The Other Side of Me

Inspired . Plan. Travel

Follow Saya

Instagram Instagram Facebook Page Twitter

Jemput follow ye ^_^

Monthly Pageviews

Disclaimer

Semua gambar dalam blog ini adalah hakmilik www.anilwanina.com, kecuali jika dinyatakan. Sebarang salinan, cetakan semula, terbitan semula semua gambar dari blog ini tanpa kebenaran pemilik blog adalah dilarang keras. Sekiranya anda ingin berbuat demikian, sila minta kebenaran pemilik blog ini terlebih dahulu.

Mungkin saya tidak nampak, tapi Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui apa yang anda lakukan.


Friday, February 27, 2009

update?


sorryyyy sangattt... saya tak dapat update blog ni sbb internet di sini sedang sangat bengong... once tenet dah ok.. saya akan updet k...

thanks sbb singgah kat blog saya... ;)

Tuesday, February 24, 2009

ovulation calendar


Bagi yang menghadapi masalah untuk download dan unlock code utk Ovulation Calendar dari entri yg lepas.. saya dah share kat rapidshare..

Cara 1 :
Klik di sini utk download
Password : 123456

Cara 2: (utk noy..)
klik di sini
then, extract dan letak folder Ovulation Calendar di : C:\Program Files\

kesulitan amatlah di kesali...

casa impian...


cantik tak? mmm... jom berangan2 jom.. hakhakhakkk...

ruang tamu... bestnye ruang tamu cam ni...

besar kan tempat simpan baju ni.. saya suke yg ala2 citer Fullhouse tu.. beso seh lemari simpan baju dieee...
kalu dapat katil ni.. mau tak bangun tido seminggu.. huhuhuuuu....

ops.. design2 ni saya pinjam dr www.myrumah.net
terima kasih kerana benarkan saya berangan2... ;)

cemana nak copy tag?


KHAS buat blogger yg nak copy tag dr blog saya.. seperti yg sedia maklum.. blog saya tak leh right click kan.. utk protection katanye.. ahakss.. takde maknanyeee... ok.. sila guna cara ni utk copy tag yee... ;)

ok.. yg dapat tag dr saya, biasanya saya akan tinggalkan msg kat chat box memasing, pastu korang akan buka blog saya n amik tag.. btol kan?

Step 1:
ok.. bila dah jumpe tag yg saya bg tu.. highlight (drag tetikus pada each wording yg uols nak copy tu, so, dia akan jadi cam kat atas nun...) lepas highlightkan tag tersebut, uols tekan kat keyboard button [Ctrl] -jgn lepas.. diikuti dengan button [C]..

Step 2:
pastu, uols buka notepad dulu.. just utk pastikan tag yg uols copy dapat dicopy dengan betul.. then tekan kat keyboard butan [Ctrl] - jgn lepas... di ikuti dengan butang [V].. so, tag yg uols copy tu akan di pastekan ke dalam notepad tu.. ;)

Step 3 :
pastu, login dalam blog uols.. then, klik pada New Post, then, paste.. senang kann.. bg yg dah terer... leh abaikan step ke-2..


selamat mencuba...

Dinner @ 23 Feb


balik2 sakit badan.. malas nak masak.. tp kuarkan jugak la pape bahan yg ada dalam peti ais tu.. so, ni la hasilnye...

Ayam Masak 3 Rasa

Bahan2 :
4-5 ketul ayam
Kunyit
Garam

Bahan Kuah:
1 biji bawang merah - blend
3 ulas bawang puith - cincang
1cm halia - di hiris
1 biji cili besar merah - dipotong serong
1 biji cili besar hijau - dipotong serong
1 batang serai
1/2 sudu cili boh
2-3 titik minyak bijan
nenas - di potong sederhana besar
sedikit gula
sedikit garam
sedikit air utk kuah

Cara2 :
Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit dna goreng hingga agak masak. Alihkan ketepi dan hidangkan dalam pinggan.

