Tuesday, October 28, 2014

Where Dream Come True : South Island, New Zealand Day 8

ROUTE : QUEENSTOWN - GLENORCHY -  ARROWTOWN - CROWN RANGE - CARDRONA - WANAKA

rini kita buat entry back to back ye.. hahaha.. sian dah lama sangat gambar ni terperam.. aku asal belek-belek gambar ni.. mesti rasa rindu gilakk.. rasa nak ulang tayang je.. huhuh.. insya allah.. doakan ada rezeki aku ye untuk kembali ke sini.. amin...

ok sambung dari entry lepas.. pagi yang mendamaikan.. hari-hari kat Queenstown ni memang sangat mendamaikan.. tak penah seharipun hari-hari kat sini membuatkan aku rasa tak kagum.. asik kagummm je... pagi tu kitorang gerak awal sebab nak ke Paradise katanya... apakah Paradise tu?

'PARADISE IS ‘JUST THAT’ THERE IS NO CAFÉ, NO SHOP, JUST AN AMAZING SETTING ON DIAMOND LAKE BELOW MOUNT EARNSLAW AND MT ALFRED.'


Bak kata Christine Kelly, "You can never “get” to Paradise, it’s a state of being it is the way you feel about things."

Untuk journey ni, Shaz yang drive sebab katanya kaki dah bertambah baik kan.. so, kami amik giliran Shaz pula yang drive.. perjalanan ke Paradise melalui Glenorchy memang agak mencabar.. jalannya agak berbatu dan kalau caravan memang tak sesuai lalu sini ye.. confirm kuar balik ilang seme tayar tu.. hihihi.. lama kitorang jalan menghala ke Paradise ni tapi tak jumpa.. sampai la kat satu jalan ni memang dah masuk dalam kawasan hutan la.. track pun dah takde.. so, kitorang buat u-turn balik.. jumpa sorang 4-wheel drive driver ni, tanya dia kat mana Paradise, dia jawab senang je.. 'if you looking for a great view, everywhere here have a great view and you can called it Paradise' kitorang terus speechless.. kikikii.. so, kitorang amik keputusan untuk berpatah balik.. dah risau kang jadi pape sape nak tanggung.. huhuu.. on the way patah balik tu, kitorang sempat singgah di Glenorchy, tempat yang sangat popular untuk pergambaran Lord Of The Ring tu.. bersantai-santai, berphotoshoot kat sini ada la dalam 15 minit, lepas tu baru gerak balik semula ke Queenstown untuk check out dari Butterfli Lodge.


morning from Queenstown

awesome view

muka ngantuk lagi ni.. 

otw ke Paradise

The Remarkable

more awesome view

cantik banget

matahari semakin menampakkan sinar

kombinasi terbaik.. tasik, gunung ganang, langit

driver of the day

Glenorchy

road to Paradise

view of Paradise

laluan berbatu menuju ke Paradise

masuk hutan pulak..

ok dah sesat.. moh patah balik

way to turn back

sun is rising

road of success

the remarkable view

bridge to Paradise

long way to go

kemanakah ?

mencari di mana Paradise?

termenung di balik pokok

is this Paradise?

or that side?

or this side?

it must be a wonderful day

with wonderful view

pasrah...

way back to Queenstown

Garden Tea?

it's a little paradise

way to go

Lepas check out dari Butterfli Lodge, kitorang meneruskan perjalanan ke Arrowtown yang berada tak jauh dari tempat kitorang berparagliding semalam. Arrowtown ni sebuah pekan kecil yang terkenal dengan mendulang emas. Kiranya tempat ni kayo rayo la ni... walaupun pekan ni kecil, tapi pekan ni ada macam-macam kat sini. Dari pejabat pos sampai la ke restoran. Agak-agak kalau dah pencen nanti boleh la nak duduk sini tak... kikiki.. berangan ye...

Kitorang explore kat Arrowtown ni dalam 1 jam macam tu.. tapi dalam 1 jam tu, kira dapat la explore almost 50% of Arrowtown ni.. jalan laju-laju la ye... hahahaha

ke Arrowtown kita

antara restoran comel yang ada kat sini

Foodstore

double decker

wanna ride?

Museum

I'm in love in Arrowtown

any postcard for me?

post office entrance

autumn

more shop


pick me!!

souvenir shop

police!!!

ello mak... ni nombor baru orang ye ^_^

disebalik lorong-lorong kecil

autumn leaves

i feel great

I wanna stay

Arrowtown park

history of Arrowtown

pakcik mendulang emas

zoom in.. is there any gold?

back view of the Arrowtown

autumn season

Lepas melepas lelah kat pekan Arrowtown, kitorang pun gerak menuju ke Wanaka. Untuk ke Wanaka ni, ada 2 laluan. Aku banyak dapat info dari blog kakiberangan.blogspot.com dan sebenarnya, banyak route dan itinerary ni aku refer kat situ.. kalau ikut blog John ni, dia lalu pekan Cromwell.. cumanya beliau tak bermalam kat Wanaka.

Ada 2 laluan yang boleh korang lalu untuk ke Wanaka :

1. Melalui Crown Range Rd - jalan dia agak curam dan memang kena mendaki. Kalau naik caravan memang tak digalakkan sebab jalan memang agak curam. Tapi aku tengok ada je caravan yang naik sampai atas tu. 

