The Other Side of Me

Inspired . Plan. Travel

Follow Saya

Instagram Instagram Facebook Page Twitter

Jemput follow ye ^_^

Monthly Pageviews

Wednesday, February 22, 2017

Persediaan Travel Ketika Musim Sejuk


Assalammualaikum

Ini bukan kali pertama Keknil travel pada musim sejuk. Cuma kali ni, tempohnya lebih panjang dan agak berangin. Jadi.. ini adalah antara persediaan yang perlu Keknil buat untuk menghadapi musim sejuk di Jepun. Kenapa Keknil travel time musim sejuk? Sebab Keknil dapat tawaran untuk menghadiri kursus di JICA Tokyo, Jepun. Boleh refer entry sebelum ni.. ^_^

1. Pakaian

Make sure pakaian yang korang bawa sesuai dengan cuaca ye. Kalau pergi time musim sejuk, janganlah korang bawa baju nipis. Merana nanti tak boleh keluar berjalan.

Sumber : Google



2. Long John

Ini wajib kalau korang takmo pakai baju tebal-tebal. Ada sesetengah long john yang kalau kita pakai, kita rasa gatal. So, sebelum sarung long john tu, pakai la inner nipis dulu, kemudian baru sarung long john. Lepas tu, baru pakai t-shirt ke, blouse ke, kemeja ke, kurung ke, atau lain-lain. Lain orang lain ketahanan badannya, Jangan ikut Keknil, Keknil jarang pakai long john tu sebab panas. Kalau pegi official visit pakai baju kurung pun, Keknil pakai macam pegi keje biasa tu je.. lepas tu sarung office coat. Sebab tu kalau korang tanya, tak sejuk ke kat sana? Keknil tak reti nak jawab macam mana. Ada yang tak tahan sejuk, ada yang tahan sejuk.. So, depends korang macam mana.



3. Winter Coat

Bawa dan pakai la winter coat / wind breaker setiap kali korang keluar. Sebab kalau setakat long john je.. memang tak tahan. Orang Jepun sendiri kalau keluar time winter ni takde nye nak acah-acah pakai seluar slack dan kemeja semata-mata. Kalau tak sejuk takpe.. just biarkan badan kita berpeluh dari korang rasa sejuk sepanjang hari. Atlis bila badan korang berpeluh, badan korang akan keluarkan haba untuk memanaskan badan korang time sejuk ni. Keknil sendiri walaupun kalau pakai segala mak nenek tu rasa panas, biarlah.. hari-hari basuh baju pun takpe.. sebab nak bagi badan berpeluh.  Remember, don’t challenge the weather !



4. Sweater

Tak perlu bawa pun takpe sebenarnya, tapi Keknil bawa la juga sebab ada sesetengah tempat Keknil pergi tak perlu la pakai winter coat bagai. Tapi just in case kan.. ^_^



5. Shawl / Mafla

Sila bawa shawl atau mafla untuk protect leher korang. Leher ni antara bahagian badan yang nipis, gunakan shawl atau mafla yang sesuai untuk panaskan leher korang. Selain tu, fungsi shawl ni boleh guna untuk tutup hidup. Beli yang panjang pun takpe.. Walaupun di Tokyo ni Keknil belum jumpa snow lagi.. tapi sejuk tau ! Takut kulit kita tak tahan dan jadi kering. Tu belum lagi dengan angin kering dia lagi.. Boleh menyebabkan kedemaman atau sakit tekak. So, jagalah kesihatan. Ataupun kalau korang malas gile nak bawa shawl / mafla, sila bawa penutup hidung.. Also good untuk beri kelembapan pada bahagian mulut dan hidung korang..



6. Baju / Seluar

Bawa yang sesuai. Nak bawa t-shirt okey, tapi make sure berlengan panjang atau pakai long john sebelum keluar. Seluar seboleh-bolehnya bawa jeans. Sebab ia tebal dan tahan lasak. Keknil tak bawa jeans.. tapi bawa seluar keje dan ada juga bawa legging. Jadi kalau keluar, pakai legging je ko ! Laju sikit jalan.