Masukkan bawang merah yg telah di blend dan cili boh. Kacau hingga sebati. Masukkan bawang putih, halia, cili merah, cili hijau dan serai. Tuangkan sedikit minyak bijan. Kacau hingga naik bau. Masukkan nenas. Tambahkan sedikit air dan gula. Kacau dan biar hingga air mendidih. Jika perlu lebih kuah, tambahkan air. Masukkan garam secukup rasa. Apabil sudah cukup mendidih, tutupkan api. Curahkan kuah di atas ayam yang telah siap dihidang tadi.

Monday, February 23, 2009

mari tgk wayanggg... pikir masa depannnn...


sabtu ptg tu, kitorang mmg dah nekad nak tgk citer ni.. so, kitorang guna phone booking.. nak try book utk ari ahad..

7.30pm -> FULL
8.30pm -> FULL

9.30pm -> ada 3 kosong

tanpa menunggu byk masa.. terus kitorang BOOK.. huhuhuu...

so, ahad pas balik dr kl, sampai umah.. terus siap2kan iman.. pastu dlm kul 5.00ptg gitu.. terus g alamanda putrajaya.. lapo katanyee... ye la... harus saya lapar sbb masa rehat saya cuma makan laksa jee.. dah la masin.. kureng selera aii.. tu yg kelaparan tu.. :P hiks.. alasannn...

so, sampai2.. g carik makan maa... takdenye amik gambo makan2.. dah lapo nye pasal.. dah lupe dah mana letak kamera.. lupa segala2nye.. ingat makan.. makan.. makannn... hiks...

pas makan, jalan2 pusing2 satu alamanda.. yo la.. wayang kitorang start kul 9.30pm kan.. skarang baru kul 7pm.. wakakkaa... punye la sangap ronda2 kat alamanda.. pendek kata, movie ni nye pasal.. makan alamanda, solat alamanda, air kecik air besar alamanda.. mandi alamanda.. semer kat alamanda laa.. hakhakhakk..

isk.. citer pe laa yg kitorang gile sangat nak tgk ni yee... citer ni lee...

warghhh.. makan budaakkkkk... hikss...

hiks.. citer ni la yg kitorang nak tgk.. see... iman sangat excited tauuu... siap cakap lg, "iman nak tgk upin ipin.. nanti dia cakap.. betul.. betul.. betul..." mm.. dia dah leh sebut ngan betul.. berkat ajaran cikgu cikgi kat sekolah... hiks..

"isk.. pukul baper dah ni.. tak sabar nak tgk upin ipin niii..."

yaa... ni la tiket dia... utk 3 orang.. 2 dewasa, 1 kanak2... hiks..

promosikan diri sendiri kat poster geng upin ipin... :D

menatang apa tah iman tgh tunjuk tu.. tak pasan plak saya.. :P

see.. begitu ramai orang yg tgk citer ni.. jgn tak tauu.. yg ramai2 ni.. nak tgk movie kul 8.30pm.. kitorang nye start kul 9.30pm.. hukhukhukk.. tunggu.. tunggu.. dan tunggu lg...

sesambil tunggu.. kiter makan dulu pop corn yeee... huhuhuuu... ada 2 jam lg sblm tayangan masa pop corn ni dibeli.. hakhakhakk...

time ni iman dah ngantuk.. tp kitorang dok gigih ajak dia main lari2.. ye la.. kang tido dalam tu.. rugi plak.. dah iman yg beria2 nak tgk kan.. ecececeeee... sape yg beria2 tuu.. huhuhuu..

see.. muka excited + mengantuk dia.. :P

"yoo.. peace mamaa... bila nak start niii..."

muke saya pun dah ngantuk.. tp tetap gigih nak tgk citer ni.. :D

wokey.. panggung dah open.. mari.. mari.. mari.. beratur kemain panjang... kalu air asia mmg dah bg keutamaan kat parents yg bawa budak.. tp dah semer orang bawa budak tgk citer ni.. takde keutamaam lg dah utk kitorang.. samarata jerkk...

see.. panjang kan beratur dia... kitorang ni antara yg tgh2 la... kat belakang nun ada lg yg beratur.. huhuhu...

finally.. abis gak citer ni.. dalam kul 11.15 gitu.. alamanda sangat lengang.. di bawah itu adalah antara penonton2 genggg.... ada lagi.. dorang parking kat luar tuu... :D

yoo.. bayo parking yee... masa ni iman takut sangat.. ye la.. gulap gulita...

see.. keta kitorang je ada kat ctu.. mana keta lain? racing dalam ni pun best ni.. hukhukhukk..

masuk keta je.. terus iman tarik bantal dia atas peha papa.. then, terus landing.. baek punyeee... mmg letih la dia..


