Monday, August 20, 2018

Cannis Mobile Apps dengan fungsi 7 dalam 1

9:11:00 AM 0
Assalammualaikum

Lambakan aplikasi e-dagang di pasaran pada masa kini memberikan persaingan yang sihat malah turut memberikan pengguna pilihan yang lebih banyak untuk membeli di mana-mana platform dan aplikasi yang diinginkan.


Cannis merupakan aplikasi yang menggabungkan e-dagang, membeli belah atas talian, penyiaran secara langsung dan blockchain yang meliputi asas harian seperti makanan, minuman, hiburan, pakaian malah merangsang model perniagaan dan memacu gelombang baru APP.

Ong Tee Keat berkata pertumbuhan pesat pengguna media sosial China, kadar penembusan telah meningkat dengan ketara, dan kebangkitan blokchain telah membatalkan industri semasa dan operasi sosial. Blockchain, kebijaksanaan dan Internet adalah antara tiga teknologi teratas yang China perlu perkukuhkan.

"Cannis adalah platform merintis perancangan program, teknologi produk, promosi operasi dan visualisasi data. Ia mempunyai hampir 100 jurutera profesional dan pasukannya mempunyai keupayaan penyelidikan dan pembangunan yang kuat. "

Sejak Mac tahun ini, Cannis telah memperolehi syarikat-syarikat teknologi berturut-turut termasuk Internet, permainan dalam talian, peranti mudah alih, dan perkongsian data yang besar, dan pada masa yang sama, ia telah menjadi rakan kongsi Google, dan meningkatkan kebolehbacaan APP Cannis, dan keselamatan sistem

"Cannis APP menggabungkan tujuh fungsi paling popular peranti mudah alih, termasuk siaran langsung dalam talian, e-dagang langsung, permainan dalam talian, video pendek, social media, belanja diskaun dan pembayaran digital. Ia akan mengumpul lebih daripada sepuluh ribu pengguna dalam masa 24 jam. "

See.. seronok la kaki shopping ni boleh shopping macam-macam kat Cannis ni. ^_^

Aplikasi Cannis ini boleh didapati di Google Play Store tetapi buat masa ini belum lagi terdapat di Apple Playstore. Walau bagaimanapun, korang masih boleh install melalui http://api.ickapay.com/download/index.html dan ikuti arahan yang diberikan.

you think it, we build it

Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Website :  www.cannis.app
Instagram :  www.instagram.com/CannisApp
Facebook :  www.facebook.com/CannisApp

till then, tatababai

Friday, August 17, 2018

Raikan hari bahagia dengan Flower Chimp bermula dari RM89!

9:30:00 AM 1
Assalammualaikum

Zaman sekarang ni serba serbi pembelian melalui dalam talian. Cepat, mudah dan ringkas. Kalau tak, nak bersiap dari rumah je dah makan masa sejam. Belum lagi nak tempuh jalan jem, bayar tol dan parking. Dan bila sampai kat tempat dituju, belum tentu pula barangnya ada. Hahahha.. See.. betapa zaman dah berubah.

Keknil sendiri lebih suka shopping secara online. Kalau boleh serba serbi nak order je time baring atas katil tu, tetau je barang dah sampai depan rumah. Hahahha

Dan jangan tak tau, sekarang kalau nak order online, bukan sekadar tudung, baju, kasut je tau yang boleh ditempah melalui dalam talian, nak order bunga pun boleh!


Flower Chimp yang telah ditubuhkan oleh dua orang usahawan dari Jerman iaitu Maximilian Lotz dan Niklas Frassa dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Memenuhi keperluan terhadap bunga berkualiti tinggi pada harga yang berpatutan malah turut disokong dengan perkhidmatan penghantaran percuma ke seluruh negara.

Pelbagai pilihan jambangan bunga sempena hari lahir, kehadiran bayi baru lahir, titipan istimewa untuk kesayangan sempena sambutan hari lahir, Hari Kekasih, Hari Ibu dan sebagainya dengan harga serendah RM89 sahaja.



Flower Chimp juga turut menawarkan perkhidmatan penghantaran bunga secara percuma ke atas semua tempahan tanpa had perbelanjaan minima. Malah pelanggan juga boleh menjadualkan penghantaran pada hari yang sama bagi semua tempahan yang dibuat sebelum pukul 1 tengah hari untuk memberi kejutan buat yang tersayang.

Ingin memberi kejutan kepada yang tersayang? Ingat Flower Chimp!


Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Laman Sesawang: https://www.flowerchimp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/FlowerChimpMY/
Instagram: @flowerchimp

till then, tatababai

Wednesday, August 1, 2018

Itinerary 5 hari 4 malam di Lombok

8:39:00 AM 4
Assalammualaikum


Selesai sudah liburan keknil di Lombok. Sangat indah dan mendamaikan. Walaubagaimanapun, beberapa hari lepas Keknil balik dari Lombok, telah berlaku gempa bumi di bumi Lombok yang mengorbankan beberapa nyawa. Takziah Keknil ucapkan.
Di sini, Keknil ingin berkongsi itinerary Keknil di Lombok selama 5 hari 4 malam.









Day 1 | 20 July : Airport - Sasak Traditional Tour – Check in Hotel ( L )
Setiba di Pelabuhan Lembar, peserta akan di sambut oleh team kami yang ramah dan sopan. Kemudian dilanjutkan program Sasak Tradisional Tour yang diawali dengan mengunjungi Desa Sukarare; yang merupakan perkampungan pusat penjualan dan pembuatan tenun ikat khas pulau Lombok lalu menuju Desa Sade/Ende; yang merupakan bentuk dusun tradisional suku Sasak, dimana Anda dapat menyaksikan lumbung padi tradisional dan rumah-rumah yang dibangun dengan menggunakan bahan-bahan kuno. Dilanjutkan dengan mengunjungi Pantai Kuta & Tanjung Aan; yang terkenal akan pantai pasirnya yang putih dan sebagian lagi berbentuk khas seperti butiran merica, makan siang di local restoran di areal pantai kuta, setelah puas berwisata di sekitar pantai, selanjutnya menuju hotel dan istirahat.

Penginapan : Bole Homestay



baru sampai


selepas lama mereput ~ kegembiraan tiada batasan. Hahaha


lunch kat sini


yumsssss


Desa Sukarare ~ boleh cuba pakaian tradisional dan berposing. Nak baring pun boleh!


Desa Sade


Friendship till the end


Tanjung Aan


Pantai Kuta


Day 2 | 21 July : D Max Hotel – Gili Trawangan ( L )
Sarapan pagi di hotel, dilanjutkan dengan program Gili Trawangan Tour, yang merupakan salah satu pilihan paket  wisata harian yang menjadi primadona bagi sebagian besar wisatawan. Diawali dengan melewati Bukit Malimbu dengan pemandangan laut yang indah serta pemandangan tiga Gili yakni Gili Air, Meno dan Trawangan, selanjutnya menuju pelabuhan untuk menyebrang ke Gili Trawangan dengan menggunakan perahu mesin. Setelah tiba di Gili Trawangan anda dapat menikmati berbagai ragam aktivitas ( Personal Account ) seperti Diving, Snorkeling, Glass bottom boat, Marine walk, Canoe, Bersepeda, Naik Cidomo, hingga tiba waktu makan siang di lokal restotan yang sudah kami siapkan. Setelah puas menikmati aktivitas wisata, selanjutnya proses ke hotel.

Penginapan : Blue Marlin Hotel


Bukit Malinbu

tengah tunggu private boat.


Gili Trawangan

lunch time

naik basikal ~ melecet punggung uiiiii

lepak tepi pantai di Gili Trawangan

berposing sakan di Ombak Sunset

Day 3 | 22 July : Check out hotel - Water Fall Tour – in @ Bel Air Villa. ( B.L.D )
Sarapan pagi di Hotel, kemudian check out lalu berlayar kembali ke pulau utama Lombok, lalu dilanjutkan dengan tour ke Air Tejun Sendang Gile dan Air Terjun Tiu Kelep yang berada tepat di bawah kaki Gunung Rinjani. Panorama yang disajikan di lokasi ini sangat indah dimana terdapat air terjun yang sangat indah dengan 2-3 susun yang keluar deras dari berbagai celah hijaunya hutan tropis Gunung Rinjani. Sementara untuk menuju lokasi di sepanjang jalan kicauan burung dan jinaknya monyet hutan cukup menjadikan hiburan yang menarik serta beningnya aliran sungai di sepanjang perjalanan membuat kita ingin segera tiba di lokasi Air Terjun. Jika ada sisa waktu, kemudian kembali ke kota dan menuju Taman Narmada; Taman peninggalan kerajaan Karang Asem yang di bangun pada tahun 1727, yang mana terdapat mata air yang konon mitosnya dapat menyembuhkan penyakit dan dapat membuat awet muda. Acara dilanjutkan dengan makan malam di restaurant yang telah kami tentukan. Seusai makan malam kemudian menuju ke hotel untuk proses re-check in dan istirahat.