7. Pencuci Muka / Moisturiser

Bawa pencuci muka jenis cream / foam. Boleh je kalau pakai jenis sabun buku tu. Tapi macam Keknil tak tahan sebab nanti kulit jadi kering. So, Keknil bawa pencuci muka jenis krim. Tak perlu kerap cuci muka, tapi keraplah pakai moisturiser. Setiap kali basuh muka, pakai moisturiser. Jangan bajet-bajet ko duduk dalam bilik je tak keluar, tak payah pakai moisturiser.. Tak boleh ! Kena pakai juga. Cuaca sini sejuk dan kering ye. Bukan macam Malaysia, cuaca panas dan lembab ! Apa yang Keknil buat, kalau pagi sebelum keluar ke kelas (walaupun hanya dalam center), Keknil akan pakai 2 kali moisturiser. 1 kali moisturiser, 1 kali sunblock dan 1 kali moisturiser. Baru pakai bedak and so on. Tak payah ajet-ajet nak muka Jepun sangat.. dorang memang dah biasa dengan cuaca kat sini. Kita ni hah yang tak biasa. Kalau malam pulak, lepas mandi dan solat, Keknil tak pakai moisturiser, Keknil akan pakai Sakura Mask dari Seqy Beauty.. sapu seluruh muka dan leher untuk melembabkan muka. Then biarkan sampai pagi. Kalau agak-agak muka extra kering pada hari tu, boleh apply Sakura Mask dari Seqy Beauty lagi sekali sebelum tidur.  Insya Allah.. esok paginya.. kulit akan terasa segar dan tak kering. Itu yang Keknil amalkan selama beberapa hari Jepun ni.



8. Losyen Pelembab Badan

Selain tu, losyen pelembab badan jangan di lupa ye. Setiap kali keluar, sapulah losyen tu. Jangan malas. Nanti kulit kering keras jangan mengadu kat Keknil pulak ! Macam Keknil ni punya la over rajin sapu losyen sampai belum 10 hari kat sini, losyen dah nak abis. Nak beli kat sini, rasa macam mahal. Hahaha.. Jadi apa yang Keknil buat, lepas mandi, tekan 1 kali kat Sakura Mask dari Seqy Beauty, lepas tu satu kat badan. Jadi Sakura Mask tu akan bercampur sikit dengan baki-baki air kat badan tu.. dan bila korang sapu.. secara automatik 1 sip tu cukup untuk 1 badan. Jimat dah kat situ.. 1 produk untuk semua.



9. Lip Balm / Vaseline

Dah jaga muka, jaga badan. Jangan lupa jada bibir. Bibir adalah antara kawasan yang cepat kering. Sentiasa pakai lip balm atau vaseline. Ada macam-macam jenis lip balm korang boleh beli. Kalau bibir korang kering, jangan kopek. Sapu je dengan lip balm tu.. nanti lama-lama kulit yang kering tu akan jatuh. Jangan malas tau !



10. Kasut / Stoking

Pakai kasut dan stoking yang sesuai. Keknil pegi untuk urusan rasmi, jadi kasut tumit kenalah bawa. Tapi kalau keluar, jangan buat pasal pakai kasut tumit ye. Kalau takde boot, boleh je pakai sport shoes. Takde masalah asalkan selesa. Pakai stoking yang sesuai. Kalau setakat untuk berjalan, stoking tak perlu tebal, hanya sekadar menutup kaki sahaja. Kalau korang nak pegi main snow, stoking tu biarlah tebal dan panjang ye. Kasut ni pun memainkan peranan yang penting sebab kalau salah kasut korang pakai, mood korang untuk berjalan pun kelaut dengan tumit sakit la, kaki bengkak la.. So.. tak perlu nak bergaya sangat dengan kasut boot tinggi-tinggi tu. Better pakai boot biasa atau nak senang.. sport shoes je la..



11. Ubat-ubatan

Ubat selesema, panadol, ubat tahan muntah.. ni antara ubat yang penting korang kena bawa. Keknil datang sini, cuma bawa Strepsils je. Hahahha.. Sebab kat sini ada provide klinik which kami boleh dapat FREE CONSULTATION dan ubat. Jadi takde masalah. Selain tu, bawa la juga gula-gula atau asam-asam ke.. untuk tekak-tekak cepat loya macam Keknil ni.. semua tu perlu.