KESIMPULAN : YA AMPUNNN... BEST BANGET CITER NIHH.. RUGIII WOOOO.. SAPE TAK TGK... NAK CITER PART YG BEST? SEMER PART BEST.. dr time Badrul kat KL lg.. sampai la dorang sampai kat kg naik bas, pastu naik lori.. papa.. jom tgk lagi jumaat nih.. ahaksss... saya bagi 20 bintang tuk citer nih.. sesape yg tak tgk lg tu.. saya sangat syorkan citer nih.. baik tgk citer ni dr tgk citer omputih.. sokong industri tanahair.. hikhikk..

tag -2


owh.. lupe plak.. ada lg 1 tag lom jawab.. :P bebuat lupe plak... huhuhuuu... jgn marah yee... :P wokey.. tag ni dr za.. ex-opismate lama.. huhuuu.. kalu ahad ari tu takde hal.. kompem aku polo g gathering tu.. walaupun tak berkenaan.. :P takpe.. kiter still contact2 lg kan.. kan... :)

--------------------------------------<@ @>-----------------------------------
The rules:

It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it! -> owh.. boleh tak kalu saya kata saya tak faham soklan.. :P isk.. isk.. saya jawab suke ati saya je aci tak? :D hikss

--------------------------------------<@ @>-----------------------------------
1. What is your name: Mas

2. Four letter word: STREss <- sesuka ati je jd 6 huruf.. hiks

3. A boy's name: IMAN FIRDAUS

4. A girl's name: NURUL IMAN HANNANI

5. An occupation: PROGRAMMER

6. A color: GREEN

7. Something you'll wear: KURUNG

8. A food: NASI

9. Something found in the bathroom: SHOWER CREAM

10. A place: NIAGARA FALL

11. A reason for being late: OVER SLEPT

12. Something you'd shout: EEEEEEEEEE...

13. A movie title: GENG : PENGEMBARAAN BERMULA..

14. Something you drink: SYRUP

15. A musical group: SPOON

16. An animal: CAT

17. A street: PARCEL C

18. A type of car: KANCIL

19. The title of a song: ROSSA - AKU BUKAN UNTUKMU

--------------------------------------<@ @>-----------------------------------

Owh... ramainye kena return tag sampai 20 orang.. isk.. isk.. kiter tgk sape yg kenaaa...

1. ct
2. yanti
3. noy
4. noza
5. whose
6. eus

yg lain2.. nanti saya tag lain.. hehheheee....

award dan award lg...


wahh.. penuh lemari saya ni ngan award2 blogger.. hiks.. ari ni saya dapat award dr ct.. thanks a lot ct.. opss.. saya utang adiah lg... isk.. isk.. takde masa nak pos lg... hukhukk..


lalalaaa.. kena pasang cabinet khas utk letak award ni.. hakhakhakkk... tetiba belagak plak yee... lempang 18 kali kat muke... hohohohoooo...

hari menjawab tag...


adeih.. ari ni je dapat 2 tag.. satu dr wanie.. satu dr za.. tag sape saya nak jawab dulu ni? pertama2 skali.. sorry sbb lambat jawab.. pepagi sampai td membizi ngadap keje.. isk.. isk.. rasa cam nak benti keje.. bleh.. hakhakhakk...

ok.. jawab tag dulu yee... saya jawab tag wanie dulu la yee...

mmm... pc saya ni macam2 koleksi lagu ada.. lagu melayu ada, inggeris ada, jepun ada, korea ada.. hindustan ada.. macam2 ada laa... kalu masuk dalam CD mau 4-5 CD kot.. ahakss... ari ni just mainkan a few lagu2 fav saya.. mmg kalu dengar lagu saya sker guna h/phone.. lebih tenang.. ecececeee... meh jawab soklan2 yg dikemukan.. hikss.. ;)

---------------------------------------------------------------------------------------
Rules:

1. Put your music on shuffle (on your real player or any player and play any song from your pc - make sure it more than 20 song.. :D)
2. For each question, press the next button on the player to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS!
4. Tag 10 friends who might enjoy doing the memo as well as the person you got the memo from.

