Hatyai Escape : Part 2

keesokan harinya... seawal 8 pagi pakcik dah tnggu kt dpn hotel...cepat pantas wokey.. so pagi tu mmg kelam kabut juga la bersiap.. macam biasa.. cuaca pagi tu hujan renyai2.. tapi itu tak mematahkan semangat kami utk ronda2 hatyai..huhuu..



inilah tuktuk pakcik.. 


kami kat belakang... sangat ngam2 utk saiz kami yg besar2 ni... ni pun ada yg x cukup korum lg ni.. huhu.. pagi tu, pakcik bawa kami breakfast dulu kat Restoran Rocky.. sarapan pagi kami adalah roti canai.. mmg sedap le makan kat situ.. pas breakfast.. kami pun bersiap2 naik tuktuk utk ke lokasi pertama kami iaitu Nora Plaza..


IKLAN : comel kan kete ni... :P saiz ala2 kancil gitu.. huhuhu klu muat flight tu nk amik bawa balik..hehee

kat Nora Plaza ni kami just jalan2 cuci mata je.. maklumlah.. niat pertama nak cuci2 mata je dulu kan.. so takde la beli pape.. then, pakcik terus bawa kami ke Ice Dome.. ni adalah tempat wajib mesti pegi kalau g hatyai..ala2 cam Ice World la.. 


ini adalah model Ice Dome ye.. :P


berapa entrance fee dia??? utk Dewasa adalah THB300 dalam RM30 cmtu.. manakala utk kanak-kanak adalah THB150 dalam RM15 jee.. so marilah kita masuk dalam Ice Dome itu.. 


posing sikitt... huhu.. nk posing pun x dapat nk posing sangat sbb sejuk gilossss... dh la pakai kasut nipiss... mmg tak dapek la nak dok lama-lama...huhu


posing lg.. ini dh memang sejuk gile la.. nk cepat2 kuar je masa ni...

dah abes pusing2 dalam Ice Dome tu.. posing2... amik2 gambo.. pastu.. pakcik bawa plak kitorang g Tang Kuan Hill.. apa ada kat Tang Kuan Hill ni? kat sini korang boleh view seluruh pemandangan Hatyai dari atas bukit.. dari Ice Dome tu ke Tang Kuan Hill adalah dalam 30 minit.. ikut kelajuan pakcik drive.... memang agak lama.. tapi kami disajikan dengan lagu-lagu hindustan sepanjang perjalanan kami.. so takde la boring sangat... hehehe


Selamat Datang ke Tang Kuan Hill.. hehee


nak naik Tang Kuan Hill ni, ada kenderaan khas.. dia cam keretapi kat Bukit Bendera tu.. tapi kat sini di panggil lif. pastu plak..kapasiti dalam lif tu maksimum adalah 20 orang sahaja.. dah la lif tu satu je.. so bayangkan la kalau time cuti.. betapa crowd la orang yg kena menunggu.. kalu keretapi tu plak masa nak naik boleh nampak view kat luar kan.. yang ni plak.. tak leh nampak pape... bila dah sampai atas.. baru leh view.. sebab tu dipanggil lif.. hehe


tiket utk naik ke Tang Kuan Hill.. harga tiket adalah THB30 utk dewasa dan THN20 utk kanak-kanak... murah je kan... :)


masa saya sampai tu.. hujan renyai2.. tapi makin lama makin lebat plak.. so kami pun segera lepak kat satu khemah yang ada kedai jual makanan.. 


dah la hujan.. sejuk.. so dapat megi panas pun sodap.. :P nyum.... antara hasil tangkapan saya dari hatyai ritu adalah megi ni.. ada la dalam 20 bungkus saya beli.. hahahhaa... rasa megi tomyam dia sedap.. siap ada udang lagi.. [udang kering] tapi sedap wooo... 


pas abes makan.. hujan dah renyai2 balik.. so kami pun jalan2 balik kat atas tu.. masuk je kat satu kawasan berbumbung tu.. tah camne.. hujan lebat balik.. adoiyaii.. spoil mood tul...


saje je nak tunjuk betapa sejuk dan beranginnya keadaan kat atas bukit tu.. :P


ni antara yang sempat amik atas bukit tu sebelum hujan selebat alam..


macam2 gelagat dorang ni.. layan je laa...


kamii........


songsangggg....layan je la budak2 ni... isk iskkkkk


masa nak turun tu.. orang ramai gile beratur.. abis tu.. dah lifnya satu.. so beratur je la dengan sabar ye...


dan akhirnya kami pun sampai kat bawah... legaaaa.... next place adalah Samila Beach.. tapi kami lalu je.. tak turun sebab hujan turun dengan lebatnya... so destinasi seterusnya adalah Klonghae Market..


till then... tatababai


Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

0 9 orang peminat :

Post a Comment

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^