The Other Side of Me

Inspired . Plan. Travel

Follow Saya

Instagram Instagram Facebook Page Twitter

Jemput follow ye ^_^

Monthly Pageviews

Disclaimer

Semua gambar dalam blog ini adalah hakmilik www.anilwanina.com, kecuali jika dinyatakan. Sebarang salinan, cetakan semula, terbitan semula semua gambar dari blog ini tanpa kebenaran pemilik blog adalah dilarang keras. Sekiranya anda ingin berbuat demikian, sila minta kebenaran pemilik blog ini terlebih dahulu.

Mungkin saya tidak nampak, tapi Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui apa yang anda lakukan.


Friday, March 27, 2009

mana satu antara dua?


hati saya masih berbelah bahagi.. samada nak terima atau tak kuarters tu... tp.. saya ada minta pandangan dr beberapa pihak.. so, once saya dapat jawapannye.. baru saya akan decide.. samada saya terima or tolak...

boleh tak kalu hati saya dibelah dua?
kerana cinta yang tidak berbelah bahagi pada keduanya...


isk.. isk.. apa citer pasal cinta plak nih... isk... isk.. melalut plak pepagi ni...


** owh.. nak wish kat ct.. my friends... tahniah ct... rasanya awal tahun ari tu baru kiter citer2 pasal peknen kan.. tetiba ct ter'peknen' plak.. hiks.. tahniah.. dan tahniah... moga kali ni boy plak la yeee... hehehheeee...




Thursday, March 26, 2009

tgk kuarters baru...


rabu lepas saya ditemankan oleh June (naik keta June) g ke BPH utk amik surat tawaran kuarters... ye la.. dah dorang offer kan.. so, amik je laa... kalu tak sker.. leh tolak.. hiks... niattt... sungguh tak murni wokey...

so, pas amik surat tawaran tu.. g isi minyak dulu kat Shell.. pastu baru g tgk umah kat P14.. dalam hati tu dok doa2, moga kuarters yg saya bakal dapat ni tak cantik la.. tak sesuai la.. hiks.. ni sbb saya dah mmg niat nak tolak ni.. siyes.. betul.. :P

so, pusing2 satu P14 tu dok mencarik mana la kuarters baru saya ni.. hiks.. :P pusing punye pusing... baru jumpe... 1st time nampak rumah area ctu.. hati saya dah tak tentu hala dahhh.. mana idaknyee... area umah tu dah lama saya usha woooo... cuma tak sangka jee leh dapat area ctu... uwaaaaa.... pastu june drive slow2 carik lorong... ok.. jumpe.. carik no umah plak.. huk oloo.. tak jauh mana... kat tepi jalan tu jee.. tp uols tauu.. saya geram.. kalu tak cayee.. tgk gambo kat bawah nunn...


saya dapat kuarters corner lot tuu... uwaaa... cedih.. cedihhh... baru plan nak tolakkk.. skarang dah berbelah bahagi dah hati cayeee... :( dah la design umah ni saya mmg suke.. sbb dia modern kann.. kan... even takde la beso mana.. tp tetap sukeee... sukeee dan sukeee...


ni belakang umah... ada balkoni tu... pastu sbb umah ni umah corner.. ada 2 balkoni kat belah atas... isk.. isk..

nombor rumah yg 'bertuah' tuh...

luas gak la dalam dia... tak leh masuk.. sbb tak amik kunci lg... ada 1 bilik kat bawah..

ni ruang dapur dia..

dry yard...

belakang umah... jalan beso n ada playground...

ni sebelah umah... pencawang letrik punye la tinggi... siap ada lombu2 yg jaga lg.. hiks..

skarang ni saya tgh serba salah... nak amik ke takmo umah ni??? nak ke tak nak? nak ke tak nak???

kegembiraan berganda.. tp cedih...


Pagi selasa tu saya cuti.. pastu, dalam kul 8.30 pagi.. saya dapat kol dr sorang pompuan..

Dia : Boleh saya bercakap dengan Puan M.......?
Saya : Ye. Saya bercakap.
Dia : Puan bekerja di BTM ke?
Saya : Aaa.. saya keje kat Jabatan .........blaa.. blaaa..
Dia : Ok. Puan bekerja kat Jabatan ................. tu kat BTM ke?
Saya : Haah...
Dia : Keje kat Putrajaya ke kat Minlon?
Saya : Kat Putrajaya.
Dia : Ok.. saya daripada BPH, dan Puan dapat tawaran kuarters teres di Presint 14.
Saya : Hah.. ye ke... Err... kalu saya tolak cemana ek?
Dia : Kenapa Puan nak tolak tu?
Saya : blaaa....blaaa.......blaaa........................... (explain reason)
Dia : Owh.. kalau cam tu. Puan kena buat report kat Unit Penguatkuasa... bla.. blaa... So, skarang ni Puan nak tolak la?
Saya : Eh.. saya amik la dulu. Tp pas amik kalu ada masalah leh tolak kan?
Dia : Boleh. Sok Puan datang B3 Aras 4 amik surat tawaran yee...
Saya : Ok. Makasih Puan.


