Thursday, November 26, 2009

.: Salam AidilAhda :.


Di kesempatan ini, saya sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya AidilAdha..

Kepada yang balik kampung, berhati-hati di jalan raya...
Pastikan keselamatan rumah dengan memastikan pintu ditutup dan dikunci rapat...
Jangan lupa maklumkan kepada balai polis berdekatan dan nyatakan anda tidak berada dirumah supaya mereka dapat membuat pemantauan..

Kepada yang tidak balik ke kampung...
Berhati-hati juga ketika melakukan ibadan Qurban..

Semoga ibadan Qurban kali ni akan lebih bermakna dari tahun-tahun yang lalu..

Tahun ni kami mungkin akan beraya di rumah sahaja. Tapi still akan balik ke kampung.. (balik hari..) maklum la.. kampung jauh.. heheh..

Selamat bercuti dan berhati-hati selalu... ;)

Ads Click!




Friday, November 20, 2009

.: carik broadband :.


saya tgh mencarik2 broadband.. bebaru ni ada kawan saya bagi offer ni.. apa pendapat uols? saya rasa tertarik, menarik, berminat.. hehhe..


* selain celcom broadband ni, saya ada gak survey2 digi n p1 wimax.. since saya tau maxis ni line kat P14 tu cam ampeh.. tp saya still pengguna setia maxis.. hiks... apa kata survey?

Ads Click!




Thursday, November 19, 2009

.: bermulanya sebuah perjalanan :.


hari ni tepat jam 2.55 petang maka bermulalah perjalanan saya buat kali pertama ke Indonesia.. tu pun kalu flight tak delay la... hehe.. macam jauh nau.. padahal 2 jam je.. :P

kali ni bukan ditemani oleh ahli keluarga, suami ataupun anak.. tp ditemani dengan kawan2.. bukan salu.. ye tak.. hikhik...

flight tajaan Air Asia (tajaan konon...) ini dijangka tiba di Jakarta pada jam 3.55pm waktu Indonesia dan kemudian kami akan berangkat ke Bandung.

kami akan berada di Indonesia selama 4 hari.. doakan kami selamat pergi dan kembali ya.. ;)

al-kisah cerita di Jakarta dan Bandung akan saya ceritakan lepas kitorang selamat kembali ke Malaysia..

uik.. tahun depan nak g mana plak? hehe.. meh plan skang..

Ads Click!




Tuesday, November 17, 2009

.: jammed :.


korang nampak apa yg saya nampak?
huh.. tak tau la cemana orang leh stand ngan jammed cam ni..
saya yg baru pertama kali mengalaminye pun tak sanggup nak harunginye...
leh teka tak di mana lokasi ni?


** macam la putrajaya tak jammed cam ni.. :D sama je weih.. takde bezanye..

Ads Click!




Monday, November 16, 2009

.: Ikan Masak Stim :.


saje nak share... :P
since saya pun agak2 still dalam pantang kan..
makan pun tak leh sembarangan..
so, ni adalah antara menu yg saya boleh makan...
makanan yg stim2...
pertama kali gak buat ikan masak stim ni..
tak sangka percubaan pertama menjadi.. :D
cemana nak buat? hiks... jgn tanya la.. saya ni jenis suka mencuba.. tah pape saya masukkan.. janji sedap.. :D

Ikan Siakap Masak Stim


Ads Click!




Sunday, November 15, 2009

.: menyambut hari kualiti yg tak seberapanye :.


jumaat minggu lepas sepatutnye saya cuti tanpa rekod.. tp ada event opis yg memerlukan saya utk hadir.. so terpaksa rela la menghadirkan diri utk event ni.. event ni adalah Majlis Sambutan Hari Kualiti Jabatan.. mmm.. setakat yg saya ingat la.. ni kali pertama saya menyertai event ni.. sebelum ni.. tak penah la saya pegi.. lagi nak cengkelat ada.. hahhaa.. nampak sangat takde semangat jabatan.. hahhaa...

kali ni saya join event ni bukan sbb suka suki.. maklum la.. ptg tu saya ada final exam kat yayasan selangor, kg baru. My last paper, pemodelan dan simulasi.. fuh... memula cam tak nak pegi.. dah main tarik tali ngan CC.. last2 dia kata pegi la... wakil BTM.. so, pegi la... dengan keadaan paksa rela... tp sehari sblm tu.. dah sesiap study utk exam abis2an la.. maklum la.. kalu dah g majlis ni.. mana nak bukak bukunye.. nak hafal formula lagik.. isk.. isk...

