Cara Memohon Rumah Peranginan Persekutuan

by - 1:51:00 PM

Hi korang.. seperti yang dijanjikan... aku wat enty khas untuk sesape kakitangan kerajaan yang berminat untuk memohon Rumah Peranginan Persekutuan di bawah seliaan BPH ni ye..

memula, buka browser dan taip http://peranginan.bph.gov.my/ di Address Bar.. atau nak lebih senang.. korang klik je link kat atas nun... ^_^

then klik pada menu Tempahan seperti gambar di bawah.


Lepas tu, masukkan no kad pengenalan korang.. bagi yang belum pernah mendaftar nanti dia akan minta detail uols ye.. tapi most of the step sama je.. ^_^

Okey.. masukkan no kad pengenalan dan klik pada butang sebelah dia tu...


Lepas tu,  pilih jenis tempahan - Rumah Peranginan Persekutuan - Individu , Kategori Jawatan ikut kategori jawatan korang la ye... dan masukkan Gred Jawatan korang,


Then dia akan keluar lokasi-lokasi Rumah Peranginan Persekutuan yang berbeza ikut gred kelayakan korang la kan... pilih RPP mana yang menjadi pilihan korang...


Untuk RPP Morib, klik je pada gambar Rumah Peranginan Persekutuan Morib tu.. then dia akan keluar seperti skrin di bawah ^_^


Buat pilihan Jenis Chalet yang korang nak... pilih tarikh... macam kat bawah ni aku pilih bulan November 2014, tengok.. time cuti-cuti sekolah kan.. semua penuh wokey... kalau merah-merah tu penuh la.. kalau ada warna hijau tu maknanya ada kekosongan lagi dah bolehlah booking....


Bila dah Tempah, klik pada menu Semakan / Bayaran untuk proses bayaran pula la... masukkan no kad pengenalan yang uols gunakan untuk menempah tadi.. jangan guna kad pengenalan orang lain pulak...


Then tengok permohonan mana yang korang dah mohon tu.. klik pada Bayar untuk membuat bayaran atau Resit untuk menyemak resit bayaran korang... ^_^


senang je kan... hihihi.. dah macam wat tutorial la pulak ye... ok uols... minggu ni aku bizi sikit makanya aku cuma sempat buat entry yang simple simple je.. entry NZ insya Allah aku akan sambung 2-3 hari lagi.. ^_^

till then, tatababai

What's New

You May Also Like

6 orang suka

  1. just nak tanya.... lepas kita dah berjaya buat tempahan..... kita bawak surat tu ke tempat penginapan ek.... contoh saya buat tempahan di langkawi.... so perlu atau tidak saya call holiday villa langkawi tu dlu utk bertanya

    ReplyDelete
  2. wah, baru tahu ni..bln lpas ada teamAyu buat ptogram di rumah peranginan n9, so,lpas ni nak buat event senanglah kan,dh tau sume...tq share info..

    ReplyDelete
  3. wah, baru tahu ni..bln lpas ada teamAyu buat ptogram di rumah peranginan n9, so,lpas ni nak buat event senanglah kan,dh tau sume...tq share info..

    ReplyDelete
  4. Susahlah nak dpt.....asyik penuh je....ada tips x....
    0189131472

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tips nya kena book sekurang-kurangnya 3 bulan awal.. tengok juga pada destinasinya.. kalau semasa cuti sekolah.. memang sentiasa penuh.. jadi elakkan book semasa cuti sekolah.. :)

      Delete
  5. Belum pernah dapat selalu penuh jew.. huhu

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^