Wednesday, January 30, 2013

Musim Salju di Beijing - Part 5


hari seterusnya, bertolak dari hotel tepat jam 9 pagi.. since semalam dapat pegi 1 je kedai kerajaan... so ari ni pagi2 lagi dah pegi kedai kerajaan ye kawan-kawan.. sabar je la.. kedai kerajaan pertama yang kami pegi hari ini adalah kedai Kedai Jed.. kat sini macam biasa la..dorang tunjuk cara nak bezakan jed asli ngan jed tiruan.. lepas tu test pakai gelang.. huhu

cam biasa.. saya xmo beli gelang2 semer tu so lari dulu.. huhu.. masa melarikan diri tu.. ada ternampak sorang visitors ni dah try pakai gelang jed.. then nak buka balik tak bole buka sebab ketat.. ahh suda...ada yg kena paksa beli plak nanti.. dah la gelang jed yang dia try tu mahal.. wawawaa.. meleleh airmata budak tu jurujual tu main tarik je gelang jed tu dari tangan dia.. dok meraung2 sakit.. sakit.. isk isk.. last2 jurujual tu g amikkan sabun kot.. sapu kat pergelangan tangan budak tu.. then baru la lepas.. budak tu terus cabut.. hahaha.. seb la saya tak try.. dah la tangan ni chubby.. tak pasal2 kena beli plak karang.. :P


since kawan saya nak cari loket.. so saya temankan le.. sambil-sambil cuci2 mata.. :P


akhirnya, dia beli juga.. harga loket ini adalah 200 Yuan bersamaan dengan RM100..


dan dengan tidak semena-mena.. ngan saya skali terjebak beli loket.. uwaaa..tapi saya beli yang murah je.. #naksedapkanhati 100 Yuan each.. kalau beli 3 free 1.. so kautim ngan kawan lagi sorang.. dia nak satu.. so saya beli 2.. dapat la 3 loket.. free 1 tu saya amik.. :P terbang 300 Yuan kat sini... huhu


dah bayar.. then bungkus loket...


bersama jurujual.. dia sangat baik sbb tak memaksa.. malah tunjuk lagi yang murah2 #murahlasangatt coz tau saya tak mampu.. hahahaha


dah selesai membeli belah.. amik gambar la plak kat tangga Kedai Jed ni..


sempat snap gambar orang tengah bekerja dalam cermin.. bole je dorang ni keje sambil orang lain memerhati.. kalau saya la.. memang tak bole.. tak fokus keje kalu asik ada orang tgk je...


seterusnya, ke kedai kerajaan ketiga.. adeih.. bila nak melawat ni.. asik g kedai kerajaan je... #apapuntakbole


ni g kedai kristal plak.. adoii..abis duit kat kedai kerajaan dorang je la ni...



ni peta kat mana lokasi batu-batu kristal yang ada kat seluruh China..


antara batu-batu kristal..


ni batu amethyst..


ni plak clear crystal


ni crystal apa tah.. dorang kata kalu pegang 3 kali akan dapat rezeki berkali-kali ganda.. kalau pegang 4 kali tu.. jadi lain plak.. tp saya tak pegang pun.. khurafat.. huhuhu


ok.. masuk plak kt tempat demo dia.. minah ni tak pandai cakap melayu.. so ah ming la jadi translator..


hah.. cam biasa.. ni dia tunjukkan harga dia.. tapi haram tak faham.. dulu cikgu cina tak sempat nak ajar.. :P


antara barang-barang untuk test kehebatan kristal dorang ni..


masuk plak kedai jual kristal.. kat sini ramai yang terjebak sebab kristal dia nampak kilat and cantik2.. saya juga yang masih bole bertahan.. maklum la.. dah terbang duit kat kedai jed.. so kat sini.. cuci mata je la..


seni dia sangat halus..


ni kristal ke jed ni? konpius jap..


cermin mata kristal.. bukan kumpulan kristal tu tau.. :P 


cantik.. cantik.. tapi.. tak beli pun... ;)

till then, tatababai


Tuesday, January 29, 2013

Musim Salju di Beijing - Part 4


eh.. comel kan kete ni.. macam kete yang mr bean anti gile tu katanya... so cute... kete roda tiga.. kalau ada kat Malaysia ni, memang saya beli kot.. hahah...


comel gile kete ni...


masa kuar dari Silk Store tu, bole plak ternampak kete ni parking baik punye depan Silk Store tu.. apa lagi.. snap snap la...


ni dalam dia.. macam pedal basikal rupanya.. bukan stereng.. saya mauuu saya mauuu...


