Friday, November 28, 2014

AirAsia : KL - London dan KL - Hawaii?????


Apakah maksudnya???? 

London?????


Hawaii??????


Uwaaaaa.... tetiba nak jadi loyal passenger untuk AirAsia ni.. hahahahaa

kalau betul... ni dream come true ni.... huhuhu.. geng-geng travel... pelagi.... kita tunggu pengumuman seterusnya....... ^_^





till then, tatababai

What's New

Thursday, November 27, 2014

Family trip sempena besday


Inilah gamaknya bila dah gaji ni... hahahaa.. pantang ada duit nak berjalan saje.. kohkohkohhh... ekceli ni adalah family trip.. just a short trip sempena Hari Keputeraan Sultan Selangor kan.. adik beradik semua berada di rumah.. so, aku arrange satu short trip untuk family besar aku ni..bukan senang nak kumpul-kumpul semua adik beradik ni.. ni pun yang sulung tak dapat join sebab bizi nak pindah umah pulakkk katanyer...

Ini semalam la aku booking.. rini baru confirm.. alhamdulillah.. ingatkan dah takde kosong.. rupanya ado.. hihihi.. 

so, harap-harap ini adalah trip terakhir untuk tahun ni.. ehem ehemm.. bole caye ke??? hahahah.. 



till then, tatababai

What's New

Tuesday, November 25, 2014

Minitrip 2015 : Trip group wassap


ini adalah cerita minggu lepas masa aku tengah struggle sakit gigi.. ko hado? tengah sakit-sakit gigi boleh pulak booking tempat untuk holiday... kohkohkohh... diriku dah holiday memang tak dapat dipisahkan.. ^_^

kalau ikutkan.. lama dah booking tiket ni.. ada setahun kot.. ni pun dah macam lambat gile baru booking accomodation.. ini consider trip balik kampung jugak la ni.. kalau dulu pegi ngan kawan, kali kedua pegi ngan family.. kali ketiga ni pegi dengan.. ehem ehemmm... ^_^ 

ni adalah trip group wassap yang aku dah pengaruh siap-siap.. lama gile aku pujuk dorang ni ajak join trip ni.. tapi sorang je yg terpengaruh.. kahkahkahh... yang sorang lagi masih teguh ngan trip London dia tu.. takpe la.. moga dibukakan pintu hati dia semoga dia join trip ni.. dapat la mengenang kembali ohsem trip dolu-dolu tu.. ^_^

untuk yang berkenaan... jom la.. jom laaa.... x puas aku pujuk kat wassap.. aku pujuk kat blog plak.. hahahaha.. 



till then, tatababai

What's New

Monday, November 24, 2014

Pakej Percutian ke Sabah TERMURAH Sempena Cuti Sekolah!!!


salam petang.... lama pulak tak survey harga tiket kan..  ^_^ ni nak share ngan korang... ehemm... korang nak bercuti ke Sabah dengan kos yang murah?

Tau tak AirAsiaGo tengah wat sale sekarang ni... aku tengok je terus rasa teruja meronta-ronta je jari jemari ni nak beli tiket. hokeyyy...nasib la tak gaji lagi... tapi esok dah gaji kan.. ehem ehem.. bole dipertimbangkan.. hakhakhakk..

okey.. nak share ngan korang... Tawau adalah antara tempat yang best juga la untuk kita bercuti kan..lebih-lebih lagi, Tawau adalah airport perantara untuk ke pulau-pulau tercantik di Malaysia ni seperti Sipadan, Mabul, Kapalai.. wahhh... aku terus eksaited!!!!

aku dah penah turun Tawau awal bulan November ni.. tapi takde la aku merendek sampai ke pulau-pulau kat Semporna tu.. so, kali ni.. aku saje-saje la survey tiket kan.. lahaii.. mahalnya.. T_T tapi takpe.. aku gedik pulak buka AirAsiaGo.. ahahh.. ada sale!!!

Mari kita tengok... paling murah pakej 3D2N untuk seorang boleh dapat RM176 sahaja...

Murah ke idak?? Nak tau kenapa aku kata murah??

Sebab harga tu TERMASUK :

+ tiket flight
+ hotel untuk 2 malam

murah ke idak????

Tapi minimum pegi untuk 2 orang la kan.. which total untuk 2 orang adalah RM350.90 SAHAJA!!!!!

Okey.. aku dah gila dah ni... 

Korang nak gila skali??? Tengok screen yang aku captured ni....

seme harga yang tertera tu harga untuk 1 orang

Okey.. kita pilih pakej yang paling murah skali..... kita tengok berapa total yang perlu kita bayar untuk percutian TERMURAH ni...


pakej harga untuk 1 orang

total serendah RM350.90 untuk 2 orang.


Kalau ada yang just nak dok hotel yang dipilih tu untuk sebahagian trip je.. pun boleh.. masa nak buat searching tu.. jangan lupa TICK pada checkbox di bawah.. ^_^




Selain dari Tawau ni.. ada banyak lagi tempat-tempat lain.. tapi Tawau je la yang ada offer pakej under RM200.. hihihih..... 

so korang? ke mana korang pada cuti sekolah ni??? 



till then, tatababai

What's New

30 Days Blog Challenge #Day 9 : How Do I Stay Positive


Salam tengahari... baru balik dari klinik gigi ye... alhamdulillah.. getting better dan harap takmo sakit-sakit gigi lagi dah.. hahahaha

Orait.. sambung cabaran 30 hari... ^_^

Aku ni sangat positif orangnya.. tapi kadang-kadang ada la juga negatifnya.. tapi takde la sampai berbulan-bulan aku dok hadap negative thinking tu sampai menjejaskan emosi aku ni kan..

Bukan tak penah jadi mcam tu.. mm.. penah sangat.. memang abis jatuh performance aku masa tu.. T_T bukan je effect kat performance keje tapi emosi terganggu dan macam-macam lagi la..

Tapi aku cepat-cepat positif.. macam mana?

