same layout..
same template..
new look..
new color...




amacam.. ceria tak??? :D


Ads Click!




I'm currently dalam proses nak tukar layout blog.. hiks.. nak tahun baru kan.. blog pun kena nampak baru n lebih segar.. ecececeee... tak ubah byk mana pun.. takat tukar2 kale je.. tak sempat nak carik layout pattern lain.. so, guna yg sedia ada.. tuko kale je. so, pas ni.. if blog ni nampak pelik tu, sila jangan tukarkan link anda.. kerana anda berada di tempat yang betul.. cuma bertukar rupa sahaja.. ;)

insya allah.. lebih ceria.. lebih berwarna warni kot.. hahahaa..


peace no war..

Ads Click!




3 budak itam..
pegi ramai2...
pegi amik passport...
kat kajanggg...

kronologi nombor
my queue number : 2254
nombor sekarang : 2244
beza queue number : 10
tempoh masa menunggu : 10 minit

bagus la imigresen kajang ni.. siap sediakan bilik penyusuan.. salah satu cara utk menggalakkan penyusuan susu ibu.. baguss...

finally.. tak sampai setengah jam.. passport baru siapp... dikembalikan bersama passport lama utk kenang-kenangan.. muehhehe... maklum la.. passport lama tu dah jalan dari Jeddah ke Madinah, sampai ke Mekah.. alhamdulillah..

passport dah siap.. pas ni.. boleh la jalan2 soping sakan.. hehehe...

Ads Click!




after selesai proses buat / renew passport.. kitorang yg ala2 monster kelaparan ni terus berdesup g carik makan..

muke yg agak2 hepi sbb akhirnye dapat g makan.. muehehhee... memula ingat nak g mcD je.. sbb cepat dan pantas kan.. hehe.. tp memandangkan mcD ponoh even dia nye drive thru pun sampai keluar dia nye beratur.. so, kitorang decide g carik tempat makan lain.. dah kebulur ni tak ingat apa dah.. makan.. makan.. so, kitorang just serbu ke restoran pertama yg kitorang nampak..

bertempat di Bandar Baru Bangi, disinilah terletaknya Restoran Perak. Menu dia tak byk sangat.. tp boleh la.. setakat nak membasahkan tekak n memenuhkan perut ngan makanan..

restoran ni penah dapat coverage dr pelbagai media.. so, kira femes gak la.. salu kalu saya jalan malam2 kat ctu.. ramai gak la pengunjung Restoran Perak ni..

hiasan dalaman dia juga sangat menarik.. dok berangan kalu la umah saya gitu.. fuh.. kompem tak kuar umah..


hepi le sbb dah order mamam.. lapo la katakan...

apa yg saya makan.. tgh2 hari bute makan nasik lomak sambal sotong (sotong dia coet je..).. muahhaha.. bes tu.. dah takde menu lain yg seiring ngan tekak.. ni je yg nampak menarik.. tp mmg sedap la.. (ke sedap sbb lapo? hiks..) sambal tu siap saya mintak topup.. tp dapat sambal dia je la.. isi dia tadak.. :D

member yg lain order mee jawa kot ni.. sedap gak.. kuah dia pekat..

lagi sorang member order laksa.. pun sedap.. hikhik.. semer sedap.. :D

dah abis makan.. pelagi.. bayo la.. total tuk nasik lemak ngan ais suam adalah RM5.04.. kenyang sampai ke opis.. sampai opis carik makan lagik.. hakhakhakk.. sbb tu membesar bagai juara tak hengat... :P


Ads Click!




tgk la muka2 kitorang yg boring menunggu queue kat imigresen.. since 2 kaunter je yg buka masa tu.. so, queue agak selo.. muke yg ala2 gadis ayu dah rupe resakse yg kelaparan.. maklum la.. maklum la.. dah tgh hari weih.. perut dah nyanyi2 lagu keroncong.. memasing buat macam2 aksi supaya tak boring.. hikhik...








takde caption.. korang pk2 sendiri la.. ekekke...