pas letak tepon je.. saya jadik geram.. dah cam ni baru nak offer kuarters.. sabo je laa... kat P14 plak tu... dah la area tu dah lama jd idaman hati.. ecececeeee.... so, bincang ngan papa jap.. papa soh tolak.. tp saya degil.. :P saya nak tgk dulu kuarters mana yg saya dapat tu... pastu baru pk.. hakhakhakk.. tamak tul...









cutii... amik adiah... :D


selasa lepas saya amik cuti... hiks.. nak amik adiah kononnye... hahahaa... belagak.. belagakk... so, dlm kul 1 cam tu.. gerak dr putrajaya.. sampai Damansara Uptown ni dalam kul 2 lebih cikit la..


ni la bangunan Uptown 2.. nantikan kedatanganku... hikss...

alemak.. ada plak kucing kat ctu.. hiks.. ni on da way nak masuk dalam building dia... tgk hubby plak yg beria2 nak amik adiah... hehehe...


tu dia.. signboard dia... ACP Magazines Pte Ltd.. orang kata no 8 ni 'ONG' punye nombor.. so, saya punya ong la dapat adiah skali dua... (hiks.. belagak lg... :P)

isi nama as bukti penerimaan adiah.. ye la.. kang tuntut 2-3 kali plak.. kena la jujur.. ye tak.. hiks...

yee... ni la yg saya dapat... paper bag BRAND'S tu.. punye la berat.. yg dalam sampul putih tu CD dr SONY.. thanks COSMOPOLITAN.. nanti saya masuk contest lg yee... yeyeyyeyeee... (dr masuk sampai keluar building tu... saya dok sengih je cam kerang bucuk.. -> eh.. bucuk ke? wangi lee... hikss...)

papa tolong bawakan adiah2 tu.. tak larat saya nak angkut.. berat wooo....


balik umah... bukak2 nak tgk apa yg saya dapat... owh.. ni la yg saya dapat.. BRAND'S INNERSHINE pati Prune ngan pati Beri... shedappp... yg kotak beso tu saya dapat 3 pek.. yg kotak kecik2 tu.. dapat 20 kotak... pastu, saya bg separuh kat mak saye.. ye la.. nak gak tgk mak saya cantik berseri.. ngan mata yg bersinar.. ye tak... :P

ni lg satu adiah... CD keluaran SONY... ada 8 keping semuanyee.. yg ni pun saya share2 ngan adik saya...

kesimpulannye... owh.. ini adalah kemenangan berganda utk bulan nih.. :D

Wednesday, March 25, 2009

kemenangan berganda...


alkisahnye... senin lepas, balik keje jee.. cam biasa la.. pas amik iman musti tgk surat punye laa.. rutin wajib kan... pastu tgk ada surat... mmm.. ni kalu tak surat credit card, sure surat utang.. hiks.. pastu pas tutup peti surat tu.. tgk2 la sampul tu.. eh.. surat dr ACP Magazines.. terus hati berbunga2...


ni surat dia... saya menang hamper BRANDS INNERSHINE utk promotion bulan Februari. :D

sempat belek majalah COSMO, pastu tgk apa barang yg saya menang... hahahhaaa...

pastu, nak dijadikan citer... saya kol adik saya.. g tau dah menang nih.. pastu dia kata dia tauu... ingatkan dia tau saya dah menang yg BRANDS INNERSHINE.. rupanye ada menang lain.. hahahaa... ni adiah kedua yg saya menang pada hari yg sama.. tp yg bawah ni utk promotion bulan Disember... dapat hadiah ketiga jee... tp ok la kan...


belek gak COSMO bulan Disember, tgk apa menda yg saya menang.. owh.. rupanye CD.. hiks.. boleh la... even tak layan sangat... tp ok whatttt... :D


hepi.. hepi.. hepii... :)) senyum lebar je saya... hikss...

** ni kali kedua dan ketiga saya menang adiah dr COSMO.. moga tuah akan datang lagi.. :) amin....

cedera ringan....


nampak tak?
tak nampak?


ok.. kasik clear lg..
nampak tak?


cermin depan keta saya telah mengalami kecederaan... :( masa on day way balik dr shah alam.. tetiba dengar bunyi "tangg..." terus husband brake emergency.. pastu, dok tgk la.. apa menda yg bunyik tu.. rupanye, ada lori lalu pastu batu dr lori tu jatuh n kena keta... retak beso gak laa... kalu ikut jarak, jauh tuu jarak antara lori tu ngan keta saya... tp orang kata dah ditakdirkan nak jadi kan.. so, kiter terima je la hakikat...

sabar ye keta... minggu ni kiter g tukar cermin yekkk...







Tuesday, March 24, 2009

award dr suziey....


