Where Dream Come True : South Island, New Zealand Day 6

ROUTE : TE ANAU - MILFORD SOUND - TE ANAU - QUEENSTOWN

Hari ke-6 berada di bumi orang... nampaknya aku dah mula rindu di bumi sendiri.. especially pada my family lor... huhuu.. mau idaknya.. hehari encik suami hantar gambar dia ngan Iman kat aku.. mau tak rindunya.. adoiyaii.. rasa nak guna pintu suka hati Doraemon je nak balik peluk Iman.. T_T Dalam rindu-rindu pada keluarga, namun, baki percutian harus dihabiskan jua.. bila lagi pulak kan nak dapat peluang macam ni... haruslah gunakan peluang yang ado ni sebaiknya...

Malam tu aku tido dalam keadaan yang agak kesejukan gilosss sampai ke tulang.. kul 3 pagi aku terjaga nak ke tandas.. jalan kepit cam hapo... dah la kat luar tu sejuk korang bayangkan.. terus rasa macam taubat la nak duduk tempat macam ni.. tapi sebenarnya ok je tempat ni.. cuma kita dah biasa hidup tandas dalam bilik.. skali tandas dok luar.. hamik ko... mencicit jalan macam kena kejo vampire sbb tak tahan sejuk..

Nak jimat punye pasal.. tido tak pakai selimut.. dok cover badan dengan tuala ngan sweater.. hukhuk.. nasib la ada sweater baru beli tu.. hihihi..

Seawal 5 pagi kitorang dah bangun untuk bersiap ye... kemanakah kita awal-awal ni? Kitorang nak ke Miford Sound atau nama klasiknya Piopiotahi.. since kitorang target nak amik cruise jam 9.00 pagi.. so, kena la gerak awal kan.. so, kul 5 pagi semua dah bersiap dah.. aku dah siap mandi, wat sarapan bagai.. siap makan, susun beg, check out seawal jam 6.30 pagi..

Cuaca agak gelap dan berkabus.. ye la.. kul 6.30 pagi lagi kot.. seme orang titun lagi... kali ni Shima yang amik turn,, ekceli memang Shima la banyak drive nya selama kat sini sbb dia lebih pro.. hihihi.. aku ngan Shaz lebih banyak membuta.. lelebih lagi dengan kondisi Shaz yang cedera kakinya tu.. pastu aku yang batuk n selesema.. makan ubat.. lagi la tahap mengantuk dia bertambah... bertabah je la..

Ok jom layan gambar plak..

cuaca dah terang

jauh lagi perjalanan

matahari dan menampakkan sinar di balik bukit

ada macam jalan dalam cite Twillight tak?

into the mountain
almost there
dah macam cite Hobbit

to Homer Tunnel

jemput masuk, inilah Homer Tunnel

Melalui Homer Tunnel ni tak la panjang mana pun... tapi a bit skeri sebabnya dalam tu memang golap gulita.. kena pasang lampu uols.. macam masuk smart tunnel tu le.. lelagi pulak.. nak masuk tunnel ni kena tunggu giliran sebab dia one way nye jalan.. ada timer dan lampu isyarat ditunjukkan sebelum korang masuk tunnel ni.. tunggu lampu hijau, baru jalan... selagi tak hijau.. tunggu la situ.. selfie, wefie dulu.. macam yang kitorang wat tu.. hahahaha

Dah sampai time, mari kita masuk tunnel tu.. dalam tu memang korang akan rasa.. WOWWW!!! memang semulajadi dinding dari gunung.. takde konkrit, batu bata seme takde.. walaupun rasa seram dengan keadaan macam masuk dalam gua.. tapi bila nampak menda-menda semulajadi tu.. terus rasa cam kagum gile.. sesuatu yang pasti akan dikenang sampai bila-bila.... ^_^

Kuar je dari Homer Tunnel.. eh eh.. jangan lega dulu.. ada jalan macam ular ke palu weiii... jalan a bit sempit, masa ni dok harap.. jangan la terserempak dengan bas... hahaha... takut menda wei ngan bas?? tak takut pun.. cuma bas tu kan tinggi.. panjang.. tak dapat bayangkan bas lalu jalan sempit-sempit ala-ala jalan ular gitu.. ngeeeee...