Ads Click!





To all my friends yang menyambut Krismas..

We wish you a merry christmas
We wish you a merry christmas
We wish you a merry christmas
And a happy new year

From : Anil's and family

Ada yang nak bagi adiah kat saya tak? Hohohohohoooo...



Ads Click!




semalam saya dah cite pasa buat passport guna kiosk kan.. so, ari ni.. kite cite secara manual plak.. since masa saya renew tu, saya g ngan kawan2 seangkatan yg akan meronggeng sama2 ke obersea.. cuma masa tu saya je la yg renew.. yg lain tu baru nak buat.. so, nak tak nak.. kena melalui kaunter..

1st step, of course la.. kena sediakan dokumen yang diperlukan.
Antara dokumen yang diperlukan adalah :
1. Salinan kad pengenalan
2. Gambar berukuran passport
3. Duit RM100 atau RM300 ikut nak baper tahun.

biasanya, dekat2 ngan Jabatan Imigresen ni ada kedai2 fotostat, kedai gambar.. so, kalu yg tak sempat siapkan dokumen2 tu dari rumah.. bolehlah fotostat ic, amik gambar kat kedai berdekatan. Cam yang saya buat 1st passport dulu kat Shah Alam, dalam Jabatan Imigresen tu sendiri ada menyediakan perkhidmatan2 berikut.. boleh pilih ikut suka ati..

dah namanya guna kaunter, proses dia of course la akan lebih lama dari biasa.. sama gak cam kita nak kuarkan duit kat bank.. kalu guna mesin.. 2 minit je dah siap.. kalu guna kaunter, la hai.. kalu time2 tu tgh masak megi.. mangkuk megi tu pun dah kosong ngan kuah2 dia dihirup.. hiks.. bukanlah maksudnye perkhidmatan kaunter tak bagus.. cuma tempoh masa menunggu tu lebih lama dari perkhidmatan mesin.. gitu le..

tunggu sampai nombor naik.. once nombor naik, g ke kaunter yg panggil nombor anda tu.. then bagi borang kat pegawai kat kaunter tu beserta dengan salinan kad pengenalan dan gambar berukuran passport.. scan thumb print.. dan borang anda sedia utk diproses...

pastu, tunggu kat kaunter bayaran plak.. buat bayaran berdasarkan tempoh sah laku passport anda.. kalu korang mohon yg 2 tahun nye, bayar RM100 sahaja. Kalu korang mohon utk 5 tahun, bayaran sebanyak RM300..

lepas tu, pihak imigresen akan keluarkan resit rasmi yg menyatakan anda dah bayar dan passport akan sedia di ambil dalam tempoh 2 jam. Tapi kalau korang datang petang, pastu lepas proses akhir tu dah kul 5 ptg la katakan.. tak leh la nak harap dapat 2 jam lepas tu gak.. kena la tunggu keesokan harinya.. datang pagi2.. :)


Ads Click!




korang tau tak Jabatan Imigresen telah menyediakan kiosk utk renew passport? hehehe.. saya pun baru tau masa renew passport ari tu...

utk proses renew passport kali ni, saya buat kat cawangan yang terdekat ngan putrajaya la iaitu Jabatan Imigresen Cawangan Kajang. Jabatan Imigresen Kajang ni dibuka dari jam 7.30 pagi sehingga jam 5.30 petang setiap hari bekerja. Jangan datang time hari tak bekerja plak.. sampai ke malam pintu dia tak bukak2.. hikhik..


utk pemohon yang sudah ada passport sebelum ni dan berniat utk memperbaharui passport lama ke passport baru, kini sudah ada cara yang lebih mudah, cepat dan pantas. Anda boleh menggunakan kiosk yang disediakan oleh pihak Jabatan Imigresen Malaysia dan caranya semudah ABC... ;)


Apa yang anda perlu ada utk proses pembaharuan passport?
1. Gambar anda yang berukuran passport
2. Passport lama anda
3. Salinan kad pengenalan
4. Duit sebanyak RM300

oh ye.. kalu tak silap saya, utk pembaharuan passport melalui kiosk hanya utk pembaharuan selama 5 tahun. Yg 2 tahun tu kena renew melalui kaunter.


