Wednesday, February 27, 2013

Musim Salju di Beijing - Part 8


the next day kami dibawa ke Summer Palace. Summer palace ni adalah tempat beriadah maharaja cina dulu pada musim summer. tempat dia sangat cantik, terbayang-bayang cite cina permaisuri ngan dayang-dayang bermain berlari2 kat tepi tasik tu.. huhu.. tasik tu plak besar.. saujana mata memandang la...


ni entrance nak masuk summer palace..


entrance dia ni banyak.. dalam entrance ada entrance lagi.. baru masuk kawasan summer palace.. ;)


since kami pegi time winter.. seme sungai, tasik kat sini membeku.. memang ala2 winter sonata la...


tengok pesisir tasik ni pun membeku.. ikan2 dalam tasik ni seme mabuk.. sebab tak leh bernafas.. kikikii...


suasana sangat aman.. ni kalu g time summer memang terasa la summer palacenye.. nampak tak cam ada building kt hujung sana tu... tu la summer palace nye.. tempat yg weols lalu ni adalah entrance nak ke sana.. jarak dari entrance ke istana tu adalah dalam setengah hari perjalanan kata tour agent tu la.. tp pada firasat saya.. kalau jenis jalan laju2 tu.. dalam sejam dah sampai kot.. :P 


ni plak orang dok ralit amik gambar atas tasik.. diulangi ATAS TASIK.. air tasik tu dah membeku.. so dorang ni selamba kodok turun n berguling2 atas ais ni amik gambar.. kot la tetiba ais tu cair.. camne tu? :P tapi tak cair pun.. sbb cuaca masih sejuk n lembab.. matahari atas kepala pun tak terasa panasnya.. still pakai baju 7 lapis gak..


pemandangan dari sisi jambatan yang menjadi lambang kebanggaan di summer palace..konon nak lompat2 atas jambatan.. tapi sbb licin.. so tak dapatlah...


dapat la gambar berdiri tepi jambatan ngan wayar2 penuh dikaki.. berlatarbelakangkan summer palace yang tak bape nampak tu.. hahaha


antara pelancong2 yang gigih berjalan atas tasik.. teringin juga sebenarnya.. tp sebab kasut saya ni licin.. kang tak pepasal kang patah kaki.. sape nak mengangkat plak.. dah la baju ni berat.. #alasan #padahalsayayangberat hahahaha


tengok la.. jeles wokey... 


sampan2 yang ada pun turut membeku dititip air tasik yang menjadi ais...


ala-ala winter sonata... :P


eh.. comelnya kenderaan ini.. ini kategori motor ke kete ni? motor roda tiga.. ;)

selesai pengembaraan di summer palace, kami di bawa ke kedai kerajaan lagi.. adoiii.. kali ni di bawa ke tempat urut plak.. takpe la.. urut free kan.. :P


masa ni pembantu-pembantu yang comel di bawa masuk membawa air ubat katanye.. utk buang toksin..


dan saya pun mencubanya.. cam uncang teh pun ada.. tp belasah aje.. then tukang urut pun datang mengurut kaki.. mmm.. tak best langsung.. main pegang2 je..picit pun tak terasa.. kuat lagi budak darjah satu mengurut.. huhu..

then masa dorang ni mengurut, ada la doktor2 dari tibet ni datang plop.. wat diagnosis utk kitorang sakit apa.. saya ckp xmo.. huhu.. pastu ada akak sblh saya ni dok ngan asben dia.. dorang laki bini x bape faham english so sy jadi translator katanye.. doktor tu cakap abang tu ada sakit kat buah pinggang.. kalau tak diubati segera.. nanti abang tu mati.. bole plak cakap cmtu.. kurang ajo tu.. suka2 ati dia je ckp kita nak mati sbb nk promote ubat dia.. pastu dia diagnos akak tu plak.. tak pegang tangan pun, tgk muka je.. then ckp akak tu x leh mengandung sbb rahim akak tu ada masalah.. akak tu senyum je n saya pun ckp 'she'd already had 2 children, how can u said that she can't pregnant? then doktor tu ckp, 'in the future she can't be pregnant again' hahaha.. nampak sangat penipunye semata2 nak promote ubat dia tu... pas kitorang ckp xmo doktor tu trus blah.. 

