Dinner @ Home...

by - 10:12:00 AM

pas balik keje smalam sangat letih.. pas amik iman... terus balik umah.. tak singgah memana.. malam tadi masak lambat... papa dah balik pun saya tak masak lagi.. baru siap masak nasik.. :P takpe.. papa sporting kan papa kan... hikss...


so, saya start masak kul 8.30.. huhuu.. hampagas punye binii... hahahaa... tp yg penting saya masak kan... :D tetap nak bela diri tuh.. huhuuu...

cam biasa la.. style saya masak ni tah pape.. :D kenkadang bila papa tanya.. "mama masak apa ari ni" saya pun jawab "ntah la.. masak apa yg ada.." :D

wokey.. back to our story about masak2 nih... malam tadi.. saya masak ikan siakap.. eh.. ye ke ikan siakap? saya tak kenal jenis ikan laa.. muahahaa... keji's.. :P

ok.. ni menu malam tadik..

ikan siakap masak sambal

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap

Bahan-bahan sambal :
3-4 sudu cili kisar
1 biji bawah merah (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (di cincang halus)
1/2 biji lobak merah (dipotong dadu)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
4-5 titik minyak bijan
3-4 sudu sos tomato
Air

Cara-cara :
1. Memula goreng dulu ikan ikut suka. Cam saya tak letak kunyit sbb dah abis.. hahaha..
2. Pas siap menggoreng, angkat ikan dan toskan minyak. Letak dalam pinggan.
3. Tuang dalam 2-3 sudu minyak masak dalam kuali. Apabila panas, bawang putih dan bawang merah.
4. Bila dah naik bau, masukkan cili kisar. Kacau sampai sebati.
5. Pastu masukkan garam n gula secukup rasa.
6. Bila dah agak2 nak masak, masukkan lobak merah.
7. Kacau lagi. Pastu masukkan sos tomato supaya rasa masam sikit.
8. Bila dah pekat, masukkan sedikit air.
9. Biarkan sampai sambal pekat. Then, masukkan minyak bijan.
10. Biarkan dalam 2 minit. Then, matikan api.
11. Curah sambal ke atas ikan tadi. Siap!

Oh ye.. papa ni simple sangat... 1 menu je dah cukup.. :D sblm ni paling sikit 2 menu.. tp papa tak bagi.. kata byk sangat lauk.. kang dia yg kena jadi tong sampah.. hahaha.. so, 1 menu berat je dah cukup.. cam sayur2, biasa saya rebus2 jee.. takde goreng2... :) kata diet kan... hikss..

You May Also Like

2 orang suka

  1. sedap tu ikan siakap. siti pun ada gak sekor ikan siakap kat dlm peti. plan nak msk hr ni..wat sweet sour, msk halia atau steam..tak tau lg.

    ReplyDelete
  2. eheheh best siakap ko tu mas nape tak anto umah aku sket malam tadi?? ehehehheh

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^