Thanks to my blog buddy, suziey.. atas award ni.. i love ur blog tooooooo threeeeee... fourrrr... hehhee...



since ramai yg dah dapat award ni.. saya tak pass kat sesape la.. tp if yg takde.. leh amik... :)

** ni kes malas la ni ekk... kasik pang 18 kali.. hikhikhikkk...

Hutang tag - 3


This tag given by Laili.. my opismate.. wahh.. ko dah pandai bg aku tag ek.. hiks.. ye la.. asik aku je bg ko tag... hahaha... so, dah alang2 ari ni ari menjawab tag.. saya jawab je la semer utang2 tag ni kasik clear... heheh...


**********************************************************

Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do.The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.

**********************************************************

1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?

Channel 811, 812.. Bola.. Bola.. Bola...

2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?

Sos Thousand Island..

3. What’s one food he doesn’t like?

Semer dia makan.. tolak batu ngan kayu je.. hehehe...

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?

Watermelon Juice.. slurppp...

5. Where did he go to high school?

SMK Tengku Idris Shah, Klang.

6. What size shoes does he wear?

7 or 8. Ikut brand.

7. If he was to collect anything, what would it be?

Kereta mainan F1 Shell. Asal isi minyak ponoh.. musti boli.. hahahaa..

8. What is his favorite type of sandwich?

Belasah je.. semer jenis dia makan...

9. What would this person eat every day if he could?

Nasi. Tekak orang melayu. Wajib nasik panas2.. sehari tadak nasik, tak lengkap hidup..

10. What is his favorite cereal?

Tongkat Ali Power Root. Kalu tak pahit, bukanlah tongkat ali namenyee... wajib.. siap ada stok lg.. hiks..

11. What would he never wear?

Kasut tumit tinggi? Hahahaaa...

12. What is his favorite sports team?

Manchester United. Penyokong tegar wooo...

13. Who did he vote for?


AF? OIAM? Dedua tak..

14. Who is his best friend?

HOZIR.. Kawan lama dia..

15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?

BASUH KAIN.. sbb dia suke basuh kain... saya plak tak suke lipat kain.. hahha..

16. What is his heritage?

MELAYU

17. What is his favourite colour?

Dulu merah.. skarang sudah tukar la.. sbb badan dah berisi kan.. kalu merah nampak gomoks.. Skarang ni, hitam putih rasanye.. sbb baju dia byk kaler tu.. hiks..

18. What is his habit?

Berdengkur. Hiks.. pastu bila kiter bising pepagi.. leh plak dia tak ngaku.. kiter siap rakam lg bunyi dengkur tu.. leh plak dia kata tu ramak dr tv.. cehh...

19. What is he proud of?

Barang2 peribadi die...

20. Lastly, do you think he will read this?

Yep.. dia salu gak bukak blog ni guna phone diee...

this tags goes to:

no one.. takde mood nak pass tag.. :P

Monday, March 23, 2009

Award + Tag - 2


Thank to adura sbb sudi bg award ni.. owh.. tetiba rasa vangga plak.. isk.. isk.. MOM OF THE YEAR.. huhu... kembang hidung, kembang tekak, kembang segala2nya la.. hahaha...

vangga sbb dah jd seorang MAK yg 'baik' dan 'garang'..
vangga sbb ada seorang anak yg comel..
vangga sbb ada seorang anak yg menyayangi saya...

so, utk dapat award ni, ada syarat.. huh.. ingat sesenang je nak dpt award.. kena jawab tag dulu woo.. so, meh kiter tgk.. apa soklan2nye cepumas tu...

1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!

Pertama2 sekali, of course la saya rasa bangga.. yee.. bukan senang nak jd seorang mak ni.. kalu dulu, mak saya salu cakap, "sok kalu ko dah jd mak, baru ko tau, bukan senang nak jaga n didik anak ni.." YE.. skarang baru saya sedar n paham.. ye la.. dulu kiter tak lalui menda2 tu kan.. so, kiter tak tau.. once kiter dah laluinye.. baru kiter tau.. bukan mudah utk melalui semer nih.. apapun, saya rasa seronok n best sangat, sbb dapat anak yg bernama IMAN ni.. walaupun dia agak lasak, tp biasalah.. budak2 kan.. it's a learning process.. she loves me.. she adore me.. and she's very caring.. agaknye dr mana la dia dapat sifat2 tu.. ececeee..