selesai suda kat kedai ubat ni.. kami di bawa ke Silk Street.. inilah saat2 yang ditunggu2 oleh kami.. soping time.. kami diberi tempoh 2 jam utk soping sakan sampai lebam..  


lahaii..comel giless kasut2 budak ni.. isk iskk.. gerammm gerammm...


kawan saya beli kasut budak jenama NIKE.. murah la dapat dalam RM40 kot..


pastu kwn sy ni nak beli handbag utk makcik dia.. so weols pun masuk la satu kedai ni.. tgk2 dlu.. x tnye harga pun.. then tetiba pas kitorang masuk ada 2 lagi pekedai kt kedai yg sama la kot.. tnggu kt entrance kedai tu.. so kitorang terperangkap.. oh noo.. nak kuar tak leh.. dok cuba-cuba nak tembus pun tak bole.. asik soh beli.. beli.. beli.. tarik2 beg kitorang.. last2 member ni pun beli le.. baru kitorang dilepaskan.. fuhh.. pengajaran disitu ye.. kalau setakat nak tgk2 je.. tak yah masuk kedai.. klu dh masuk jadi cm kami..takot kena rompak je.. huhu..


ni masa kena kepung...


seterusnya, ke kedai jual tudung sutera.. ni pun orang kirim.. pekedai ni sangat baik.. siap amikkan kami kerusi.. n kami pilih tudung cam hape je.. yang cantik campak ke bawah, yang tak cantik campak ke belakang.. kikikii.. tudung sutera ni kawan saya beli RM20 sehelai.. murah kan.... :)



Tuesday, February 26, 2013

Musim Salju di Beijing - Part 7


lama giless tak update.. :P bz skek ngan keje2 hakiki.. apatah lagi sekarang tengah sibuk ngan keje-keje baru pas terlibat ngan job rotation dari last year.. tapi tahun ni baru dapat keje betul2.. :)

so sambung cerita, next perjalanan adalah ke Tembok Besar China. Antara tempat WAJIB pergi kalau ke Beijing ni.. perjalanan dari restoran tadi dalam lebih kurang 20 minit.. tak jauh sangat.. 


ni antara pemandangan indah gunung ganang yang memisahkan antara China ngan Mongolia katanye...sangat indah... kalau fakta ni tipu, maknanya tour agent tu pun tipu la.. :P tetiba terbayang-bayang cite cina perang-perang tu..


tak lama lepas tu, sampai la kami ke sini... serius.. cantik sangat.. 


aktiviti bergambar diutamakan.. kami ahli group yang semakin hari semakin rapat.. ;)


tu dia.. tinggi giles tembok besar ni melingkari gunung ganang yang ada kt China ni.. tour agent ni cakap, ada pepatah cina mengatakan, 'kalau dah sampai tembok besar cina ni, adalah orang yang sangat hebat.. tapi kalau mendaki sampai ke puncak tembok besar cina ni adalah orang yang bodoh' #sukatidiajecakaporangbodoh :P dia kata kalau dari bawah sampai ke puncak, amik masa setahun nak patah balik. tapi saya baca kat forum dorang kata dalam sejam dua je nak naik turun tembok ni.. hakikatnya, wallahuaklam. sebab saya pun tak naik sampai atas... maklum la.. badan berat.. baju 7 lapis tu.. hukhuk..


so, aktiviti di sini adalah jalan2 dan amik gambar saje.. bukti dan sampai tembok besar cina.. :)


kalau diikutkan, memang mencabar nak mendaki ni.. sangat memerlukan kekuatan fizikal, mental.. emosi.. mau tak nye.. ngan cuaca sejuk ngan baju berat.. mana nak daki sampai atas.. ngan trek licin.. memang tak le.. tp sekurang-kurangnya saya dah sampai.. #ayatsedapkanhati


kami.. di sini....


memang tak dinafikan.. pemandangan sangat superb.. sambil membayangkan macam mana orang dulu-dulu bina tembok ni merentasi gunung ganang..




antara peninggalan meriam yang ada kat sini.. jarak antara meriam tu ngan gunung sebelah sana adalah jauh wokay.. 


