Monday, December 31, 2012

new header




till then, tatababai

What's New

Friday, December 28, 2012

Candy Buffet saya


candy buffet ni saya buat sendiri wokey... #belagaknakmampus tapi tak banyak menu pun... candy buffet ni saya buat sempena besday adik saya yang bertunang ritu katanya... :P since menda ni pun ala2 last minit gak buatnya.. so tak la perfect sangat tapi bole la... yang pasti.. licin wokey....


design meja dan wall deco yang tak seberapanya..


antara menunya adala sumi jelly...


sos coklat utk cicah marshmallow n buah...


marshmallow stick


love letter.. ni cepat je abes


gula-gula.. ni pun cepat je abes...


kentang roda... lagi cepat abes...


sekian, candy buffet dari saya.. huhu

till then.. tatababai

Thursday, December 27, 2012

Bertunang akhirnya....


sebelum ni saya ada wat teaser pasal pertunangan seseorang kan... orang tu adalah adik saya.. tahniah pija... akhirnya bertunang juga akhirnya.. ingat... bila jadi tunangan orang ni dugaan adalah sangat kuat wokey... :P so.. kena selalu bersabar... :)


ini adalah mini pelamin.. inspired by Beauty.Me Make Up dan redesign semula by ZSD Bridal Boutique


karpet tu saya beli kt Nilai 3.. dah kata nak tema warna warni.. amik kauu.. warna warni saya beli.. hahahhaa


ni pengantn katanya bersama anak-anak buah yang menyibuk nak amik gambar bersama acik2 dia..


dok mesej, 'ni dah sampai mana ni???'


saya yang agak comel bersama pengantin yg agak lidi.. adoiyaiii.. kena diet..diet.. diet niii


bersama hantaran-hantaran dia.. banyak gile... 25 dulang wokeyyyy


ni antara dulang dari pihak pompuan... nak gubah tu yang tak larat...


owh.. lupa plak nk puji baju dia.. baju dia mmg cantik kan... saya suka.., saya suka...nak kawen la cmni.. hahahhaha


malu2 ayam... beberapa minit sebelum bergelar tunangan orang... ;)


okey.., saya dah kat atas pelamin.. bunga tangan tu kak zetty wat special.. cumil kan... :D


masa yang ditunggu-tunggu.. sesi sarung cincin oleh bakal mak mertua...


yeahh... saya dah jadi tunangan orang.... 


secara otomatik wajah saya lebih berseri-seri selepas bertukar status ini...


dan menjadi bertambah pemalusssss


kiri cincin risik.. kanan cincin tunang.. untung laaaa


seri seorang tunangan orang


bersama tunang terchentaaa


sesi amik2 gambar....


kami adik beradik... jadik penanggar plak kat luar...


nampak sangat saya malas nak menaip kan... tengah takde mood sangat.. huhu #alasantakboleblah


till then..tatababai












Wednesday, December 26, 2012

Beg...oh beg


apa je la saya bawa dalam beg saya ni ekk.... heheh.. ini adalah beg2 yang saya bawa ke Beijing... macam2 ada dalam tu... :P


saya bawa satu beg besar.. yg ni masuk cargo.. pastu satu beg sandang utk isi segala macam baju sejuk, sarung tangan n so on...pastu hand bag utk mekap.. hahaha.. perlu ke?

ini je yg saya bawa... tak mampu nak bawa lebih2 kang kat sana macam2 plak kan... yg pasti.. balik sini nanti sah-sah le beg-beg yang ada nanti beranak pinak.. huhuhuu...

till then.. tatababai

Tuesday, December 25, 2012

Nikon L310 Short Review


assalammualaikum semua..