---------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------<@ @>-----------------------------------

IF SOMEONE SAYS “IS THIS OKAY” YOU SAY?
Espiranza - Intan Rupanya Kaca


WHAT WOULD BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
Eisya - Nurani


WHAT IS YOUR MOTTO?
Exist - Rahsia Pohon Cemara

WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
Arrow - Niat Di Hati Tak Nak Berpisah -> byk kenangan wooo...

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Rossa - Ayat-ayat Cinta -> ahaks..

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Chris Daughtry - What About Now

WHAT IS 2+2?
Secondhand Serenade - Fall For You

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Lady Gaga ft Colby O'Donis - Just Dance -> hikss..

WHAT DO YOU THINK OF A PERSON YOU LIKE?
Gita Gutawa - Sempurna -> fuhh.. perfect Q and A.. :D

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Anuar Zain & Elina - Suasana Di hari Raya -> ekeke.. lawak plak tgk soklan ngan jawapan..

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Rihanna - Don't Stop The Music

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Gita Gutawa ft Dafi - Dua Hati Menjadi satu

WHAT WILL YOU DANCE AT YOUR WEDDING?
Hattan - Dari Kekasih Untuk Kekasih

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Arrow - Terimalah Sayang Cintaku Seadanya

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Jang Nara ft Rhu Shi Woon - Wedding

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Daniel - Mimpi

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Air Supply - Goodbye

WHAT’S THE WORST THING THAT COULD HAPPEN?
Glenn - Sekali Ini Saja

WHAT MAKES YOU CRY?
Raffi Ahmad ft Ayushita - Jangan Bilang Tidak

WHAT MAKES YOU LAUGH?
Dayang Nurfaizah - Hakikat Cinta

WHAT IS THE ONE THING YOU REGRET?
Exists - Hani Lempengnya Hangus

HOW WILL YOU DIE?
Rossa - Atas Nama Cinta

WILL YOU EVER GET MARRIED?
Yovie & Nuno - Menjaga Hati

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Daughtry - Over You

DOES ANYONE LIKE YOU?
Zan Efron & Vanessa Anne hud - Breaking Free

WHAT SCARES YOU THE MOST?
Azian Mazwan Safuan - Cinta Embunan Pagi

IF YOU COULD GO BACK IN TIME, WHAT WOULD YOU CHANGE?
Rossa - Aku Bukan Untukmu

WHAT WOULD YOU SAY WHEN YOU MEET YOUR BOSS?
Siti Nurhaliza - Ku Mahu

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Faith Hill - There's You'll Be

--------------------------------------<@ @>-----------------------------------

Ok.. done.. hiks.. legaaa... abis satu tugas... :P


utk this task, saya nak tag :

1. alizareesya
2. junet
3. dhia
4. waz
5. adda
6. laili
7. itake
8. adura
9. adi
10. b alang

Friday, February 20, 2009

Dinner @ 19 Feb


ya allah.. malam tadi punye la takde mood nak masak.. lately keje sesangat byk kat opis.. so, bila balik dah penat sangattt... 2-3 hari ni, balik keje musti tertido jap kat umah.. agak2 nak maghrib tu baru bangun.. sian iman main sensorang.. mama penat la sayanggg... nanti mama ganti balik time kiter main2 tu yeee... so, malam tadi cam biasa la.. menu simple khas utk orang yg malas masak... main campak2 je.. siappp...


Ayam Masak Kicap

Bahan2:
4-5 bahagian ayam yg telah di potong
1 biji kentang
Kicap manis
Sos Tomato
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
sedikit lada hitam
sedikit garam
Air

Bahan Blend :
1 biji bawang merah

Cara2:
Masukkan bahan blend ke dalam kuali bersama2 dengan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan sedikit lada hitam. Kacau sampai naik bau. Masukkan ayam yang telah dibasuh ke dalam kuali. Kacau sampai rata. Masukkan kentang. Masukkan sedikit air dan tutupkan kuali. Tunggu sehingga ayam dan kentang empuk. Masukkan kicap, dan sos tomato. Masukkan sedikit garam. Kacau hingga sebati. Jika perlu extra kuah, tambahkan air. Tunggu hingga mendidih dan tutup api. Angkat dan hidangkan.

