Musim Salju di Beijing - Part 8

the next day kami dibawa ke Summer Palace. Summer palace ni adalah tempat beriadah maharaja cina dulu pada musim summer. tempat dia sangat cantik, terbayang-bayang cite cina permaisuri ngan dayang-dayang bermain berlari2 kat tepi tasik tu.. huhu.. tasik tu plak besar.. saujana mata memandang la...


ni entrance nak masuk summer palace..


entrance dia ni banyak.. dalam entrance ada entrance lagi.. baru masuk kawasan summer palace.. ;)


since kami pegi time winter.. seme sungai, tasik kat sini membeku.. memang ala2 winter sonata la...


tengok pesisir tasik ni pun membeku.. ikan2 dalam tasik ni seme mabuk.. sebab tak leh bernafas.. kikikii...


suasana sangat aman.. ni kalu g time summer memang terasa la summer palacenye.. nampak tak cam ada building kt hujung sana tu... tu la summer palace nye.. tempat yg weols lalu ni adalah entrance nak ke sana.. jarak dari entrance ke istana tu adalah dalam setengah hari perjalanan kata tour agent tu la.. tp pada firasat saya.. kalau jenis jalan laju2 tu.. dalam sejam dah sampai kot.. :P 


ni plak orang dok ralit amik gambar atas tasik.. diulangi ATAS TASIK.. air tasik tu dah membeku.. so dorang ni selamba kodok turun n berguling2 atas ais ni amik gambar.. kot la tetiba ais tu cair.. camne tu? :P tapi tak cair pun.. sbb cuaca masih sejuk n lembab.. matahari atas kepala pun tak terasa panasnya.. still pakai baju 7 lapis gak..


pemandangan dari sisi jambatan yang menjadi lambang kebanggaan di summer palace..konon nak lompat2 atas jambatan.. tapi sbb licin.. so tak dapatlah...


dapat la gambar berdiri tepi jambatan ngan wayar2 penuh dikaki.. berlatarbelakangkan summer palace yang tak bape nampak tu.. hahaha


antara pelancong2 yang gigih berjalan atas tasik.. teringin juga sebenarnya.. tp sebab kasut saya ni licin.. kang tak pepasal kang patah kaki.. sape nak mengangkat plak.. dah la baju ni berat.. #alasan #padahalsayayangberat hahahaha


tengok la.. jeles wokey... 


sampan2 yang ada pun turut membeku dititip air tasik yang menjadi ais...


ala-ala winter sonata... :P


eh.. comelnya kenderaan ini.. ini kategori motor ke kete ni? motor roda tiga.. ;)

selesai pengembaraan di summer palace, kami di bawa ke kedai kerajaan lagi.. adoiii.. kali ni di bawa ke tempat urut plak.. takpe la.. urut free kan.. :P


masa ni pembantu-pembantu yang comel di bawa masuk membawa air ubat katanye.. utk buang toksin..


dan saya pun mencubanya.. cam uncang teh pun ada.. tp belasah aje.. then tukang urut pun datang mengurut kaki.. mmm.. tak best langsung.. main pegang2 je..picit pun tak terasa.. kuat lagi budak darjah satu mengurut.. huhu..

then masa dorang ni mengurut, ada la doktor2 dari tibet ni datang plop.. wat diagnosis utk kitorang sakit apa.. saya ckp xmo.. huhu.. pastu ada akak sblh saya ni dok ngan asben dia.. dorang laki bini x bape faham english so sy jadi translator katanye.. doktor tu cakap abang tu ada sakit kat buah pinggang.. kalau tak diubati segera.. nanti abang tu mati.. bole plak cakap cmtu.. kurang ajo tu.. suka2 ati dia je ckp kita nak mati sbb nk promote ubat dia.. pastu dia diagnos akak tu plak.. tak pegang tangan pun, tgk muka je.. then ckp akak tu x leh mengandung sbb rahim akak tu ada masalah.. akak tu senyum je n saya pun ckp 'she'd already had 2 children, how can u said that she can't pregnant? then doktor tu ckp, 'in the future she can't be pregnant again' hahaha.. nampak sangat penipunye semata2 nak promote ubat dia tu... pas kitorang ckp xmo doktor tu trus blah.. 

selesai suda kat kedai ubat ni.. kami di bawa ke Silk Street.. inilah saat2 yang ditunggu2 oleh kami.. soping time.. kami diberi tempoh 2 jam utk soping sakan sampai lebam..  


lahaii..comel giless kasut2 budak ni.. isk iskk.. gerammm gerammm...


kawan saya beli kasut budak jenama NIKE.. murah la dapat dalam RM40 kot..


pastu kwn sy ni nak beli handbag utk makcik dia.. so weols pun masuk la satu kedai ni.. tgk2 dlu.. x tnye harga pun.. then tetiba pas kitorang masuk ada 2 lagi pekedai kt kedai yg sama la kot.. tnggu kt entrance kedai tu.. so kitorang terperangkap.. oh noo.. nak kuar tak leh.. dok cuba-cuba nak tembus pun tak bole.. asik soh beli.. beli.. beli.. tarik2 beg kitorang.. last2 member ni pun beli le.. baru kitorang dilepaskan.. fuhh.. pengajaran disitu ye.. kalau setakat nak tgk2 je.. tak yah masuk kedai.. klu dh masuk jadi cm kami..takot kena rompak je.. huhu..


ni masa kena kepung...


seterusnya, ke kedai jual tudung sutera.. ni pun orang kirim.. pekedai ni sangat baik.. siap amikkan kami kerusi.. n kami pilih tudung cam hape je.. yang cantik campak ke bawah, yang tak cantik campak ke belakang.. kikikii.. tudung sutera ni kawan saya beli RM20 sehelai.. murah kan.... :)



Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

0 9 orang peminat :

Post a Comment

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^