antara pemandangan di sisi lain tembok besar china..


ada rumah-rumah kat area sini.. tapi bukan rumah orang duduk.. rumah kedai.. jual macam2 souvenir..

kami ada kat sini lebih kurang 45 minit.. kalau dia bagi tempoh 2 jam pun rasanya tak dok situ 2 jam.. sebab sejuk sangat..ada sesetengah tu dh amik gambar, bole dok tunggu dalam bas atau dalam kedai sebab suhunya lebih panas... yang mana tahan tu, berjalan keliling tengok keindahan tembok besar china..

selesai saja tour ke tembok besar china, kami di bawa ke kedai kerajaan lagi.. 


busan tul asik g kedai kerajaan je.. kali ni kedai Burning Cream katanye..


antara risalah yang diberi.. ada banyak produk di situ tapi tak semua yang dorang explain.. dorang explain yang paling popular je.. konon.. :P


mamat jambu yang sangat pandai berbicara bahasa Indonesia.. menceritakan tentang kelebihan burning cream ni..


ni antara yang sempat snap tempat dorang panaskan besi tu.. then pegang besi tu guna tangan.. pastu sapu burning cream.. walla.. tangan kembali gebu seperti sedia kala.. tapi saya tak beli pun.. huhu..

lepas abeskan masa lebih kurang 45 minit kat kedai kerajaan ni, kami pun pulang.. masa sampai, Aishah dah sampai.. Aishah ni adalah penjual souvenir.. tapi takde kedai.. so barang jualan dia lebih murah dari kat kedai.. so disinilah kami banyak memborong souvenir.. tp tu pun tak cukup.. :P


antara souvenir yang dijual.. ada keychain, fridge magnet dan macam-macam lagi dalam bekas ni..


ni adik2 tengah punggah t shirt.. macam2 saiz.. dari saiz budak sampai la ke saiz XL..


ni alas meja.. macam2 saiz.. dari saiz 4 kerusi sampai la ke 8 kerusi.. selain tu ada cadar, bekas tisu.. macam2 ada.. murah gile weiii.. saya beli alas meja 4 kerusi 200 Yuan je.. sama dengan RM20.. murah kan??? kalau 6 kerusi 300 Yuan..borong jangan tak borong....


t shirt yang abes di punggah.. jenuh la aishah ni nak kemas.. kikikii..


hasil rampasan.. t shirt, beg duit tu ada 5.. dalam beg ada beg ada beg (5 kali) maknanya ada 5 beg le.. :P fridge magnet, keychain, alas meja.. tu je yg sempat sambar..


Tuesday, February 5, 2013

Pemenang Blog Giveaway : Januari 2013


Pemenang Blog Giveaway : Januari 2-13 yang akan mendapat, beg-beg comel ini adalah......


..............

..........

......

...

.


blogger yang terpilih adalah.............


Nama : Nuranis
Nama Blog : dunianuranisamar.blogspot.com


Nama : Nur Hannani
Nama Blog : sayahannan.blogspot.com




Tahniah... bole emel saya full address utk penghantaran hadiah ye.. :)



Sunday, February 3, 2013

bila rindu



Hari ini dia ada... ... .Kita sakitkan dia... ... xpelah, dia maafkan..
Hari ini dia ada... ... Kita buat dia menangis..xpelah, dia cuba pujuk diri..
Hari ini dia ada... ... Kita mainkan dia..xpelah dia anggap kita nak uji dia..
Hari ini dia ada... ... Kita buat dia sampai jatuh sakit..xpelah, dia cakap ubat ada...

Besok, bila dia dah tak ada... .Kita akan tercari-cari dia.. Tapi tak jumpa..
Besok, bila diadah tak ada... .Kita akan tertunggu-tunggu dia..Tapi sia-sia..
Besok bila dia dah tak ada... Kita menyesal dengan perbuatan kita..Tapi terlambat

Masa itu... .Dia mintak maaf sangat-sangat sebab...

Dia dah tak dapat teman kita.
Dia dah tak dapat hiburkan kita.
Dia dah tak dapat nak jaga kita.
Dia dah tak dapat nak usik-usik kita..