12. Gajet

Rugilah korang dah datang jauh-jauh ni tanpa gambar kenangan kan  Bawa la apa jua gajet yang korang ada. Kamera, Go-Pro, iPhone, handphone dan sebagainya. Jangan lupa bawa power bank ye.. Sebab bila cuaca sejuk ni, bateri cepat drain walaupun korang tak guna telefon tu.

Sumber : Google


13. Beg

Setiap kali keluar, bawa beg yang sesuai. Kat Jepun ni kalau korang keluar time peak hour. Bersedialah korang kena himpit dalam subway tu. Memang dia akan sumbat sesardin-sardinnya. Keknil dah rasa dah.. memang lepas gile dalam train tu hah.. dengan macam-macam bau.. Adoi doii.. But atlis dapat la experience kan. Bersyukurlah, Malaysia masih aman. Hahahah.. tetiba. Maksud beg yang sesuai tu, macam kes macam ni la.. bila korang bawa beg besar-besar naik train ni.. susah korang nak bergerak kuar masuk train. Silap-silap, beg korang dapat masuk.. tapi korang yang tertinggal. Acaner tu?

Koleksi beg masing-masing.. Hhahaa


14. Botol Air / Spray

Kat Jepun ni tak perlu risau.. ada je air dalam tandas tu. Tujuan botol air ni adalah untuk mengambil wudu’. Tak semua tempat ada sediakan tempat amik wudu’ ye. Jadi, boleh jadikan botol air ni sebagai tempat untuk ambil wudu’. Air sangat sejuk jadi silalah bertabah.



15. Telekung / Stoking dan Sarung Tangan

Bagi yang perempuan, Keknil sarankan tak perlu bawa 1 set telekung tu. Just bawa telekung dan stoking. Atau kalau rasa telekung tu sendiri berat nak bawa, okey takde masalah. Bawa sarung tangan dan stoking (selain dari stoking yang korang pakai dengan kasut tu) Tapi kalau rajin, boleh je bawa 1 set telekung tu. Kalau ada towel kecik atau kain batik pun boleh bawa juga.. gunakan sebagai alas untuk solat nanti.

Ini antara persediaan travel yang Keknil sendiri sediakan sepanjang Keknil berada di Jepun. Lagi lama, lagi banyak barang yang korang perlukan.. tapi no worries, sebab kat sana ada banyak convenience store yang murah-murah. Kalau rasa macam malas nak bawa dari Malaysia, beli je kat sana. ^_^





till then, tatababai

Monday, February 20, 2017

Persediaan Kursus JICA di Jepun


Assalammualaikum

Dah hampir 2 minggu Keknil balik dari Jepun.. rasa macam kejap je.. padahal 18 hari kot.. Hihihi.. Okey nak cerita tentang persediaan kursus JICA yang Keknil hadir di Tokyo, Jepun. Sebagai jurnal untuk perjalanan peribadi Keknil ke sana dan juga untuk reference kawan-kawan yang bakal kesana juga nanti.. ^_^

Sebelum menghadiri kursus di JICA, Tokyo, Keknil dan rakan-rakan agensi telah diarah untuk menghadiri sesi taklimat persediaan kursus di JICA Malaysia, yang terletak di Menara Citybank Kuala Lumpur.

      Taklimat alumni JICA

Taklimat dimulakan dengan sedikit informasi berkenaan dengan alumni JICA. Untuk makluman, mana-mana peserta yang menghadiri kursus JICA ini secara automatik perlu menjadi ahli alumni untuk JICA Malaysia. Untuk ahli, suka atau tidak.. kenal la jadi ahli kan.. bayaran yuran sebanyak RM30 untuk tempoh setahun. Kalau ikutkan, banyak je benefit jadi ahli ni yang diwar-warkan.. tapi sehingga tarikh blogpost ini di publish, masih krik krik je.. Hahahha.. Sila bertabah. Tapi within kami sendiri peserta JICA yang hadir pada hari itu, Insya Allah kami masih berhubung dan kadang-kadang berjumpa juga semasa kursus. Jadi takde la krik krik sangat sebab kitorang sangat efektif kumpul sendiri nombor telefon memasing.. Hahhaha.. Ada yang tak sempat collect nombor telefon, ada juga yang krik krik.. tapi takpe..



