The Other Side of Me

Inspired . Plan. Travel

Follow Saya

Instagram Instagram Facebook Page Twitter

Jemput follow ye ^_^

Monthly Pageviews

Disclaimer

Semua gambar dalam blog ini adalah hakmilik www.anilwanina.com, kecuali jika dinyatakan. Sebarang salinan, cetakan semula, terbitan semula semua gambar dari blog ini tanpa kebenaran pemilik blog adalah dilarang keras. Sekiranya anda ingin berbuat demikian, sila minta kebenaran pemilik blog ini terlebih dahulu.

Mungkin saya tidak nampak, tapi Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui apa yang anda lakukan.


Monday, December 29, 2014

Kehilangan Pesawat AirAsia QZ 8501 dari Surabaya ke Singapura


Assalammualaikum...

Semalam kita dikejutkan dengan kehilangan pesawat AirAsia QZ 8501 dari Surabaya - Singapura. Masa aku dapat tau berita tu pulak, masa tu aku tengah berada dalam kelas.. so rasa macam mamai-mamai pun ada.. rasa macam eh.. eh.. ye ke?? ke tipu je ni.. pastu bila buka Facebook.. tengok dah viral pasal pesawat ni ilang... lepas tu baca pula Berita Harian... nahhh... betul rupanya.. terus meremang bulu roma ni... 


Petang tu, aku balik rumah.. terus aku search semua info la pasal kehilangan pesawat ni.. Masya Allah.. bila dengar info yang menyatakan pilot request untuk naikkan ketinggian pesawat dari 32,000 kaki ke 38,000 kaki untuk avoid awan tebal tu.. terus aku teringat-ingat dengan pengalaman aku naik flight AirAsia juga la dari LCCT ke Melbourne bulan April lalu.

Aku dapat bayangkan sangat-sangat keadaannya masa tu.. Subhanallah.. T_T rasa nak nangis bila mengenangkan semua tu.. tapi pada masa yang sama.. bersyukur kerana aku masih mampu bernafas di bumi Allah dalam keadaan sempurna untuk bersama keluarga tercinta.  Apa yang aku rasa ketika itu, apa yang aku bayangkan ketika itu.. hanya MATI.. terfikir di benak fikiran ni, dah cukupkah amalan aku untuk meninggalkan dunia ni? T_T Masya Allah... rasa insaf sangat-sangat...





Bila Kapten Nik Huzlan Nik Hussain mengulas tentang permohonan pilot untuk mengubah ketinggian disebabkan turbulence tu.. memang aku terus rasa sebak.. seriously, aku memang sangat-sangat tersentak dengan situasi macam ni.. sebab aku dah laluinya.. combination air pocket dan turbulence.. Ya Allah... perasaan duduk dalam pesawat yang menjunam... T_T tak sanggup nak ingat lagi... Moga Allah lindungi penumpang-penumpang dalam pesawat QZ 8501.. semoga pesawat tersebut ditemui.. semoga mereka semua berada dalam keadaan selamat...amin.. ya rab...



Sesungguhnya.. sampai sekarang.. tiap kali aku naik flight.. tipu la kalau aku kata aku tak teringat langsung perasaan takut disebalik kehilangan MH370.. lelagi dengan apa yang aku dah lalui masa pegi Melbourne dulu.. tiap kali flight bergegar.. tiap kali aku berzikir... aku cuba kurangkan rasa takut aku dengan macam-macam cara..

Memang betul.. flight gegar tu biasa la kan.. tapi sebab keadaan cuaca sekarang pun semakin tak menentu..sampai ada kawan aku kata, kalau boleh elakkan terbang pada bulan Disember.. nauzubillah..

Berat sungguh dugaanMu, Ya Allah... 2014 ini adalah tahun yang paling mencabar untuk Malaysia.. juga untuk seluruh rakyat Malaysia.. semoga Kau lindungi kami...

Doa aku sekeluarga untuk keselamatan penumpang pesawat AirAsia QZ 8501 dan semoga Allah permudahkanlah urusan mencari dan menyelamat bukan sahaja untuk pesawat AirAsia tersebut, juga untuk pesawat MH 370. Amin..

till then, tatababai

What's New

1 comment:

  1. Betul Mas, kalo difikir-fikir memang rasa serik nak terbang..tapi semua tu takdir Allah kan, kita mampu tawakkal sahaja

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^