Thursday, August 14, 2014

Restoran Steamboat Malaya


beberapa ari lepas tekak tetiba tingin banget nak makan steamboat.. hohoho... dah bosan makan lontong ngan rendang kekdahnya.. so, dok cariklah steamboat yang dekat-dekat ngan umah ni.. memula tingin nak makan steamboat kat Johnys Alamanda.. tapi cam jauh pulak pegi sana semata-mata nak makan steamboat.. kohkohkoh.. so, pegi la kat satu kedai ni.. memang dah lama perasan tapi tak penah-penah nak singgahnya.. so, kali ni berkesempatan nak makan kat sini.. 

masa sampai je.. mak aii.. pepasal takde orang.. bukak ke idak.. aku soh encik suami pegi riki-riki kat dalam tu ada tray ke idak.. dia kata ada.. then, dengan malu-malunya kitorang masuk sebab segan takde orang..

elok je kitorang duduk, terus banyak kereta parking sebelah kereta kitorang dan masuk kat restoran tu.. alhamdulillah.. pembawa rezeki.. hihiihih...

order utk 2 dewasa 1 kanak-kanak.. baru la pelayan tu datang bawa tong gas.. hahahaa.. ok whatever.. pelayan tanya, nak kuah sup ke tomyam.. since tomyam was my favourite.. harus la aku pilih tomyam kan.. heeee... so, biarkan pelayan uruskan semua tu, aku pun pegi la ronda-ronda sekitar restoran ni.. banyak gak pilihan dia... kalau tak caya.. meh tengok gambar kat bawah ni.. ^__^

nama restoran Steamboat Malaya

adik pelayan tengah angkat tong gas. yang baju merah tu encik suami tengah belek apa yang nak di steamboatkan tu..

zoom in.. tu dia.. encik suami dan anakku masih lagi dok menungkan menu..

antara menunya..

dan lagi...

lagi dan lagi..

ni fresh seafood.. ada udang, sotong..

ayam ni dia wat 2 seasoning.. satu yang kuning, satu lagi yang merah

ni daging..

ni seasoning yang kuning

pelbagai jenis mee..

lagi mee dan kueteow

sayur bendi dan sawi

kailan dan kangkung

kobis, mushroom...

air panas (teh atau kopi)

antara sos yang ada.. sos blackpepper (kurang sedap) 

sos prima (ni sedap.. aku tambah 2 kali)

dan sos malaya.. (tak amik pun sebab dok ngap sos prima sajer)

kuih-kuih.. (alamak.. gambar tak clear plak)

buah-buahan dan roti jala.. ada rojak buah lupa nak snap..

bubur.. ada 3 jenis semuanya..

mee goreng..

nasi goreng..

kuey teow goreng..

ice cream.. ada 5 perisa semuanya..

chocolate rice, kacang tumbuk dan macam-macam lagi utk ice cream..

air kosong, sirap dan anggur 

ini meja kami.. ready to cook?

1st round....

2nd round.. berasap2 uols...

3rd round...

pastu dan tak larat nak amik gambar dah.. dok ulang alik amik ayam, sotong ngan daging.. sedap gilos dia nye rempah tu.. aku makan ulang-ulang kot... abis je topup.. abis je topup.. hahaha.. 

4th round..
5th round...
6th round..
7th round...

penutupnya makan ABC aiskrim...

cara buatnya, amik ais dalam bekas ais tu..

masukkan dalam mesin dia..

tutup dan tekan button kat tepi nun..

tadaaa.. ais in da house.... 

pastu campur la ngan jagung ke, cendol ke.. kasik masyukkkk... 

overall kitorang makan kat sini memang sedap la especially ayam dia la.. ulang-ulang kali aku amik dan masak.. dedua rempah kuning ngan merah tu sedap.. daging tu cam biasa la kena masak lama sikit.. kitorang lepak dan makan kat sana ulang-ulang tu adalah dekat 2 jam.. hahaha.. gile pelayan tu dok ulang alik kat tempat kitorang tu dok tengok apa la yang kitorang makan tak habis-habis.. kikikiii... dasar tangki besar camni la.. hahahaha...

tak caye?? tengok kat bawah ni.. licin kontang kitorang keje kan.. 

\
habis sudaa...

macam biasa la.. kat mana-mana steamboat jenis macam ni memang ada tulis gini, 'Setiap 100 gram makanan yang tidak dihabiskan  akan dikenakan bayaran RM10.00'  bagus juga gini untuk mengelakkan pembaziran.. tengok cam kitorang.. tak membazir langsung kan.. kan... kahkahkahhh.. ni namanya mentekedarah... phuiiii... untung bawa kitorang pegi makan ni.. tak membazir... kikikiii..


jangan membazir yoo..


So, lokasinya di mana?

  • NO.2, PERSIARAN GEMILANG 1, 
  • PUSAT PERNIAGAAN GEMILANG
  • 43900 SEPANG

Dibuka : 5.00 petang - 12.00 tengah malam


Harga

Dewasa : RM28
Kanak-kanak : RM18


till then, tatababai

What's New

9 comments:

  1. kat area mana ni eh...nampak cam sodap...hehehe sepang tu yang belah mana?takleh nak imaginasi...hahaha

    ReplyDelete
  2. DJ,
    klu dari putrajaya kan.. lalu jalan dalam ke KLIA tu.. jalan sampai jumpa kota warisan, pastu depan sikit lepas Shell n mcD tu, ada jumpa simpang yang masuk banyak2 kedai tu.. kat area situ.. dari tepi jalan traffic light tu dh nampak restoran tu.. yang best tu.. ayam n daging dia dah siap perap.. sedap banget.. berkali2 weols tambah sampai pelayan tu pusing byk kali kat meja kitorang.. kikikii... kot2 kitorang bawa saka kot.. kahkahkah

    ReplyDelete
  3. Wah syoknya makan steamboat sampai licin

    ReplyDelete
  4. Marou,
    Best wooo.. makan memang tak hengat.. kikiki.. ada chance datang sini lagik.. ^__^

    ReplyDelete
  5. ooo ok2 tau la kalo situ....hehehe thanks eh...sok2 ada rezeki kami terjah!hehehe

    ReplyDelete
  6. hihi.. DJ, kang terjah jgn lupa roger.. mana tau leh together2 skalik.. ahaksss

    ReplyDelete
  7. Last nite gi sini.....hampeh ! Last u dtg sini bila?

    ReplyDelete
  8. Hai, nak tanya sis makan semua yg ada dlm pictures tu only rm28 ke? Sebab aritu kitorang g kat steamboat kat giant nilai tu rm35 tidak termasuk air.

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...