kali ni saya nak sambung entry saya yang lepas berkenaan dengan vstore.my

saya pasti, ramai nak tau apa yang saya beli kan... bukanlah harga beribu2 which tak termampu saya nak beli lagi2 time gaji yang masyuk lagi.. #gajisikit


memperkenalkan Nikon L310

inilah baby baru saya.. ia kecil, ia comel, ia ringan dan smart.. :D kamera ni walaupun rupabentuknya seakan-akan DSLR.. tapi ia bukan kamera DSLR ye.. ia adalah kamera compact yang kecil malah ringan giloss kalau nak dibandingan dengan kamera DSLR yang degabak tu.. of course la.. functionnya tak la sehebat kamera DSLR tapi untuk orang yang baru nak belajar dan berangan nak pegang kamera DSLR.. inilah kamera yang sesuai untuk test power..

kamera ni saya beli dengan harga RM560 melalui vstore.my bagi peminat DSLR yang tak baper mampu.. saya rasa, inilah kamera yang terbaik setakat ni yang saya ada.. nanti ada duit lebih cikit.. boleh beli DSLR plak ye.. hahahaha #berangantaksudah

saya tak nak cerita pasal spesifikasi kamera ni secara detail sebab uols boleh tengok sendiri kat sini mana tau pas tengok2 boleh terus beli.. vavavava

tapi secara peribadi, saya sangat puas hati dengan kamera ni... nanti ada masa saya tepek antara gambar-gambar yang saya amik dengan kamera ni... walaupun tak la sehebat DSLR.. tapi hasilnya tetap ohsem..

till then... tatababai

Monday, December 24, 2012

Beijing... aku datang.........


saya fly ke China hari ni... alhamdulillah... selepas beberapa lama menunggu saat ini... akhirnya ia tiba juga.. plan bercuti kali ni adalah untuk menenangkan hati yang lara katanya... harap balik nanti saya lebih ceria dari sekarang.. amin.. :)


tak banyak saya tukar duit utk trip kali ni... tak x banyak pun abes juga la RM600 utk tujuan soping kt sana katanya.. :P masa g tukar tu.. RM600 = RMB1205.. kaya sikit je.. ok la.. jangan tamak ye.. :D

so.. doakan saya selamat pergi dan selamat kembali... ada masa.. saya update sikit2 nanti ye.. ;)

till then... tatababai



Online Store Review :vstore.my


hari ni saya nak review sikit pasal website utk soping secara online iaitu vstore.my

since saya adalah pembeli online yang tegar, dari barang semurah RM1 sehinggalah barang semahal ratus-ratus..

saya dah lama nak beli kamera ala-ala DSLR katanya.. tapi tengok la harga dia.. #nanges banyak dah survey kat kedai, kat banyak laman web cam lazada.com.my dan vstore.my

so akhirnya, saya memilih untuk shopping melalui vstore.my sebab nape saya pilih nak beli kamera kat sini adalah :

1) harga dia lebih murah dari laman web yang lagi satu #pengakuanikhlaslagijujurwokey
2) info yang diberi lebih detail dan secara tak langsung saya yang tak faham sangat pasal kamera ni terus jadi faham
3) stok kamera yang ada kat sini jarang putus (means, sentiasa ada) tapi depends la jenis kamera yang korang nak..
4) kamera yang saya nak beli ni ada FREE SD card.. (walaupun bukan 32GB SD Card, tapi ok la.. FREE tu.. :P)

pengalaman saya membeli dengan vstore.my?

sepanjang saya berurusan dengan pemilik vstore.my ni, dia sangat baik.. dari emel, message sampai la ke whatapps semer dia reply dengan cepat..proses penghantaran dia juga sangat cepat.. saya beli barang tu pada 5 Disember lepas... 6 Disember dah sampai.. cepat kan.. dan kesemua barang tu juga berada dalam keadaan baik.. dan of course la boleh digunakan dengan baik..




so.. kamera apa yang saya beli?

nantikan di next entry....

till then... tatababai

Sunday, December 23, 2012

Hatyai Escape : Part 4


last day kat hatyai.. kami tak kemana2.. cuma nak habiskan duit ngan soping menda merapu2 je.. :P so, nak cite sikit2 pasal makanan kat sini.. :)


ni kacang rasanya.. sedap.. rasa sekali nak lagi.. 


