.: Doakan mereka selamat :.

sblm ni bukan tak nak amik tau....
bukan tak suka amik tau....
bukan langsung tak nak tau...

tapi itulah.... kena rebutkan remote tv ngan Iman....
mana nak tgk kartun dia...
mana nak tgk berita....

sbb tu skang ni dh buat jadual...
dia cuma leh tgk kartun sampai kul 7 je...
knalu sampai umah kul 7... mmg tak dapat tgk kartun le...

al-kisahnya....
kami satu family sangat worried ngan adik bongsu saya yg sekarang ini berada di Mesir...
spt yg dilihat di kaca tv, di surat khabar mahupun di internet...
banyak cerita ceriti yg kurang enak disajikan berkenaan dengan situasi di sana...
dan berita-berita ini membuatkan kami sekeluarga tak betah duduk...
mengenangkan nasib adik kami di sana...

sepatutnya dia sudah kembali semula ke Jordan bagi memulakan pengajiannya pada 30 Januari lalu..
tp disebabkan oleh situasi yg genting di sana...
sistem pengangkutan terputus dan komunikasi antara kami dan dia juga terpaksa dihadkan...
nak kata sistem pengangkutan terputus sepenuhnya tu idak la...
cuma cam yg dikhabarkan dalam berita...
flight byk cancel...
ramai penumpang terkandas and so on...
hai... mana la kami tak risau...

dengar plak berita tadi... sape yg buat press conference tu... adeih... sakit ati tul... ada ke nak pindahkan student guna jalan darat....
AS, Jepun, Iran dan negara2 lain dok sibuk nak pindahkan rakyat dorang ngan kapal terbang...
Malaysia nak pindahkan rakyat guna jalan darat???
biar betul org ni....
bila pulak nak amik action utk pindahkan rakyat mesia kt sana?
nak tunggu ada kes baru nak pindah ke apa?
nak tunggu apa lagik???
lagi skang dh tukar code orange.... nak tunggu code red ke???

jap tadik bersms dengan adik saya di sana...
kata still selamat kt sana...
dia ngan kawan2 dia dok kt Rumah Pahang.. kata dekat2 gak ngan Rumah Abbasiyah spt yg dilaporkan di berita...
sgt menyayukan bila dia kata ''takpe la... redha je la apa jadi..."

yess... memang dalam certain keadaan kena usaha, doa dan tawakal...
tp bila dh kata cam tu...
cam dh give up...

kalaulah saya ada sayap.... nak je saya terbang ke sana dan bawa adik saya kembali ke sini...

apa pun, saya mendoakan semoga dia selamat.... dan semoga dia tabah dan tidak berputus asa untuk kembali ke pangkuan keluarga... amin...


Ads Click!
Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

0 orang suka :

Post a Comment

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^