.: Alza, the family car :.

by - 12:59:00 PM

Keluaran baru dari Perodua iaitu Perodua Alza mmg telah menarik minat saya sekeluarga.. sejak keluarnya Exora dalam pasaran dengan pelbagai ciri-ciri yang menarik minat pemandu-pemandu Malaysia (maklum lah.. kebanyakan ciri-ciri dia sangat 1Malaysia.. bekas letak air tu rasanya semer seat kiri kanan ada.. huhuhu..), saya mmg tidak sabar menunggu MPV keluaran Perodua yang sebelum ni gah diwar-warkan...

pada suatu petang yg agak hening.. hehe.. saya sekeluarga sempat tgk Perodua Alza ni di Showroom dia yg terletak di Presint 8, Putrajaya.

body dia lebih kurang sama ngan MyVi cuma dia lebih panjang.. panjang pun tak panjang sangat la..

sama cam Exora, Alza ni pun ada gak tempat letak air.. maklum la.. pemandu zaman skang ni.. suke minum2.. makan2 dalam keta.. :D

gear dia kat depan dan tak mengganggu sangat la if orang besar2 cam saya ni nak duduk kot terasa sempit ke apa ke.. :P since saya ni tak tau sangat pasal keta.. so, rasa pelik yg teramat sangat la.. mana handbrake dia? so, encik suami pun menerangkan pada saya.. Alza tak guna brake tangan.. dia guna brake kaki.. lagi la pelik.. sbb tak penah tau.. rupanya ada juga keta2 brand lain yg guna brake kaki.. alahai.. kalu la dapat sebijik ni.. ntah boleh ke tak saya bawak keta ni.. haha.. tp kalu bagi free... boleh je... saya sanggup belajar cara guna brake kaki.. hikhikhikk...

bukaan pintu dia juga luas.. sama cam MyVi.. yg mana saya agak suke.. maklum la.. orang besar.. nak bukak pintu pun kena besar gak.. :D

ruang penyimpanan kalu utk 4 seated.. agak besar la.. tp kalu utk 7 seated.. jadik kecik la.. tp bolehlah di gunakan as family car.. takde la hehari dok bawa kancil tu kesana kemari.. sian dia.. asalnye utk diguna pegi balik keje je.. tp dah macam keta racing dah.. asik dirempit jee...

so, insya allah.. ada rezeki.. akan kitorang sambar sebijik lagi keta.. tak tau la nak carik family car cam Alza ni ke.. or cemana.. kalu ikut encik suami.. dia nak sambar Evo 10 terus.. tp puan isteri kata.. nanti dulu.. tunggu bisnes stabil dulu.. kalu dah stabil.. jangankan nak Evo 10.. nak beli bas pun bole..

Ads Click!




You May Also Like

7 orang suka

  1. suka tgk alza ni...
    klau ina...ina minat alza lg dr exora... :)

    ReplyDelete
  2. tp exora lg besar dancantik..cuma serik dh ngn proton..ekek:p

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. kak ina,
    itulah.. mmg berkenan kat Alza ni.. sbb body dia ala2 MyVi.. tp exora ada lcd screen.. :D

    ReplyDelete
  5. suziey,
    kalu nak beli keta pun.. encik suami rela belikan perodua berbanding proton.. reason? cuma dia yg tau.. :D

    ReplyDelete
  6. bestnyer kalu dpt keta besar camtu

    ReplyDelete
  7. adda,
    best mmg best... fulusnye pun mesti mau best... :D

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^