Nak update entry Koh Samui tapi tergendala kerana ......

by - 4:12:00 PM

aku dalam mood nak mengarang entry Koh Samui.. tetiba.. semua fail yang aku dah watermark kan tu, tak boleh OPEN... uwaaaaaa. nanges 10 minit... T_T

gile nak wat balik.. seminggu aku merajinkan diri tetiap malam nak watermarkkan  gambar.. bukan sikit-sikit.. ada 200++ keping.. hukhukkk.. pastu nak wat balik... terus ilang mood nak update entry Koh Samui... sedeyyyyy...

abis semua fail tak bole bukak... T_T

Open kat Photoshop kuar macam ni...


Open kat Window Photo Viewer kuar gini pulak.. T_T


Terus rasa cam down sangatttt.... lepas tu aku pun main cuba-cuba kat fail sedia ada ni... try rename extension file tu, pastu tukar format fail.. pastu try bukak... T_T berjayaaaaaaa... terus mood update kembali balik...

gumbira betul... tapi still take time la nak rename balik fail seme tu.. tapi ok la daripada aku nak kena pilih2 balik gambar, nak tambah watermark bagai kan... cumanya, kena sabar la sikit... dan entry Koh Samui tertunda lagik...

Okey.. meh nak share cara apa yang aku wat untuk repair masalah seperti di atas tu...

1. Memula kena bagi nampak dulu extension fail yang kita nak pinda tu. Caranya, pegi ke Organize - Layout - Menu Bar. Make sure tandakan Menu Bar untuk untuk paparan menu bar pada windows.



2. Klik pada Tools - Folder Options ...



3. Klik pada View dan uncheck pada - Hide extensions for known file types. Then klik OK.



4. Lepas tu, pegi kat fail yang korang nak betulkan tu.. then right click pada fail tu dan klik pada Rename. Highlight pada extension jpg tu seperti rajah di bawah.


5. Dan tukarkan extension psd seperti di bawah.



6. Kemudian dia akan keluar message box seperti di bawah, klik pada butang Yes.



7. Kemudian, open Adobe Photoshop. Klik Open



8. Pilih fail extension psd tadi. Dan klik Open.



9. Once open, boleh la nampak gambar kita tu dalam keadaan yang sihat walafiat. Tapi jangan suka dulu.. Save dulu fail tu dalam format jpg seperti di bawah. Make sure format tu korang tukar tau.. kalau tak tukar.. nanti dia akan jadi sama je macam sebelum ni...



10.  Dan bila korang check balik dalam folder tadi tu, dia akan kuar 2 fail.. 1 fail yang kita rename secara manual dari folder tu kan.. satu lagi fail yang kita dan save dari Photoshop tadi...



11. Dan tadaaa... dah berjaya... sila tepuk tangan laju-laju ^_^


12. Seterusnya.. buat lagi untuk kesemua fail korang yang bermasalah tu.. macam aku ada 200++ fail.. makanya.. sila bertabah la ye nak pinda semula.... T_T



till then, tatababai

What's New

You May Also Like

0 orang suka

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^