2. Melalui Cromwell - jalan dia melalui pekan-pekan kecil dan kalau korang suka singgah tengok apa ada kat pekan-pekan kecil tu, boleh la lalu sini.


Cam kitorang, kitorang lalu kat Crown Range Road.. memang mencabar jalan ni.. tapi bila berada dipuncak.. memang awesome the great pemandangan dia.. seolah-olah dah berjaya menawan puncak everest kononnya..

Kalau keluar dari pekan Arrowtown tu, ikut je signboard Crown Range.. insya allah.. signboard kat New Zealand ni memang sangat membantu dalam perjalanan kitorang.. kadang tak yah tengok GPS pun ado.. sebab GPS ni pun kadang-kadang pening gak.. so, gunakan kemudahan yang ada ye..


we're heading to Wanaka

ikut signboard Crown Range Rd

dan ini pemandangan yang korang bakal nikmati

ini masih kat bawah lagi..

kita naik lagi.. menuju puncak

dan kahirnya.. sampai ke puncak

menikmati pemandanngan Lord of The Ring

I'm the Queen of Liberty

puncak Crown Range

aku.. di sini.. menuju puncak

agak lama kitorang berphotoshoot kat sini sebab pemandangan dari segenap inci semuanya lelawa... rasanya tak cukup filem ni nak rakam... dalam sejam kat atas ni.. kitorang pun turun melalui Cordrona.. ada menda menarik kat Cordrona ni.. kalau korang lalu Cromwell.. memang tak jumpa menda ni.. apakah???

Bra Fence at Cordrona

Inilah yang aku maksudkan.. hahahaha... Bra Fence ni sangat femes wokey.. dikatakan masa memula dulu cuma ada sikit je bra yang bergantung-gantung ni.. tapi lelama makin banyak sampai pihak daerah kat Cardrona ni bercadang nak kasik clear.. tapi lepas meeting after meeting.. dorang decide nak biarkan saja Bra Fence ni dan akhirnya bertambah banyak bra-bra terpakai / terbuang yang diletakkan kat sini dan menjadi tarikan pelancong.. 

ada orang kata dengan adanya menda ni, bole cacat pemandangan.. hahaha.. tapi pada aku.. ini adalah seni.. hihihi..

so, lepas bergambar sakan kat Bra Fence yang femes ni, kitorang pun meneruskan perjalanan ke Wanaka. Dari Bra Fence ke Wanaka ni tak jauh pun.. dah dekat sangat sebenarnya. Kat Wanaka kitorang stay kat Wanaka View Hotel.

The best tentang Wanaka The View ni, dapat FREE WIFI okey... lepas tu, dapat pulak FREE LAUNDRY.. harus la aku gunakan segala kemudahan tu sebaiknya...

 Lepas check in, bersihkan diri sekejap.. kitorang pun keluar menuju ke Puzzling World. Kitorang tak masuk pun dalam Puzzling World tu sebab katanya tak berbaloi.. so, kita photogedik kat luar je la ye.. kebetulan cuaca masa tu boleh pula hujan rintik-rintik.. adoiyaii... takpe la... hujan emas dinegara orang kan.. kita main ujan je la...

Wanaka The View

our room

our living room and kitchen

our dining room, and rooms

bathroom

brunches is served

Puzzling World

holding from back

sebelah tangan je uols

merenung masa depan

Puzzling World

leaning tower

hold it!!!

the view

lompatttt

operation hour at Puzzling World

inside the Puzzling World

autumn leaves

rain

lepas berphotogediks, kitorang kembali ke Wanaka The View dan park kereta. Pastu jalan-jalan plak padang depan Wanaka The View. Memang best gilak kalau nak guling-guling buat aksi ala-ala hindustan kat sini.. kikikii.. tapi kitorang tak buat la.. sebabnya banyak poops kat sini.. 

gloomy

is it great view?

history of Wanaka?

Lake Wanaka

gloomy

Kat padang depan Lake Wanaka ni bole kitorang buat video super spontan.. kahkahkah.. aku tak rela nak share video tu takut korang muntah tengok.. kikikii.. makanya, aku simpan je la buat kenang kenangan ye.. dah abis sesi video super spontan, kitorang pegi ke New World, supermarket yang ada kat Wanaka ni. Lagi murah rupanya New World ni.. even barang-barang kat sini jauh lebih murah dari kat Dunedin. Kat sini kitorang siap borong air mineral yang besar tu NZD0.99 sahaja. Bukan takat tu, coklat kat sini pun murah.. apa lagi.. borong la... tambah-tambah stok coklat yang tak cukup kitorang beli kat Cadbury World tu.



ads?

dinner

malam tu, while Shima ngan Cik Pora melayan movie kat Cinema Paradiso, aku temankan Shaz yang tak sihat katanya dalam bilik. 


till then, tatababai

What's New
Anil Wanina
Anil Wanina

I'm a full-time Assistant IT Analyst with passion on travelling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty and event. Give some love and good comments so we can share thought and experience together. ^_^

2 comments:

  1. perghhhh bestnyaaaaaaa. okay okay. south island new zealand akan masuk bucket list... harapnya tercapai lahh... hihihi

    ReplyDelete
  2. Izzati,
    insya allah... sy doakan tercapai hasrat tu ye... ^_^

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^