Thursday, February 19, 2009

tempat praktikal...


URGENT!!!

saya sedang mencari tempat praktikal dalam bidang media kreatif.. ale.. yg buat design2... iklan dsb.. kot la ada rakan2 blogger yg ada info tentang lokasi tempat praktikal ni, mintak tolong maklumkan pada saya ye samada melalui comment box or chat box or emel saya..

terima kasih

trying to conceive? or avoid it?


antara wish list saya tahun ni adalah utk start conceiving on Feb.. tp rasanya.. tak berjaya kot.. takpe la.. cuba dan cuba lagi... chaiyok... chaiyokkk... so, nak share kalendar yg saya guna utk conceiving nih.. ye la.. harus sedar.. diri ni sibuk yee.. takde masa nak selak2 kalendar khas untuk menda2 ni kan.. so, dengan adanye kalendar ni, install je dalam pc.. so, every day bila kiter on pc.. dia akan bagi alert la kat kiter.. samada that time adalah masa yg sesuai ke tak...

dalam kalendar ni leh pilih la.. samada kiter nak avoid pregnant or, nak conceive (any gender), or conceive a girl or conceive a boy.. so, boleh tgk kat ctu sendiri yee... :)


Klik di sini untuk download software.
Untuk maklumat lanjut pasal software ni, leh klik di sini..

Oh ye.. software ni adalah trial ye.. 45-days kalu tak salah saya.. kalu nak guna utk jangka masa panjang.. kena register dulu... so, bagi sesape yg nak try dulu.. leh cuba.. n bagi sesape yg nak dapatkan fully function.. sila tinggalkan emel kat comment box saya... then, saya akan emel unlock code pada yg berminat.. :)

** opss.. saya bukan tak nak letak unlock code kat cni.. tp atas sebab2 keselamatan.. saya cuma bagi pada sesape yg berminat sahaja.. ;)

Dinner @ 18 Feb


smalam malas sebenarnya... tp sbb dah lama nak masak lemak kan.. since santan semer dah ada.. so, saya masak la Ayam Lemak Nenas Berempah ni.. cara dia pun sangat2 la senang... pastu, sbb iman sker makan telur.. saya buat telur gulung ni.. telur gulung ni pun senang gak.. semer ni siap masak dalam setengah jam gitu..



Telur Gulung

Bahan2:
2 biji Telur
secubit gula
2-3 titik minyak bijan

Cara2:
Pecahkan telur dalam mangkuk. Campurkan dengan gula dan minyak bijan. Kacau sampai sebati. Pastu panaskan kuali leper, tuangkan 1/3 dr telur tadi dalam kuali. Ratakan dalam kuali dan apabila separuh masak, angkat dan alihkan ke tepi. Masukkan lagi 1/3 telur tadi dalam kuali dan ulang proses yg sama sampai telur abis. Gulungkan telur yg dah dimasak tadi. Potong ikut saiz yang sesuai dan hidangkan.

Ayam Lemak Nenas Berempah

Bahan2:
4-5 ayam yg telah siap dipotong
Nenas di potong segi tiga
santan kelapa (kalu nak pekat, letak lebih..)
1/2 sudu kecil lada hitam
Minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
4 biji cili api
1 biji lada hijau
1 biji lada merah
sedikit kunyit utk naikkan warna kuning
sedikit halia
1 tangkai serai

Cara2:
Goreng dulu ayam tadi. Agak2 dah masak, angkat ayam dan letak ke tepi. Masukkan bahan yg telah di kisar tadi ke dalam kuali bersama2 dengan lada hitam. Kacau sampai naik bau. Masukkan nenas. Kacau lagi. Masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau sebentar dan masukkan santan dan garam secukup rasa. Kacau sehingga sebati. Kalau nak pekat, biarkan dalam kuali lama sikit. Matikan api. Hidangkan.

