Monday, March 23, 2009

Award + Tag - 2


Thank to adura sbb sudi bg award ni.. owh.. tetiba rasa vangga plak.. isk.. isk.. MOM OF THE YEAR.. huhu... kembang hidung, kembang tekak, kembang segala2nya la.. hahaha...

vangga sbb dah jd seorang MAK yg 'baik' dan 'garang'..
vangga sbb ada seorang anak yg comel..
vangga sbb ada seorang anak yg menyayangi saya...

so, utk dapat award ni, ada syarat.. huh.. ingat sesenang je nak dpt award.. kena jawab tag dulu woo.. so, meh kiter tgk.. apa soklan2nye cepumas tu...

1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!

Pertama2 sekali, of course la saya rasa bangga.. yee.. bukan senang nak jd seorang mak ni.. kalu dulu, mak saya salu cakap, "sok kalu ko dah jd mak, baru ko tau, bukan senang nak jaga n didik anak ni.." YE.. skarang baru saya sedar n paham.. ye la.. dulu kiter tak lalui menda2 tu kan.. so, kiter tak tau.. once kiter dah laluinye.. baru kiter tau.. bukan mudah utk melalui semer nih.. apapun, saya rasa seronok n best sangat, sbb dapat anak yg bernama IMAN ni.. walaupun dia agak lasak, tp biasalah.. budak2 kan.. it's a learning process.. she loves me.. she adore me.. and she's very caring.. agaknye dr mana la dia dapat sifat2 tu.. ececeee..

saya ni pun jahat gak.. salu sakat iman.. ye la.. sape x sayang anak kan... susah nak dapat iman ni.. even time peknen takde la saya rasa susah sangat.. malah takde la simptom2 morning sickness la.. cuma saya salu mabuk time ptg2 je.. especially kalu kena panas belah petang tu.. isk.. mau pitam dibuatnyee... time bersalin pun cam tu gak.. seminggu wooo saya dok kat spital sbb masa tu pergerakan baby dalam kandungan semakin kurang.. ye la.. kalu ikutkan tak due lg.. tp sbb masa tu doktor suspek baby besar dalam 4kg cam tu.. so, terpaksa la dok kat spital... isk.. isk.. jenjirang kat katil sebelah semer dah selamat bersalin semer.. kiter gak dok maintain kat katil tu.. isk.. isk.. time bersalin lg la.. dah elok2 nak bersalin normal.. dah buka 7cm tuh... tetiba kena emergency caesar plak.. sbb masa tu heart beat baby dah slow.. ye la.. masa tu air ketuban dah kurang.. so, terpaksa la caesar.. masa tu.. tawakal je la.. dok harap sangat baby selamat.. dah pk macam2 la.. takpe la kalu doktor tak dapat selamatkan saya.. as long as baby selamat.. tp alhamdulillah.. dedua selamat.. n skali lg.. dengan vangganyee.. memperkenalkan... the one n only (buat masa ni.. :D) my lovely daughter...


Iman masa umur sebulan.. :D

2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.

1- MEWARNA... asal balik sekolah musti carik pensil case + buku warna.. amik bantal, meniarap atas bantal n mulakan xtvt mewarna.. sesambil tangan ligat mewarna tu, dia angkat tangan kiri dia, "mama, iman nak susu nyam nyam 2.. 3... 4.. 5... 6.. 7.. 8.. banyak2.." hiks..

2- AMIK GAMBO.. asal dia buat menda baru je.. musti dia cakap, "mama, cepat amik gambo iman.. iman dah pocing nih.." hahahaa...

3- KOMPLEN.. asal balik skolah je.. dalam keta tu.. biasa saya akan tanya la.. ari ni makan apa, blaja apa.. buat apa.. good girl tak.. then, dia citer la.. "ari ni iman nyanyi ABC... pastu nyanyi lagu datang sholah.. kat sholah iman makan nashik ngan shup.. cikgu shuda mashak.. shedapp.. tadi kan.. mia buat iman.. dia gigit tangan iman... pastu iman dah cakap ngan cikgu shuda.. pastu cikgu shuda marah mia.. padan muka mia..." hahhaa.. kuat mengadu woo.. owh... rupanye anakku jd mangsa buli di sekolah..

4- TOLONG MASAK.. ahah.. ni paling dia suke.. if saya start je masuk dapur.. kang dia ikut skali.. pastu dia la yg sibuk amik carrot, amik cili, amik bahan2 masak dalam peti ais.. paling dia suke potong carrot.. salu, pas saya buang kulit dia.. saya potong kecik2.. saya bagi dia potong carrot tu ngan pisau.. (dengan pengawasan yee..) kenkadang saya sagat carrot tu.. kalu time sagat tu paling dia suke la.. salu dia la yg sagat carrot tu sampai abis.. mmm.. jgn dah beso nanti malas masak sudah la yee... hehe...

5- TGK KARTUN.. dah namanye bebudak.. kalu x tgk kartun.. tak sah kan... yg saya tak suke dia tgk kartun ni.. dia sanggup tahan mata dr tido semata2 nak tgk kartun.. kalu ari sabtu tu.. biasa saya bukakan channel 613 [Playhouse Disney Channel] masya allah... dr pagi sampai ke ptg.. dr ptg sampai ke malam.. tak tinggal pun each half and hour citer2 yg disiarkan tu.. even ulangan pun dia tgk.. pastu siap citer lg ngan kitorang... even mata dah ngantuk tahap gaban ni.. tp tetap ditahannye.. ye la.. ngan tak tido siangnye... pastu malam kul 1-2 pagi baru tido.. cube bayangkan.. so, skarang ni.. kitorang buat rules.. tak yah tgk 613 lg dah.. tgk channel biasa2 je.. sbb channel biasa2 kejap2 je ada kartun.. kejap2 drama.. mau tak nye.. dah bape lama kitorang tak tgk berita.. dah baper lama kitorang tak layan drama.. ececeee... lgpun, tak elok jugak bg dia tgk kartun jee... skali skala leh laa... (skarang ni dok layan VCD UPIN & IPIN - boleh la.. ada pengajaran kan... kan.. hiks..)

6- TGK KENDERAAN.. heheh.. dia suka tgk keretapi, kapal terbang... salu cakap ngan saya.. "mama.. mama.. tgk tu.. ada kapal tebang.. nanti kiter ajak papa naik ye.. kiter naik ketapi.. pastu kiter naik kapal tebang.." dia cukup excited ngan menda2 tu.. ari tu lg la.. masa tgk belon udara panas.. wahh.. dia paling excited.. lelagi bila nampak yg bentuk oren, kole.. yg bentuk pelik2 tu le.. sonok je dia.. n i'm hepi when she's hepi.. :D

7- PELUK KASIH SAYANG.. saya salu tanya dia.. "iman cayang mama tak?" kang dia cakap.. "cayang.. iman cayang mama, cayang papa.. cayang baby echa.. cayang atok, nenek, pak lang, mak lang..." kalu cayang mama, meh peluk mama kuat2.. pastu, dia pun peluk kuat2.. siap cium pipi, dahi, dagu, hidung.. hiks.. owh.. indahnye menjadi seorang mama...

3. Send this to 5 other moms of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.

owh... saya belum ada calon yg nak ditag.. lgpun, tgk ramai memember dah buat tag ni kan... tp sesape nak amik tag n award ni.. dipersilakan.. :)

1 comment:

  1. yes..proud to be a mother.. ;)

    anil amik award kt blog yek

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^