The Other Side of Me

Inspired . Plan. Travel

Follow Saya

Instagram Instagram Facebook Page Twitter

Jemput follow ye ^_^

Monthly Pageviews

Disclaimer

Semua gambar dalam blog ini adalah hakmilik www.anilwanina.com, kecuali jika dinyatakan. Sebarang salinan, cetakan semula, terbitan semula semua gambar dari blog ini tanpa kebenaran pemilik blog adalah dilarang keras. Sekiranya anda ingin berbuat demikian, sila minta kebenaran pemilik blog ini terlebih dahulu.

Mungkin saya tidak nampak, tapi Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui apa yang anda lakukan.


Friday, November 16, 2012

sakit 5 hari


pagi..

saya menulis lagi hari ini... good news... i'm getting better... alhamdulillah... seriously, keracunan makanan kali ini adalah yang paling buruk yang pernah saya alami.. tak pernah saya kena cirit birit + muntah2 + kekejangan perut + demam panas dalam masa yg sama selama 5 hari berturut-turut..

semalam juga saya dimasukkan ke hospital kerana almost dehidrat... maklum la dh 4 hari x mkn beb.. makan je muntah.. makan je buang.. apa yg tinggal? so, kena la masuk spital.. dh masuk spital.. kena masuk air lg.. sakit woo masa dia drip tu.. hukhukk... tp tahan mata tu... jgn nangis...malu.. dh tua2 cucuk sikit dh nangis.. :P since ceri beri dh berlarutan smpai 4 hari.. dia masukkan 2 beg air..



sebab utama saya suka hospital putrajaya ni sbb dia sangat teratur.. ruang kecemasan dia juga lebih kemas dan yg penting.. staff nurse dia sentiasa tersenyum.. moga sentiasa senyum ye..

saya berada di Jabatan Kecemasan dari jam 1 petang dan pada jam 4 petang baru dimasukkan ke wad kecemasan.. kenapa lambat? sebab masa tu ramai baby kena kuning, baby asma dan sebagainya.. ikut keutamaan.. saya ni so so je.. so xde la penting sgt.. yg penting dh beransur sihat kan...saya dok wad kecemasan tu dari jam 4 ptg smpai malam..tak ingat kul bape.. ada kul 9 kot..dh la kt wad kecemasan tu sejuk gilesss...seb la bawa sweater kalu x dh menggigil kesejukan dlm nun..selimut pun x bape tebal kan..


 so pas doktor check bagai..saya pun dh bole pulang.. yayyy...yayyy... yayyy..tgk byk giloss darah yg kuar nun pas buka drip.. atoii.. berbekas smpai skang..antara sbb nape saya tak suka masuk air... sakit wooooo....


sampai umah ngadu kat acik.. takit...takitttt...tp apakedehal...untung laaa... org sayang... :P


inilah.. dugaan yang Allah berikan kepada saya dan juga rakan-rakan saya yg lain.. since saya juga sudah beransur sembuh.. moga rakan2 yg lain juga beransur sembuh ye..well.. kuar masuk tandas tu still ada lg la.. muntah juga still ada.. cuma tak sekerap sblm ni...

memang la.. masa sakit, macam2 kita rasa... rasa nk mati pun ada.. tp dalam pada tu, saya selalu ingat.. bila kita sakit ni.. semua dosa-dosa kecil kita Tuhan gugurkan dari badan kita.. sebab tu bila kita sihat badan kita segar..lagi pula, ini baru sakit 5 hari.. belum sakit tua, apatah lagi sakitnya bila malaikat maut tarik nyawa kita..

buat kawan2 saya yg masih kt spital.. ecah dahlan.. semoga cepat sembuh tauuu....makan ubat tu.. xmo cengkelat.. :P

okiesss...

tatababai


Wednesday, November 14, 2012

sakit lagi


petangg...

x sempat nk update psl event 1mocc ritu..malang x berbau..kami semer ahli koir dan ramai lg petugas yg dtg mse raptai tu terkena keracunan makanan..effect dia smpai ke hari ni la..memula memerut smpai x terkira la kuar masuk tandas..mse event tu pun ramai yg dh tumbang..balik umah je bermula la episod hitam..demam panas smpai gigil2 satu badan..selera mkn mmg hilang abes..apa nk buat..redha je la..org kata sakit ni menyucikan dosa2 kecik..

doakan sy cepat sembuh ye..

tatababai

Friday, November 9, 2012

1MOCC : Pusat Panggilan 1Malaysia




okies.. apa tu 1MOCC?