Tapi sekejap je pun jalan ular tu.. lepas tu dah jalan biasa lagi.. opsss... kena ingat ye.. sebelum pegi Milford Sound ni.. tolong isi minyak penuh-penuh.. sebabnya jalan menghala ke sini takdokkkk stesen minyak... kalau tetiba kete mati takde minyak.. hahhh.. ko tolak la kete korang tu secara berjemaah ngan partner korang... so, please bear in mind ya ^_^ isi minyak penuh-penuh kat Te Anau ye...

Sampai je kat Milford Sound, terus la park kete dan cari tandas dulu.. hahaha.. adoiyai.. bukan cari tiket... panggilan alam uols.. harus diutamakan... time ni dibahagi 2 group.. 1 group g tandas dulu, 1 group g riki2 kat kaunter Southern Discoveries.. since Cik Pora ngan Shima nak g tandas dulu.. so, aku ngan Shaz jalan-jalan dulu dalam kaunter Southern Discoveries tu.. kitorang tanya kat mana company JUCY? dorang pun tunjuk jalan...

Lepas tu aku ngan Shaz kuar.. amik turn ngan Cik Pora ngan Shima plak.. dorang pegi lari laju-laju beli tiket, aku ngan Shaz pegi tandas.. kalau beramai-ramai kena camni ye uols.. kena ada give n take.. ^_^

Lepas tu, kitorang pun berlari-lari la pegi ke jalan yang staff Southern Discoveries tu tunjukkan tadi.. adalah dalam 3-5 minit kalau lari-lari anak.. since Shaz tak leh lari.. makanya, dapat jalan laju-laju je la.. sampai je.. Cik Pora ngan Shima dah tunggu dengan tiket JUCY.. memula nak amik ORANGE GO! tapi cruise dorang jam 9 pagi.. makanya, dorang takut kami tak sempat catch up kul 9 pagi.. so, go with JUCY.. ok la juga JUCY tu.. dapat la jumpa mamat German yang ouchhh... hiksss.. mungkin itu jodoh.. kahkahkah..

park on your on risk ^_^

laluan ke cruise



Entrance cruise station

inilah cruise yang bakal kitorang naik

boarding pas ^_^

pemandangan di jeti

pemandangan agak gloomy.. ada la hujan renyai renyai.. tapi fedulikkk.. 

waterfall

ohsemmm...

i wish i could stay in New Zelanad forever #poyo

more awesome view

nampak tak seals di situ.. 

dibalik mentari

Lady of The Sound

suko mak hencikk.. inilah mamat German yang menjadi idaman Shaz.. hiks

pulangg ke jeti

I'm LUCY

I'm FREE

kapten of the JUCY

co-pilot tak bertauliah

dekat sangat dengan waterfall

Orait... dah habis bercruise.. masa ni sedih.. sebab kena berpisah ngan mamat German.. kahkahkah... ok takde la.. sedih sebab terpaksa tinggalkan Milford Sound.. sini memang cantik..tapi tak dapat berlama sebab masa ni.. jeles sangat.. suka tauuu jeles-jeles kat kita... on the way balik, sempat la singgah kat Mirror Lake yang dikatakan sangat cantik tu... siyesly... cantik uols... kalau berkesempatan.. singgah la barang 10 minit camtu..

tapi kalau dah sampai New Zealand.. kalau tak berhenti di setiap stop memang tak sah... ko jalan la mana-mana.. mesti ada best spot yang korang ras anak berhenti amik gambar.. ada yang rasa nak baring tengah jalan pun hadooo...


sungai yang mengalir

Mirror Lake on the right side



track ke Mirror Lake

jom jalan


Subhanallah....

macam cermin tak?

Mirror Lake

vote for me ^_^

bye Mirror Lake

ini padang

terbentang luas

tengok awam


Next pit stop should be Queenstown, tapi kitorang singgah dulu kat Te Anau untuk penuhkan tangki.. sambil-sambil tu.. singgah tandas lorr... asik tandas je.. mau tak nye.. sejuk kan uols...