sampai sirim dalam kul 8.30am.. jalan agak jammed sbb ujan.. seb baik pas kuar tol batu 3 tu ternampak bas opis.. alhamdulillah.. sbb saya tak lambat.. ngeh ngeh ngehhh... sbb kalu ikut jadual dia kata kena sampai by 8.00am.. huhuhuu...

antara orang yg bekerja di balik tabir.. sape lagi.. orang2 BTM la.. termasuklah Timbalan Pengarah yg dikasihi.. chewahhh...

time ni function dah start.. yg tak bleh blah tu.. start kul 9.30am ok.. beria2 kelam kabut dr putrajaya.. sabo je la... nak bg dewan tu penuh dulu kot.. tp patut2 la.. hiks... baju hitam oren tu la baju korporat jabatan.. patutnye setiap orang kena beli.. tp saya sendiri tak beli.. :P sbb rasa2 cam tak nak dok lama kat jabatan ni.. hiks... :P aci tak jawapan tu? hehe..

kenapa saya kena hadir gak walaupun sepatutnye ari tu saya sedang bercuti tanpa rekod? sbbnye saya adalah antara penerima sijil dalam majlis ni.. tu yg kena hadir tu...

buku aturcara..


antara penerima2 sijil.. ni saya dah hirzi.. :)


antara warga jabatan yang hadir...

apa door gift yang saya dapat?
sijil, makanan, minuman, buah pear, ngan cenderahati jabatan...

cenderahati jabatan?
kalu ikutkan leh kira la berapa byk cenderahati jabatan yg saya dapat..
yg ni pun kira bernasib baik sbb sesambil meraikan Hari Kualiti ngan lagu baru jabatan, logo baru jabatan.. dapat lah mug jabatan yg sangat ekslusif.. takde kat mana2.. ada kat jabatan ni je.. :)
function abis @ 12 tgh hari.. kelam kabut koling2 suami soh amik n antar ke yayasan selangor.. Bukan pe.. takut lambat.. ngan jammed lagi kl tu.. bukan tak tauuu.. hehhe..

Ads Click!




Saturday, November 14, 2009

.: kilat jangan tak kilat :.


lama dah dapat petua ni sebenarnya...
mak yg turunkan petua ni..
petuanye, kalu x nak bagi batu2 kat kerongsang (brooch) jatuh, atau nak kasik brooch nampak lebih berkilau setiap masa.. sapu ngan quitex.. (ala.. yg dorang salu guna nak kilatkan kuku tu.. amik yg transparent - jgn amik yg kaler warna warni plak... hehe..)

so, di satu malam yg agak hening.. rasa2 tgh boring tu.. saya amik la quitex yg saya baru beli kat alamanda... byk2 brooch yg saya ada.. kebanyakannye dah ilang batu la... ni la antara brooch yg tinggal yg saya jarang pakai n masih agak2 baru lagi...

sebelum...

selepas..
sebelum

selepas

sebelum

selepas

** kamera tak baper canggih.. tak nampak la beza sangat.. tp in real.. mmg nampak beza.. hehe.. meh ramai2 cube... ;)


Ads Click!




Friday, November 13, 2009

.: entri kuciwa :.


sedih..
kecewa..
menyampah..
macam2 ada...










time gambar ni di ambil.. saya tgh sakit ati...
melangu tanpa arah..


* gambar diatas tiada kena mengena dengan hati saya yg tgh sakit.. hahahha..
** gambar ni diambil kira2 3 minggu lepas... hiks..


Ads Click!




.: Papadom.. the best movie :.


korang dah tgk citer Papadom?

