matapelajaran Akhlak tahun 2

jarang aku menulis malam-malam ni.. tapi sebab aku tengah online ni.. maka aku gigih menulis juga.. sambil-sambil wat homework untuk Iman ni.. ^__^ bila dah ada anak bersekolah ni, suka tak suka, kita sebagai ibubapa kena la jadi student juga kan.. setelah sekian lama meninggalkan zaman sekolah rendah, well, now I'm back in standard 2.. T__T

gigih ke idak???

seingat aku, dulu aku rasa takde la pulak aku belajar subjek Akhlak yang terlalu complicated sangat.. biasa subjek Akhlak ni pasal adab keluar masuk tandas, adab solat, adab mengambil wuduk dan lain-lain adab la.. tapi kali ni bila aku tolong Iman wat homework.. macam-macam adab aku jumpa..


buku Akhlak tahun 2

cuba korang baca ayat yang atas skali tu..

Aku penah la dengar adab membaca Al-Quran, cuba korang baca perkataan tu..'Adab Ketika Membaca .... Al -Quran' tanda .... tu aku musykil.. menda tu? maklum la skolah tak tinggi jadinya aku blur.. aku siap tanya adik aku thru wassap.. tapi lambat beno dia balasnya.. so aku call dia tanya perkataan apa yang muncul dari ejaan mim sod ha kecik fa.. (kena mention ha kecik sebab ada ha besar yang bentuk macam Q tu utk memudahkan pemahaman aku sendiri.. lain orang lain cara ye.. ^__^)


tu siap aku tanya dalam wassap.. adoi teruk tul aku ni..

rupanya perkataan tu berbunyi Mushaf.. aku penah dengar perkataan Mushaf ni melalui pembacaan aku kat novel-novel Ramlee Awang Murshid bermula dari trilogi novel dia pasal Laksamana Sunan tu, Bagaikan Puteri dan seterusnya.. ^__^ 

adik aku siap explain maksud perkataan Mushaf tu wokey.. itu adalah pelajaran baru untuk aku yang dah hampir menginjak usia yang ke.. tettttt... adoii.. dah tua dah aku.. tapi masih banyak lagi yang perlu dipelajari.. 

so, kesimpulannya.. kalau tak tau, tanya.. lelagi kita nak ajar anak ni.. takpe kadang-kadang anak akan ajar kita.. macam dulu, ejaan untuk perkataan UNTUK adalah UNTOK.. skang dah jadi UNTUK pulak kan.. sama-sama belajar walaupun dari anak kita.. tak rugi pun.. ^__^ 

okey la sekian bebelan aku untuk malam ni..nanti aku akan wat special entry untuk Nuffnang Raya Event yang dah 2 minggu berlalu tu... minggu ni aku bizi banget ada event besar kat opis aku.. ni pun dah bape hari tak masuk opis sebab uruskan untuk event itu.. will be update soon ya, insya allah..

even entry NZ pun dah lama tertangguh gara-gara kesibukan ini.. :sigh: tapi aku gagahkan juga tak biarkan blog ni bersawang macam dolu-dolu.. ada juga certain entry yang aku dh siap-siap wat auto publish di kala aku tengah bizi.. atlis korang pun ada la jenguk-jenguk blog sendu aku ni kan... hahahah.. ok la.. banyak pulak bebelan aku malam ni...


till then, tatababai

What's New
Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

2 9 orang peminat :

  1. He he he ... Takpe jgk tanya homework akhlak, anak aku nih tanya homework bahasa Arab ... Adoiii ler ...

    ReplyDelete
  2. hani,
    tu ar budak zaman skang ni byk plak matapelajarannye.. zaman kita dolu2 takde la mcm ni.. tu lom lg bahasa tambahan bahasa cina la, bahasa tamil la.. adoii la...

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^