Wednesday, February 18, 2009

mari mewarna...


seminggu dua ni iman salu tido lambat... kalu hari minggu tu takpe la.. bule dimaafkan.. tp terbawa2 sampai ke ari senin.. nak dijadikan citer.. malam tadi pun dia buat perangai yg sama.. alahaiii.. dah 2 hari papa sampai keje lambat.. papa dah bising2.. ye la.. sejak papa antar iman ni.. saya salu sampai awal kat opis.. so, macam berlagak skek la kat papa.. owh.. mama dapat parking dalam.. hakhakhakk..

ok.. ok.. citer pasal malam tadi.. iman ni lambat tido bukan pasal nak tgk tv ke.. or nak main ke.. tp buat keje di bawah ni... asal balik je, terus je dia carik buku n pensil warna dia.. then, dia start la mewarna buku2 dia... memang perkembangan yg sesangat2 positif..

CUMA... tu la.. dia sanggup takmo tido sbb nak abiskan mewarna... dah ngantuk cemana sekalipun, dia tetap akan mewarna.. cam malam tadi.. mata dah ngantuk.. dah berkali2 dia gosok mata.. tp digagahkan jugak nak mewarna... alahaiii...

khusyuk gile mewarna... mama panggil pun dia tak baper nak layan sangat... mmm...

tu dia.. takmo pandang kamera langsung.. dok hadap buku mewarna dia jeee...

bukan kaler apa pun.. kaler huruf2 yg ada dalam buku tu... asal ada ruang lukisan tu.. kat ctu la dia warna..

sampai baring2.. masa ni dah penat dah.. dah 3-4 kali gosok mata.. tp nak gak dia mewarna.. gigih wooo...

ni orang yg salu sampai keje lambat.. hiks.. muka dah tensen dahh.. mata dah ngantuk.. tp anak still takmo tidoo.. hukhukhukkk...


abis semer ruang2 dalam buku tu dia warna.. pandai plak tu warna yg dalam kotak2 tu je.. yg luar2 takde plak dia warna.. bagusss.... bagusss...

ni la hasilnye... tu baru sebelah atas.. ada lagi belah bawah.. huhuhu.. pukul berapa nak tido ni bebeh... mama n papa dah ngantuk ni....

uols tau malam tadi kul baper dia tidoo.. kul 2 pagii.. huaaaaa.. pagi2 liat bangun.. so, pagi tadi saya agak lambat la sampai opis.. walaupun lom kul 8.. tp consider lambat la.. sbb parking dah takde... huhuhuuu...

mlm ni buku mana pulak dia nak kaler??? isk.. isk..

Dinner @ 17 Feb


mmm... dah lama kan tak citer pasal makan... jom citer pasal makan... tgh lapo ni.. tp masuk entri dulu.. kang baru makan.. :D


Masakan Nenas (tak tau apa nama.. tp suke sangat makan ni.. :))

Bahan2:
1 biji bawang merah - ditumbuk kasar
1/2 genggam ikan bilis - di tumbuk kasar
1 sudu cili kisar
1/2 biji nenas - di cincang/potong kasar
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk memasak

Cara2 :
Masukkan sesudu minyak ke dalam kuali. Apabila panas, masukkan cili kisar. Kacau sehingga naik bau. Masukkan bawang merah dan ikan bilis yang telah di tumbuk. Kacau hingga sebati. Apabila sudah agak kering, masukkan nenas dan kacau. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi dan masukkan air secukupnya. Tunggu hingga mendidih dan tutupkan api. Hidangkan.

Ikan Bakar

Bahan2:
2-3 ekor ikan cencaru
garam secukupnya
kunyit secukupnya
halia utk buang hanyir ikan
Foil alimunium utk membungkus (boleh guna daun pisang)

Cara2:
Basuh ikan sebersih-bersihnya. Gaulkan dengan garam, kunyit dan halia hingga rata. Letakkan ikan dalam foil aluminium dan bungkus ikan bersama2 dengan halia tadi. Bakar ikan sehingga agak masak. Hidangkan.