1) Lupakan secara perlahan-lahan masalah tu..
2) Forgive and forget...
3) Hadapi segala masalah tu dengan tabah.. jangan hindari..
4) Solat dan mohon pada Allah.. agar ditenangkan hati, diberikan kekuatan untuk menghadapi dugaan..

Memang betul.. bukan mudah nak berkata-kata kan.. aku adh hadapinya.. dan.. lain orang.. lain caranya untuk hadapi menda ni.. tapi tak salah mencuba kan...

Lagipun, tak rugi pun bersikap positif..skang ni kalau aku rasa ada masalah ke apa ke.. aku malas nak fikir.. baik aku tido je... bukanlah lepas tu masalah ilang ke apa.. tapi sekurang-kurangnya fikiran aku lebih tenang lepas tu.. daripada aku wat menda tak senonoh masa tengah marah kan...

so.. stay positive ya.. ^_^



So, macam mana aku kea

till then, tatababai

What's New

Friday, November 21, 2014

30 Days Blog Challenge #Day 8 : OOTD


Salam Jumaat... OOTD aku rini??? Hahahha.. time sakit gigi ni la sampai turn OOTD kannn... dah la pipi bengkak.. macam pau Ahmad dah ni... mm.. demi cabaran ni...

ok fine.. ^_^



OOTD

pau of the day... hahahahahaa.. okbai


till then, tatababai

What's New

Thursday, November 20, 2014

30 Days Blog Challenge #Day 7 : My Dream Job


Salam Khamis.. lama pulak tak bersiaran.. nyaris aku biarkan blog ni bersawang.. T_T gambar Koh Samui seme aku dah abis boh watermark.. kira dah siap la.. tapi aku lom ada kekuatan nak wat entry Koh Samui sebab masih dalam mood sakit gigi.. rasa lambat sangat nak tunggu Isnin depan nak operate ni..

So, sambil-sambil tu.. aku up dulu entry cabaran berblog ni.. pun dah lari abis ni.. nak wat camne.. sape soh sakit gigi kan... T_T

Okey.. back to the challenge.. kerjaya impian aku? Mmm.. harus la.. dan tidak dinafikan lagi.. kerjaya impian aku adalah seorang penulis novel.. ^_^  tapi sebab tak jadi penulis novel.. jadi penulis blog pun jadi la kan.. hahaha.. okey la tu.. penulis la jugak kan...

Kenapa? Macam yang aku g tau sebelum ni.. aku suka menulis.. masa zaman blaja dulu pun.. aku rajin tulis cerpen, ada novel bersiri sendiri tauuu.. jangan tak tauu... tapi masa tu tak tulis guna komputer mahupun typewriter... aku tulis tangan pakai pen je.. tulis dalam kertas A4.. lepas tu bind.. siap ada lagu lagi.. hahahaha.. aku ingat lagi tajuk novel tu, "Mahligai Dari Airmataku" kahkahkahh.. cite dia memang sadis gile.. ending dia pun watak heroin tu aku matikan.. klu novel skang ni.. mana ada sad ending kan.. seme nak hepi-hepi ending... huuhuuu..



till then, tatababai

What's New

Monday, November 17, 2014

30 Days Blog Challenge #Day 5 : 5 Favourite Blogs


Salam petang.. maafkan diriku yang telah lama menyepikan diri ni.. T_T janji-jenji pelesu je kan nak rajin balik tulis blog.. vavavvaa

Salahkan kesakitan gigi ni.. kikiki.. tetiba salahkan gigi pulak.. yee.. aku tengah sakit gigi.. T_T sakit wooo... later la cite kendian..

Nak smbung balik cabaran 30 hari berblog ni.. 5 blog kegemaranku.. siapakah??? Well.. kalau ikutkan, semua aku suka baca...

1. Blog Jalan-jalan
Hahahah.. general gile.. sebabnya aku suka baca seme blog-blog travel ni.. itu adalah antara inspirasi aku untuk terus berjalan dan terus berjalan.. kahkahkahh...

Antaranya, KakiBerangan, JariManis, DJ, SuperMeng, Azra dan lain-lain lagi.. aku siap bloglistkan blog-blog dorang ni kat side menu aku ni sebab senang aku nak refer.. gituu.... ^_^

Cerita je pasal jalan-jalan ni.. terus ilang sakit gigi aku.. wuwuwuuww.. atitttt T_T


2. Blog Che Mat Gebu

Inspirasi memasak ni.. aku dari yang tak reti nak wat kek.. tengok blog ni terus jadi pandai makan masak kekk.. hahahah.. okeyyy tipu... hihihi.. resepi-resepi dia seme menggiurkan... walaupun dah makan kenyang.. bila tengok gambar makanan kat blog dia.. terus lapa balik.. punya la penangan gambar dalam blog tu.. dari kenyang trus lapo...

3. I'm Yours
Sukaaaa sangat baca blog kak Neena. sebabnya semua bicara dia sangat open dan yang paling penting.. kak Neena pun suka jalan macam haku gak.. kuikuiikuii... bila baca blog kak Neena ni.. mesti terus fefeeling cantik.. hahahah.. sebabnya gaya  kak Neena ni macam ohsem.. ehem... pakai apa pun cantik.. pakai apapun tetap nampak macam Kajol... hihihi..

4. Blog Adik Beradik
Ekk.. bole plak nama blog gitu ekk.. ekceli blog adik beradik ni adalah Viruspadu, Ceera ngan Sepet. Cukup aku suka baca dari zaman aku memula aktif berblog dolu-dolu. Memula aku baca blog VP je.. sebab dulu masa kitorang aktif kat forum KMC, kitorang banyak share pasal tips nak peknen.. penah PM ngan dia.. sampai la arwah Aleesya dulu.. lepas dia pindah Somban.. makanya, tinggal gitu-gitu je.. hihihi tapi aku still mengikuti perkembangan dia thru blog dia.. merebak terus ke blog adik badik dia seme aku baca.. ^_^

5. Cahaya Cintaku
Ni pun aku suka baca sebab banyak resepi best.. hahahha.. semua resepi diajar step by step.. paling aku suka kalau dia wat dessert.. perghhh... leleh terusss... terus dan dan tu nak pegi buat kononnya laaa.. macam la reti sangat.. kikikii...



till then, tatababai

What's New

Friday, November 14, 2014

30 Days Blog Challenge #Day 6 : Who Am I In 10 Years


Hai.. salam Jumaat.. lewat aku up entry kan... ye.. ada yang rindu ke? vavavvaa..

