
6. Ke New Zealand ke Kita?
7. Cara Tempah Aktiviti di New Zealand
8. Step by Step Tempah Menggunakan Bookme.nz

Jadi hari yang dinanti-nantikan selama setahun akhirnya tiba ! Fuhh.. macam-macam dugaan nak tunggu hari Keknil ke New Zealand ni. Nama trip pun Roadtrip to New Zealand with Keknil. Hahhaha...  Berdebar-debar rasanya tau. Kebetulan pada hari kami pergi tu, bonda kepada salah seorang dari trip member kami masuk ICU. Memang dari awal kawan ni nak tarik diri, tapi disaat-saat akhir bila tengok kondisi bondanya semakin pulih, dan adik beradiknya pun suruh pergi juga.. Maka, dia pun teruskan juga untuk teruskan trip ni.


Kami bertemu di KLIA2 tepat jam 8.00 malam. Kena la datang awal sebab nak nak kena check in bag dan repack bag. Semua makanan kami letak dalam 1 beg sahaja. So mudah nanti kalau nak buka dan periksa oleh kastam di New Zealand. Senarai produk dan ingredient pun Keknil dah siap print sebanyak 2 salinan sekiranya diperlukan untuk pemeriksaan nanti.

Dek kerana cheapskate, Keknil tak amik sebarang luggage untuk pegi. Jadi, Keknil hanya hand carry sahaja sebanyak 7kg. Korang bayangkan, betapa compactnya beg Keknil tu dengan 7kg je. Hahahah.. Adoii..

Tips : Untuk penerbangan ke Auckland melalui Air Asia X, flight ini akan stopover ke Gold Coast terlebih dahulu. Jadi masa stopover tu, korang kena turun sekali beserta dengan hand carry luggage yang korang bawa tu. Seksa uols.. Makanya, belilah luggage seminimum yang boleh. Tak yah nak cheapskate sangat macam Keknil ni haa.. ๐Ÿ˜…
family dan pasangan memasing dok hantar kami kat airport

muka ada senyum dalam jimba selama 2 minggu

Sebelum fly, pegi amik portable WIFI dulu. Kami ni Keknil gunakan perkhidmatan Roaming Man. Memang terbaik dan sangat berguna sepanjang trip kat sana.


Then kitorang solat sesiap maklumlah jauh perjalanan ni. Plus agak risau juga cuaca kat belah-belah sana tak berapa menentu masa tu. Terus terngiang-ngiang pengalaman ngeri masa ke Melbourne pada tahun 2014 dulu.

Alhamdulillah.. perjalanan sangat smooth. Masa landing di Gold Coast je agak berangin, mula la angin naik ke kepala kan.. Mujur sekejap je. Turun je terus hidup udara Gold Coast, gitu ! Maka turunlah kami segerombolan bersama dengan hand carry luggage yang acah-acah ringan tu.

benti kejap kat Gold Coast isi minyak

Selesai urusan kastam, tak lama dalam 10 minit lepas tu, kami dah dipanggil semula untuk naik kapal. Bukan kapal lain pun. Kapal yang sama je, tapi dia punye proses macam naik kapal lain. ๐Ÿ˜‚

queue semula untuk naik ke kapal yang sama

Tips : Lupakan je la hasrat korang nak sorok makanan korang kat dalam flight tu, semua dorang buang okey. Jadi, belilah makanan dalam flight AirAsia X tu. Tak mahal pun, RM15 je kalau prebook ๐Ÿ˜†
Kemudian, kami sambung semula perjalanan ke Auckland pulak. Dapat pulak makan nasi lemak. Yumsss... makan nasi lemak di ruang udara New Zealand kekdahnya. Hahahha.. Barulah international. Kikikiii.. Sampai je sana dah lewat petang. Turun dan urusan imigresen dalam 1 jam jugalah sebab ramai uiiii... Selesai imigresen, urusan kastam pulak. Time ni memang dah ready dengan segala kemungkinan.

nyumssss

Malaysia food terbaik ketika travel ke luar negara

jangan lupa isi declaration

Sebelum ke kastam, ada seorang pegawai kastam ni siap suruh kami cari pegawai kastam dari Brunei, namanya Jannah. Kebetulan memang dia ada masa tu, tapi tak berkesempatan nak jumpa sebab kami diarah ke laluan lain. Takpe la.. next time kita jumpa, okey.

Pemeriksaan kastam di Auckland takde la susah mana pun. Declare apa barang yang korang bawa (sila jujur), kalau perlu declare, korang akan masuk ke lane macam kitorang ni ha.. Masa ni baru korang tau betapa pentingnya kena asingkan makanan dan ubat-ubatan yang perlu di isytiharkan supaya korang senang tak yah nak buka semua beg masa pemeriksaan nanti.

Masa dia buka beg, terus je kami tunjuk list barang yang kami dah declare tu. Tapi ada la juga dia selak-selak tengok. Tapi jangan risau la.. asalkan takde kandungan yang meragukan, Insya Allah lepas semua.

Lepas selesai buka beg, kena scan juga tau. Tapi beg yang tak kena buka je kena scan. Tapi dorang okey je. Siap boleh bergurau. Hehehhe..

Hello Auckland

Selesai urusan kastam, kami temankan kawan kami ni untuk beli tiket balik ke Malaysia semula atas sebab kesihatan bondanya. Maybe bukan rezeki dia lagi.. Tapi takpe la.. Nanti kita pegi lagi ye. Kami temankan dia sampai dia boarding. Dekat pukul 11 malam juga la kami mereput kat airport nun. Hahhaha.. Takpe.. Kita tak tinggalkan kawan kita yang berada dalam masalah. Kita tunggu sampai selesai.

time ni baru lepas amik beg. Muka memasing jangan cerita la..

Hello pulissss 
Teman kawan beli tiket balik

Time to say goodbye T___T nanti kita pegi jalan lagi ye

jangan mengamuk sampai terbali troli

ngecoklat dulu

Kemudian, kami pun terus ke bus stop. Kalau ikutkan, kena naik shuttle bus untuk ke hostel. Tapi dah tengah malam, kitorang takut sesat lagi. So, kitorang call Uber. Alhamdulillah.. Mudah sangat. Terus hantar sampai depan hostel.

ada macam-macam bas. Pilih je yang mana

bayar dan tunggu kat sini

Ni utk Yellow Bus

Uber dah sampai

Hostel yang kitorang duduk untuk malam pertama di Auckland adalah Kiwi Airport Backpackers. Dalam 10 minit je dari airport. Ni untuk transit sahaja sebab esoknya kami akan ke Christchurch pula.

check in dulu

dapur

ruang tamu

bilik air

Bilik yang kami tempah pun dorm 6 katil. Walaupun agak sempit, tapi selesa. Dan kena faham konsep duduk dorm di New Zealand hatta di negara lain ni, ada yang bercampur lelaki perempuan. Dapur, bilik air, malah fasiliti pun banyak yang perlu kongsi. Jadi pandai-pandailah buat pertimbangan. Macam kami duduk Female Dorm. Jadi semua memang ladies la.

Dekat pukul 3 pagi juga baru tidur. Tu pun siap termimpi-mimpi terlambat bangun dan terlepas flight ke Christchurch. Hahahhaha

Tapi.. betul ke kami terlepas flight ke Christchurch? Haa.. tu korang kena tunggu. Hehehhee

till then, tatababai