Penginapan : Cozy Cottage


Lunch kat sini


Pemandangan dari kaki gunung Rinjani


Day 4 | 23 July : Trio Virgin Islands Tour. ( B.L.D )
Setelah sarapan di hotel, kemudian penjemputan di Loby lalu melajutkan tour menuju Gili Nanggu; yang terletak di daerah Sekotong, Kabupaten Lombok Barat bagian selatan dan berada diantara Selat Bali – Lombok. Pulau ini sangat terkenal dengan keindahan bawah laut yang masih alami dengan keunikan ikan-ikan hiasnya yang jinak dan bisa diajak bermain di saat kita snorkeling. Selain Gili Nanggu, masih banyak lagi pulau-pulau kecil yang dapat anda kunjungi di seputaran daerah Sekotong ini, yaitu Gili Kedis dan Gili Sudak. Pulau-pulau tersebut memiliki hamparan pasir putih yang bersih, yang membuat para wisatawan terasa seperti di pulau pribadi. Sore hari anda akan diantar kembali ke hotel untuk beristirahat.


breakfast time

our supir ~ kaki scam ni sebab suka amik video kitorang tengah gila.. hahahaha

Day 5 | 24 July : Check-out hotel - Transfer ke Airport (B)
Sarapan pagi di hotel, kemudian free program menikmati facilitas hotel sampai tiba waktunya check-out hotel dan penjemputan, kemudian menuju airport untuk melanjutkan penerbangan menuju destinasi berikutnya atau kembali ke kota asal.


bersama owner Cozy Cottage ~ cari bugsy





Untuk trip ini, kami booking sendiri hotel dan penginapan. Untuk hari ketiga juga kami tak mandi pun air terjun tu sebab hujan selebat-lebatnya. Jadi kami pull out dan hanya mampu mandi air hujan je. Hahhaa.. Last-last, hari ketiga tu kami penuhi hari dengan shopping.


Itinerary ni bukan semua kami follow. Ada tempat yang kami tak nak pergi, kami skip tapi atas persetujuan supir juga la. Dan tempat gantian mestilah sehala dengan tempat kami lalu tu. 
Kalau dari Lombok Timur tetiba nak ke Lombok Barat.. memang mendapat la.. sila tambah ongkosnya. Hahhaha..


Nanti Keknil buat review penginapan kami pulak. Alhamdulillah, walaupun nama penginapan tak semenggah tapi kami sangat puas hati. Jangan pandang penginapan tu pada nama je tau, rasai dan nikmati sendiri pengalaman menginap di situ. ^_^






till then, tatababai





Thursday, July 26, 2018

Lazada Big Baby Fair 2018 kembali lagi dengan diskaun sehingga 80% !

7:30:00 AM 5
Assalammualaikum

Mentang-mentang dah gaji.. jadi sale sana sini sampai tak tahu nak shopping kat mana. Hhihihi.. Keknil nak kongsi sikit yang Lazada Big Baby Fair sedang berlangsung dari 25 sehingga 29 Julai 2018 ini !


Menariknya sale kali ini, korang bukan sahaja dapat menikmati harga diskaun kaw-kaw sehingga 80% malah sale ini turut merangkumi produk bertaraf international. Haaa gitu ! Dah tak payah susah-susah nak pegi pasaraya harung jalan jem, cari parking, dengan anak uwekk uwekkk menangis kiri kanan. Dengan Lazada, segalanya jadi mudah.



Selain itu, Lazada Big Baby Fair ini juga turut menyediakan tawaran voucher, Flash Sales, Free Shipping, Bundles malah tawaran Hot Deals bawah RM49 ! Bertambah seronok la nak shopping untuk anak-anak, anak buah, anak saudara dan anak-anak lagi.


Kalau korang dah shopping tu, jangan lupa sertai peraduan Big Baby Fair Instagram Photo Contest - Mission Adorable! Macam mana tu?


Ala.. korang dress up anak korang dengan pakaian ala-ala spy macam James Bond ke Ethan Hunt ke.. Lepas tu, gayakan dengan gambar yang menarik. Mesti comel je si comel bergaya ala-ala spy ni kan. Dengan cermin matanya, gayanya, keletahnya.. Omo.. bayangkan sahaja dah membuatkan Keknil rasa comel.. Hikhikhik..

