.: luka yang berdarah :.

2 minggu yg lalu buat kali kedua dalam sejarah persekolahan iman.. dia telah mengalami kecederaan pada mukanye... masa kali pertama dulu, masa iman 2 tahun.. kat nurseri yg sama, mata kena cucuk ngan pensil kaler.. bertitik hitam la mata putihnye.. g klinik check keadaan mata n nasib baik takde pape... take time dalam seminggu gak ar utk kesan hitam dalam mata iman tu hilang...

so, kali ni, kecederaan yg iman alami agak serius gak la.. alkisah yg diceritakan cikgu cikgi iman, kata iman main panjat2 meja kat sekolah ngan kawan2.. dah dilarang beberapa kali.. tp takmo dengar... so, nak dijadikan cerita yg lebih menarik.. iman terjatuh dr meja n dagu dia terkena bucu meja.. saya pun tak pasti bucu meja dia tu setajam mana sbb masa saya tanya pun, dorang kata dah simpan meja tu... tapi bila tgk kesan dia.. rasanya mmg tajam la...

so, ptg tu, cikgu iman call saya.. n serius.. tak penah2 dorang call saya since saya antar iman kat nurseri tu.. masa dapat call tu.. dah agak dah.. ada something bad happen to iman.. hati dah berdebar2..

"saya dah larang dah dia main panjat2.. tapi dia degil takmo dengar... lepas tu dia jatuh.. kena bucu meja..."

pastu apa menda yg cikgu dia kata saya dah tak berapa amik pedulik dah... terus saya tanya balik..

"dia nangis tak?"

"masa jatuh tu dia nangis la.." kata cikgu dia..

"bukan.. sekarang ni dia nangis lagi tak?" saya tanya..

"owh.. sekarang dah tak nangis dah.." jawab cikgu dia..

n saya rasa lega sekejap.. sbb saya tau.. kalau iman nangis berterusan.. mmg ianya sangat sakit tak boleh ditahan2.. n kalau dia tak nangis berlarutan.. maknanye.. dia dapat tahan..

so, saya cakap kat cikgu dia.. "hari ni saya ambil iman awal.."

n perkara yg jarang2 sekali berlaku.. masa saya amik iman.. ada 2 orang cikgu dia antar iman kepada saya.. n i feel so bad when looking at her face.. mmg muka sebel baru lepas nangis.. n she's so quite... apa cikgu dia cakap kat saya pun saya dah tak dengar sangat.. apa yg saya tau.. saya nak cepat2 bawa iman ke hospital.. tp sbb emergency pun mesti lambat.. so, saya decide nak terus ke klinik putrajaya..

look at her chin.. nak nangis saya tgk.. dalam 2cm dia nye luka.. bak kata papa.. kite jaga punye la kalu leh takmo ada calar sana sini.. tp takde calar takde apa.. terus sebijik lubang bawah dagu dia.. n on my observation.. mmg dalam lubang dia tu.. n saya dah agak dah.. mmg bucu meja tu mmg tajam...

the registration process at klinik putrajaya mmg sangat lancar.. alhamdulillah.. after triage process.. terus dorang antar ke bilik prosedur utk jahit luka.. pada masa tu, cuma Tuhan je la yg tau.. i know it's pain.. sedangkan saya sendiri tak tahan sakit.. apatah lagi membiarkan anak saya yg sorang ni menahan kesakitan utk menerima jahitan pada mukanya...

n of course la.. iman tak nak duduk atas katil klinik tu.. nak berdukung saje.. masa tu seboleh bolehnya saya peluk dia utk tenangkan dia.. tapi adakah usaha saya utk menenangkan dia berhasil sehingga ke akhirnya?

nope.. there's 3 nurse, me and 1 MA yg very struggle holding iman yg pada mulanya dah siap berbedung sbb tak nak bagi dia bergerak.. n finally, sampai bedung tu terlerai.. i was alone.. w/out my husband yg masa tu still on his way from his office to the clinic.. sangat2 tak sanggup nak dengar tangisan n suara rayuannya yg minta dilepaskan... i just turn around and mula menitiskan air mata.. apakah daya saya.. hanya mampu melihat dan menenangkan hatinya yg tidak keruan..

