Monday, January 11, 2010

.: air mata air :.


title takde kena mengena ngan isi kandungan.. :D

pencarian itu meletihkan.. tapi sangat memuaskan.. well.. dalam proses nak pindah umah ni.. segala2 keperluan dalam rumah itu mesti mau ada kan.. so, dah hampir sebulan kitorang dok cari dan terus mencari hood n hob utk dipasang kat umah nanti.. dah macam2 jenama kitorang survey.. dah macam2 tempat kitorang pegi.. bertanya itu ini kat forum sana sini.. paling murah pun yg ada set utk hood n hob ni adalah RM800++ sedangkan bajet kitorang ni hanya la seciput jari kelingking iman (kalu jari kelingking kitorang tu beso tu.. :P)

so, bagi melengkapkan pencarian yg tak lengkap tu.. kitorang telah menyerbu satu kedai ni.. alahai.. lupe la nama kedai tu.. Sky Win ke apa tah kalu tak silap yg terletak di Sg. Chua, Kajang.. utk mensurvey hood n hob.. bajet mmg bawah RM1k utk kedua2 barang itu... apa nak buat.. itu saja bajet yg kitorang ada... kalu tambah oven.. mau kena up lagi 1k.. huhu.. gigil tangan nak kuar duit..

dalam survey2 tu.. kebetulan this shop tgh buat sale.. tak tau la sale apa.. hoob n hob jenama Elba serendah RM599.. time kitorang tgk tu.. masa tu still ada 3 set lagi.. n ada a few couple yg dok belek2 gak.. pastu dok tgk2 functional hood n hob tu.. tup2.. orang kedai tu kata tinggal 2.. still dok belek2 lagi.. datang lagi orang kedai tu kata, tinggal 1 last.. terus tak pk panjang.. kitorang amik 1 set yg last tu.. tp stok takde kat situ.. ada kat kilang dia.. so, kena amik kendian.. takpe.. yg penting dah amik dulu.. :P

hood dia jenis slim hood, kena bersihkan manual la.. tp ok la.. kitorang mmg nak jenis gitu pun.. tak nak yg ada serombong2 bagai.. n hub dia jenis yg 2 burner.. ok la.. now pun saya masak guna dapur gas 1 burner.. :P

zoom in.. burner dia kat situ kaler gold.. tp nanti dia tukar kaler hitam sbb katanya kaler gold ni murah kotor.. kalu kaler itam.. kotor pun tak nampak sangat kan.. kitorang pun mmg nak kaler gelap2 ni.. :D

zoom in hood dia.. leh nampak situ ada 2 kipas.. kuar gak la suction dia.. ada lampu n tempat minyak bertakung.. yg tu yg kena bersihkan secara manual tu.. tp ok.. bekas dia pun kecik.. kira kalu masa hehari.. daily gak la nak kena bersihkan..

since our budget adalah RM1 k.. utk hood n hob tu.. n ada belen lg.. so, kitorang dok belek2 gak la washing basin ni.. macam2 jenis ada.. ada yg tebal.. ada yg nipis.. yg mahal, yg murah.. yg 1 lubang, 2 lubang n 3 lubang.. price from RM100++ hingga RM500++.. gitu la.. ikut ketebalan, material n baper lubang ada.. hehe..

lagi washing basin..

ni washing basin yg kitorang amik.. amik yg 3 lubang terus.. jenama Roma..

ada duit lebih lagi? so.. kitorang pun pakat2 nak amik skali ngan tap.. since washing basin kitorang ada 3 lubang.. so, tap ni pun kitorang amik yg jenis 2 tap la.. kalu 1 tap.. pening kang.. kejap kiri.. kejap kanan.. lama2 tap tu pun loose... so, amik yg 2 tap.. senang skek.. satu kiri.. satu kanan.. yg kitorang beli ni pun, asalnye if tak silap rege dia RM155.. tapi dikurangkan kepada RM135.. :D

sambil2 dok cuci2 mata.. tgk washing basin yg cam kat hotel tu.. alahai.. lawa2 semer... rasa cam nak amik.. tp kang nak letak kat mana? takkan telungkup kat kepala plak? isk... isk.. so.. takat cuci2 mata sesajo..

utk yg kaler ijo ni.. price dia RM349.. tatau la murah ke mahal..

so, complete la shopping kitorang utk beli barang2 utk letak kat dapur sesajee.. lom kat living, dining, bilik, bilik air.. fuhh.. baru utk dapur.. duit dah mengalir cam air paip.. utk satu umah kang.. mengalir lagi laju cam air terjun.. hohohohooo... kan bagus kalu duit ni macam air mata air.. air dok kuar pun.. banyak tu gak la isi kandungan dia.. belanja ribu riban pun.. dalam simpanan tetap sama.. hikhik..


Ads Click!




1 comment:

  1. murahnye kak..
    rm599 je..best..

    seronok kan nk pindah umah baru ni... :)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...