saya ni pun jahat gak.. salu sakat iman.. ye la.. sape x sayang anak kan... susah nak dapat iman ni.. even time peknen takde la saya rasa susah sangat.. malah takde la simptom2 morning sickness la.. cuma saya salu mabuk time ptg2 je.. especially kalu kena panas belah petang tu.. isk.. mau pitam dibuatnyee... time bersalin pun cam tu gak.. seminggu wooo saya dok kat spital sbb masa tu pergerakan baby dalam kandungan semakin kurang.. ye la.. kalu ikutkan tak due lg.. tp sbb masa tu doktor suspek baby besar dalam 4kg cam tu.. so, terpaksa la dok kat spital... isk.. isk.. jenjirang kat katil sebelah semer dah selamat bersalin semer.. kiter gak dok maintain kat katil tu.. isk.. isk.. time bersalin lg la.. dah elok2 nak bersalin normal.. dah buka 7cm tuh... tetiba kena emergency caesar plak.. sbb masa tu heart beat baby dah slow.. ye la.. masa tu air ketuban dah kurang.. so, terpaksa la caesar.. masa tu.. tawakal je la.. dok harap sangat baby selamat.. dah pk macam2 la.. takpe la kalu doktor tak dapat selamatkan saya.. as long as baby selamat.. tp alhamdulillah.. dedua selamat.. n skali lg.. dengan vangganyee.. memperkenalkan... the one n only (buat masa ni.. :D) my lovely daughter...


Iman masa umur sebulan.. :D

2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.

1- MEWARNA... asal balik sekolah musti carik pensil case + buku warna.. amik bantal, meniarap atas bantal n mulakan xtvt mewarna.. sesambil tangan ligat mewarna tu, dia angkat tangan kiri dia, "mama, iman nak susu nyam nyam 2.. 3... 4.. 5... 6.. 7.. 8.. banyak2.." hiks..

2- AMIK GAMBO.. asal dia buat menda baru je.. musti dia cakap, "mama, cepat amik gambo iman.. iman dah pocing nih.." hahahaa...

3- KOMPLEN.. asal balik skolah je.. dalam keta tu.. biasa saya akan tanya la.. ari ni makan apa, blaja apa.. buat apa.. good girl tak.. then, dia citer la.. "ari ni iman nyanyi ABC... pastu nyanyi lagu datang sholah.. kat sholah iman makan nashik ngan shup.. cikgu shuda mashak.. shedapp.. tadi kan.. mia buat iman.. dia gigit tangan iman... pastu iman dah cakap ngan cikgu shuda.. pastu cikgu shuda marah mia.. padan muka mia..." hahhaa.. kuat mengadu woo.. owh... rupanye anakku jd mangsa buli di sekolah..

4- TOLONG MASAK.. ahah.. ni paling dia suke.. if saya start je masuk dapur.. kang dia ikut skali.. pastu dia la yg sibuk amik carrot, amik cili, amik bahan2 masak dalam peti ais.. paling dia suke potong carrot.. salu, pas saya buang kulit dia.. saya potong kecik2.. saya bagi dia potong carrot tu ngan pisau.. (dengan pengawasan yee..) kenkadang saya sagat carrot tu.. kalu time sagat tu paling dia suke la.. salu dia la yg sagat carrot tu sampai abis.. mmm.. jgn dah beso nanti malas masak sudah la yee... hehe...

5- TGK KARTUN.. dah namanye bebudak.. kalu x tgk kartun.. tak sah kan... yg saya tak suke dia tgk kartun ni.. dia sanggup tahan mata dr tido semata2 nak tgk kartun.. kalu ari sabtu tu.. biasa saya bukakan channel 613 [Playhouse Disney Channel] masya allah... dr pagi sampai ke ptg.. dr ptg sampai ke malam.. tak tinggal pun each half and hour citer2 yg disiarkan tu.. even ulangan pun dia tgk.. pastu siap citer lg ngan kitorang... even mata dah ngantuk tahap gaban ni.. tp tetap ditahannye.. ye la.. ngan tak tido siangnye... pastu malam kul 1-2 pagi baru tido.. cube bayangkan.. so, skarang ni.. kitorang buat rules.. tak yah tgk 613 lg dah.. tgk channel biasa2 je.. sbb channel biasa2 kejap2 je ada kartun.. kejap2 drama.. mau tak nye.. dah bape lama kitorang tak tgk berita.. dah baper lama kitorang tak layan drama.. ececeee... lgpun, tak elok jugak bg dia tgk kartun jee... skali skala leh laa... (skarang ni dok layan VCD UPIN & IPIN - boleh la.. ada pengajaran kan... kan.. hiks..)

6- TGK KENDERAAN.. heheh.. dia suka tgk keretapi, kapal terbang... salu cakap ngan saya.. "mama.. mama.. tgk tu.. ada kapal tebang.. nanti kiter ajak papa naik ye.. kiter naik ketapi.. pastu kiter naik kapal tebang.." dia cukup excited ngan menda2 tu.. ari tu lg la.. masa tgk belon udara panas.. wahh.. dia paling excited.. lelagi bila nampak yg bentuk oren, kole.. yg bentuk pelik2 tu le.. sonok je dia.. n i'm hepi when she's hepi.. :D

7- PELUK KASIH SAYANG.. saya salu tanya dia.. "iman cayang mama tak?" kang dia cakap.. "cayang.. iman cayang mama, cayang papa.. cayang baby echa.. cayang atok, nenek, pak lang, mak lang..." kalu cayang mama, meh peluk mama kuat2.. pastu, dia pun peluk kuat2.. siap cium pipi, dahi, dagu, hidung.. hiks.. owh.. indahnye menjadi seorang mama...

