.: 4 Jun 2003 :.

hiks... saya bercuti hari ni... cuti apa? hehehehehe... saya mmg bercuti pada setiap tarikh 4 Jun dan 5 Jun pada setiap tahun since 2004. Banyak kenangan manis bulan Jun ni sebenarnya...


4 Jun ni adalah tarikh saya mula2 terikat sebagai kakitangan awam bermula dari tahun 2003. Masa first time dapat call dr JPA kata soh amik offer letter tu.. mmg terkedu sgt2... siap leh cakap kat diri sendiri.. eh... dapat ke? ingat tak dapat.. :P ye la.. masa interview takde la prepare sangat... cuma masa tu yg penting nampak konfiden la kan... n luckily soklan dia takde la maut sangat cam org lain nye soklan..


masa g amik offer letter tu siap sesat barat kat putrajaya.. hahaha.. ngan tak penah masuk putrajaya tu.. n masa tu byk jabatan yg masih baru lagi dipindahkan ke putrajaya.. mmg jalan tak jammed... lengang gile.. tu yg sampai sesat barat tu.. :P


dah masuk parking kat Parcel C tu pun.. siap sesat2 carik mana la bangunan JPA.. siap salah masuk bangunan SPA lagik.. nampak sangat tak pandainye masa tu.. hahaha.. pas amik surat, ngan tak sabo2 bukak surat... tgk kena lapor diri kat Pusat Sains Negara, Bukit Kiara. masa tu dah excited.. kononnye Pusat Sains Negara tu ala2 NASA la.. ye la.. masa tu budak lagi.. baru 21 tahun maaa....


time lapor diri tu.. tgk ramai la mak pak yg sama2 antar anak masing2 utk lapor diri.. masa ni rasa cam tgk mak pak antar anak2 g sekolah berasrama penuh pun ada... siap ada beg ala2 AF.. ngan budak2 tecit semer ada la...

besa la.. masa taklimat macam2 la pasal undang2, etika perkhidmatan awam dll yg diberitahu.. rupanye, kat sana cuma lapor diri je.. penempatan tak dapek lg.. huk oloo.. masa tu dah excited dah.. kekonon keje kat Pusat Sains Negara, dapat tgk bulan, bintang2.. planet2... wakakka... siot tul.. buta2 kena tipu... :P (tu sebenarnya sbb tak tau...)


dah nak petang2 tu... barulah sesi penyerahan surat penempatan.. masa ni masing2 berdebar2.. yg dari negeri.. berharap dapat penempatan kat negeri.. masing2 menunggu dengan penuh pengharapan... nama dipanggil satu demi satu.. sampai turn je.. cepat2 g amik surat.. cepat2 bukak surat... terus jerit, "eh.. aku dapat kat Jabatan Perangkaan..." pastu dengar la jeritan sore2 lain.. mewar-warkan penempatan dorang.. yg tak ble bla tu.. dah hepi2 dapat penempatan.. leh tanya kat member sebelah.. "eh.. Jabatan Perangkaan tu buat apa ek??? tak penah dengar pun..." ekekke..

dan disitulah saya berkhidmat selama 7 tahun... suka duka berkhidmat dalam perkhidmatan awam.. n di Jabatan Perangkaan khususnya.. banyak kenangan manis pahit... yg takkan sekali2 dilupakan...

dan akhirnya.. saya di sini.. bercuti menikmati ulangtahun perkhidmatan saya sebagai kakitangan awam selama 7 tahun....

I missed my 5S place which is :
Sepah
Semak
Sampah
Sarap
Selerak



Me.. pelopor 5S (seperti di atas) paling berjaya di BTM.. hahaha...

Ads Click!


Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

0 9 orang peminat :

Post a Comment

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^