1MOCC adalah singkatan kepada 1Malaysia One Call Centre (Pusat Panggilan Satu Malaysia) yang akan dilancarkan oleh YAB Dato' Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia pada :

Tarikh : 12 November 2012
Masa : 2.00 petang - 5.00 petang
Tempat : Perbadanan Putrajaya

1MOCC ini adalah salah satu daripada inovasi baru dalam Perkhidmatan Awam melalui pelaksanaan pusat panggilan setempat Pusat Panggilan 1Malaysia (1MOCC) yang bertujuan untuk memudah cara komunikasi orang awam dengan agensi Kerajaan menggunakan satu nombor rujukan tunggal iaitu 03 8000 8000.

Inisiatif 1MOCC yang merupakan projek National Flagship di bawah National Blue Ocean Strategy (NBOS) ini dilaksanakan secara perintis yang melibatkan 21 agensi kerajaan dengan kerjasama Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), Jabatan Perdana Menteri sebagai agensi peneraju.

Agensi perintis yang terlibat adalah :

1.                    Jabatan Pendaftaran Negara
2.                    Jabatan Imigresen Malaysia
3.                    Jabatan Pengangkutan Jalan
4.                    Perbadanan Putrajaya
5.                    Jabatan Perdana Menteri
a.    Pentadbiran Am, Jabatan Perdana Menteri
b.    Jabatan Perkhidmatan Awam
c.    Bahagian Sistem Maklumat Pengurusan Ketua Eksekutif, Pejabat Perdana Menteri
d.    Unit Perancang Ekonomi
e.    Unit Penyelarasan Pelaksanaan
f.     Bahagian Kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara Kerajaan
g.    Majlis Keselamatan Negara
h.    Lembaga Penasihat
i.      Biro Tatanegara
j.      Biro Pengaduan Awam
k.    Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan
l.      Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa
m.  Unit Kawal Selia Felda
n.    Pejabat Seranta Felda
o.    Bahagian Pengurusan Hartanah
p.    Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 


Talian di Pusat Panggilan 1Malaysia ini beroperasi 24 jam sehari 7 hari seminggu.

Thursday, November 8, 2012

retiss 1MOCC


minggu ni sangat bz.. bukan bz ngan keje hakiki yg mmg dah sah2 takde keje sangat.. huhuh.. tp mnggu ni bz ngan latihan koir sempena Pelancaran 1MOCC.. apakah itu 1MOCC.. tu nanti kita cite kendian ekk.. 

since lokasi pusat panggilan ini akan berpusat di Perbadanan Putrajaya, makanya MAMPU dan Perbadanan Putrajaya telah bekerjasama dan pasukan koir dari MAMPU dan Perbadanan Putrajaya juga telah dilantik dengan rasminya menjadi pasukan koir pertama yang akan menyanyikan lagu 1MOCC

sepanjang minggu ni, latihan kami agak tight since kami dimaklumkan ada lebih kurang 3 lagu wajib yg akan dinyanyikan termasuk lagu 1MOCC tu.. 3 lagi adalah lagu simpanan katanya.. dh macam retis plopp...(perasan jap)


hari pertama latihan, kami memulakan latihan dengan latihan pernafasan, bubling dan macam2 lagi.. naik kebas bibir ni buat semer tu.. tp takpe la.. katanya belajar kan.. ni tgh buat bubling.. tersembur2 air liur.. maklum la.. x biasa buat.. ada yg dh lama x buat.. cm saya mmg sah2 le x pandai.. tp buat la juga.. heheh


ni adalah pasukan sore soprano katanya.. Ada 4 kategori suara iaitu Soprano, Alto, Base dan Tenor. Saya adalah Alto.