     Taklimat persediaan kursus

Untuk taklimat persediaan kursus ini disampaikan oleh wakil JICA Malaysia iaitu Shirley. Kalau dalam kursus-kursus JICA yang lain, Shirley ni sangat terkenal juga la dengan cakap tak serupa bikin.. Hahahah.. Ni bukan Keknil yang cakap tau.. ni Keknil dengar dari orang lain. Tapi, bagi Keknil yang berkursus di JICA Tokyo ni.. apa yang Shirley kata tu adalah benar dan hanya yang benar belaka. Maybe yang tak betul tu di JICA Center lain agaknya. So untuk taklimat ni, kami diberi flight itinerary, borang permohonan VISA dan beberapa peralatan yang diperlukan semasa kursus nanti.


Flight Itinerary

Untuk flight itinerary, bagi kursus Keknil, tarikh penerbangan adalah pada 18 Januari 2017 melalui penerbangan ANA. Pertama kali nak naik ANA ni, a bit excited la juga. Shirley maklumkan, untuk inflight meals dari KLIA – Narita tak perlu risau.. sebab makanan memang confirm halal. Tapi untuk route Narita – KLIA, pun tak perlu risau.. sebab dia dah arrangekan Muslim Meals untuk kami.

Bagi flight ANA, setiap peserta boleh membawa maksimum 23kg x 2 beg. So, in total berat beg yang boleh dibawa adalah 46kg tidak termasuk hand carry. Hand carry adalah 10kg.. So, memang untung gile naik ANA ni.. korang kena bawa luggage besar.. baru puas hati boleh shopping sakan kat Jepun nanti.. ^_^


Permohonan VISA ke Jepun

Bagi kami sebagai peserta kursus, kami perlu membuat permohonan VISA untuk masuk ke Jepun. Minimum VISA yang ditetapkan untuk kami adalah 3 bulan dengan SINGLE ENTRY. Maksudnya, hanya boleh masuk sekali sahaja di mana-mana tempat di Jepun. Tapi kalau untuk melancong, tak perlu VISA ye uols. Kitorang buat VISA ni sebab berkursus dan tempoh kursus adalah dari 18 hari – 3 bulan.



Shirley turut sediakan borang yang kami perlu isi dan no worries, Shirley guide satu-satu macam mana nak isi borang tu.. Cuma laju beno dia guide, macam bullet train.. Hahahah Lepas siap isi semua, kami perlu segera ke Embassy of Japan in Malaysia untuk permohonan VISA sebab embassy akan tutup tengahari. Kalau buat lambat, nanti lambat la dapatnya kan. Jadi sementara ada masa satu hari ni, kita terus buat je. Tak perlu nak amik cuti tambahan. Tempoh masa siap VISA adalah sehari bekerja, jadi kami buat tengahari tu, esok petang dah siap dan boleh collect di kedutaan. Be punctual ye sebab kalau korang lanbat seminit, dia tak bagi masuk ! Lokasi kedutaan tu adalah walking distance (bak kata Shirley) dalam 10 minit. Tapi kami jalan 20 minit kot. Nak putus jari ni hah dah la pakai kasut tumit.. Jadi siapa yang ada kenderaan jabatan tu, boleh la naik kenderaan jabatan untuk ke kedutaan, yang takde tu.. bole je jalan kaki cumanya make sure pakai kasut yang sesuai.





