20 Langkah Mudah Untuk Repair Comments Box Yang Hilang

by - 6:30:00 PM

seminggu dua ni aku bizi ngan keje hakiki, makanya aku tak dapat nak monitor komen-komen korang.. salunya aku akan tengok kat sidebar, Komen Terhangit tu.. tapi aku pelik.. pepasal takde pulak orang komen setiap entry aku kan.. T_T memang sado sangat blog aku ni.. kahkahkah...

so, riki punya riki.. rupanya ada je yang komen tapi since aku dah aktifkan Google+ tu makanya ada la a few features yang tak dapat nak berfungsi dengan baik..

okey.. meh rapat cikit.. nak bagitau apa yang aku buat untuk kuarkan balik komen-komen tu dalam blog ni..

1. Log masuk dulu dalam blogger.com
2. Lepas tu, klik Google+



3. Then, make sure korang check pada checkbox : Use Google+ Comments on this blog


4. Dah sudah? Klik pada Template - Edit HTML
5. Kat Search Box dalam coding korang tu : korang taip keywords kat bawah ni :



6. Dia akan jumpa banyak la keywords tu, tapi make sure korang pilih keywords tu yang terletak pada class posts. Tengok kat atas ni, korang akan jumpa coding :


7. Kalau korang jumpa, maknanya korang berada di tempat yang betul.
8. Scroll down slowly, sampai korang jumpa coding ni :


9. Jumpa?
10. Ok, bagus... korang paste coding ni kat bawah coding tu..



expr:data-href='data:post.canonicalUrl'
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>


11. Tak sure? Refer gambar di bawah


12. Ok done.. next step.. korang search pulak keyword ni :



13. Jumpa?
14. Copy coding tadi :



expr:data-href='data:post.canonicalUrl'
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>



15. Dan paste seperti gambar di bawah


16. Kemudian, Save Template
17. Buka semula blog dan klik pada mana-mana entry
18. Masukkan komen


19. Tadaa!!! Dah kuar dah komen dalam entry blog...
20. Phew... lega tul aku... 



Tu je uols... terima kasih Google sebab bantu aku... ^_^

till then, tatababai

What's New

You May Also Like

0 orang suka

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^