3. Send this to 5 other moms of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.

owh... saya belum ada calon yg nak ditag.. lgpun, tgk ramai memember dah buat tag ni kan... tp sesape nak amik tag n award ni.. dipersilakan.. :)

Hutang tag - 1


Dah lama saya utang tag dr noy... yee.. saya mengaku... saya salah... lambat2 bayo utang.. hiks... al-maklum le.. last few week saya sesangat sibuk.. siyes.. saya tak tipuuu... percayalahhhh.... hiks.. so, since ari ni dah kureng skek membizi ngan keje... even keje masih lg byk tertangguh neh.. tp saya luangkan masa jap utk bayo utang tag saya ni..

******************************************

1) Your name?
Mas. Anil. Wanina. Wanli. Ina.

2) Your age?
Owh.. saya muda lg k.. baru nak masuk 18 tahun... ahakss...

3) One of your friends?
Pinat aka Junet aka Zunainah. Tetiba je terlintas nak tulis nama dia sbb terdengar2 bunyi keyboard yg dia tekan disebalik headphone nih.. muahahaaa...

4) What should you be doing?
Blog walking. Huh.. dah lama tak jalan2 g blog memember.. rinduuuuu.....

5) Favorite color?
GREEN.. :D

6) Hometown?
Dragon Hill.

7) Month of your birthday?
September. Byk kenangan dengan nombor '9'.. owh..

8) Last person talked to on the phone?
Beloved Husband.

9) Favorite sport?
Football.. Huarghhh... MU kalah lggg....

10) Your last name?
Jailani. Great... great.. great father.. my idols in everything... LOVE U FOREVER N EVER...

Buat masa ni saya takmo tag sesape.. tp pada sesape memember yg nak amik tag, ni dipersilakan... ;)




Wednesday, March 18, 2009

saya kebizian...


friends.. sekarang ni saya sesangatttt sibuk ngan keje... so, takde masa nak update citer terkini.. once saya dah free sikit.. saya akan update k..

mana2 utang tag pun saya akan buat nanti... sooorrrrryyyy....

Are You Going To Finish Strong?


lately saya sangat sibuk menyiapkan kerja2 hakiki beserta dengan keje2 sampingan... a bit stress + tension with all those thing... letih.. letih.. letih... however, smalam saya dapat emel dr seorang kawan... dia telah melampirkan satu video yg saya kira sangat touching.. paparan video ni menjadikan saya lebih kuat dalam menghadapi pelbagai cabaran yg ada dalam dunia nih... tiap kali saya rasa down, saya akan tgk video ni.. n saya rasa, uols patut cuba.. layankan...

are you going to finish strong?

video

Monday, March 16, 2009

award n tag dr noy..



thanks a lot to noy for this award... since i was a bit busy since last week and this week too.. owh.. too much work to do plus i've to submit my 1st SRS project... :( once siap je SRS tu, terus je meleleh airmata nih.. isk.. isk.. tak dapat ditahan2 dahh.. ye la.. for whole last week was a most stress week in my life.. i've got migraine + less appetite + muntah2 gara2 SRS nih.. isk.. iskkk.. finally, bila dah siap semer... rasa lepas semer tekanan... takpe.. tinggalkan dulu cerita2 sedih tu.. hope this week will getting better than last week.. :sigh:

ok.. jawab tag pulak..

----------------------------------------------------------------

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?

Anil Wanina's Blog. Kenapa? Sebab saya suke nama tu. Byk kenangan pahit manis sweet sour pada nama tu. :P

2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

http://anilwanina.blogspot.com
IDEA menamakan dengan nama tu? Sbb sama spt di atas. Saya suke.. :D

3) Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?

Mmm.. musti la dengan jari jemariku yg comel nih.. muahahaaa.. lagi plak, jeles tgk orang lain ada blog.. kiter pun nak gak la.. huhuu.. ekceli, sonot rasanya, dapat share everything ngan memember, dapat jumpe kawan2 baru.. yg penting.. dapat menghepikan diri sendirik.. hikss..

4)Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?

So far tak penah. Tp in case ada perkara2 tak dapat dielakkan berlaku. yg memaksa menghapuskan blog nih... Mmm.. manalah tau kan... Tp harap2 takde la.. ;)

5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?

Noy? x tau detail sangat about noy, tp dr pemerhatian saya.. ececeee... noy ni sorang yg sgt caring... juga sorang yg misteri.. hiks.. suke berkongsi n sangat peramah.. :D

6) Senaraikan 5 orang yang akan anda tag.
1) Laili
2) Suziey
3) Ynaa
4) Wanie
5) .....
----------------------------------------------------------------

ok.. setel tag.. :)

Sunday, March 15, 2009

Friday, March 13, 2009

Kuiz - 1


Berdasarkan gambar di bawah, apakah nama tempat dan dimana lokasinya?