Persediaan Lain


Since Keknil akan berkursus pada musim sejuk di Jepun, jadi Shirley turut sarankan etika berpakaian yang perlu kami patuhi semasa kursus official kami dan juga pakaian tambahan semasa musim sejuk. Don’t challenge the weather ! Itu kata Shirley. Kalau korang jenis tak tahan sejuk, bawalah long john, winter coat atau apa-apa baju yang sesuai yang dapat membantu memanaskan badan korang semasa musim sejuk ni. Disamping itu, Shirley turut cadangkan untuk explore Jepun ye.. Ada yang berkurus di Hokkaido tu, Shirley siap cadangkan soh main ski. Hahaha.. Kami yang kat Tokyo ni.. sila mereput sebab tak jumpa snow pun.. Hahahahha.. Korang.. sila rancang perjalanan korang ye.. kalau korang merancang nak explore Jepun, sila buat perancangan awal.. Macam Keknil ni yang berkursus cuma 3 minggu.. memang tak sempat jalan sangat.. rasa sangat-sangat rugi.. So,. Plan your trip well !



till then, tatababai

Wednesday, January 11, 2017

Ada masalah kesihatan? DoctorOnCall kan ada !


Assalammualaikum

Selalu kalau kita sakit.. kita buat apa? Mestilah pegi klinik kannn... takkan update status kat Facebook pulak.. Ehhh....  ^___^  Nak dijadikan cerita, minggu lepas Keknil dah muka semacam dah.. tak sedap badan dan asik bersin je.. Hahh.. ni tandanya nak batuk ngan selesema la ni.. tapi nak pegi klinik.. asik tak sempat je.. balik dah kelam kabut amik Iman.. lepas tu nak terus balik siapkan dinner dan macam-macam lagi.. Memang tak sempat.. Jadi.. bila Keknil diperkenalkan dengan perkhidmatan DoctorOnCall, Keknil terus rasa macam woowwww... ini sudah bagus.. tak yah buang masa, bazir minyak, parking bagai nak pegi klinik.. Keknil boleh dapatkan on the spot dari opis sahaja. Eh.. kalau nak buat dekat rumah time golek-golek atas katil tu pun boleh tauuu... takde masalah.. tapi kang korang malu la sebab doktor tu nampak korang tengah bergolek.. Hahh.. pakaian biar proper, hokeyyy ^_^

muka orang tak sihat

Senang sangat nak guna perkhidmatan DoctorOnCall ni... Pertama sekali.. kena la register dulu kan.. Sila ke laman web www.doctoroncall.com.my  

muka hadapan laman web

Lepas korang Register dan Login, korang akan ditanya beberapa soalan umum. Contohnya, kalau korang ada masalah kesihatan khusus macam Appendix, Period Pain atau anak demam nak tumbuh gigi ke... boleh pilih.. Macam Keknil.. since masalah kesihatan yang Keknil hadapi cuma batuk dan selesema je.. so, Keknil just pilih General Health dan condition kesihatan Keknil adalah Batuk dan selesema..


Kemudian, korang boleh pilih Option samada nak berbual dengan menggunakan Audio, Video atau Chat sahaja. Untuk perbualan melalui Chat adalah PERCUMA sahaja tetapi korang tak dapat la bercakap dengan Doktor. Perbualan secara Chat hanya melibatkan soalan general sahaja. Jadi, better korang pilih perbualan melalui Audio atau Video.

First consultation adalah PERCUMA tapi macam Keknil hari tu, Keknil bayar RM19.99 untuk consultation. Tapi still murah juga kan berbanding jika ke klinik dengan pelbagai extra cost. ^_^ Pilihan perbualan Keknil adalah melalui Video..

So, lepas korang buat bayaran tu, perbualan korang akan disambung melalui video dan doktor akan tanya la apa masalah korang dan korang just berinteraksi macam korang tengah berada di hadapan doktor..

Kelebihan perbualan melalui Video ni adalah doktor boleh nampak kita dan dia boleh tau muka kita ni pucat ke tidak.. Macam Keknil yang demam ni.. Automatik doktor tu tau.. yang Keknil ni dah start batuk dan selesema. Dan tak perlu risau.. doktor yang akan entertain korang ni adalah doktor yang bertauliah ye.. bukan doktor cucuk sendiri hokeyyy...


Jadi dia sarankan beberapa jenis ubat yang Keknil perlu amik. Ubat tu harga lain tauu.. Dorang akan hantarkan prescription melalui emel dan korang boleh view senarai ubat dan harganya dan proceed untuk proses pembayaran ubat.



