Wednesday, October 15, 2014

20 Langkah Mudah Untuk Repair Comments Box Yang Hilang

seminggu dua ni aku bizi ngan keje hakiki, makanya aku tak dapat nak monitor komen-komen korang.. salunya aku akan tengok kat sidebar, Komen Terhangit tu.. tapi aku pelik.. pepasal takde pulak orang komen setiap entry aku kan.. T_T memang sado sangat blog aku ni.. kahkahkah...

so, riki punya riki.. rupanya ada je yang komen tapi since aku dah aktifkan Google+ tu makanya ada la a few features yang tak dapat nak berfungsi dengan baik..

okey.. meh rapat cikit.. nak bagitau apa yang aku buat untuk kuarkan balik komen-komen tu dalam blog ni..

1. Log masuk dulu dalam blogger.com
2. Lepas tu, klik Google+



3. Then, make sure korang check pada checkbox : Use Google+ Comments on this blog


4. Dah sudah? Klik pada Template - Edit HTML
5. Kat Search Box dalam coding korang tu : korang taip keywords kat bawah ni :



6. Dia akan jumpa banyak la keywords tu, tapi make sure korang pilih keywords tu yang terletak pada class posts. Tengok kat atas ni, korang akan jumpa coding :


7. Kalau korang jumpa, maknanya korang berada di tempat yang betul.
8. Scroll down slowly, sampai korang jumpa coding ni :


9. Jumpa?
10. Ok, bagus... korang paste coding ni kat bawah coding tu..



expr:data-href='data:post.canonicalUrl'
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>


11. Tak sure? Refer gambar di bawah


12. Ok done.. next step.. korang search pulak keyword ni :



13. Jumpa?
14. Copy coding tadi :



expr:data-href='data:post.canonicalUrl'
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>



15. Dan paste seperti gambar di bawah


16. Kemudian, Save Template
17. Buka semula blog dan klik pada mana-mana entry
18. Masukkan komen


19. Tadaa!!! Dah kuar dah komen dalam entry blog...
20. Phew... lega tul aku... 



Tu je uols... terima kasih Google sebab bantu aku... ^_^

till then, tatababai

What's New
Anil Wanina
Anil Wanina

I'm a full-time Assistant IT Analyst with passion on travelling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty and event. Give some love and good comments so we can share thought and experience together. ^_^

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^