pas abis 'soping' kat kedai kerajaan tu.. ah ming tanya nak g tengok akrobatik show dulu ke nak makan dlu.. so, weols decide nak makan dulu sbb nanti pas tgk akrobatik tu mesti dah malas kan.. masa ni ah ming cite, tiap visitors yang dia bawa g kedai kerajaan tu, dia akan dapat 30 Yuan untuk each person.. perghh.. cuba bayangkan, kalau dia bawa satu bas 40 orang.. darab ngan 30 Yuan = 1200 Yuan.. untuk setiap kedai kerajaan yang dia bawa.. ada lebih kurang 4 kedai.. 1200 x 4 = 4800 Yuan.. lebih kurang RM2400 dia dapat.. tu lom lg kalau ada yang membeli kat kedai kerajaan tu.. dia akan dapat 20% dari setiap jumlah pembelian.. mana laa orang takmo jadi tour guide.. saya pun mau camtu.. tu lom gaji hakiki as tour guide lagi.. pergh.. saya mauu saya mauuuu....


ni sama cam entry sebelum ni.. tapi di lokasi lain.. berselirat wayar dia.. 


so, weols makan dulu.. di sini.. apa tah nama kedai ni..


antara menu dia.. menu dinner hari ni adalah TAK SEDAP.. saya makan cikit je.. pastu dah tak lalu..


then, ke akrobatik show.. harga 180 Yuan per person lebih kurang RM90 seorang..


antara aksi-aksi menarik yang di tunjukkan... masa ni dah penat, tapi still excited tengok dorang lentok2kan badan.. huhuh..

abes je akrobatik show ni.. kami pun balik hotel.... penat...


till then, tatababai



Monday, January 28, 2013

Musim Salju di Beijing - Part 3


sambung pula.. pas balik dari forbidden city, perut pun dah lapar.. maklum la.. breakfast pun roti kosong ngan teh je.. T__T so, lunch kami di bawa ke Xinjiang Muslim Restaurant..


lunch di sini....


menu lunch.. menu dia simple gile.. masa ni dalam hati tu cakap.. eh.. ni je ke??? :P tapi simple2 camtu pun.. habis licin juga.. :D


sebelum makan, baca doa dan amik gambar dulu... :)


lepas makan.. ucapkan Alhamdulillah.. :) then, keluar dari restoran.. kat luar tu ada gerai jual buah.. buah- buah dia sangat cute.. tengok nenas dia.. olololoooo tomeinyee....


tapi yang menarik perhatian saya adalah keledek bakar ni.. berasap2 dan bau dia.. sangat maniss... so saya pun beli la satu.. utk saiz kecik, 10 Yuan, kalau saiz besar 15 Yuan.. sbb tamak, saya beli yang saiz besar.. haahhahaa


ni dia... keledek bakar... rasa dia sangat manisss.. habis saya makan.. 



then bas menuju ke masjid berhampiran saya lupa apa nama masjid tu.. ni adalah antara pemandangan bangunan.. unik betul bangunan ni.. teringat bangunan kat Putrajaya.. :P


usai solat, kami di bawa ke Silk Store.. ni kedai kerajaan pertama yang kami pergi.. masa ni, x la excited sangat nak pegi tapi sebab dah petang n sejuk gile.. so bila dapat masuk bangunan ni rasa hangat skek la.. ;)


ni wakil staff Silk Store yang entertain kitorang.. pandai cakap melayu dan sangat funny... bila bercakap tu tersembur2 air liur dia.. hahahaha


tuan tuan dan puan puan.. ini adalah ulat sutera yaaa... :P kat sini dia ada demo cmne nak asingkan sutera tu dari ulatnya... 


ini adalah sutera yang telah dibuat selimut... sejuk je rasa.. :P


ulat sutera


ni dah start promote barang.. siap ada diskaun tapi saya tak amik port pun.. sebab takmo beli.. hahaha..


ni staff yang lain dh masuk kasik promote barang dorang.. tak leh amik gambar dalam ni.. ni pun saya amik sorok2.. :P


rasa nak amik je ulat sutera ni.. tp kalau amik pun bukan leh wat selimut pun.. hahahah.. so tak amik le...



mcD delivery... ada di mana2 saja...


sementara kawan-kawan membeli belah kat Silk Store.. singgah tandas.. tapi dimaklumkan, tandas kat sini takde getah paip.. so botol air memang kena prepare.. bawa siap2 dalam beg.. supaya tak menggagau nanti nak mencuci.. ;)

till then.. tatababai

Sunday, January 27, 2013

Musim Salju di Beijing - Part 2


eh.. dah hari kedua.. :P so, hari kedua ni kitorang akan ke Dataran Tian'men dan Forbidden City. Sebelum ni, memang selalu dengar pasal tempat-tempat ni.. now nak ke sana pulak.. sangat tak sabar.. tapi dok fikir wahh.. bape la suhu pagi ni.. isk isk.. rasa cam tak mampu nak berjalan plak.. tapi dah sampai kan.. so, redah aje.. 


posing dulu dlm bilik sebelum kuar.. 