Klu
1. Sebuah hotel
2. Pernah memenangi award dari majalah Gambero Rosso
3. Terletak di Italy


Untuk menjawab, sila klik pada icon komen seperti dibawah. Bagi orang pertama yang menjawab dengan betul, akan menerima hadiah yg tak seberapa dr saya. ;)


Tarikh Tutup : 13 Mac 2009

CCNA1 - Chapter 2


since sebelum ni ramai gak yg tanya pada saya, nape saya masukkan entri CCNA Exploration ni dalam blog saya.. ekceli, saya malas nak create another blog khas utk CCNA nih.. since skarang ni saya tgh amik CCNA as a part of my studies, so saya nak share2 la.. apa soalan n jawapan yg saya dapat masa saya amik chapter test tu.. even i'm still not completing my test.. tp as long as dapat share.. i think it worth.. ;)

CCNA Exploration : Network Fundamentals - Chapter 2 Exam Answers


1.
Refer to the exhibit. Which term correctly identifies the device type that is included in the area B?

source
end
transfer
intermediary

2.
Refer to the exhibit. Which networking term describes the data interleaving process represented in the graphic?

piping
PDU
streaming
multiplexing
encapsulation

3. Which characteristic correctly refers to end devices in a network?

manage data flows
originate data flow
retime and retransmit data signals
determine pathways for data

4.
Refer to the exhibit. Which three labels correctly identify the network types for the network segments that are shown? (Choose three.)

Network A - WAN
Network B - WAN
Network C - LAN
Network B - MAN
Network C - WAN
Network A - LAN

5. Which layer encapsulates the segment into packets?

physical
data link
network
transport

6. What is a PDU?

corruption of a frame during transmission
data reassembled at the destination
retransmitted packets due to lost communication
a layer specific encapsulation

7.
Refer to the exhibit. Which set of devices contains only end devices?

A, C, D
B, E, G, H
C, D, G, H, I, J
D, E, F, H, I, J
E, F, H, I, J

8. What can be identified by examining the network layer header?

the destination device on the local media
the destination host address
the bits that will be transferred over the media
the source application or process creating the data

9. What is the proper order of the layers of the OSI model from the highest layer to the lowest layer?

physical, network, application, data link, presentation, session, transport
application, physical, session, transport, network, data link, presentation
application, presentation, physical, session, data link, transport, network
application, presentation, session, transport, network, data link, physical
presentation, data link, session, transport, network, physical, application

10. What is the primary purpose of Layer 4 port assignment?

to identify devices on the local media
to identify the hops between source and destination
to identify to the intermediary devices the best path through the network
to identify the source and destination end devices that are communicating
to identify the processes or services that are communicating within the end devices

11. Select the statements that are correct concerning network protocols. (Choose three.)

define the structure of layer specific PDU's
dictate how to accomplish layer functions
outline the functions necessary for communications between layers
limit the need for hardware compatibility
require layer dependent encapsulations
eliminate standardization among vendors

12. Which two layers of the OSI model have the same functions as the TCP/IP model Network Access Layer? (Choose two.)
Network
Transport
Physical
Data Link
Session

13.
Refer to the exhibit. "Cell A" at IP address 10.0.0.34 has established an IP session with "IP Phone 1" at IP address 172.16.1.103. Based upon the graphic, which device type best describes the function of wireless device "Cell A?"

the destination device
an end device
an intermediate device
a media device

14.

Refer to the exhibit. What type of network is shown?

WAN
MAN
LAN
WLAN

15. What is the purpose of the TCP/IP Network Access layer?

path determination and packet switching
data presentation
reliability, flow control, and error detection
network media control
the division of segments into packets

16. What is a primary function of the trailer information added by the data link layer encapsulation?

supports error detection
ensures ordered arrival of data
provides delivery to correct destination
identifies the devices on the local network
assists intermediary devices with processing and path selection

17. Which statements correctly identify the role of intermediary devices in the network? (Choose three.)

determine pathways for data
initiate data communications
retime and retransmit data signals
originate the flow of data
manage data flows
final termination point for data flow

18. Which three statements best describe a Local Area Network (LAN)? (Choose three.)

A LAN is usually in a single geographical area.
The network is administered by a single organization.
The connection between segments in the LAN is usually through a leased connection.
The security and access control of the network are controlled by a service provider.
A LAN provides network services and access to applications for users within a common organization.
Each end of the network is generally connected to a Telecommunication Service Provider (TSP).

19. During the encapsulation process, what occurs at the data link layer?

No address is added.
The logical address is added.
The physical address is added.
The process port number is added.