dan sepatutnye dari 4-5 jahitan yg patut di jahit tu, jadi 2 saje.. dan selepas selesai semuanya.. iman kembali berpaut pada badan saya.. saya hanya mampu menahan air mata dari jatuh mengalir kerana tidak mahu iman melihat kesedihan saya.. tak sanggup tgk wajahnya yg menahan kesakitan..

n lepas semuanya selesai.. papa pun sampai.. n again.. iman start crying and keep saying.. "sakit.. sakit.." we hug together and try to calm iman.. n yet.. saya kata, "lepas ni kite pegi mcD ok.." n tetiba dia plak kata, "ok.. iman nak makan bubur..."

her face after dapat 2 jahitan.. tu je la yg mampu..

and now, after 2 weeks.. she's getting better.. cuma kalau dagu dia terhentap sikit.. she's start crying sbb sakit.. what can i say.. malang tidak berbau.. walau kite sudah berhati2.. tapi jika orang lain tidak berhati2.. kemalangan itu tetap akan terjadi..

pengajaran buat diri saya.. i think saya dah cukup tegas pada iman.. n for now.. apa yg saya larang.. dia tak buat.. cuma sometimes.. manja itu perlu.. kerana disitu terletak sedikit kasih sayang.. dan itu tidak bermakna ketegasan itu tiada kasih sayang.. cuma ia dibezakan dengan cara ia ditunjukkan...

antara saya dengan papa... kalau dari segi manja.. iman lebih manja dengan papanya.. kerana apa yg iman mau.. boleh minta apa saja dengan papanya.. tapi dengan saya.. mmg saya garang.. tapi kegarangan saya itu bertempat.. n yakinlah.. walaupun iman lebih manja dengan papanya dari segi material.. tapi dari segi hati.. dia lebih manja dengan saya...


Ads Click!




Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

8 9 orang peminat :

  1. mas, adi pon nangis bace cite iman nie, really2 nangis, sb sejak jd ibu nie mmg sgt2 tersentuh bab2 bdk saket nie, tros bley nangis time2 tuh gak, mm, hopefully iman get well soon, sian iman, tp adi rase iman sorang budak yg kuat~

    ReplyDelete
  2. aduh kesiannya iman..dalam lukanye tu..tau perasaan anil...kita kalo boleh biar sakit tu transfer kat kita...get well soon iman!

    ReplyDelete
  3. ngerinye tengok luka tuh.. boleh tahan lasak gak anak dara ni kan. semoga iman cepat sembuh

    ReplyDelete
  4. kesiannya iman. tgk dalam gak luka tu...adoi tak tercapai dek akal betapa sakitnye tu....sabar ye iman...

    ReplyDelete
  5. uitss ngeri la weh.....iman camne skrang dah ok?
    eh add blog aku rosehaikal.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. tegak2 bulu roma kita tengok luka iman..
    alahai....sedey betul la tengok iman..
    sepatutnye, kat nursery x boleh ade apa2 jenis perabot or apa2 aje yang boleh memudaratkan budak...
    nampak cam iman jatuh atas bucu yang tajam n kaca...
    kalo kat nursery sini,
    seme mesti dari plastik or kayu..
    sebab kalo berlaku kes macam tu,
    kita bleh saman itu nursery bawah kategori kecuaian...
    kasik sound sama itu nursery tau anil..
    budak2 biasa la ligat n cergas..
    x kan la nak melepek aje kan?
    lagik satu..
    x patut cekgu tu guna word 'degil' pada anak2 asuhan dia...

    iskk..kita lak yang bengang...

    ReplyDelete
  7. alahai..sedih sungguh ct baca...ct pun nangis gak baca entry ni..sian sungguh kat iman.

    ReplyDelete
  8. anil..
    cenggini ler proses pembesaran anak2. Terjadi mcm ni utk kekuatan mental dan fizikal dia.
    Ada yg kena berjahit betul2 tepi mata, ada yg kaki terkena ekzos moto..mcm2 laa.

    Cuma..kalo kena kat anak pempuan ni terutama tang muka..harap2 parut dia akan hilang laa..
    Selalu taruk minyak gamat walaupun dh kering. Ataupun minyak zaiton..yg ada vitamin e tu..

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^