The Other Side of Me

Inspired . Plan. Travel

Follow Saya

Instagram Instagram Facebook Page Twitter

Jemput follow ye ^_^

Monthly Pageviews

Sunday, January 27, 2013

Musim Salju di Beijing - Part 2


eh.. dah hari kedua.. :P so, hari kedua ni kitorang akan ke Dataran Tian'men dan Forbidden City. Sebelum ni, memang selalu dengar pasal tempat-tempat ni.. now nak ke sana pulak.. sangat tak sabar.. tapi dok fikir wahh.. bape la suhu pagi ni.. isk isk.. rasa cam tak mampu nak berjalan plak.. tapi dah sampai kan.. so, redah aje.. 


posing dulu dlm bilik sebelum kuar.. 

then amik breakfast, since hotel ni tak halal.. so saya makan roti kosong ngan teh je buat alas perut.. owh.. hotel yang saya duduk adalam Hotel City Inn.. sebelah hotel ni ada Tesco..senang nak beli belah katanya.. hahaha.. macam kat Malaysia takde Tesco plak.. :P


bangunan yang ada kat depan hotel.. tgk pokok semer takde daun..macam pokok mati je.. tp sebenarnya pokok tu tak mati pun.. :P


ok.. ah ming sedang menjalankan tugasnya sebagai tour guide.. sepatutnya kul 9 pagi kumpul kt lobi.. tapi sbb kami orang melayu.. orang melayu mudah lupa.. dengan janji melayu :P so kalu cakap kul 9 pagi.. mmg la akan drag sejam.. huhuu.. so kul 10 pagi baru gerak dari hotel.. hahaha.. sebenarnya kalau ikut itinerary, hari ni kitorang akan ke Great Wall.. tapi ah ming ni cakap Great Wall penuh ari ni sebab Hari Krismas.. so dia bawa ke Dataran Tian'men dan Forbidden City dulu.. swap itinerary.. 'aiman tak kisah, janji aiman dapat melawat tempat2 menarik tu' :P

antara pemandangan sepanjang perjalanan ke Dataran Tian'men..




vandalisme ni bukan je ada kat Malaysia, kat sini pun ada.. so, memang mentaliti orang-orang yang suka wat vandalisme ni ada di mana2.. ;)


parent ni selamba dorang je bawa anak dia beriadah kat tepi2 jalan nun.. nek beskal tecit.. wahh.. saya yg dalam bas dah sejuk beku.. dorang leh selamba kodok je beriadah di suhu -10.. adoiii.. ye kawan-kawan.. suhu pagi tu adalah -10.. kalau ikut kwn saya, sepanjang dok Beijing ni x yah mandi pun takpe.. sbb tak berpeluh pun.. hahhaah.. (tapi sebenarnya berpeluh juga.. peluh dingin.. cuma tak rasa.. sebab dah terlalu dingin.. hahahha) kami orang Malaysia kulit nipis.. tak tahan sejuk.. dorang dah biasa takpe le.. cer kalu dorang datang Malaysia.. hahahah.. merah2 muka tahan panas.. :P


ni Zorro Beijing.. huhu..kitorang tutup idung je.. ni sampai tutup mata.. kikikii


ni nak tunjuk wayar yang berselirat kat atas nun..pening tengok..




warga Beijing tengah tunggu public transport.. sangat tegar menunggu dalam cuaca sejuk ni..


ni dah turun bas.. so, jalan kaki menghala ke Dataran Tian'men..


sepanjang perjalanan tu, ramai polis yang berpakaian camni kat tepi-tepi jalan tu..memula tak tau nape ramai polis tercongok kat certain-certain tempat tu.. cam pelik sbb berdiri statik kt situ je.. dah la sejuk beku... agaknya dorang pun dah beku kot tu berdiri statik je.. huhuh


rupanya polis ni ramai-ramai ada kat situ sbb kat sini ramai penjual penipu kat sini.. penipu tu bukan tipu barang.. tapi tipu duit.. contohnya kalau kita beli barang kat dorang.. bagi duit besar, dorang akan pulangkan duit palsu.. duit palsu tu bukannya tak bole guna.. bole digunakan cuma bukan di Beijing.. maksud duit palsu tu adalah matawang negara lain.. biasanya matawang negara Mongolia.. so kena berhati2 la kalau beli barang kat tepi-tepi jalan..

ada ahli group yang pegi sekali ngan saya ni, dia nak beli barang kat penjual tepi jalan ni.. harga 20 Yuan.. so, makcik ni bagi la ngam2 20 Yuan.. tapi penjual ni tak nak.. dia g mnta plak 100 Yuan n cakap dia ada duit kecik nak bagi balik kt makcik ni.. tapi sbb weols dah diberitahu pasal kes penipuan cam ni.. so makcik ni buat tak tau je la, amik barang n bayar ngam2 20 Yuan.. penjual ni tak puas hati.. siap koyakkan duit 20 Yuan kat depan makcik ni.. n minta 100 Yuan.. so berhati-hati la ye...macam-macam cara dorang menipu kita lagi2 yang tak tau..


ni muzium berhampiran dengan dataran tian'men


posing kejap.. alaaa.. jauh plakkk...

tolong amik skali lagi....


eh.. eh.. tak bole amik la....

alaaa.. bateri kamera abessss... T__T 

tedihnya..


dah abes berjalan kt dataran tian'men dan forbidden city tu.. naik bas.. baru tukar bateri kamera... frust gileee... 


nak sedapkan hati, amik gambar pondok telefon dia.. so comel..... T__T


till then, tatababai






2 comments:

  1. sama!dulu gi beijing duduk kat city inn jugak..tapi snow belum turun...sejuk memang membeku la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakk.. tetiba rindu Beijing ni macam mana.. hahahahhaa...

      Delete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^