kat area Lee Garden.. ada banyak gerai jual makanan ni.. udang dia besar2... memang tergoda laa... antara sebab mesti return semula ke Hatyai adalah sebab makanan dia.. hahaha


ni antara yang terbaik.. pulut mangga.. pertama kali saya makan pulut mangga dan sampai sekarang sangat teringin nak makan.. kat sana pulut mangga ni dijual ikut saiz buah mangga.. lagi besar buah mangga tu.. lagi mahal la dia.. tp tak la mahal sangat.. harga dia dari THB50 ke THB80 sahaja.. 



utk yang tak tau.. mcD di Hatyai TIDAK HALAL ye.. sila ambil maklum.. kawan saya bape kali request nak g mkn kat mcD tu..tapi saya cakap tak halal.. dia punya teringin nak makan mcD tu sampai cakap kalau dapat aiskrim pun jadi la.. tapi dah TAK HALAL.. so.. faham-faham sendiri la.. tapi last2 dia tak beli pun.. yang geram tu.. balik KL tak teringin pun nk makan mcD.. hahahaha


ni penat soping.. ni soping kat Lee Garden. saya beli 2 pasang kasut.. hahaha.. tapi skang ni spasang tu je elok lagi.. lagi sepasang dah putus.. :P ok la.. bertahan selama 8 bulan.. :D

 

ni keje rizal.. sementara menunggu nk checkout... 


dan akhirnya bertolak balik ke LCCT...


makanan dalam flight.


dan akhirnya.. kami tiba dengan selamat.. alhamdulillah....

till then... tatababai



Saturday, December 22, 2012

RMB to RM?


setiap kali bercuti ke luar negara.. inilah antara senarai yang saya buat.. sebabnya? senang nak buat kira-kira.. tanpa menggunakan calculator.. contoh la kalau kita nak beli barang.. then pekedai tu offer harga 180 yuan.. dah jenuh plak kita nk convert balik 180 yuan tu sama dengan baper RM kan?? so ngan menda ni, senang.. walaupun ianya bukan exact conversion.. tp sekurang-kurangnya saya boleh bajet setiap sen yang saya spent untuk beli barang tu berapa harganya.. :)




currency converter dari RMB ke RM



Friday, December 21, 2012

Hatyai Escape : Part 3


sepanjang perjalanan ke Klonghae Market ni.. kebanyakan masa saya tidur.. sebab penat sangat + tak makan tengahari lagi.. lagi-lagi hujan lebat.. so faham-faham je la.. memang lemau gile... masa sampai kat Klonghae Market ni, hujan dah berhenti.. alhamdulillah... so boleh la kami soping dengan tenang.. :P


dekat area Klonghae Market ni ada gerai-gerai yang jual makanan, souvenir, baju dan macam2 lagi.. memang banyak la.. tawar je sebanyak mana nak tawar kat sini.. 




kalau pegi pasar Klonghae ni.. wajib.. beli air dalam bekas tanah liat ni.. macam-macam design, corak yang ada..pilih je.. ada saiz kecik dan besar.. each tu harga lain-lain.. cam makanan ni memang tak boleh tawar menawar la.. heheh..





comelkannn... :P


so, inilah makan tengahari saya.. nasi kerabu THB20 sahaja.. sedap sangat.. tapi sikit.. :P tak bape kenyang tapi ok la.. sbb ni perjalanan jauh... kalau kenyang2 kang ada plak yg muntah berterabur atas jalan.. hahaha


bergambar plak kat jambatan.. kat area sini kena berhati2.. sebab kat sini banyak anjing berkeliaran.. 



antara makanan eksotik yang dijual.. tapi saya tengok je.. :P


muka yang sangat kepenatan.. tapi masih mampu nk soping lagi.. sepatutnya pasni kami balik hotel je.. tapi ada request minta nak pegi Nora Plaza.. so, pakcik pun bawa la kami semula ke Nora Plaza.. kat situ weols sorang sakan abes la juga beribu Baht... nak abeskan duit katanya.. sok nak balik dah.. :P

till then.. tatababai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...