then amik breakfast, since hotel ni tak halal.. so saya makan roti kosong ngan teh je buat alas perut.. owh.. hotel yang saya duduk adalam Hotel City Inn.. sebelah hotel ni ada Tesco..senang nak beli belah katanya.. hahaha.. macam kat Malaysia takde Tesco plak.. :P


bangunan yang ada kat depan hotel.. tgk pokok semer takde daun..macam pokok mati je.. tp sebenarnya pokok tu tak mati pun.. :P


ok.. ah ming sedang menjalankan tugasnya sebagai tour guide.. sepatutnya kul 9 pagi kumpul kt lobi.. tapi sbb kami orang melayu.. orang melayu mudah lupa.. dengan janji melayu :P so kalu cakap kul 9 pagi.. mmg la akan drag sejam.. huhuu.. so kul 10 pagi baru gerak dari hotel.. hahaha.. sebenarnya kalau ikut itinerary, hari ni kitorang akan ke Great Wall.. tapi ah ming ni cakap Great Wall penuh ari ni sebab Hari Krismas.. so dia bawa ke Dataran Tian'men dan Forbidden City dulu.. swap itinerary.. 'aiman tak kisah, janji aiman dapat melawat tempat2 menarik tu' :P

antara pemandangan sepanjang perjalanan ke Dataran Tian'men..




vandalisme ni bukan je ada kat Malaysia, kat sini pun ada.. so, memang mentaliti orang-orang yang suka wat vandalisme ni ada di mana2.. ;)


parent ni selamba dorang je bawa anak dia beriadah kat tepi2 jalan nun.. nek beskal tecit.. wahh.. saya yg dalam bas dah sejuk beku.. dorang leh selamba kodok je beriadah di suhu -10.. adoiii.. ye kawan-kawan.. suhu pagi tu adalah -10.. kalau ikut kwn saya, sepanjang dok Beijing ni x yah mandi pun takpe.. sbb tak berpeluh pun.. hahhaah.. (tapi sebenarnya berpeluh juga.. peluh dingin.. cuma tak rasa.. sebab dah terlalu dingin.. hahahha) kami orang Malaysia kulit nipis.. tak tahan sejuk.. dorang dah biasa takpe le.. cer kalu dorang datang Malaysia.. hahahah.. merah2 muka tahan panas.. :P


ni Zorro Beijing.. huhu..kitorang tutup idung je.. ni sampai tutup mata.. kikikii


ni nak tunjuk wayar yang berselirat kat atas nun..pening tengok..




warga Beijing tengah tunggu public transport.. sangat tegar menunggu dalam cuaca sejuk ni..


ni dah turun bas.. so, jalan kaki menghala ke Dataran Tian'men..


sepanjang perjalanan tu, ramai polis yang berpakaian camni kat tepi-tepi jalan tu..memula tak tau nape ramai polis tercongok kat certain-certain tempat tu.. cam pelik sbb berdiri statik kt situ je.. dah la sejuk beku... agaknya dorang pun dah beku kot tu berdiri statik je.. huhuh


rupanya polis ni ramai-ramai ada kat situ sbb kat sini ramai penjual penipu kat sini.. penipu tu bukan tipu barang.. tapi tipu duit.. contohnya kalau kita beli barang kat dorang.. bagi duit besar, dorang akan pulangkan duit palsu.. duit palsu tu bukannya tak bole guna.. bole digunakan cuma bukan di Beijing.. maksud duit palsu tu adalah matawang negara lain.. biasanya matawang negara Mongolia.. so kena berhati2 la kalau beli barang kat tepi-tepi jalan..

ada ahli group yang pegi sekali ngan saya ni, dia nak beli barang kat penjual tepi jalan ni.. harga 20 Yuan.. so, makcik ni bagi la ngam2 20 Yuan.. tapi penjual ni tak nak.. dia g mnta plak 100 Yuan n cakap dia ada duit kecik nak bagi balik kt makcik ni.. tapi sbb weols dah diberitahu pasal kes penipuan cam ni.. so makcik ni buat tak tau je la, amik barang n bayar ngam2 20 Yuan.. penjual ni tak puas hati.. siap koyakkan duit 20 Yuan kat depan makcik ni.. n minta 100 Yuan.. so berhati-hati la ye...macam-macam cara dorang menipu kita lagi2 yang tak tau..


ni muzium berhampiran dengan dataran tian'men


posing kejap.. alaaa.. jauh plakkk...

tolong amik skali lagi....


eh.. eh.. tak bole amik la....

alaaa.. bateri kamera abessss... T__T 

tedihnya..


dah abes berjalan kt dataran tian'men dan forbidden city tu.. naik bas.. baru tukar bateri kamera... frust gileee... 


nak sedapkan hati, amik gambar pondok telefon dia.. so comel..... T__T


till then, tatababai






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...