Dan kita dah tak dapat nak buat dia sakit hati,menangis,jatuh sakit dan mainkan dia..Dan kita mesti akan menyesal sebab kita dah buat macam-macam dekat dia dan tiba-tiba baru kita sedar, dia itu... ... ... ... ... ... ... ..ORANG YANG KITA CARI-CARI SELAMA INI... ... ... ... ... ..TAPI DIA DAH HILANG UNTUK KITA..

Saturday, February 2, 2013

Musim Salju di Beijing - Part 6


ni la kilang kristal tu.. cam kilang lama..


pas tengok2 kristal tu.. keluar la kita.. wat pe tnggu kat dalam lama-lama kan.. kang terpengaruh plak beli macam2.. :P so kt luar tu ada abang ni dok tawar ngan chinese tu utk beli alat magic ni.. bukan magic apa pun, cm barang utk wat silap mata..


so chinese ni tunjuk la cara cmne guna barang silap mata tu.. abang ni pun nampak cam berminat.. tapi bila dah tawar2.. abang ni xmo beli plak.. huk oloo.. 


chinese ni marah le..dok tarik2 abang tu.. pastu mula la kuar kata-kata kesat.. di kejar abang tu sampai abang tu naik bas.. sabo je la... hahahah

tips kat sini, kalau dah tawar kena beli.. ni dah tawar sampai harga murah n penjual pun agree ngan harga kita.. tetiba kita xmo beli.. tu yg dorang marah tu.. kalau xmo beli.. jangan tawar... lagi senang jgn tanya harga.. sbb kalau dh tanya harga confirm dia akan soh tawar.. huhu

so, destinasi seterusnya adalah Ski World.. entrance fee adalah sebanyak 20 Yuan..kat sini harga utk main harga lain.. so, saya masuk je la tgk org main.. x main pun.. hihihii


amik gambar dulu.. masa ni cm excited gile nampak snow.. walaupun snow tu dh keras tapi excited gak.. hahahaa


pokok dia ni kalau tinggi confirm ala2 winter sonata.. huhu.. sangat teruja tgk semer ni depan mata.. maklum la.. kt Malaysia mana de seme ni.. even kalau tgk kt Snow World Genting pun x sama.. :P


bergambar di entrance Ski World.. :)


main2 campak salji.. hahaha.. masa ni sejuk giloss.. menggigil tak hengat..


tgk pokok dia.. diselaputi salji.. sangat cantik.. kan.. kan.. kann..


ni la lapangan ski.. walaupun panas nampak matahari.. tapi sebenarnya sejuk ye adik adik...jangan terpedaya ngan matahari atas kepala nun.. heheh


ni tempat simpanan ski.. sape nak main bayar dulu.. then baru amik kelengkapan semer ni.. dan main.. ada orang yang akan ajar main ski ni tapi bayar asing.. #banyakbetulkenabayar.. pandai dorang carik duit kan.. kan..


mari melompat beramai-ramai.. yehaaa...


sementara menunggu rakan-rakan yang lain abis main ski.. saya dok je kt cafe dalam Ski World tu.. and minum segelas Hot Chocolate.. selama kat sana, minuman panas adalah favourite ye..nampak ais memang tak laku..


ngapp.. makan dia.. sejuk wooo.. pura2 tak sejuk je tu.. :P


bersama pokok2 yang ala2 winter sonata kononnye.. :D


lompat lagi.. yeaaa...


rumah ni tak tau rumah apa.. tp ada kt depan Ski World tu.. nampak comel sangat kan...

pas semer dah abes main, kami pun bertolak ke restoran untuk makan dan menunaikan solat.. sepanjang perjalanan ke restoran tu ada banyak wall painting yang macam kat bawah ni.. 


kreatif kan dorang ni...


tengok kat dinding-dinding rumah dorang.. besar gile mural dorang..


akhirnya kami pun sampai di restoran ni.. dari luar memang kilang ye.. dalam dia memang kilang, ada kedai dan restoran..



antara pekerja yang sedang membuat ukiran pasu kat kilang tu..


antara hasil-hasil keluaran kilang tersebut..


dan banyak lagi... 



dan akhirnya... makan time... nyummm... setakat ni.. inilah menu yang tersedap kami.. :P 



till then, tatababai




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...