Orait.. sambung 30 Days Blog Challenge... dah hari ke-6.. eh ehh... rasa macam baru je up entry nak wat challenge ni.. ^_^

So, siapa aku dalam 10 tahun lagi? Mmm.. rasanya dalam 10 tahun lagi.. aku masih di takuk skang ni.. nak naik pangkat? memang tak la... hahahhaa.. silap-silap KUP sampai pencen.. kahkahkah...

Dulu masa aku masuk dalam perkhidmatan kerajaan ni.. aku target..

Nak dapat kerja tetap sebelum umur 23 tahun...
Nak kawen sebelum umur 25 tahun...
Nak beli kereta sebelum umur 25 tahun...
Nak beli rumah sebelum umur 30 tahun...

Alhamdulillah.. semua tu tercapai.. dengan izin Allah...

Satu je yang masih tak tercapai lagi.. iaitu untuk menjadi diri aku bila aku dah tua nanti.. mak aii.. jauh nak pemikiran tu.. mm.. aku memang suka fikir jauh-jauh.. tapi ada certain thing aku malas nak fikir jauh-jauh.. yang tu bersebab la kan.. ^_^

So, skang umur dah 33 tahun.. so, dalam 10 tahun lagi.. aku dah set dalam mind since aku start keje dulu.. aku nak pencen pada umur 45 tahun.. pada masa tu aku nak setup bisnes sendiri.. kononnya laaa... tapi sampai skang ni tak nampak jalan.. hahahha.. jalan banyak sebenarnya.. bole pilih nak lalu jalan mana.. tapi semua jalan berliku-liku.. insya allah.. doakan aku ye aku dapat pencen dalam 10 tahun lagi nanti.. pencen dengan berjaya la ye.. ^_^ amin...



till then, tatababai

What's New

Thursday, November 13, 2014

30 Days Blog Challenge #Day 4 : 5 Favourite Followes


Since aku ada follower dari Circle!, Networkblogs dan Google... so aku akan pilih dari ketiga-tiga tu la ye... follower aku bukan la ramai sangat.. bole kira dengan jari tambah kalkulator.. kikikii

Kalau ikutkan.. semua aku suka... sebab korang la yang banyak bagi aku semangat untuk teruskan menulis dalam blog sado ni... ^_=




1. Sofu Hashim
Aku kenal dia ni masa kitorang dok bebizi beno nak join Nuffnang Raya ritu... masa ni la aku kenal ngan Sofu, Marou, Farah, Nova, Rosmiza dan lain-lain. Betul la orang cakap.. bila kita kenal orang.. network kita pun lebih besar dari sedia ada..

2. Ben Ashaari
Sape la yang tak kenal Abg Ben.. kalau tak kenal dia sekalipun, mesti kenal Qhaliff ngan Zahra kan.. gilo tak kenal budak bulat tu.. potong jari la kalau tak kenal.. hahahahha aku start berconversation ngan abg Ben ni sebab dia suka sangat ngan entry New Zealand aku katanya.. terima kasih abg Ben. Aku pun tak sangka aku boleh sampai New Zealand tu.. dan bila dah tulis-tulis balik entry tu.. terus rasa nak repeat balik.. guano ni?

3. Junet
Kitorang membesar dalam dunia blog ni lebih kurang sama je.. dari zaman satu opis.. sampai la lain opis.. orang kata dari blog hidup segan mati tak mau, sampai la jadi macam ni... pun lebih kurang juga macam dulu.. takde la hebat mana.. cumanya.. persahabatan tu lebih akrab bila dapat share macam-macam thru blog ni kan...

4. Jarimanis
Antara travel blogger yang aku suka.. bila dia follow aku.. mak aii.. terus terasa diri ini pun travel blogger.. kahkahkahhh... bukan dia je.. Kakiberangan, DJ dan Azra seme tu aku kenal (dorang tak kenal aku) thru forum Cari. kalau kat forum Cari tu.. cari je dorang ni.. tanya je apa saja pasal travel.. mesti dorang dapat jawab.. aku siap penah kena marah ngan Kakiberangan dalam forum Cari sebab dia kata aku malas nak baca.. hahahhaa... okey.. okey.. my fault.. masa tu nak cepat sangat dapat info.. terus rasa malas nak godek-godek info kat belakang-belakang.. tapi skang tidak lagi.. kita belajar dari pengalaman kan... takkan nak soh orang marah kita banyak kali kan... ^_^

5. Sha Purple
Aku kenal Sha ni masa kat Langkawi.. kalau korang baca entry dia pasal short trip ke Langkawi tu.. dia ada cerita pasal family yang selalu travel ke Langkawi tu.. hahhh.. kitorang la family tu.. kahkahkahh.. gambar dia ngan asben dia tu.. kitorang la yang amik.. hihihi.. jodoh kan.. jumpa pula di alam maya ni.. ^_^


till then, tatababai

What's New

Bangga ke tidak bila ada orang yang kita sanjung FOLLOW kita?


Kalau ikutkan aku nak wat entry untuk semua orang... terima kasih korang.. korang dan korang.... ye.. korang yang baca blog aku ni la.. ^_^ terima kasih korang...

Aku bangga bila abg Ben Ashaari follow blog aku, follow IG ngan sudi kawan ngan aku kat Facebook.. so suwitttt... tak sempat nak wat entry pun sebab terlalu excited...

