Tuesday, September 1, 2009

8k hangus..

semalam secara rasminye segala modal yg dikeluarkan sebanyak RM8k telah selesai dilaksanakan...
uik.. menda tu?
umah le... ari tu kan ke kuar modal nak pasang cornice la, plaster ceiling la, downlight bagai... ni kira dah siap la ni...
penghabisannye adalah pemasangan grill...
saya tak sempat snap gambar masa pemasangan tu..
tau2 je.. pagi semalam dapat sms dr kontraktor..

"bila nak pasang lampu kipas?"

dok heran gak.. takkan dah siap.. bayo pun tak abis lg... dok utang ngan dia RM4500 lg seh... takkan la dah siap... so, tanpa segan silunye, soh husband kol balik kontraktor tu.. bla.. bla.. bla...

"dah siap la mama... ptg ni kite g tgk.."

isk.. biar betik.. dah siap... ada utang lg ni... salu kan orang buat berperingkat... pas siap ni.. bayo dulu.. baru buat peringkat ni plak.. ni baru bayo tak sampai separuh dah siap.. isk.. isk...

"takpe... ptg nanti kan kitorang nak tgk.."

oh ye.. utk grill ni pun saya skek punye banyak songeh.. memula dah cakap kat dia.. nak design besa2 je... amik contoh dr umah orang la... pastu plak, saya ni mmg gatal tangan search sana sini... tuptup jumpa plak design cam kat bawah ni.. cantik kan... design ni lama dah jumpe.. tp cam tak praktikal plak nak buat gril.. sbb cam tak kukuh.. pastu sbb dah dalam hati dok kuat kata, "nak jugak.. nak jugak..." dek kerana hati ni degil takmo dengar cakap otak yg kata "tak leh.. tak leh..." maka saya pun siap bawa laptop g jumpe kontraktor tu.. cakap kat dia.. nak design cam ni.. alkisahnye, terkedulah jua kontraktor tu arakian memberi alasan grill yg asal tu dah siap separuh... tp sbb saya yg degil bertambah degil bagaikan kotoran degil pada baju yg dilimpahi dengan sos-sos mayonis.. mengatakan, "nak jugak.. nak jugak..." maka, kontraktor pun terpaksa jua bersetuju... itupun dengan penambahan kos.. apalagi.. saya pun pujuk rayu la kat dia.. takmo la tambah kos.. :P

huh.. dah la mintak tukar design.. pastu takmo tambah kos.. apa punye customer.. :P musti inilah yg diumpat keji oleh kontraktor itu.. :P tp atas niat nak tolong orang melayu gakk.. so, dia pun ok kan je la.. hehehe....

hasilnye.... :) sangat memuaskan... i likee... design ni mmg nampak simple mimple.. paling best.. kitorang nye umah je design odd skek cam tu.. hikhik... belagak nak mampuss... :P

dengar kata, biasanya dorang buat gril dalam 4-5 hari je.. tp utk kes gril umah saya yg spesel ni, dorang buat sampai 10 hari.. isk.. isk.. patut la lambat pasang.. :P apapun, saya puas ati ngan keje dia... if ada yg tak puas ati pun.. dia dah marah n tegur pekerja dia.. n saya puas ati gak la... that's why, pemahaman tu penting.. make sure apa yg kite paham, sama ngan apa yg dia paham, n apa yg dia faham, sama ngan apa yg kite faham.. :)


ni gambar keseluruhan bahagian depan... kekotoran di depan umah pun dia bersihkan skali.. bagus.. bagus.... :)

ni pintu depan..

ni kat sliding door..

ni kat tingkap sebelah main door..

ni kat belah dapur...

tingkat atas dari belakang..

so, minggu ni kena kasik setel belen utang2 buat umah ni.. pastu ngan lampu lg.. erk... adalah dalam 10k habis utk 2 menda tu je.. lom KC lagik.. hukhukhukk... perabot dll... huhuhu... alamat, lambat lg la nak duduk umah baru.. besooo angan2 utk umah baru ni.. takpe.. kite buat satu2... biar lambat, asal siap.. :)


Ads Click!




Anil Wanina
Anil Wanina

I'm a full-time Assistant IT Analyst with passion on travelling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty and event. Give some love and good comments so we can share thought and experience together. ^_^

10 comments:

  1. raya kat umah baru ker?mesti best

    ReplyDelete
  2. noy,
    tahun ni raya umah lain.. tak raya umah ctu.. tahun depan.. insya allah.. :)

    ReplyDelete
  3. ina,
    makasih... best tu best gak... tp byk gak lebur.. hikhik...

    ReplyDelete
  4. cantik la gril anil..simple je..i laikkk..

    ReplyDelete
  5. bestnye dah ade umah sendiri..cantikla grill tu..unik :)

    ReplyDelete
  6. cantek grill..tp adi rase lg cantek kalo kale putih... :D baru nampak ko punye design tuh...heee

    ReplyDelete
  7. akma,
    simple is my style.. chewahh.. :D

    ReplyDelete
  8. catlina,
    nak ikut zen style katanye.. so, kena carik yg unik skek... :)

    ReplyDelete
  9. adi,
    takmo kaler putih sbb senang kotor.. lg plak itam itu menawan.. :)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^