Kiosk Pembaharuan Passport atau nama singkatannya KiPPas yang pada mulanya saya sangka agak sukar.. maklum la.. takde yg nak tolong masa tu.. dok terkontang kanting apa dokumen yg perlu ada, cemana caranya.. rupa-rupanya.. sangat mudah..

malah panduan penggunaan KiPPas turut disediakan bagi pengguna yang tak tau nak guna macam saya.. ngeh ngeh ngehhh...

step by step cara penggunaan turut diajarkan melalui poster yang disediakan.

inilah dia mesin KiPPas yang terdapat di Jabatan Imigresen Cawangan Kajang. Di sini hanya terdapat 1 mesin KiPPas sahaja. Tapi sangat cepat dan pantas. Jika takde masalah, 5 minit sahaja dah selesai proses pembaharuan passport.

ikut sahaja langkah demi langkah seperti yang ditunjukkan di skrin kiosk dan akhir sekali, masukkan dokumen yang diperlukan iaitu salinan kad pengenalan, gambar berukuran passport dan passport lama anda dalam sampul yang disediakan dan masukkan ke dalam mesin kiosk tu.

selepas tu, mesin tu akan keluarkan resit. Simpan resit elok2 dan selepas 2 jam, amik nombor giliran dan tunggu nombor anda dipanggil utk proses tuntutan passport baru anda.

proses renew passport dengan menggunakan KiPPas ni cuma mengambil masa dalam 2 jam 10 minit sahaja. See.. mudah dan cepat kan.. tak yah susah2 nak beratur panjang2 tunggu queue pas kaunter ni, nak kena g kaunter tu plak.. pastu g kaunter sinun plak..

selamat mencuba.. :)



Ads Click!




cite lame.. :P tp dok sesaje nak share since tenet dah ok skek... :D kejadian berlaku dalam bulan Okt.. dalam 2 bulan lepas.. lokasi di rumah member @ Sungai Besar.

hepi bebeno.. sebab apa ye???

yaa.. inilah puncanya... lonjong, kuning, masam dan sangatt shedap...

menda tu? pelam weih.. pelam... ala... pelam yg kecik2 tu.. buat jeruk pun sodapp..

tak puas dok mengutip yg kat tanah.. dok jolok lagi yg kat atas nun.. ekekke.. hasilnye.. dapat la satu plastik beg penuh..


Ads Click!




Just checking my nuffnang... rupanya ramai gak visitors dr other country.. ingatkan byk yg dari Mesia je.. syukur.. ada gak yg menariknya pada blog saya ni..

ni blog Analytics for today visitors.

ari ni sangat byk keje.. sok user ada presentation ngan KP.. so kitorang kena bertungkus lumus menyiapkan laporan2 dalam sistem utk presentation..

Ads Click!




saya dapat MC 2 hari yee...
ari ni ngan esok...
kira ni 1st time la dapat MC gomen..
maklum la.. sblm ni susah ya amat...
tp atas sebab2 kesihatan...
nak tak nak terpaksa gak g klinik putrajaya nun...
siap dorang asingkan pesakit bese ngan pesakit berjangkit..

doakan saya cepat sembuh..
tak selesa sebenarnya bila pandangan hanya bergantung pada sebelah mata sahaja...
dah macam pirate dah..
time driving kena tutup sebelah mata sbb terlalu sakit...
tp nak buek cemana..
tanggungjawab kena amik iman dari sekolah...
takkan nak soh iman ponteng skolah gak kot...

sakit mata ni pun dok jangkit dari cikgu iman rasanya...
ada la 2-3 orang cikgu dia yg sakit mata..
takpe la..
maybe ada hikmah disebaliknyee...
doakan saye cepat sembuh k.. ;)

Ads Click!