Suit up your Super Spy Agent baby and stand a chance to win up to RM1000 voucher for Mother & Baby products! The theme is Baby Spy!


Bila lagi nak melaram ! Kan.. Boleh menang lagi. Tak rugi cuba tau... Tapi.. macam mana caranya?

1) Dress up anak korang dengan tema Baby Spy
2) Upload gambar ke dalam Instagram anda (kena pastikan akaun tersebut Public ye)
3) Ceritakan apa inspirasi korang tentang kostum tersebut dan apa reaksi bayi anda mengenainya
4) Dan jangan lupa untuk letakkan #LazadaBabySpy

Senang je kan..



Peraduan ini akan berjalan sehingga 26 Julai 2018 dan 3 pemenang yang bertuah akan di umumkan pada 28 Julai 2018. Selamat mencuba.

Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Laman Web : https://www.lazada.com.my/pages/big-baby-fair?hybrid=1
Instagram : https://www.instagram.com/p/BlcvA4Ph06l/
Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=66Z-owp68ck



till then, tatababai

Monday, June 25, 2018

Rambut Kekal Segar dengan Carrie Junior Odour Buster

9:19:00 AM 1
Assalammualaikum

Ibubapa yang mempunyai anak yang bersekolah pastinya pernah mengalami situasi di mana anak-anak pulang dari sekolah dalam keadaan berpeluh sehingga membuatkan anak-anak merasa tidak selesa dengan cuaca yang panas dan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.

Satu-satunya cara untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan ini adalah dengan memastikan anak-anak mencuci rambutnya selepas waktu sekolah, atau bermain di luar. Macam Iman ni jenis rambut panjang, jadi demi mengekalkan kebersihan rambut akan dapat mengurangkan risiko jangkitan kulit kepala selain memastikan mereka berbau segar, Keknil selalu berpesan supaya setiap kali balik dari sekolah, mesti cuci rambut untuk memastikan kesegaran rambut agar dapat mengurangkan risiko jangkitan kulit kepala. Bila dah datang kelemumur ni, memang agak susah nak la hilang. Jadi, dari usia muda ni la kena jaga betul-betul.


CARRIE JUNIOR memperkenalkan CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER, syampu yang selamat digunakan setiap hari dan memberikan haruman pada rambut sepanjang hari. Ia merupakan syampu baharu yang dirumus khas bagi menghilangkan bau yang tidak menyenangkan secara berkesan, tanpa mendatangkan kesan buruk pada rambut dan kulit kepala. Dengan aroma buah-buahan yang berkekalan selama 24 jam, si manja pasti kekal segar dan berbau wangi walaupun setelah seharian bermain dan berseronok di luar kediaman. Diperkaya dengan minyak zaitun, produk ini dapat menyuburkan dan melembutkan rambut agar mudah diurus dan disikat.


CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER hadir dalam aroma Perky Peach Fruity Burst yang menyenangkan serta mempunyai pH seimbang, lembut dan tidak menghakis untuk kegunaan seharian. CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER boleh didapati dalam dua saiz, iaitu pek 280g yang dijual pada harga RM10.10* di Semenanjung Malaysia dan RM 10.60* di Sabah & Sarawak.

Manakala CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER bersaiz 700g dijual pada harga RM20.70* di Semenanjung Malaysia dan RM 21.70* di Sabah & Sarawak. Produk CARRIE JUNIOR boleh didapati di kedai runcit, pasaraya, pasaraya besar dan farmasi utama seluruh negara.


till then, tatababai

Thursday, June 7, 2018

Super Honor Day Eksklusif di Shopee dengan Tawaran Harga dari RM429

7:30:00 AM 3
Assalammualaikum

Nak nak raya ni, macam-macam sale ada. Kadang sampai tak menang jari dok klik-klik sana sini kejap shopping kasut, kejap shopping baju, kejap shopping barangan rumah. Kat mana lagi? Mesti la kat Shopee kan.. Haaa.. Keknil pun tak pasal-pasal dah terjebak dengan Shopee ni sejak sekian lamanya, dan nak dekat raya ni, makin kuat penjebakannya. Hahahha..

Nak raya ni, bukan setakat nak ada baju baru je, tapi handphone raya pun nak ada gak. Lagi-lagi dengan situasi Keknil sekarang ni dengan handphone rosaknya, susah nak buat kerja. Jadi Shopee ni macam tau-tau je la buat promosi pulak handphone baru dengan harga menarik tertarik memang da'bomb !