Aku bangga bila kawan-kawan aku yang selama ni susah senang, jatuh bangun bersama.. turut mengikuti perkembangan aku yang tah apa-apa ni kat blog.. ^_^

Aku suka bila aku dapat share macam-macam info kat blog ni.. walaupun takde la hebat sangat perkongsian maklumat tu kann.. tapi atlis kongsi la juga.. dari tak kongsi langsung... ^_^

Rini.. aku bangga sangat.. pensyarah aku pun follow aku.. hihihi.. 

follower yang ke-48.. yeayy!!

Hi Dr Mail.. ^_^ apa pendapat doktor tentang blog saya? ngeee.. tak yah cakap.. malu ar....

Dr. Ismail ni pensyarah aku masa kat UTM dulu.. banyak gak subjek yang dia ajar.. tapi paling aku ingat masa dia ajar subjek Data Structure.. masa tu aku sekelas ngan Haida ngan Rosdi.. memang kitorang dok sebelah-sebelah meja paling depan skali... 

Yang aku suka ngan Dr. Ismail ni.. bila dia terangkan tentang sesuatu perkara tu.. sedetail-detailnya dia akan terangkan.. aku ingat lagi masa si Rosdi ni tanya kat Dr. Ismail pasal Data Structure.. gigih betul dia menerangkan kat Rosdi ni.. tapi sebab Rosdi ni duduk ngan kitorang.. so ngan kitorang-kitorang sekali kena dengar... masa tu aku rasa Rosdi sorang je yang amik port.. aku ngan Haida dah ke laut.. sorry doktor.. bukan kitorang takmo dengar.. kitorang dengar sebenarnya tapi cuma kitorang terfokus dengan menda lain masa tu.. ^_^

Terima kasih Dr Ismail.. memang kenangan la belajar ngan Dr Ismail ni.. kalau exam, dengan dia memang tak pernah mengecewakan.. tapi biasa la.. walaupun aku, Haida ngan Rosdi masa tu dah tua baru hegeh nak belajar.. tapi kitorang tetap jiwa kanak-kanak ribena.. kahkahkah... bila nak exam baru hegeh nak buka buku.. bila pekse.. seme tak boleh jawab.. pastu menyesal... kuar result je.. terus berangan-angan.. kalau dulu fokus belajar.. mesti bole dapat yang lagi baikk.. terus tekad nak belajar betul-betul untuk next semester.. masuk semester baru.. kelas pertama je fokus.. kelas seterusnya dah ke laut.. tu namanya hangat-hangat taik ayam... macam tu la ragam kitorang ni... hihihi...

Skang dah abis belajar.. ada la certain menda yang diajar dalam di aplikasikan di tempat kerja skang.. dan itu semua adalah jasa mereka.. ^_^


dan aku pun follow balik.. keep in touch ye Dr Ismail.. ^_^



till then, tatababai

What's New


Wednesday, November 12, 2014

Senarai blogger yang rajin singgah blog


Hi... nak share sikit pasal blogger yang bebaru ni rajin sangat menjengah blog aku ni... terima kasih uols... ^_^ ni yang aku sayang kat korang... hihihi...

1. http://cputsungai.blogspot.com/
2. http://novaleeza.blogspot.com/
3. http://mystoriesmories.blogspot.com/
4. http://fifa3290.blogspot.com/
5. http://tintamerah4488.blogspot.com/
6. http://ladywa.blogspot.com/
7. http://akulovetravel.blogspot.com/
8. http://mii-and-himm.blogspot.com/
9. http://mamajuepapamimi.blogspot.com/
10. http://life-of-a-traveller.blogspot.com/
11. http://ummi2m2s.blogspot.com/
12. http://travelog-dakwah.blogspot.com/

Jemput singgah ke blog mereka ye... aku tengah bizi sikit ni, ni aku listkan beberapa blog yang sudi singgah blog aku.. nanti aku listkan lagi... aku nak masukkan dalam blog list kat sebelah kanan ni.. tapi nanti tunggu aku free sikit ye... korang-korang yang nak aku masukkan blog korang dalam bloglist aku.. bole komen kat bawah ni ye.. ^_^ lova ya...

till then, tatababai

What's New

Day 3 : Meaning of My Blog


Hai.. dah hari ketiga bercabaran ni... masih dalam usaha untuk merepair gambar-gambar Koh Samui.. sabar ye kawan-kawan.. aku pun tak sabar nak update kat korang cerita ceriti Koh Samui ni.. ^_^

Topik rini.. maksud disebalik nama blog ini... huhuu.. panjang ceritanya.. aci tak kalau aku pendekkan? ^_^



Anil - ni nama aku.. diterbalikkan... LINA.. nama ni biasa family aku la yang panggil.. nama ANIL ni kalau tak silap aku.. dari zaman sekolah menengah aku dah gunakan nama ni.. kiranya nama pena la kononnya.. kan ke aku suka menulis.. cita-citaku menjadi orang kaya penulis kannn... kena la ada nama pena.. kononnye... ^_^

Wanina - nama ni aku dapat masa zaman belajar dulu.. konon-kononnya gabungan nama dengan seseorang.. phuii.. hahahaha.. takde la.. tapi aku dapat nama ni masa zaman belajar la.. terus guna nama ni untuk seketika.. lepas tu.. combine terus nama.. anilwanina... kan sedap bunyinya tu.. ^_^ kenkonon nanti ada anak nak letak nama depan start dengan Anil la kononnya.. tapi dah bunyi macam Anil Kapoor pulak.. so.. biarlah nama Anil tu terus kekal untuk diriku.. nanti kalau anak aku nak nama pena.. soh dia boh nama lain.. hihihi

So, nama blog ni.. aku guna je nama pena tu sebabnya angan-angan nak jadi penulis tu tak penah terhenti.. walaupun sekadar angan-angan kan.. tapi takpe la.. tak rugi pun berangan.. aku sudi je nak berangan pegi bulan dan bintang.. bukan kuar duit pun.. ngeeee...

gitu la alkisahnya nama blog ni.. ^_^

it's me.. anilwanina ^_^




till then, tatababai

What's New

Travel Blogger's Meet Up 2014


Morning uols.... pagi ni aku ada entry khas untuk korang kaki-kaki jalan, blogger yang minat travel atau yang berminat nak jadi travel blogger yang ada kat Malaysia ni... yeahhh...

