patutkah saya???

pagi tadi saya ada masukkan entri tentang tanda lahir... ekceli.. dua tiga hari ni.. fikiran saya agak bercelaru... bukan tentang diri saya.. tapi tentang IMAN..

ekceli.. pada mulanya.. saya tak peduli langsung dengan kata2 orang tentang diri saya.. persetankan orang2 yang sering berkata buruk tentang saya.. malah saya bahagia dengan diri saya.. cuma pada satu hari tu.. hati saya jadi tersentuh dan tiba2 saya rasa sedih sangat...

dalam last week, petang cam biasa saya amik iman kat nurseri.. cam biasa la.. time tu plak saya partk kat roundabout depan nurseri tu... masa amik iman, tanya2 kat cikgu dia pasal iman... makan ok tak? gado tak ngan kawan2? dan macam2 lg la saya interview cikgu iman.. nak dijadikan citer.. masa saya bawa iman masuk dalam keta.. ada sekumpulan kanak2 tengah main kat tepi taman tu.. nak dijadikan citer lagik.. dorang pun pandang saya dengan pelik.. saya pun senyum la cam biasa kat budak2 tu.. sesambil bawa iman masuk dalam keta.. ntah cemana.. dorang gelak2...

memula saya tak kisah sangat.. pastu dorang terus gelak sambil berkata, "ee.. tgk muka dia itamm sebelahh.. kelakarnye..." mulanye, saya tak kisah sangat.. ye la.. sbb dah biasa perkara tu terjadi pada saya kan.. hehe.. saya memang sangat sedar diri ok... ;)

pastu, masa saya nak nak gerakkan keta, sbb tingkap masih terbuka separuh kan... still dengar budak2 tu gelak n cakap,"malunye ada mak muke cam tu..." terus hati saya cam tersentap... dandan tu gak, saya jadik cam tak reti nak bawak keta... sedar2.. dengar hon kat belakang... "owh.. saya halang laluan orang.." terus saya gerak keta tanpa pakai seatbelt... sampai je kat taman dekat ngan sekolah tu.. saya stop.. pakaikan iman seatbelt.. n saya pun pakai skali.. then, terus kan perjalanan.. masa balik cam biasa tanya iman, belajar apa kat sekolah, makan apa.. baik tak kat sekolah? tp pada masa yg sama saya berfikir tentang kata2 budak2 tadi...

sampai ke rumah saya terus berfikir dan terus berfikir akan kesan sampingan keadaan diri saya terhadap anak saya.. sampai ke satu tahap saya berfikir, adakah anak saya akan melarikan diri dari saya kerana malu? atau mungkin lebih dari itu? tak sanggup saya nak fikir lagi...

kalau ikutkan saya, saya sangat redha akan keadaan diri saya.. malah saya sangat bersyukur kerana dilahirkan seistimewa begini.. tapi pada masa yang sama.. saya risaukan pandangan anak saya bila dia besar nanti..

patutkah saya menjalani membuang tanda lahir ni atau biarkan ia kekal sehingga akhir hayat saya? saya sayangkan tanda lahir ni sbb ia trademark saya.. ye la.. pegi mana2 orang kenal.. :D
Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

9 9 orang peminat :

  1. semua tu anugerah Allah, buatper kita nak kisah dengan semua tu, bukankah lagi ramai kat luar sana yang lagi dan cukup tak sempurna banding kita.. anak tu bersih, takpernah anak tu tak terima ibu dia seadanya, itu ibu dia, selagi kita layan dia elok selagi tu dia akan terus dengan kita.... rasanyanya Iman tak pernah terpikirkan pun rasa malu ada mama macam mas....

    ReplyDelete
  2. mas, tanda lahir yg ko ade tuh mas, sume ade hikmah, bkn sume org ade, tgk, dlm ramai2 kite ko jek yg ade, special la tuh, heheeh...ala, iman tak kan wat camtu la, ko kan mak die, just ko terangkan je la bitrh mark ko tu kt die, spy die tau yg tu birth mark, bkn benda lain, :)

    ReplyDelete
  3. jangan fikir bukan2lah mas, x kan ler iman nk lari tinggal mama dia.. mama dia special tau... klu x der tanda tu org x kenal mama iman tau... so bersyukurlah seadanyer...

    ReplyDelete
  4. Mas....trimalah segala baik buruk yg dikurniakan oleh-Nya.Pedulikan apa org nak kata...Yg penting Mas corakan ima menjadi anak yg solehah.Insyaallah....Mn ada ank yg tergamak buat mcm tu...melainkan ank itu derhaka kpd kita sendiri.Iman baik...Mama dia pun baik...Insyaallah..segalanya baik2 kemudian hari..Aminnnnnn

    ReplyDelete
  5. jgn lah sedih..semua org ader kelebihan n kekurangan..Tuhan hanya bagi cabaran to those He felt is strong and with capabilities.cuba tgk dlm movies, heroes selalu dpt part yg susah and d rest jadi bystanders jer..if u feel u want to remove ur birthmark, its ur choice..whatever to make urself happy and complete.but, that will put an impression and impact on ur growing daughters..we dont want them to get the idea that its ok to make physical adjustment just bcos of it may look different from others..ur special and semua ni kerja Tuhan.Pls Try not to deny His gift 4u..i love u as ur though noy belum jumpa Mas lagi..

    ReplyDelete
  6. NI nak share sikit..1 of my mature students jumpe noy kelmarin and we chatted about her chronic ezema..Ceta punya ceta,she burst into tears cos frustrated and depressed.Her ezema nmpak kat badan and tangan dat make her embarass waKTU clinical placement.Yg buat sedih is dat dah 10 tahun dier ader ezema and her supportive husband dah menyuarAkan yg he wants a baby..She cant have a baby becos ubat steroid yg dier mkn and pakai setiap hari can cause baby dier cacat..kalau dier tak mkn ubat tu,ezema tu flare up samapi ke muka..kesian tau..noy pun nak nangis tgk dier nangis

    ReplyDelete
  7. thanks kat semer yg byk bg support.. yg emel pun ada.. setiap pandangan dan kata2 semangat yg diberikan amat saya hargai...

    ReplyDelete
  8. ape la..., ummiamsyar terlepas bas la.baru baca update entry ni.
    bebudak yg mengata mcm tu mksudnyer mak bapak dia tak ajar supya jgn mengejek org.tu budak kurang ajar namanye...so ajar la iman agar tak jadi mcm bebudak tu....

    ReplyDelete
  9. sori anil, kite nak komen dr semalam tp bzz sket.. betul kata2 teman2 yg lain.. kite patut berbangga allah dh jadikan kite sesempurna mungkin. ada hikmah disebalik setiap ciptaannyer.. lagipun walaumacam mana pun rupa anil, hubby tetap sayang, betul tak? dulu2 pn leh gak dia terpikat hehe.. sori bergurau plak..

    anyway, jgn fikirkan pendapat org lain. kita xdpt puakan hati sume org.. yg penting cerita bebetul dgn anak2 & buat diorg hargai ciptaan allah..

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^