Kuah Kicap

Bahan2 :
1 biji bawang besar - potong dadu kecil2
5-6 biji cili api - potong kecil2
2-3 biji limau kasturi - ambil jusnya
Kicap secukupnya

Cara2 :
Campurkan semua bahan.

pangkat bukan segala-galanya..


wahh.. tetiba nak hangin satu badan... mmg la silap saya.. tp tak leh ke cakap elok2.. bukan saya langgar keta awak pun...

al-kisahnye.. ari ni saya agak lambat sbb antar iman g sekolah.. nak dijadikan citer.. parking luar penuh.. so, terpaksa block keta orang... so, tgh hari ni alihkan keta masuk parking dalam.. kat dalam pun terpaksa block keta orang gak... so, cam biasa.. kalu block keta orang, tinggalkan no phone dalam keta.. kot la orang tu nak kuar ke.. nak dijadikan citer... keta yg saya block tu nak kuar tgh hari ni.. so, dia pun kol le..

"eloo.. sape ni?"
"samekom.. ye.. saya block keta awak ke?" <-- wahh.. sangat berhemah ye ayat sayaa...
"haah.. lain kali kalu nak block keta saya, tolong turun hand brake yee..."
"mm.. ok.. ok.. saya turun sekarang"

saya turun je.. tgk dia dah takde... huk oloo... so, saya alih keta..

isunye kat cni.. tak kira la apa jua pangkat or status ko.. tak leh ke ko cakap ayat yg sedap sikit di dengar... apa guna pangkat beso2 tp bahase yg ko gunakan tu burok.. ye.. mmg silap saya sbb saya block keta dia n tak turun hand brake.. saya mengaku.. skali skala cuba fikir, bagaimana kalu dia yg block keta saya? adakah dia akan melenting kalu saya luahkan ayat yg sama kepada dia? tak salu kiter berada kat atas... kadang2 kiter akan berada kat bawah juaa... so, meh kiter sama2 beringat...

sekian, sesi luahan perasaan ari ni.. fuhhhh... legaaaaaa.... heheheee....

official cupcakes displayed..


sebenarnya saya memang ternanti-nantikan anna bake-freshly utk upload gambar cupcakes yg saya order utk papa kat blog anna.. tunggu punye tunggu punye tunggu... finally... ari ni dapat tgk cupcakes for papa had been displayed officially kat blog anna.. hehehe... bukan pe.. ari tu pun saya tak sempat nak snap lelebih sbb tak sempat nak tunggu dah kena sambar dek iman.. :D



Credit To : Anna Bake-Freshly

Tuesday, February 17, 2009

Contest : Sayang You Can Dance


ramai yg tau saya tgh gile peraduan kan.. kan.. :) so, kat cni.. saya nak share a few contest yg saya tau... tp tak semer gak la yg saya masuk... sape yg berminat leh cuba... yg tak berminat... leh tgk2 aje.. ;)


Bersedia untuk menari dengan selebriti "Sayang You Can Dance"? Dapatkan pek promosi Pati Ayam BRAND's 6 x 42g, lengkapkan borang dan hantarkan ke alamat seperti di bawah... mudah kan...





Tarikh Tutup : 28 Februari 2009
Borang Penyertaan : KLIK di sini

Sunday, February 15, 2009

Kemurungan...


Tips Mengatasi Kemurungan

Penyakit kemurungan atau juga dikenali sebagai depression, ini terbahagi kepada pelbagai jenis mengikut tahap dan kecenderungannya. Namun kemurungan yang paling lazim boleh dikenal pasti kepada tiga jenis utama, iaitu; Major Depression, Mild Depression, dan Manic Depressive.


Punca

- Sosialisasi keluarga
- Faktor genetik
- Kehilangan sesuatu yang amat disayangi
- Penyakit yang berpanjangan
- Apa-apa fenomena yang berlaku secara drastik dalam diri
- Rasa rendah diri yang keterlaluan
- Masalah yang terlalu berat sehingga dirasakan tidak mampu untuk dipikul

Tips Mengatasi Kemurungan

- Belajar menjadi tenang dan bersabar
- Jangan terlalu high expectation sehingga sukar dicapai
- Perancangan tugas agar teratur
- Jangan terlalu mengharap diri sendiri
- Elakkan bersendirian. Habiskan masa dengan orang tersayang
- Libatkan diri dengan aktiviti yang membolehkan anda berfikiran positif
- Setiap keputusan yang berat harus dibincang dengan pihak kedua, dan melihatnya secara objektif.