Since saya tak dapek la nak update blog as usual atas sbb network yg agak2 tgh saks... so, meh kite cite skek tentang kesihatan.. maklum la.. skang ni musim orang sakit kan... since saya juga pernah mengalaminya so saya ingin sekali nak share dengan semua...

Kali ni, kite citer pasal Tekanan Darah Rendah. Saya pernah mengalaminya sekali ngan package penyakit yg lain la... tp tu kite cite kendian.. perasaannya sangat tak seronok.. pepagi bangun2 tido terus rasa gelap je.. pertama kali saya kena, mmg dah rasa pening dari pagi lagi.. semua menda terasa goyang.. tp kenkonon still leh gagahkan diri nak g keje gak tu.. kebetulan pagi tu saya kena antar Iman ke sekolah... smpai sekolah Iman, terus antar Iman sampai ke depan pintu bilik dia.. Pastu bergegas pergi kat keta sbb dah nak dekat kul 8.. kira lambat la tu.. ngan jammed nye lagik.. bukak2 pintu keta je.. tetiba rasa gelap je.. takkan mendung kot.. tetiba tak dapat control diri.. terus rebah dalam keta.. orang kata, kalu sakit buat cara sakit.. so, time tu saya mmg betul2 sakit... then g klinik.. dalam klinik tu terus jumpa doktor then rest kat katil klinik... dalam half an hour.. bila dah agak2 sedar.. barulah doktor g tau.. ada tekanan darah rendah ngan...... bla.. bla... dapat la MC sehari.. soh rehat kat umah..

so, apa tu tekanan darah rendah... ni saya dapat kat tenet gak.. sesambil buat research nape jadi gitu n apa cara utk mengatasinya...

Tekanan darah adalah tekanan yang dikenakan oleh darah ke atas dinding-dinding saluran darah arteri utama.

  • Tekanan adalah paling tinggi semasa jantung mengepam darah (contraction). Proses ini dikenali sebagai systolic.
  • Tekanan darah paling rendah berlaku semasa darah memasuki semula jantung (relaxation). Proses ini dikenali sebagai diastolic.

Tekanan darah diukur dalam unit mm Hg (Hg mewakili merkuri) dan bacaannya adalah bergantung kepada umur. Bacaan ini dipengaruhi oleh faktor-faktor lain seperti keadaan emosi (rasa tension, takut, gementar dsb). Tekanan darah yang tinggi dikenali sebagai hypertension, manakala yang rendah dikenali sebagai hypotension.

Carta di bawah menunjukkan bacaan bagi orang yang normal mengikut saranan WHO.

Contohnya seorang lelaki berusia 23 tahun sepatutnya :

  • mempunyai tekanan darah systolic antara 114 hingga 142 mm Hg, dan
  • mempunyai tekanan darah diastolic antara 62 hingga 88 mm Hg.

Bacaan tekanan darah dibaca dalam bentuk systolic/diatolic. Oleh itu sekiranya bacaan systolic ialah 120 dan diastolic 80, ianya ditulis sebagai 120/80.

Umur

20-24

25-29

30-34

35-39

40-44

45-49

50-54

55-59

60-64

65-69

70-

Lelaki

S

114-142

114-142

113-145

112-148

113-151

114-158

118-170

123-177

128-184

128-188

133-197

D

62-88

63-87

63-91

64-94

67-95

69-97

71-103

72-104

75-107

72-106

72-106

Perempuan

S

108-134

107-137

109-139

110-144

112-152

114-166

119-175

122-178

128-188

136-196

140-202

D

60-84

61-85

63-87

65-91

67-93

68-100

71-101

72-104

74-106

76-106

75-107

Carta di bawah ini menunjukkan tekanan darah mengikut kategori (dari Joint National Committee on Detection, Evaluation and Treatment of high blood pressure)

Kategori

Systolic (mm Hg)