25 Okt lepas saya g tgk citer Papadom ngan family.. Iman la yg paling excited... maklum la.. lama x tgk wayang.. hiks... (walhal awal bulan tu baru tgk citer Up.. :D)

tgk muke orang excited nak g tgk wayang.. :D


ada a few comments yg saya baca kata citer ni tak logik la, tak best la.. tp pada saya.. citer ni mmg best gile... bermula dengan kelakar, pastu sedih sbb wife dia meninggal.. pastu kelakar balik atas cara Saadom yg terlalu protektif terhadap anaknya Miasara.. pastu sedih balik masa miasara dapat tau bapak dia rupanya jadi tukang kebun kat universiti semata-mata nak jaga miasara..

frankly speaking, menitis airmata saya masa scene tu.. even that time adalah kali kedua saya tgk citer Papadom (kali pertama ngan kawan2) tp hati saya still tersentuh ngan scene tu apatah lagi mengenangkan bila Iman dah besar nanti.. saya tak leh lagi lindungi dia kalu dia kena buli.. kalu dia kena marah.. mengenangkan dunia skang ni yg makin kejam, lagi saya tak dapat nak terima hakikat bila terfikir yang suatu hari nanti saya terpaksa lepaskan Iman.. :(

pape pun, utk citer ni, saya bagi 5 bintang.. :)

** yg tak bleh blah masa kitorang nak kuar dari panggung tu.. tetiba ternampak plak ada couple tgh pakai baju.. ampeh takk.. dah la citer ni kategori U.. ko g buat aksi 18SX plak dalam tu.. seb baik Iman dah tidoo...

Ads Click!




Thursday, November 12, 2009

.: The Best Chicken In Town :.


since saya byk utang entri.. so, saya dulukan entri ni ye.. :)

special dedication entry utk DJ-LRC especially for kak didi.. oh my.. i really.. really adore this LRC... kalau boleh saya nak ngelak je bukak blog DJ-LRC tu.. sbb asal bukak je.. mesti terniat nak order... kalu leh.. tetiap minggu nak order... hahaha... setelah sekian lama saya tak order... yep.. saya tak order sbb masa tu saya ada masalah kesihatan.. makan kena berpantang.. tp pas abis pantang je.. fuhhh.. terus kauuu.. tak hengat.. ptg2 tu terus sms kak didi.. g tau nak LRC sabtu tu.. ngeh ngeh ngehh...

sabtu cam besa.. pepagi saya akan ke opis dulu.. buat keje mana yg patut if ada keje la.. takde keje takde maknanye nak g opis.. hikss... tepat kul 12.. kelam kabut terus g masjid putra.. even tak jauh.. tp ye la.. time tgh hari.. susah maa carik parking situ.. tp once sampai betul2 depan masjid putra.. tgk2 abang didi dah tunggu.. alahaiii.. siannye.. rasa bersalah ya amat.. sape soh kuar lambat.. tp tak leh salahkan saya gak.. salahkan keje tu.. sape soh banyak.. miahahha...

heheh.. pas amik LRC.. takde maknanye nak g opis.. terus berdesup balik umah.. hiks.. masak nasik.. sambil2 masa nasik tu.. aroma LRC tu mmg tak leh nak kata la.. dah menusuk hidung abis2an dah ni..

iman plak tak sesabo ngan baked potato tu.. isk.. isk.. dah la ada 1 je.. sikit pun dia tak share.. :( seb baik anak.. kalu laki den.. dah lama dah den sound.. hahahahaa...

tu nampak iman dok sibuk nak bertenggek tepi LRC ngan baked potato.. punye la tak sabo.. bukan dia je tak sabo.. saya pun tak sabo nak merasmikan 'The Best Chicken In Town' ni.. hiks...

dalam hati tu dok meronta2.. "lambat nau nasik ni masak.. copek laa... dah lapo tahap gaban baja hitam dah ni..."


sbb nasik tak masak2 lg.. iman plak dah makin tak sabo2 nak buka cover dia.. once buka je cover dia.. fuhh.. lagi la menusuk kalbu terus aroma dia..


takkan la nak makan direct dr bekas dia kan... so, transfer la ke pinggan bulat.. supaya nampak lebih cun.. hahha..


agak2 cam nasik dah nak masak tu.. apalagi.. acara penyembelihan ayam LRC.. hiks.. sendiri potong... sendiri amik gambo.. camno tu.. so, potong ayam ngan tangan kiri.. amik gambo ngan tangan kanan.. perfecto.. hahha.. potong tengah je la.. yg tepi2 tu.. tarik2 je.. sbb dia mmg dah lembut dah..


pastu, siram kuah dia atas ayam... kalu nak cicah pun bleh.. cam saya bese saya buang dulu minyak2 yg ada kat kuah dia tu.. agak2 pekat kuah dia.. baru tuang atas ayam.. pastu perah lemon dia.. fuhhh.. sangat menusuk jantung hati ni..