Sedunia Travel telah menganjurkan Travel Blogger's Meet Up 2014 yang akan berlangsung pada penghujung bulan November ni... hahhh.. korang minat tak nak join?


Apa kelebihannya kalau join Travel Blogger's Meet Up ni? Eh eh.. banyak kelebihannya.. dengan Tema : The Art of Travel.. owh.. dengar temanya je dah cukup menggetarkan hati seni aku ni.. ^_^

Akan ada 2 panel sessions iaitu, "Content is King" yang akan menyentuh tentang skil dan isi kandungan penulisan tentang travel ni.. yang ni harus la kita amik tau kan.. macam aku memula stori-mori pasal travel ni.. tak tau hujung pangkalnya janji jadi entry.. hahh.. sebenarnya salah tu.. sebab cara penulisan, isi kandungan dan teknik untuk menarik minat pembaca tu penting.. baru la pembaca ribu-ribu.. since aku tak pandai sangat.. takde la ribu-ribu sangat pembaca blog aku ni.. ^_^

Dan yang kedua"Sharing is Key" yang akan menerangkan sedikit sebanyak tentang cara untuk berkongsi maklumat tentang segala macam maklumat yang kita dah kongsi dalam isi kandungan tadi tu dengan menggunakan social media. Actually, yang ni pun aku baru tau.. since aku bukanlah blogger yang terkenal macam Ben Ashaari, Maria Elena, Cik Emas Putih (Uzu) dan lain-lain tu.. kalau taip nama pena dorang kat google pun dah bole jumpa kan.. ni nak jumpa nama aku.. alahaii.. ntah sape-sape la anil wanina ni.. hahahhaa.. takpe.. takpe.. nanti lepas dengar kedua-dua panel sessions ni... kita perbaiki apa yang kurang kan... ye la.. kita ni bukan sempurna pun... macam blog ni.. ^_^

Sambil-sambil tu.. boleh la berjumpa dengan travel blogger lain.. nak jumpa Izzati Hazrul? eh..  nak la.. dia yang ajak aku datang.. ^_^ so.. aku ajak la korang skali.. jom ar.. jom arrrr...

Nak ajak DJ, Azra, JM, Junet... tapi dorang dah femes dah.. dah expert dah buat travel blog.. ^_^  tapi gedik nak ajak jugakkk... hahahhaa

jom koranggg.... tapi kat mana tu???? hahh.. rujuk di bawah ye.. ^_^


Maklumat tambahan :

Tarikh : 29 November 2014 (Sabtu)
Masa : 3 petang - 6 petang
Lokasi : Pelita Hati Art Exhibiton, (sila rujuk peta)

Light refreshment will be served.
Masuk adalam PERCUMA!!!

So, macam mana nak join? Senang sangat.... Reserve tempat korang sebelum 21 November 2014 (Jumaat)  dengan menghantar emel kepada : arththi@seduniatravel.com dengan maklumat seperti di bawah :

Subject Title : Travel Bloggers Meet Up 2014 RSVP
Nama Penuh :
Blog URL (jika tiada blog, nyatakan dalam 30 patah perkataan kenapa anda nak hadir majlis ni)
Alamat Emel :
Twitter :

Cepat tauuu.. tempat terhad.. aku cadangkan.. tak yah la tunggu sampai 21 November tu baru nak reserve.. baik cepat sebelum terlambat kan... ^_^

Aku dah reserve tempat.. aku tunggu korang kat sana ye.. ^_=





Terima kasih kepada Sedunia Travel yang sudi buat perjumpaan ini dan sudi berkongsi maklumat tentang tips travel blog... owhhh.. eksaitedddd!!!!!

More info boleh baca di : Ramble & Wonder / All Events






till then, tatababai

What's New

Tuesday, November 11, 2014

Iman mengidam nak makan Ikan Kerisi Masak Sambal Cili Api


Dari sebelum aku pegi outstation ritu Iman dah rekues nak makan lauk Ikan Kerisi Masak Sambal Cili Api.. mengidam ke apo? hahahhaa... ni pembawaan lelemak maknya la ni.. ^_^

hampir seminggu lebih jugak la tergendala seketika nak masak lauk ni.. semalam Iman dah berzikir kat telinga aku ni.. bila nak masak lauk kegemaran dia ni.. so, sebagai emak yang mithali #mithalike? aku pun masuk dapur masak menda ni.. kalau nak ikutkan kenyang lagi ni sebab lepas amik Iman akt sekolah tadi kitorang terus pegi makan sate kat Nilai.. hahahahha tapi demi anak kan.. aku masak la jugak.. pastu dia kata nak bawa bekal esok.. dia ni jarang suka bawa bekal.. kalau sekali sekala dia bawa bekal.. memang dia kurang makan.. dia lagi suka share ngan kawan-kawan dia.. so, berbangga la kalau anak nak bawa bekal masakan sendiri... hihihihi


ikan kerisi masak sambal cili api

Willy Sate.. nomnomnom



till then, tatababai

What's New

Daging Ala Paprik


nak kata reti masak sangat tu idak le... tapi kalau ikut tekak aku sekeluarga.. sedap la jugak.. kahkahkahh.. masuk bakul angkat sendirik.. kikikii.. tak la sehebat Che Mat Gebu yang serba serbi terer tu.. aku ni amatur sajo...

ni pun asalnya nak masak sambal sebenarnya.. tapi aku dok campak-campak.. jadik paprik.. kahkahkahh... siap tambah rencah tomyam ngan daun limau purut bagai... layan je laa.. janji sedap ikut tekak.. hihihiih