Diastolic (mm Hg)

Normal

kurang daripada 130

kurang daripada 85

Tinggi – Normal

130 – 139

85 – 89

Hypertension Stage 1 (Mild)

140 – 159

90 – 99

Hypertension Stage 2 (Moderate)

160 – 179

100 – 109

Hypertension Stage 3 (Severe)

180 – 209

110 – 119

Hypertension Stage 4 (Very severe)

lebih daripada 210

lebih daripada 120

Tip untuk mengurangkan risiko tekanan darah

2. Senaman seperti angkat berat dsb. Senaman dua atau tiga kali seminggu boleh membantu membakar lemak dan memperbaiki metabolisma glukosa di dalam badan.

3. Dapatkan binatang peliharaan seperti kucing. Ia boleh membantu mengurangkan tekanan perasaan.

4. Jadi seorang yang lebih optimistik (berfikiran positif).

5. Pergaulan sosial yang baik boleh mengurangkan stress dan depression. Sertai kelab sukarela dsb.

6. Meditasi selama beberapa minit sehari – sembahyang, yoga dsb.

7. Amalkan pengambilan makanan tambahan CoEnzyme Q10.

8. Tukar kerjaya kepada yang kurang memberi tekanan kepada anda.

9. Bercuti sekali sekala.

10. Amalkan pengambilan makanan berasaskan soya.

Adalah penting untuk anda merujuk kepada doktor anda sebelum mengambil apa-apa ubat atau menjalani rawatan.

** yg kaler merah tu sangat menarik.. boleh dipertimbangkan.. hahhahaa

so, marilah kita sama-sama jaga kesihatan.. apa yang saya fikirkan.. saya nak hidup lama untuk Iman.. nak tgk dia membesar, nak tgk dia belajar, berkahwin, bekerja, beranak.. hiks.. insya allah.. angan-angan ni akan menjadi kenyataan.. jagalah diri utk kesejahteraan bersama.

Ads Click!




Bukan mudah untuk menjadi seorang GS...
Orang sangka kerja sebagai GS ni sangat mudah...
Orang sangka kerja sebagai GS ni sangat enjoy...
Orang sangka kerja sebagai GS ni sangat relaks...

Ye ke?

Pada pandangan mata saya, tidak mudah sebenarnya...
Mungkin kerana persekitaran kerja saya yg membuatkan ianya menjadi sangat sukar...
Kadangkala ianya sangat seronok..
Kadangkala ianya sangat mencabar minda...
Kadangkala ianya sangat menduga emosi..
Kadangkala ianya sangat mengguris hati...
Kadangkala bisa membuatkan jiwa bergelodak menahan amarah...
Kadangkala... bisa membuatkan diri meronta2 minta dilepaskan...

Tapi.. semuanya tidak mudah...
Antara staff kesayangan mahupun staff yang tidak disukai..
Siapakah saya di antara mereka?

Antara rela hati dan paksa rela...
Tatkala hati rela melaksanakan tanggungjawab...
Tatkala hati gundah memikirkan bebanan kerja yang bertambah...
Di tambah pula dengan kata-kata nista manusia hina...
Menambah garam pada luka yang siap sedia berdarah...
Membuatkan hati memberontak...
Membuatkan diri dibendung amarah...
Membuatkan jiwa menjadi kacau...

"Apa ko pikir aku takde keje lain ke sesuka ati ko je query nape aku tak buat keje!! dah aku paksa rela nak tolong ko, ko buat taik.. amik koo.. buat sendirik... ko tak suke, aku lagi tak suke.. ngertiiii..."

Apa yang mampu bermain di jiwa...

"Saat ini mungkin harimu.. esok lusa... akan kau tahu betapa tingginya langit di mana kau hanya berada di hujung tapak kakiku..."

"Get out from my life..."

** agak2 gile 2-3 hari ni.. pening, stress ngan suasana yg agak2 bangang kat opis... sila abaikan jika tidak berkenaan..

Ads Click!