sementara tunggu nasik sejuk, iman dok belasah baked potato dia.. asik cakap.. "sedap.. sedap..." tp skek pun tak tinggal kat saya.. :(

tgk la.. pelahap nau.. ikut pangai sape la tu.. hahaha...

sile abaikan rumah yg agak bersepah tu je.. tu baru part lantai.. lom kat tangga lagik.. ahahhaha...
agak2 malas nak goreng lauk, buat sup bagai.. makan LRC ngan nasik putih semata pun sodap .. tambah kicap.. slurppp... superbb... tak yah kuah2 bagai.. cam tu saje pun sodap..

dah abis makan.. tinggal apa?
tinggal tulang je la..

ada skali tu.. dah tinggal tulang pun.. saya amik tulang ayam tu.. salut ngan tepung serbaguna.. pastu goreng.. krup.. krup... dok meratah tulang ayam LRC ni.. punye la..

pendek kata.. mmg tak terkata la... ni dah kali ke berapa tah saya order.. tp tak byk kali cam kak red la..

nak cite kesedapan dia tak reti.. nak tau.. korang cuba la sendirik.. senang je nak order.. korang contact je kak didi @ 016-2336597.. bese saya sms je.. "kak didi.. saya nak 1 LRC garing2 n 5 baked potato.. sabtu ni @ masjid putra boleh? - anil" pastu tunggu la kak didi balas.. "ok.." hehehee.. saya suke garing2.. lagi garing lagi sodap.. kalu saya la.. kalu tak pun, explore blog kak didi @ The Best Chicken In Town

gerenti tak mengecewakan... ;)

** time tgh buat entri ni pun dok terliur ni.. hati meronta2 nak order lagikk.. nak order lagikk.... hahhaha..


Ads Click!




Tuesday, November 10, 2009

pantas ke?


Berapa pantas korang menaip?
Tahukah anda penaip terpantas di dunia adalah seorang wanita?

Mrs. Barbara Blackburn of Salem, dari Oregon boleh menaip 150 wpm untuk 50 min (37,500 key strokes) boleh menaip sehingga 170 wpm dengan menggunakan sistem Dvorak Simplified Keyboard (DSK). Kepantasannya yang paling tinggi direkodkan adalah pada 212 wpm.

Saya pun sesaje nak test berapa pantas saya menaip.. hiks... saya buat test ni 2 kali.. malas nau nak buat test byk2 kali..

kali pertamaa... dapat tempat ke 318 sahaja... mmm... takpe.. nak try lagi skali...




kali kedua... tempat ke-95 pulak.. mm.. not bad... ok la... utk orang yg ala-ala malas cam saya.. hahaha...



korang plak? meh test kat cni.. pastu leh ar kiter share2 ye.. ;)

http://malaysian-speedtest.10-fast-fingers.com/

Ads Click!




Monday, November 9, 2009

aku wanita


sape suka siti nurhaliza?
sape suka semer lagu2 dia..
hehhe... saye suke lagu ni.... :P

Siti Nurhaliza - Wanita

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

(Korus)
Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

(Korus II)
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

(Ulang Korus I)
(Ulang Korus II)

aaa… Ku wanita
aaa… Ku wanita….
Yang hanya perlu kau fahami

(Ulang Korus) (2x)

Oh apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Wanita… woohoo..
Ku Wanita… ooo…
Wanita…


** uik.. kat ne saya bukak youtube ni? hiks.. rahsia...

Ads Click!




Friday, November 6, 2009

yayyyy... merdeka....


finally...

the last day of my last paper..

tepat jam 6.00pm...
dok meronggeng depan dewan exam...
berjoget ala2 joget lambak..
berdansa ala2 sazzy falak n nazril...
melompat2 ala2 michael jordan yg menjaringkan gol..

huhuhuu...

wohooo.. pas ni leh berkarok yee...
kemana kite pas ni?
langkawi?
penang?
jakarta?
bandung?

huhuhuu.. merdeka... merdeka... merdeka...



Ads Click!




lobang keje...


sape tau kat mana2 ada keje kosong as graphic designer?

sian @ my sister... nak carik keje... nak carik keje...

sape ada lobang2 keje.. g tau ek...
kalu my sister berjaya...
saya belanja LRC... hehhee...

Ads Click!




Thursday, November 5, 2009

Be Careful if Someoned Asked you to ShutDown your Phone


got this email from my friends... a lot of scamming right now.. so, to all my friends out there.. please beware...