Friday, February 13, 2009

busuknya kebencian...


Seorang Guru taman kanak-kanak telah mengadakan satu "permainan".

Si Guru telah menyuruh tiap-tiap anak muridnya membawa satu kantong plastik transparen bersama dengan beberapa buah kentang. Kentang-kentang tersebut akan di beri nama berdasarkan nama orang-orang yang dibenci, jumlah kentangnya tidak ditentukan berapa... tergantung jumlah orang-orang yang dibenci.

Pada hari yang tersebut masing-masing murid membawa kentang dalam kantong plastik. Ada yang berjumlah 2, ada yang 3 bahkan ada yang 5. Sepertimana perintah si guru mereka, tiap-tiap kentang di beri nama dengan nama-nama orang yang dibenci.

Seterusnya murid-murid dikehendaki membawa kantong plastik berisi kentang tersebut kemana saja mereka pergi, bahkan ke toilet sekalipun, selama 1 minggu. Hari berganti hari, kentang-kentang pun mulai membusuk, murid-murid mulai mengeluh, apalagi yang membawa 5 buah kentang, selain berat dan baunya juga tidak menyenangkan.

Setelah satu minggu murid-murid tersebut merasa lega karena penderitaan mereka akan segera berakhir.

Si Guru bertanya: " Bagaimana rasanya membawa kentang2 tersebut selama 1 minggu ?"

Keluarlah keluhan dan rungutan dari murid-murid tersebut, secara umumnya semua tidak senang dan selesa ketika membawa kentang-kentang busuk tersebut terutamanya ke mana sahaja mereka pergi.

Si Guru pun menjelaskan apa erti dari " permainan " yang mereka jalankan.

Si Guru berkata : " Seperti itulah kebencian yang selalu kita bawa-bawa apabila kita tidak dapat memaafkan orang lain. Busuk dan tidak menyenangkan kerana membawa kentangbusuk tersebut kemana saja kita pergi.

Itu baru hanya satu minggu. Bagaimana jika kita membawa (kentang2 busuk) kebencian itu seumur hidup ?

Alangkah tidak menyenangkan dan tersiksanyer ... "

Notakaki : YA.. memang sangat terseksa dan tidak menyenangkan bila memendam sebuah kebencian.. akan hilang separuh dari kebahagiaan yang ada dalam diri..

out of mood..


pagi2 dah takde mood.. teruk kan...

adakah saya dipermain-mainkan?
adakah saya diperbodoh-bodohkan?

ntah la.. tak larat kepala otak ni nak pk..

yg saya tau.. saya sangat takde mood n hati saya sangat sakit..

Thursday, February 12, 2009

perempuan dan bedak?


perempuan dan bedak mmg tak dapat dipisahkan.. tp apa yg ko buat nii???????? arghhhh....

cuba uols tgk... mana saya tak geram.. bedak yg dia pegang tu baru je beli ptg tadik... malam tu terus abis dikerjakan dia... abis toto + selimut + tikar + baju dia semer putih2 n wangi2 penuh ngan bedak tu..

yg best tu.. pas kena marah.. leh plak dia selamba jee macam takde pape.. cehh..

pas pakai bedak.. kekonon nak sihat rambut la plak.. adeih... penin.. penin... sikat tu pun baru beli.. nak letak kat sekolah iman...

berusaha keras nak bukak plastik sikat yg baru dibeli tu...

iman.. iman... macam2 perangainye... yg paling kelakar tu.. masa saya snap gambar tu. saya tunjuk kat dia.. pastu cakap, ni iman tauuu.. pastu leh plak dia takot.. ekekke.. siap peluk2 saya lg.. pastu cakap, "bukan.. tu bukan iman.. tu antuu.." terkekek2 saya n hubby gelak.. pastu, kitorang bawa dia masuk bilik.. soh dia tgk muka dia sendiri kat cermin.. sekali pandang je dia tgk kat cermin tu.. pastu dia peluk saya kuat2 n nangis... "bukan... bukan... bukan iman..." ekekkee... adeih.. lawaks tul la anakku yg sorang ni... dah terlampau khusyuk menepek bedak kat muke.. sampai tak kenal muka sendirik.. ekekke...