Bahan-bahan :-

500gm daging + 1 ulas bawang Holland (potong bulat) + 2 tangkai daun limau purut (potong halus) + 4 batang cili api + 1 batang cili merah + 1 kiub tomyam + Gula dan garam secukup rasa +     2 sudu besar minyak masak + Air

Cara : -
Panaskan minyak dalam kuali + masukkan cili api dan cili merah dalam kuali + masukkan kiub tomyam dan daun limau purut + kacau hingga sebati + masukkan daging + kacau rata + tuangkan air dan sedikit gula, pastikan daging empuk + bila daging dah empuk, masukkan garam secukup rasa dan taburkan bawang Holland + masak sehingga pekat dan cukup rasa + angkat dan hidangkan






till then, tatababai

What's New

Day 2 : 10 Facts About Me


Petang... Aku teruskan dengan hari ke-2, 30 Days Blog Challenge ni.. ^_^ lewat sikit rini sebab pagi aku agak sibuk...  ^_=

10 fakta tentang diri aku? Alamakk.. macam banyak pulak.. kahkahkahhh... sebenarnya banyak je.. tapi tu la... kadang kita sebagai diri sendiri tak nampak apa yang ada pada diri kita kan... tu yang perlunya pasangan untuk tengok apa kelebihan dan kekurangan kita.. ^_^


1. Suka dengar lagu kuat-kuat

Ni sejak aku start keje lagi memang macam ni la perangai aku.. hahaha.. pakai headphone gedabak tu kat telinga.. pastu, volume up paling kuat.. dengar lagu macam takde orang lain kat dunia ni.. kahkahkahh... biasanya menda ni aku buat kalau aku tengah bizi wat keje.. memang takmo diganggu la... macam ni la aku buat.. kalu agak-agak tetiba dah blank tak bole hadap keje tu.. nanti keluar la pulak suara katak versi ala-ala karaoke.. kahkahkahh... sampai aku penah kena tegur ngan bos aku.. "apa ke syiok sangat nyanyi tu Mas.." hahahha aku rasa kawan-kawan pun dah lali kot... ye ke? kawan-kawan?? hikhikk...

headphone turun temurun ^_^


2. Suka travel

Mmm.. sejak bila ek aku suka travel ni? Mmm..jap aku fikir. Rasanya 1st trip yang aku betul-betul travel masa Bandung Trip ngan officemate.. masa tu memang best gilakk.. memang shopping sampai lebam.. masa tu aku pegi ngan Cik Wan Ferry, Junet, Siput ngan Khalid. Perghhh... orang kata first time pegi oversea kan.. mau tak gile tengok tempat orang barang murah-murah.. kikikii.. pastu plak aku, Cik Wan Ferry ngan Junet dok satu bilik.. punya la kitorang terlalu letih berjalan.. sampai kitorang dok berurut dalam bilik.. aku urut kaki Junet, Junet urut kaki Cik Wan Ferry.. Cik Wan Ferry urut kaki aku.. pastu gilir-gilir tukar kaki plak.. hahahhaa... such a sweet moment.. terus rasa windu nak travel ngan korang... lepas tu, memang aku terus travel dan terus travel.. mostly dalam negeri je la.. sebab masa tu anak kecik.. skang anak dah besar.. boleh la jalan luar negara pulak.. ^_^

suka sangat ngan gambar ni.. so letak lagi gambar ni.. ^_^ seme group Bandung ada dalam ni kecuali Junet. next time ye Junet.. ^_= yang ni group Padang Trip.. ^_^



3. Mudah terasa hati

Yang ni maksud aku.. bukan la sikit-sikit nak terasa.. sikit-sikit nak terasa.. #lempangmukasendiri bukan gitu ye... maksudnya, dengan keadaan fizikal yang tak seberapa ni.. #mukataklawa #pipitersorongsorong #huduh #gemok kahkahkahh.. ada aku kisah? tapi kenkadang tu terasa hati la juga.. macam yang kes sebelum ni tu yang ada orang tegur pasal muka aku seme tu.. memang la terasa hati.. tapi aku tak amik hati pun.. just take it positive... assume dia tak penah tengok orang yang istimewa macam aku.. :wink: :wink: lepas terasa hati gitu, lepas tu huhahuha.. ok balik.. see.. I'm positive kan... #positiflasangat

ada aku kisah? hahahaha




4. Orang yang sangat positif

Hahahah.. positif ye.. yup.. aku memang orang yang positif.. mostly memang ayah aku ajar dari dulu lagi.. dulu aku suka dok sensorang.. mengenang nasib diri, nape aku tak macam orang lain.. tapi ayah aku bagi tau aku.. even dia tanya aku, "ko malu ke dengan diri ko?" aku jawab tak la.. tapi padahal.. memang malu pong... hahaha.. pastu ayah aku bagitau lebih kurang gini la maksud dia..

"setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.. anggap kekurangan yang ada pada diri kita tu sebagai keistimewaan yang ada pada diri kita dan tak ada pada orang lain.. buat apa nak malu.. bila kita malu seolah-olah kita menidakkan kejadian Tuhan. Macam tu juga dengan sikap, tak rugi bersikap positif.. sekurang-kurangnya kita dapat meningkatkan keyakinan diri.."