Lepas tu, terus la kitorang gerak ke Queenstown... jalan yang dilalui lebih kurang jalan semalam cumanya patah balik je dan amik simpang ke Queenstown.. jangan patah balik sampai ke Lumsden pulak... keep alert with signboard ya...

antara pemandangan


autumn



ni la simpang yang aku cakap tu.. amik kiri tau.. kalau ke Invercargill tu dah patah ke Lumsden

beso-beso lembu

lagi pemandangan

dan construction

awan yang terpilu


follow the signboard

another view

Lake Wakatipu

awesome view

alhamdulillah.. cuaca cerah

amik simpang kiri ke Queenstown ya

kedai

Lewat petang tu, kami pun sampai ke penginapan kami di Butterfli Lodge.. kami akan dok kat sini selama 2 hari.. so, parking elok-elok.. ke mana-mana nanti kita jalan kaki sajo ye... ^_^

penginapan kami

atas bukit uols.. 45 degree hehari menapak kat sini yer

bilik aku ngan Shaz kat tingkat bawah

shared bathroom.. kat sini, aku ngan Shaz nye pencuci muka ilang!!!

facilities.. tak sompek la nak dok kat situ.. sejuk cucuk-cucuk tulang dohhh

this is the view.. The Remarkables

entrance

The Remarkables view

shared kitchen

Jimmy the cat

Petang tu, lepas check in.. solat dan bersihkan diri.. kitorang tak tunggu lama.. kitorang terus kuar nak cari pasal.. eh eh.. bukan la.. nak cari aktiviti untuk esok.. dah alang-alang 2 hari kat sini.. harus la nak cari aktiviti nak penuhkan jadual kan.. takkan dok bilik saje... rugi weiii.. so, kitorang kuar.. jalan-jalan kat pekan Queenstown dan cari makan dan aktiviti untuk esok.. 

activities at Lake Wakatipu

kedai-kedai yang menawarkan pelbagai aktiviti di Queenstown

shops

10.7 darjah celcius uols

bandar Queenstown

bandar Queenstown

Laundry.. laundry

DF Souvenirs.. sini souvenirs murah-murah

* kalau yang dah sampai Queenstown tu.. better beli siap-siap souvenirs kat sini.. kat Christchurch ada.. tapi mahal sikit..

We with Cookie Monster

Layan Fish n Chip HALAL


Dah kenyang makan... kitorang pun jalan lagi ke town dan jumpa satu shop ni nama dia Happy Travels.. memang la happy banget lelagi dengan si Luis yang baik sangat layan kitorang... dari kat Malaysia lagi Cik Pora, Shima ngan Shaz ni dok ajak-ajak nak wat Skydiving.. aku pun memula masa kat Malaysia, ok la kot.. tapi lepas kes flight kitorang kena air pocket + turbulence ritu.. terus takmo dah wat skydiving.. hahahaha.. aku ngan Cik Pora pilih nak wat paragliding while Shima ngan Shaz wat bungy jumping..

Gigil-gigil wokey bayar NZD210 untuk package paragliding.. (jangan convert!!) nasib la aku dah siapkan sampul-sampul khas untuk aktiviti, hotel, expenses semua. kalau tak.. celah mana la nak korek duit nanti...

Untuk aktiviti kat Queenstown bukan takat paragliding je tau... ada lagi kitorang amik pakej Skyline (cable car return) dan 3 luge ride dengan harga NZD45 sahaja (jangan convert!!)... belagak ko takmo amik Luge tu banyak kali.. 3 kali cukup la kononnya... dah tu menyesal.. hahahahhaa.... best wooo luge tu....

this is Luis


baik punye promote

So, lepas bayar.. lepas kosongkan poket.. sob.. sob... maka kitorang pun berjalan pulang ke pangkal jalan.. balik semula ke Butterfli Lodge dengan langkah yang hepi la uols.... esok nak beraktiviti... tunggu tauuu!!!!


till then, tatababai

What's New
Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

2 9 orang peminat :

  1. Bestnya...trip ni..
    Masuk Wish list dulu la..:)

    ReplyDelete
  2. Sofu,
    Masuk jangan tak masuk.. ^_^ datang sekali mesti nak pegi lagi.. hahaha

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^