From someone who had a bad encountered experience :


I cannot stop myself from sharing this with all of you.
Its all started when I received a
call from someone claimed that he was Maxis asking me to shutdown phone for 2 hours for 3g update to take place.
As I was rushing for a meeting, I did not question any shutdown my cell phone.
After 45 minutes I feel very suspicious since the caller did not even introduce his name.
I quickly turned on back my cell phone back and I received several numbers of call; few numbers from my family members and the other numbers was from the number that call me before; 3954380.
I called my parents and I was shocked that they sounded very worry asking me whether I am safe.
My parents told me that they received a call from someone claimed that
they have me with them and asking for money to let me free .
The call was so real and my parents even heard my voice crying out loud asking for help.
My parent was at the bank waiting for next call to proceed for money transfer.
I told my parents that I am safe and asking them to lodge a police report.
Right after that I received again call from the guy asking me to
shutdown my cell phone for another 1 hour which this time I refused to do so and hung up.
They keep calling my cell phone until the battery run down.

I myself lodge a police report and was informed by the officer that this kind of scam always reported.
MOST of the cases reported that the victim already transferred the money!
And it is impossible to get back the money.
Bank can only returned back the money if the owners of the account agree to do so or there is a court order.
Guys, be careful that this kind of scam might happened to any of us!!!
Those guys are
so professional and very convincing during calls.
If you asked to shutdown your cell phone for updates by the service provider,
ASK AROUND! Your friend should receive the same call.
Any Customer Service should introduce their NAME AT THE BEGINNING of the call.
Ignore them if you don't get a name at the beginning of the call.
If you received instructions from unrecognized number/person that you are not sure, make your own judgment.
The BEST is
DO NOT RESPONSE
If you cannot pickup your loved one's call,
DO GIVE A CALLBACK immediately!
Update your loved one with
ALTERNATE CONTACT wherever you are
If you think you are SMART that you cannot be cheated, You are wrong!



Ads Click!




Wednesday, November 4, 2009

1st paper... done...


yihaa... berjaya gak mengharungi 1st paper dengan jayanya... hahahhaa....

alhamdulillah.. semer soklan dapat dijawab dengan sempurna... cuma tak tau betul ke salah.. hiks.. aci tak jawapan tu? hehehhee...

ari ni masuk2 opis.. semer dok sibuk ngan preparation jamuan akhir tahun... wah.. cam zaman sekolah2 tu dulu je kan... hiks... tp cam ni la tetiap tahun... ada jamuan, ada persembahan.. owh.. tahun ni semer persembahan akan di ambil alih oleh orang2 baru.. kite orang2 lama duduk dendiam.. :D

pastu yg tak best tu.. facebook telah di block... uwaaa.... jahat... jahattt... tak dapat la meneruskan projek penanaman sayurku yg semakin hari semakin berjaya tu... tak dapek la gak meneruskan projek cafe yg sedang hangit diperkatakan... abis la bunga2 cintaku kering sbb takde yg petik... :(

ada cara tak nak access facebook ni ngan cara lain? isk.. isk...

** dah beberapa ari ni entri tanpa gambar ye.. sabar.. sabar... pas abis exam ni.. saya upload byk2 gambar... byk wooo utang entri...


Ads Click!




Tuesday, November 3, 2009

final... here i am..


this is my auto publish entry..
today's my final...

saat ini, saya sedang menjawab soalan final...

TEORI SAINS KOMPUTER... here i am..

wish me luck yaaa.. :)

saya dah study sebaik mungkin...
saya dah usaha sedaya upaya...
usaha...
berdoa...
tawakal...

moga Allah permudahkan segalanya...

amin.. amin...

Ads Click!




Monday, November 2, 2009

menghitung hari..


menghitung hari ke final...

pejam.. celik.. pejam... celik... sok dah final...
my 1st paper...
teori sains komputer...

n this friday.. my last paper for this semester...

finally... all the math / calculation problem will be end soon...
adoiyaiii... saya mmg tak berapa suke math ni...

tp tah nape? leh tercampak plak keje ngan opis yg buat math / kira-kira ni...

sedang study2... tetiba perasan...

wahh.. senang je rupanye....

hahaha... dah final baru nak sedar diri...
takde maknanye...

wish me luck k.. ;)

Ads Click!