Menawarkan insentif "Penghantaran Percuma ke seluruh Malaysia, Komisyen Sifar (0), Jaminan Produk Tulen 100% dan Penghantaran Semula Percuma dalam tempoh 15-hari", Shopee dengan usahasama Honor Malaysia telah melancarkan pelancaran Honor 9 dan Honor 10 malah membolehkan peminat Honor berpeluang untuk balik kampung dengan telefon bimbit baharu yang berprestasi tinggi dengan harga yang sangat berpatutan.


Honor 7A dengan paparan FullView 5.7  inci serta memberi pengguna abadikan gambar swafoto yang berkualiti bersama insan tersayang.



Spesifikasi Honor 7A

Display
5.7 inch 1440p x 720p + display with 16,700,000 colors, 283 PPI
18:9 wide screen
Multiple-point touch-sensitive screen

Size and Weight
AUM-L29A:
152.4 mm (L) x73 mm (W) x 7.8 mm (T)
Approximately 150g (including the battery)
AUM-L29B:
152.4 mm (L) x73 mm (W) x 8.05 mm (T)
Approximately 150g (including the battery)

Operating System
Huawei EMUI 8.0

Processor
Qualcomm MSM8937, Octa-Core (4 x 1.4 GHz+4 x 1.1 GHz)

Battery
Typical value: 3000 mAh battery
Charging duration: approximately 180 minutes from supplied charger 
Airtime: GSM: 31 hours, WCDMA: 18 hours. 
Standby time: GSM: 898 hours, WCDMA: 921 hours, LTE TDD: 811 hours, LTE FDD: 826 hours, Dual-card: 349 hours. 

Memory
AUM-L29A
o ROM: 16 GB
o RAM: 2 GB
o Expandable storage: microSD card (up to 256 GB)
AUM-L29B
o ROM: 32 GB
o RAM: 3 GB
o Expandable storage: microSD card (up to 256 GB)

Camera
AUM-L29A
13-megapixel rear-facing camera with auto focus
o Photo resolution: up to 4160 x 3120
o Video resolution: up to 1920 x 1080 (1080P)
8-megapixel front-facing camera
o Photo resolution: up to 3264 x 2448
o Video resolution: up to 1920 x 1080 (1080P)
Mode: Panorama, HDR, watermark, timer function, and time-lapse mode
AUM-L29B
13-megapixel rear-facing camera with auto focus
o Photo resolution: up to 4160 x 3120
o Video resolution: up to 1920 x 1080 (1080P)
8-megapixel front-facing camera
o Photo resolution: up to 3264 x 2448
o Video resolution: up to 1920 x 1080 (1080P)
Mode: Panorama, HDR, watermark, timer function, and time-lapse mode

Audio/Video
1080P full HD video recording and video playback
Audio file format: *.mp3, *.mp4, *.4gp, *.ogg, *.amr, *.aac, *.flac, *.wav, *.midi
Video file format: *.3gp, *.mp4, *.wmv, *.asf
Image format: *.png, *.gif , *.jpg, *.bmp, *.webp, *.wbmp
3.5 mm headset jack

Other Connectivity
Wi-Fi 802.11b/g/n, 2.4 GHz , support Wi-Fi direct
Bluetooth BT4.2
USB 2.0/HS20
GPS/AGPS/Glonass

Sensors
AUM-L29A
Accelerometer
Proximity sensor
Ambient light sensor
Compass
Fingerprint sensor
AUM-L29B
Accelerometer
Proximity sensor
Ambient light sensor
Compass
Fingerprint sensor

Colours
Black/Gold

Harga yang ditawarkan di kedai rasmi Honor di Shopee adalah sangat berbaloi-baloi dan mampu milik iaitu RM429 (RRP : RM479) sepanjang Super Honor Day.


Bagi yang terlepas tawaran Honor 10 yang lalu, jangan kecewa dulu. Sempena Super Honor Day di Shopee, Honor 10 Edisi Phantom Green akan mula dijual pada 8 Jun 2018 dengan harga RM1,599 sahaja. Malah pembeli juga akan diberikan hadiah percuma bernilai RM298 (selagi stok masih ada)

Macam mana? Dah bersedia nak tukar telefon bimbit baharu? Boleh cepat-cepat follow Kedai Rasmi Honor di Shopee dan nantikan tawaran istimewa pada 8 Jun 2018 nanti.

Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Laman Web Shopee: https://shopee.com.my/
Kedai Rasmi Honor di Shopee : https://shopee.com.my/honormy.officialstore


till then, tatababai