Itu yang aku pegang sampai sekarang.. so.. kalau ada kawan-kawan yang minta nasihat tu.. mostly memang nasihat-nasihat positif la yang aku bagi kan.. gilo apo nak bagi nasihat negatif, mau aku jadi punca orang bunuh diri.. T_T

Pape pun, be positive.. tak rugi pun kan.. bukan kuar duit pun.. ^_^

stay positif dan kekal comel.. ^_^

5. Seorang yang garang tapi lemah lembut

Ye.. aku memang garang.. kalau dengan anak aku memang aku garang... even dalam family pun.. rasanya suara aku la yang paling kuat.. kahkahkahh.. mak aku kata suara aku ni macam halilintar.. dengar suara aku je budak tidur boleh terjaga.. kikikii.. ekceli, kegarangan ni aku amalkan sejak ada anak ni la kan.. aku memang garang.. kalau tanya Iman.. sape garang.. papa ke mama? mesti dia cakap mama.. tapi dia tak cakap kat aku.. dia cakap kat papa dia.. kalau kitorang 2 orang ada.. dia akan jawab.. takde sape-sape yang garang.. hahahaha... punya la takut akunya garang sampai tak berani nak bagitau kat aku yang aku ni garang.. hihih.. tapi aku ni garang bertempat.. takde la tiap masa nak garang..garang..garang... sebab en suami ni tak suka marah-marah anak.. anak minta apa seme dia bagi.. so, aku tak boleh la layan menda yang sama gak.. kang naik lemak plak dia.. tu aku kata, dalam garang tu.. ada lemah lembutnya..

muka garang tak ni?


6.  Peminat novel-novel chenta

Ini kalau kat umah ni.. berlambak novel-novel chenta dalam rak buku.. sampai Iman pun dah terjebak dok layan novel.. hahaha.. budak 8 tahun baca novel.. memang tak boleh blah.. kikikii.. ini kalau Pesta Buku ke... memang aku suka beli.. kenapa novel cinta? ye la.. menda-menda dalam novel cintan cintun tu memang takdok dalam realitinya.. mimpi sajo.. so, marilah kita bermimpi dengan membaca novel-novel cinta tu.. dalam stress-stress balik keje.. baca plak novel cinta.. memang hanyut la.. ngeeeee

ekkk.. novel cinta? 


7. Peminat cerita-ceriti Korea, Jepun, Cina dan lain-lain

Dulu masa aku sekolah menengah aku cukup suka drama-drama bersiri Cina. Aku siap penah gaduh ngan abang aku sebab berebut remote TV.. kikikii...siap lagu-lagu dalam drama bersiri tu aku boleh hafal.. ni mungkin sebab gen-gen mak aku kot tu yang aku minat sangat ngan cite-cite Cina.. tapi apa kaitannya ngan cite Korea ngan Jepun plak tu? sebab bahasa dorang yang unik dan lagi.. pelakon-pelakonnya somel-somel sangatttt... hahaha.. bole tak gitu? lagi satu, aku suka layan cite-cite dorang ni.. sebab plot jalan ceritanya yang best... kalau wat novel memang layan airmata la sebab
asik gelak je.. kikiki.. latest cite Korea yang aku tengok, High School King of Savvy... best wokkk...

gambar hiasan ^_^

8. Suka menulis

Dulu aku suka menulis.. impian dan cita-cita nak jadi penulis gitu.. ^_^ murni tak cita-cita tu.. kikikii... tapi sekarang.. apa sudah jadi??? yup.. aku masih lagi seorang penulis.. tapi aku menulis program.. vavavvaa... tulis la juga tu kannn... tapi sebenarnya aku masih lagi menulis.. cumanya.. sebagai hobi je la.. kalau macam artikel, cerpen kat jabatan ni.. bese la aku join.. tapi kalau untuk yang lebih besar.. aku berblog saja la dulu.. ni pun aku rasa tak cukup masa.. rasa cam nak amik cuti tanpa gaji.. dok umah.. menulis je sampai siap satu buku.. bole? ^_^

ni kira tulis jugak la kan.. hahahaha


9. Tak suka berkebun

Ni dah out of idea dah ni.. kikiki.. ye.. ye.. aku tak suka berkebun.. walaupun ayah aku suka berkebun.. tapi tak turun pulak ilmu berkebun tu kat anak dia.. ada satu petang tu.. aku dok tolong ayah aku petik jagung.. pastu aku pun tanya dia.. lepas ni nak tanam jagung lagi ke? dia kata.. haah.. nak tanam.. tapi nak soh anak menantu dia yang tanam.. aku pun macam.. krikk krikk.. aku pandang en suami.. en suami pandang aku.. pastu en suami pun offer diri nak tanam jagung tu.. hihih.. aku pun hepi.. lepas tu aku tanya ayah aku.. "yah.. macam mana nak tanam jagung ni? pacakkan tongkol jagung ni kat tanah ke?" lepas tu ayah aku pandang aku... en suami pandang aku... jeda. pokkk... sekali ayah aku ketuk kepala aku gelak-gelak... en suami terpinga-pinga.. aku lagi la blur.. apakah? apa salahku? lepas tu boleh pulak jadi bahan dalam rumah kata aku tanam jagung pakai tongkol jagung.. T_T apa lagi bising la ayah aku.. kikikii... siap wat tazkirah.. "tu la.. soh belajar berkebun takmo... ada ke tanam jagung pakai tongkol.... tanam jagung pakai benih jagung la..." #sayabudakbarubelajar

alkisahnya aku yang tak suka berkebun...

ni pokok yang kite tanam.. tinggi tak? #tipuje


10. Suka tidur

Finally.. tidur adalah kegemaranku... huhuh.. hobi ni.. kalau dalam resume tulis hobi.. aku tulis tido.. hahaha... tak la..acah je.. sape tak suka tido kan... dapat pejam mata 5 minit pun dah nikmat... inikan pula tidur.. huhuhu... ok takmo cite la pasal tido ni.. nanti secara automatik aku jadik ngantuk... kalau aku ngantuk kang.. tak publish la entry ni.. huhahuhahuaaa.. #alasan

sekian, tu je 10 fakta menarik tentang diri aku.. menarik ke? ^_^

ZzzZzzzZ


till then, tatababai

What's New

CPUV Nuffnang bulan ni...