Antara pasukan koir MAMPU yg menghadiri latihan...


ni tgh tnggu team sore Tenor 1 berlatih.. so, inilah kije kami.. amik gambo.. gosip dan lain2.. hahaha


ini adalah antara team koir dari Perbadanan Putrajaya.. sangat friendly..


team sore Tenor 1 sedang berlatih... 


lagi aksi amik gambo... pantang nmpak org pegang phone.. cmni la gayanya.. untung laaa.... :P








Wednesday, November 7, 2012

hanya kerana berada di atas


bila kita berada di atas... berebut2 org nk kenal ngan kita, berebut2 org nk kawan ngan kita.. walaupun sedar diri ni tak la semenggah mana.. tp tu la.. hanya kerana kita berada di atas...

bila kita berada di atas, kadang kita lupa apa yg ada di bawah... dan sesekali terjatuh ke bawah.. membuatkan diri rasa kehilangan, 'down', lemah semangat..dan bila berada dalam keadaan itu, sukar utk kita naik  semula ke atas... pengaruh org sekeliling, persekitaran yg tak membantu.. mm.. 

bila kita berada di atas, banyak kelebihan yg kita perolehi.. org pandang tinggi pd kita.. org jadikan kita sebagai role model.. org jadikan kita sebagai benchmark.. org mnta tlg kita jd mentor.. org mnta kita bantu mereka..

kesimpulannya, kita hepi bila berada di atas...

tatababai

Theraphy Of The Day


tiap kali keje... website wajib singgah adalah website emel, website newspaper, forum... dan ini adalah antara website yg wajib masuk n kadang2 terbeli juga... iaitu mydeal.com.my heheh

membeli belah secara online ni sebenarnya part of terapi yg mesti saya buat sekurang-kurangnya sebulan sekali... paling banyak sehari 5-6 kali pun ada bergantung kepada sumber kewangan yang saya ada.. hehe..

so, terapi saya hari ini.. saya telah membeli bantal sejuk... hahaha.. motif? saje je.. dh ada bantal panas, nk bantal sejuk plak.. 



boleh view deal kt sini.. deal adalah sehingga 12 tgh malam ni.. so kalau nak.. bolehlah beli skang.. harga asal dia RM60, ni dh less more than 52%.. hanya RM29 per unit.. bantal ni sejuk... cm saya sblm tido.. saya suka terbalik2kan bantal.. nk cari bahagian yg sejuk.. so yg ni mmg dua2 belah sejuk.. boleh view detail kt situ.. dan ini adalah sbb nape saya beli bantal ini.. saya beli 2 unit.. satu untuk baring.. satu utk peluk.. hahahha...


Antara kelebihan bantal ni adalah :

Relieves headaches and neck stiffness, the ice cold pillow is made from non-toxic liquid gel and high quality water proof fabric that keeps your cool and calm through out slumber time. 

Features medically recommended cold therapy treatment for pinched nerves, neck injuries and reduces high blood pressure and rheumatism.


Banyak gak design dia yg masing2 sangat comel.. wieee...tantik..tantikkk..


so, ini terapi saya ari ni.. anda pula bagaimana?

tatababai

Tuesday, November 6, 2012

biarkan saya sendiri


maaf la kalau saya mengabaikan awak..
sebab saya sendiri terabai..

maaf la kalau saya tak bercakap dengan awak..
sebab saya dah jadi pendiam..

maaf la kalau saya tak bercampur lagi dengan awak dan kawan2 lain..
sebab saya dah biasa bersendiri..

maaf la kalau saya menjauhkan diri dari awak..
sebab saya memang jauh dari awak dan hati awak..

awak tak boleh nak samakan saya yg sekarang dengan saya yg 7 bulan lalu..
awak kena faham.. saya dah berubah...
awak kena faham.. kenapa saya jadi macam ni..
awak kena faham.. saya dah tak macam dulu..

oh.. awak tak perlu faham.. sebab awak dh ada kawan lain yg mampu menceriakan awak..
biarkan saya...

Monday, November 5, 2012

fever season


yap.. skang ni musim ujan.. kejap ujan kejap panas... jadinya bila dah berhujan panas ni...hasilnya adalah demam.. :(

mulakan hari2 baru blog ini dengan musim demam yg melanda...

tatababai


Thursday, November 1, 2012

welcome sunshine


setelah beberapa lama meninggalkan dunia blogging... kini saya kembali lagi... yep.. mulanya bercadang nk tukar habis blog ni.. tp apakan daya... tak termampu nk kemas rumah yg semakin tinggi semak samun ini..

inilah.. ada byk entry yg saya nk share sebenarnya... tapi slow2 k...

terima kasih pd kawan2 yg byk support saya.. samada kawan2 rapat mahupun tak rapat.. yg jauh mahupun dekat...

semoga ia akan menyinari kembali dunia saya yg semakin hari semakin kelam...

wake up sunshine... ;)