Tu diaaa.. Ubat demam uolssss... Mudah kan.. Lepas buat video call ni.. tak yah drive kemana-mana.. Terus shut down PC dan amik bantal tido tunggu ubat datang.. gituuu ! ^___^

Korang pun boleh cuba untuk perkhidmatan ni dan Keknil jamin, korang akan suka sebab akan mudahkan korang dalam banyak perkara... ^_^

Untuk maklumat lanjut,
Facebook: Doctor on Call




till then, tatababai

Tuesday, January 10, 2017

New Year Look by FirdusFatin Make Up Artist


Assalammualaikum

Sempena tahun baru hari tu, Keknil diberi peluang untuk disolek oleh MUA Firdus Fatin yang comel. New year, new look !

Siapa Firdus Fatin?
Pemilik nama Siti Nurfatin ni yang juga merupakan seorang Guru Tadika memang dari kecik suka main mekap-mekap. Keknil sempat berbual mesra dengan ibu Fatin yang selalu jadi model Fatin ni hah. Bukan sahaja ibu Fatin, adik beradik Fatin ni selalu juga jadi mangsa mekap-mekap by Fatin ni. Nampak la minat conteng-conteng muka Fatin ni telah diasah dari kecil lagi kan. Dengan minat yang mendalam dalam bidang ini, Fatin telah belajar secara serius ilmu kecantikan ini dan akhirnya telah berjaya menjadi MUA sambilan. Jangan tak tau, baru-baru ni beliau telah memenangi Plussize Ambassador Search Malaysia 2016 dan beliau juga merupakan seorang model Plussize. Wahhh.. adore sangattt !!!

Cikgu Fatin

Mekap Tahun Baru
Keknil ni memang jarang sangat mekap.. kalau mekap pun.. light-light setakat pakai BB Cream atau BB Cushion je.. gile pemalas nak mekap kan.. Hahahha.. Jadi bila sesekali mekap.. Macam gini hah.. sampai orang tak kenal Keknil yang mana satu.. Hahahahah.. Nampak sangat la berubah kan..



Gambar sebelum mekap. Ni pakai BB Cushion je tau...

Tapecaya? Jangan pengsan pula lepas tengok perubahan pada wajah Keknil.. (larik...)

Ehem....
.
.
.
.
.
.

Cakkk...
.
.
.
.

Tadaaa...
.
.
.
.

kite posing kat tangga pulak

Amacam.. comel tak?



Comel kan mekap by FirdusFatin ni.. Kalau korang suka dan ingin cuba mekap dari FirdusFatin ni, boleh hubungi beliau seperti maklumat di bawah:

Facebook : Wardah Hati
No Telefon : 019-684 4088

till then, tatababai

Friday, December 30, 2016

Berbento dengan MILO® UHT’s Pack


Assalammualaikum

Beberapa hari lagi nak tahun baru.. Fuhh.. rasa macam baru je celebrate new year 2016.. sekejap je dah bertukar tahun.. Huhuh... masa semakin cepat berlalu, Iman pun dah semakin membesar.. Dah nak sama tinggi dah dengan mama dia.. Bila anak dah besar ni, mula la episod-episod throwback zaman Iman kecik dulu.. dulu dia sangat aktif.. suka bertanya.. dan perkara yang fancy.. jadi bila dia dah menginjak 10 tahun.. semakin banyak persoalan yang bermain di minda dan terungkap di bibirnya sampai Keknil jadi nervous nak jawab apa.. :P

Bila anak semakin besar ni, jadi lebih banyak nutrisi yang diperlukan untuk meningkatkan prestasinya dalam pembelajaran. Ye lah.. dah nak masuk darjah 5 kan.. lebih banyak tenaga yang diperlukan untuk aktiviti kokurikulum dan pembelakaran dalam kelas. Jadi Keknil terfikir, adakah dengan setiap duit perbelanjaan yang Keknil bekalkan setiap hari tu.. cukup ke nutrisi dalam badan dia untuk membantu Iman kekal aktif dan fokus dalam kelas? Yelah.. kita tak tau kandungan makanan yang dijual kat kantin sekolah kan.. Bukan Keknil kata tak bagus.. tapi kita sebagai ibubapa lebih tahu apa yang diperlukan oleh anak kita berbanding makcik kantin kat sekolah tu. Jadi.. apa salahnya jika kita yang sediakan segalanya demi mengekalkan kesihatan serta meningkatkan kecergasan mental dan fizikal ketika dalam kelas.