Morning... saje nak share CPUV Nuffnang untuk bulan ni.. ^_^ biasa-biasa je... bukan hebat sangat pun aku ni... bole la buat cukup makan sehari.. kahkahkah...

terima kasih daun keladi... ^_^





till then, tatababai

What's New

Monday, November 10, 2014

Nak update entry Koh Samui tapi tergendala kerana ......


aku dalam mood nak mengarang entry Koh Samui.. tetiba.. semua fail yang aku dah watermark kan tu, tak boleh OPEN... uwaaaaaa. nanges 10 minit... T_T

gile nak wat balik.. seminggu aku merajinkan diri tetiap malam nak watermarkkan  gambar.. bukan sikit-sikit.. ada 200++ keping.. hukhukkk.. pastu nak wat balik... terus ilang mood nak update entry Koh Samui... sedeyyyyy...

abis semua fail tak bole bukak... T_T

Open kat Photoshop kuar macam ni...


Open kat Window Photo Viewer kuar gini pulak.. T_T


Terus rasa cam down sangatttt.... lepas tu aku pun main cuba-cuba kat fail sedia ada ni... try rename extension file tu, pastu tukar format fail.. pastu try bukak... T_T berjayaaaaaaa... terus mood update kembali balik...

gumbira betul... tapi still take time la nak rename balik fail seme tu.. tapi ok la daripada aku nak kena pilih2 balik gambar, nak tambah watermark bagai kan... cumanya, kena sabar la sikit... dan entry Koh Samui tertunda lagik...

Okey.. meh nak share cara apa yang aku wat untuk repair masalah seperti di atas tu...

1. Memula kena bagi nampak dulu extension fail yang kita nak pinda tu. Caranya, pegi ke Organize - Layout - Menu Bar. Make sure tandakan Menu Bar untuk untuk paparan menu bar pada windows.



2. Klik pada Tools - Folder Options ...



3. Klik pada View dan uncheck pada - Hide extensions for known file types. Then klik OK.



4. Lepas tu, pegi kat fail yang korang nak betulkan tu.. then right click pada fail tu dan klik pada Rename. Highlight pada extension jpg tu seperti rajah di bawah.


5. Dan tukarkan extension psd seperti di bawah.



6. Kemudian dia akan keluar message box seperti di bawah, klik pada butang Yes.



7. Kemudian, open Adobe Photoshop. Klik Open



8. Pilih fail extension psd tadi. Dan klik Open.



9. Once open, boleh la nampak gambar kita tu dalam keadaan yang sihat walafiat. Tapi jangan suka dulu.. Save dulu fail tu dalam format jpg seperti di bawah. Make sure format tu korang tukar tau.. kalau tak tukar.. nanti dia akan jadi sama je macam sebelum ni...



10.  Dan bila korang check balik dalam folder tadi tu, dia akan kuar 2 fail.. 1 fail yang kita rename secara manual dari folder tu kan.. satu lagi fail yang kita dan save dari Photoshop tadi...



11. Dan tadaaa... dah berjaya... sila tepuk tangan laju-laju ^_^


12. Seterusnya.. buat lagi untuk kesemua fail korang yang bermasalah tu.. macam aku ada 200++ fail.. makanya.. sila bertabah la ye nak pinda semula.... T_T



till then, tatababai

What's New

Day 1: Introduction About Myself


Assalammualaikum.. selamat pagi.. pagi ni aku nak start dengan 30 Days Blog Challenge yang aku dah pilih sendiri apa aku nak wat untuk blog ni.. ^_^

Harap-harap berjaya la sampai ke hujungnya ye.. ^_^

Hari ni nak perkenalkan diri.. ada yang tak kenal ke? vavavava..

Sedikit sebanyak tentang diri aku..

Nama Anil Wanina (bukan nama sebenar).. berkahwin dan buat masa sekarang ni.. ada sorang je la puteri tercinta.. ^_^

Aku ni bekerja sepenuh masa.. kita berblog ni consider part time je sebenarnya.. bila aku ada masa.. aku blog... bila takde masa.. normally aku wat la auto publish.. kalau betul-betul bizi sangat.. memang aku tak berblog la.. tu yang bersawang blog macam hape je.. kihkihkih..

Lately ni aku suka blog pasal travel.. tak tau nape.. adakah sebab semakin banyak percutian-percutian yang aku dah pegi.. ataupun takde modal nak cerita pasal diri sendiri.. (sebab tu wat 30 Days Blog Challenge ni) kikikiii

aku ni kalau ikutkan dah lama berblog.. tapi ntah nape... lately baru la agak rajin sikit nak update sebabnya ada semangat kekitaan dari #KelabBloggerBenAshaari kan... aku memang dapat fully support la dari geng-geng dalam tu...




till then, tatababai

What's New

Sunday, November 9, 2014

Harga tiket dari Melbourne - New Zealand murah yang penah aku capture!!!


ritu ada orang tanya aku, siyes ke aku penah tengok ada tiket murah less than NZD100 dari Melbourne - Christchurch.. ni sehala la kan..kalau 2 hala lebih kurang NZD200 gitu...

kalau flight pegi balik Melbourne - CHC - Melbourne anggaran dalam NZD200.. so darab dengan 2.8 untuk pertukaran matawang asing...

NZD200 x 2.8 = RM560 sahaja...

murah kan.. tu aku kata, kena rancang awal-awal dan kena selalu survey so korang boleh dapat harga tiket yang mabeles... baru la pegi balik New Zealand tu macam balik kampung.. kikikii..

okey.. ni antara harga tiket yang aku penah snap sebelum ni.. NZD92 sahaja untuk one way ..beg tu memang backpackers nye style la kan... under 7kg.. ^_^ tapi even ada beg pun.. still murah dari yang aku beli ritu dengan kos lebih RM1,600 untuk return  flight Mel - CHC - Mel..

So, yang mana nak pegi NZ tu.. atlis rancang perjalanan korang atlis setahun lebih awal so korang dapat lebih penjimatan.. tapi harus diingat juga.. dalam rancang-rancang percutian tu.. make sure tarikh yang korang pegi tu sesuai la kan dengan season yang korang berminat nak pegi tu.. mesti kena juga dengan perancangan cuti korang.. jangan tetiba tak boleh cuti.. memang nangis tak berlagu lor.. T_T



survey harga Air New Zealand




till then, tatababai

What's New
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...