eksiden pertama kali

jumaat lepas... ketika saya sedang bersenang lenang menghantar iman ke sekolah sambil nyanyi2 lagu "akuuuu... bukanlah supermannn...."... tetibaa...

"dungg..."

lantas saya menoleh kebelakang.. saya tgk ada sebuah motorsikal dok kat belakang tgh betulkan handle motorsikal dia...

nak kuar time tu.. macam tak patut plak.. sbb di antara jalan tu keta dok kat lane tengah.. so, saya pun amik keputusan benti depan skek kat tepi jalan... antar sms g tau kat kawan2 saya lambat.. pastu sms kat suami terchenta... iman saya biarkan dia dalam keta n pertama-tama skali.. pastikan dia pakai seat belt la...

kuar2 je.. saya tgk ada sesuatu berlaku pada keta... saya pandang penunggang motorsikal tu.. dia pandang saya..

"apa.. ingat ko pandang aku kenyit2 mata aku leh consider la?"

pastu saya tgk keadaan keta... mmm... ok.. takde pape... pastu penunggang tu agaknye kelam kelibut kot... so, saya pandang dia lg... kali ni ngan jelingan yg agak tajam.. hakhak.. tajam ke? huhu...

"kak.. sorry kak..."

hanya 3 patah perkataan tu je la yg dia mampu katakan.. n saya apatah lg... terus terkesima... bukan sbb tergoda.. auww.. atau tersuke.. ahaks.. jauh skali... tp sbb baru pasan.. budak sekolah rupanye... ni musti budak nak amik PMR...

so, tanpa kata pape... saya pun masuk balik dlm keta.. speechless... 2 minit pas tu.. baru gerak meninggalkan tempat kejadian... dalam hati ni.. Tuhan je yg tauu.. selama saya bawa keta... tak penah walau sekali saya mengalami kemalangan... kalu ada pun.. takat calar bilar tu pun time orang lain yg dok calarkan keta saya..

husband dah koling2 dah malas saya nak angkat sbb kompem nanti dia yg over panik..

sampai je opis.. saya check lagi skali kecalaran keta saya.. mmm.. ok.. yg penting tak pape... takat calar tu.. biasa la...

husband kol buat kali keberapa tah... bla.. bla... blaa...

yg tak bleh blah tu.. dia g marah saya sbb biarkan budak PMR tu lepas.. isk.. isk.. apa daaa.. kesian kat budak tu.. kang tak tenang dia nak amik peksa...

siap soh saya buat report polis lg.. isk.. apa kejadahnye... kalu bumper jatuh bagai takpe la.. elok je bumper tu kat tempatnye.. cuma calar je la... buat gelak abang polisi je nanti... hohoohoo...

apapun, pengajarannye di sini.. kalu eksiden ngan sape2.. tak kisah la.. eksiden kecik ke eksiden beso ke... jgn lupe mintak no tepon orang yg langgar kite or orang yg kite langgar.. in case pape terjadi nanti.. senang...


see... calar skek je... apa nak kecoh2...

zoom lagik.. skek je kan...


kesimpulan : saya sangat percaya pada hukum karma... sesekali kite akan berada di atas.. dan tak tau bila.. kita akan berada di bawah.. so, sementara kita berada di atas... jgn sesekali kita memijak orang di bawah kita.. kerna bila sampai masa kita di bawah.. tak tau berapa ramai lg yg akan memijak kita.. ;)


Ads Click!




Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

4 9 orang peminat :

  1. hahah cuak giler bdk tu..seb bek la xteruk calarnya..xpasan pn anil..hehe..btol tu..prcaya gk pd hukum karma..

    ReplyDelete
  2. suziey,
    itu la.. takut gak memula.. sbb tak penah kena langgar.. mmg blank masa tu.. no tepon budak tu pun x amik.. masuk opis kena sound ngan husband.. geram jerk.. dah la kite dok berdebar2 lg ni.. g sound macam kite plak buat salah.. pape pun, pengajaran... hehhe..

    ReplyDelete
  3. me br je g langgar motor semalam.. calar lagi teruk.....huhuu... kesian budak tuh..my bad:(

    ReplyDelete
  4. sue,
    alahaii... siannye... anggap semer tu dugaan... yg penting.. selamat.. :)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^