Bengkel MILO® UHT’s Pack in the Energy for Champions Blogger

Baru-baru ini, Keknil telah menghadiri sebuah bengkel anjuran MILO iaitu Bengkel MILO® UHT’s Pack in the Energy for Champions Blogger yang diadakan di Cilantro Culinary Academy. Rupanya, minuman berperisa sangat penting untuk membantu anak-anak dalam membekalkan tenaga. Maklumlah.. budak-budak kan aktif..

Terutamanya Iman ni.. Selalu Keknil memang bekalkan dengan air masak sahaja dan akan pastikan Iman minum cukup 2 liter air sehari. Tapi rupanya Keknil silap. Tapi bukan sebarangan air berperisa tau.. Air berperisa yang Keknil maksudkan adalah air berperisa yang bukan sahaja dapat memastikan tumbesaran anak berada dalam keadaan baik dan juga sihat untuk tubuh badan. MILO® UHT’s Pack memastikan anak-anak mendapat manfaat daripada Activ-Go  yang merupakan kombinasi PROTOMALT® , mineral serta vitamin seperti Vitamin B dan Vitamin C. Well.. semua orang tau apa kelebihan Vitamin B dan C kan..  Bukan sahaja bagus untuk anak-anak.. tetapi juga untuk orang besar macam kita.. ^__^




Sajian Bento Ceria Untuk Anak-anak dari Kelab Bekal / Bento Malaysia

Dalam bengkel ini, Keknil turut didedahkan dengan latihan praktikal bagaimana untuk menyajikan bekalan makanan yang bukan sahaja sihat.. tetapi juga menarik dan ceria. Bento macam tu, bukan anak-anak je suka.. Keknil pun teruja tengok.. comel sangat... tak sampai hati nak makan.. Ahahaha.. Latihan ini praktikal yang diterajui oleh Yan Diana memang sangat membuatkan Keknil teruja. Mau tidaknya, beliau dapat menyediakan bento yang comel angattt dalam masa kurang dari 10 minit. Omaigaddd ! Kreatif sangat.. Si Iman pulak memang tak sabar-sabar nak tengok hasilnya. Berebut-rebut juga dengan Keknil nak tengok apa la sifu Yan tu tengah deko deko bento tu.. Hihihi




Kami selaku ibubapa juga diberi peluang untuk mendekorasi sendiri bento kesukaan anak-anak. Hahh.. ini yang menarik ni.. Iman dah cakap dari awal dah.. dia nak buat bento kucing.. tak sedar diri tu penakut kucing kan.. tapi nak bento rupa kucing.. Hihihii... Berlari-lari la kami di dapur Cilantro tu demi menyiapkan bento kegemaran anak-anak. Iman memang sangat membantu dan pandai pula dia buat orang-orang dari buah anggur tu.. Hihihi.. I can see your creativity, baby ! ^__^

eksaited anak-anak ni
kami dah readyyyy
 hasil bento Puan Yan yang comel sangat..

hasil bento kami anak beranak.. comel ke tak?

Ada masa lagi 2 minggu sebelum buka sekolah.. boleh la Keknil try buat bento untuk Iman di hari persekolahan nanti.. Dan yang penting, dengan adanya MILO ®yang sedap dan menyihatkan ni.. pasti Iman tidak lagi rasa letih dan lesu ketika dalam kelas nanti.. ^__^

Ibubapa boleh mendapatkan produk MILO® dalam pek 125ml dan 200ml di pasaraya, pasar mini, kedai serbaneka dan kedai runcit dengan harga yang sangat berpatutan. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.milo.com.my



till then, tatababai