20. What device is considered an intermediary device?

file server
IP phone
laptop
printer
switch

21. What are two functions of encapsulation? (Choose two.)

tracks delay between end devices
enables consistent network paths for communication
allows modification of the original data before transmission
identifies pieces of data as part of the same communication
ensures that data pieces can be directed to the correct receiving end device



Thursday, March 12, 2009

gila-gila upin & ipin...


semua orang gilakannye...
semua orang mimpikannyee...
semua orang gembira dengannyee...

huhuu.. so, saya pun secara otomatik jd gilee... gile ngan citer UPIN & IPIN ni.. so, kebetulan masa g pasaraya utk carik barang adik, ternampak la plak VCD nih.. isk.. isk.. walaupun episod ni dah lama punye.. tp tak kira... nak beli jugakk... lelagi barangan original kan.. hehe.. yee.. marilah kiter menyokong barangan original.. banteras cetak rompak.. hiks..

balik umah jee... terus bukak.. wahh... 5 kali main.. ni gara2 iman la nih.. tak puas tgk.. yg best tu.. ngan saya ngan hubby pun dok bertenggek sama2 ngan iman layan gelak tgk citer nih... adeih.. lawakss betul laa... sampai iman hafal setiap ungkapan yg dorang tu sebut.. hiks.. pengaruh.. pengaruh.. tp takpe.. pengaruh yg baik kan... ;)

dinner tah bebila tahh...


ni menu bila tah.. tp yg pasti last week la.. ekceli, saya teringin nak makan ketam.. so, masa g pasar ari jumaat tu, saya dah sesiap pesan ngan papa, "papa ingatkan mama tau.. mama nak beli ketam..." mmm... hasilnye adalah seperti di bawah.. biasa ketam ni orang masak lemak kan.. tp saya tak baper suke.. so, saya masak ketam berlada.. fuhhh.. sedap sungguh.. (masuk bakul angkat sendirik yee.. hiks) sejibik cam menu nasik goreng ketam kat Juru.. cuma saya tak masak nasik goreng la.. makan ngan nasik puith je.. tu pun sampai licin 2 mangkuk.. hiks.. pape pun, pueh ati.. dapat makan ketam... papa siap pesan, "nanti masak lg yek.."





ni menu bila tah saya pun dah lupe.. ayam masak merah.. hehee... asal sambal2 ni mmg la saya suke.. hehehe...

saya sedang mencari....


saya sedang mencari kedai di area Puchong / Dengkil / Salak Tinggi :

1) kedai utk tempah grill
2) kitchen cabinet
3) contractor utk touch up umah

if ada sesape yg tau, tolong g tau saya ek.. I really appreciate that.. :)

next tag...


tag seterusnya adalah dr alizareesya... since dah terpree kejap ni.. saya kasik setel utang2 tag ni.. ;)



5 things found in my bag:
- purse
- pen
- camera
- car key
- bank passbook

5 things found in my wallet:
- $B20 - given by my adopted sister in Brunei
- pocket calendar
- IC, credit card, rewards card... etc
- bank slip..
- official name tag..

5 favorite things in my room:
- bantak bucuk sayee.. :D
- pooh - given by papa masa saya blaja dulu..
- bantal peluk iman..
- selimut tebal..
- makeup table


5 things I've always wanted to do:
- melancong...
- naik haji..
- nak kurus... hiks..
- kembali ke zaman budak2 tadika..
- benti keje... :D

5 things I’m currently into:
- sent, receive, reading email
- blogging.. ;)
- siapkan keje yg berlambak..
- makan preeee.. :D
- koling2 with papa..

5 persons to tag :
- adi
- my swamp
- mazaya
- suzie
- wanie

wokey.. setel.. ;)

award dr ct n noy..


thanks a lot to ct ngan noy.. sbb sudi memberi award utk blog saya yg tak seberapa nih... isk.. isk.. terharu sesangatt... sorry, lambat amik award nih.. tp yg penting... dah amik kan.. kan.. ;)

pos barang adik...


hiks.. mesti ada yg tertanya2... apa menda la yg saya check.. check dalam entri sblm ni kan... heheh.. ekceli saya nak pos barang utk adik saya kat jordan nun.. dah lama nak pos.. tp asik tak pos jee... so, dah alang2 smalam saya cuti, n barang semer pun dah siap carik.. so, saya pun amik kesempatan cuti tanpa plan tu utk pos barang2 adik nih... adik, kang dah sampai sms tauu... pastu check barang2 tu.. ada ke tak? kot la tak sempat sampai sana.. mamat2 arab dah kebas botol kicap tu ke.. kuikuikuii..


dah sesiap bungkus, saya g pos opis mini kat presint 8. timbang2, huh.. 4kg tuh.. padahal isi apa jee.. isk.. isk... tah baper la kena utk bayarang pos nih... jeng.. jeng... jenggg....


kos pos adalah... RM126.70 sampai dalam masa 2 minggu...

fuhh.. lega... setel 1 perkara... ;)

Wednesday, March 11, 2009

check.. check... cukup barang tak?


check.. check...

calculator... adaa...

kicapp.. ada...

perencah2... ada...

milo ngan ice lemon tea... adaa...

eh.. apa yg kurang ni? alamakk.. asam tak beli lg.. hiks... sowyyy... :D

ok.. asam dah beli.. ko nak apa lg dik?
titt.. titt...

"Hehe.. nk tmbh 1 benda bole? plastik eskem. yg panjang2 tu.. boleh x?"

huk oloo.. seb baik tak packing lg.. takpe.. adik nye pasal.. carik la gakk.. huhhuu...

carik punye carik punye carik.. finally jumpee... tp sikit je isinye.. kalu tak cukup kang ko order lg ekk.. hikss...


wokey siappp... adik.. dalam kotak tu ada kad epi besday.. kang ko godek2 la ek.. hehe.. pastu serkup kepala tu aku belanja as adiah besday.. muahhaa...

dah selotep dah.. adeih.. abis selotep aku.. harap sampai la kat sana dengan selamatnyeee... amin....

anda mahu kuiz?


Oleh kerana dalam poll ramai yg minta saya adakan kuiz, so dengan tidak menghampakan rakan blogger saya, saya akan mulakan kuiz pertama pada hari esok.. ;)

tungguuuu...

hadiah akan diberikan kepada orang pertama yang menjawab dengan jawapan yg betul.. :)
apa hadiahnye? tungguuuu.... :D

Programmer sambilan diperlukan...


Saya sedang mencari pegawai sambilan utk jawatan sebagai Programmer Sambilan di pejabat saya. Jika anda mempunyai kriteria seperti di bawah, sila hantarkan resume anda kepada saya di alamat gadisku81@gmail.com.


Anda mempunyai kriteria seperti di bawah:

1. Diploma in Science Computer
2. Mempunyai basic on programming - VB6, CSPro, SQL
3. Fresh graduate - dialu-alukan utk memohon

Maklumat gaji dan cuti adalah seperti di bawah :

GAJI

- gaji basic P1T1 RM1544.86

- Imbuhan Tetap Khidmat Awam (ITKA) RM160


a. Gaji Harian

Gaji permulaan sebulan mengikut :

Skim Perkhidmatan Pegawai Dilantik = Kadar Gaji Harian

23 hari bekerja


b. Imbuhan Tetap Khidmat Awam (ITKA) :

Kadar ITKA mengikut :

Gred Pegawai = Kadar ITKA Harian

23 hari bekerja


c. Bayaran Lebih Masa

Gaji Harian x 23 hari bekerja x 12 bulan = Kadar Bayaran Sejam

313 hari bekerja x 8 jam



CUTI

Setiap 23 hari bekerja penuh, dapat 1 hari cuti bergaji penuh. TAK lebih dr 7 hari setahun.


Sila hantarkan resume anda kepada saya selwat-lewatnya pada 13 Mac 2009 (3 ptg)
Interview akan di adakan bagi yg layak pada
16 Mac 2009







Sunday, March 8, 2009

semanis kurma.. curang?


setiap ari khamis, saya ada temujanji.. malah, saya dah set kat reminder utk ingatkan saya tentang temujanji itu... so, khamis lepas, tepat kul 10pm.. tepon saya pun berbunyi lagu "Geng Bas Sekolah".. owh.. dah sampai masa... so, saya pun memulakan 'date' saya.. bukan sorang, bukan 2 orang.. tp 4 orang.. sape tu?

yee.. saya berjanjitemu ngan 4 orang ni la.. saya mmg suke sangat tgk citer Semanis Kurma siaran TV9 ni.. lebih2 lagi dihoskan oleh Ustazah Siti Nurbayah ngan Ustaz Wan Akashah.. utk episod khamis lepas, adalah Curang Kerana SMS.. mmm.. topik yg sangat2 menarik tertarik mmg da bombb!! hiks.. tetamu undangan adalah pelakon Noniswara dan jutawan internet Dr. Irfan Khairi.


alkisahnye.. saya sangat tersentuh ngan topik "Curang Kerana SMS" ni.. ye la.. sape nak rumahtangga yg dibina berdasarkan kasih sayang runtuh kerana SMS yg kadang2 kiter anggap sekadar main2 or suke2.. tp lama2 bila semakin addicted ngan "saje suke2', akan menimbulkan perasaan lain dr yg lain yang boleh meruntuhkan rumahtangga.. tu lom lg kalu berSMS ngan suami / isteri orang... mm.. tepuk dada tanya selera..

pendek kata, bertepuk sebelah tangan tak berbunyi.. ikan dah depan mata, takkan kucing nak tgk aje kan.. so, fikir-fikirkan.. renung-renungkan...

kalau ikut prinsip saya, what you give, you will get back... so, kalu takmo menda ni jadi kat keluarga kiter, janganlah kiter buat kat orang.. ;) so, meh la kiter sama2 bermuhasabah diri.. sama2 saling ingat mengingati antara pasangan suami isteri.. orang tua2 kata, berkawan biar seribu, berkasih biar satu.. tp zaman skarang ni tak leh guna prinsip tu dah.. kena guna prinsip, "berkawan berpada2.. jangan sampai diri merana.." hehhe..

** maaf jika kualiti gambar kureng memuaskan. amik gambar guna phone je.. kamera abis bateri.. hiks...