Percutian Santai di Koh Samui - Day 2

Assalammualaikum...

Adventure tak first day kitorang nak sampai Koh Samui ni?? hehehe... masuk dalam villa je.. terus terpukau memukau mata memandang.. nanti aku share lain ye... since masa kitorang sampai hotel tu.. kitorang adalah sangat-sangat kelaparan hokeyyy... so, berbekalkan sebuku roti ngan megi satu bundle.. menu, kitorang malam tu adalah roti tuna ngan megi je... kalau dah namanya backpackers (tapi encik suami je yang berbackpackers, aku ngan Iman seret beg) hihih... gini la gayanya.. tak leh makan bermewah-mewah gitu.. makan apa yang ado je... 

So, first night kitorang.. takde pape aktiviti keluar dari villa.. terperuk je dalam villa sambil menonton TV.. hotel juga ada sediakan CD untuk dipinjam.. so, easy peasy.. ^_^


dinner malam pertama di Samui


dinner malam pertama di Samui

Hari kedua kitorang kat sini, kitorang dah plan nak sewa motor.. orang kata kalu dah sampai Samui ni, tak sah kalau tak berjalan dengan naik motor. Memang acara wajib la naik motor ni.. hehehe.. So, pepagi tu kitorang sekadar amik light breakfast.. masak je pun.. Chicken Soup, makan dengan roti dan tuna... 

Lepas tu, bersiap...nak jalan keluar pulak.. memula jalan ke pantai belakang villa.. view dia memang awesome la..pepagi tu kitorang explore dulu area villa.. memang tak sesia pilih villa ni.. hahahaha sesuwaiii la dengan harganya... ^_^


pemandangan pantai di belakang villa

panorama view


walkaway from villa to the beach

dah fefeeling nak berguling kat sini..

kami duduk kat sini.. ^_^

Dah habis berwefie sampai pitam kat area villa ni.. hahaha.. kitorang pun menapak pegi cari motor.. aku ada tanya-tanya dalam group, anggaran untuk sewa motor kat area Samui ni.. ada yang murah dan ada juga yang mahal tau.. pastu kat villa pun dorang ada sediakan servis sewa motor, tapi motor dorang tak cantik.. tak cute.. kikikii.. so, dorang cadangkan kitorang jalan kaki ke depan dalam 10 minit macam tu.. nanti ada nampak kedai sewa motor.. 

Ni nak cerita.. kitorang laki bini ngan Iman sekali.. memang la seriau dengan anjing.. hahaha.. nak dijadikan cerita.. masa tengah jalan kaki cari kedai sewa motor tu.. boleh pulak ada anjing sekor ni dok follow kitorang je.. kitorang jalan dia jalan.. kitorang benti dia benti.. muka memasing dah tak boleh blah dah.. aku dah plan nak angkat kain lari je.. kahkahkah.. tapi kalau lari.. lagi la dia kejar kan.. so, kitorang siap main hide and seek celah-celah pokok sebab nak kelirukan anjing ni.. tapi anjing ni pun pandai.. dia pun main hide and seek juga disebalik pokok.. kikikii.. last-last.. kitorang minta tolong local yang dok situ tolong pegangkan anjing tu.. kikikii... pastu kitorang pun jalan laju-laju... hahahaha

Sampai la kat satu kedai ni.. inilah kedai untuk sewa motor tu.. murah beb.. THB150 sahaja ataupun lebih kurang dalam RM15 sahaja untuk sehari. Kitorang decide nak sewa sehari sahaja.. nak test motor dulu, kot la nanti jumpa motor yang lebih comel kan.. cer teka motor mana kitorang amik? ^_^

somel-somel motor dia.. 

Dah sewa motor tu biasa la.. kena la beli minyak jugak kan... minyak ni kalau beli kat tepi-tepi jalan macam ni.. dia jual THB40 paling murah..

yang kaler oren-oren tu THB40, kalau yang cerah sikit tu.. lagi mahal... ^_^

helmet jangan dilupakan

tokey kedai sewa motor

adjust helmet kejap!

Kedai sewa motor ni pun ada bela anjing tau.. mana-mana seme ada anjing kat Samui ni.. tapi bila dah naik motor ni rasa selamat sikit la.. agak-agak nak larikan diri dari anjing.. tekan je minyak motor tu.. hihihi...

So, sine percutian ni santai-santai sajo.. so, kita jalan-jalan naik motor je la kan.. destinasi pertama adalah ke Chaweng Beach.. tapi kitorang dah terlajak laris terlepas simpang.. terus ke la.. sampai satu pit stop ni.. memang pemandangan beach semata-mata.. sejuk mata memandang.. walaupun panas kat atas nun dengan matahari tegak atas kepala.. huhuhu...

Sepanjang perjalanan kitorang jalan-jalan tu, macam-macam la pemandangan kitorang jumpa. Sana ada Tesco tau.. tapi nama dia Tesco Lotus.. barangan dalam tu memang murah-murah.. dah namanya Tesco kan.. teruskan membaca,, aku masukkan nanti cite shopping kat Tesco Lotus.. ^_^

banyak convenient store ala-ala 7 Eleven..

kalau dah namanya Thailand.. wayar berselirat macam ni memang sentiasa ada..

signboard is everywhere.. so, jangan risau.. insya Allah tak sesat..

see.. more signboard.. ^_^

antara petrol station yang ada.. 

pharmacy.. ^_^ nampak pharmacy terus ingat Shaz.. hehehe

selain Tesco.. ada juga Macro tau.. ^_^

Tesco Lotus.. yang besar...

mat salleh pun naik motor tau...

Shell..tengok harganya.. berbanding dengan negara kita.. ^_^ syukurlah Malaysia masih aman.. 

Lebih kurang dalam 30 minit kitorang dok atas motor tu.. naik kematu punggung... dah la seat keras.. hahaha.. banyak pulak songeh ekk... kikikii.. kitorang pun sampai kat view point yang memang nampak laut sajo.. cantik weihhhh... masa kitorang sampai ni pagi lagi.. so, takde orang.. adalah dalam 15 minit lepak sini.. ingat nak turun.. tapi ada pulak anjing tido kat halaway nak turun tu.. adoiii.. spoil tul.. nak wat camne.. dah semua takut anjing.. hahahhaa...

si merah si putih.. ^_^

model motor sewa.. kikikii

bersama laut terbentang luas

cantik kan...

sebelah sini pulak..

panorama satu..

panorama dua... dedua cantik..

langit biru, laut biru...

Lepas kitorang lepak kat sini.. kitorang pun bergerak ke Lamai Beach.. sebaik je kitorang gerak dari view point tu.. banyak la pulak kereta-kereta sewa berhenti kat situ.. memang spot terbaik la kalau nak amik gambar kan.. ^_^

So, destinasi seterusnya adalah Lamai Beach.. kat sini kitorang tak turun pun.. jalan-jalan je tengok kedai.. lepas tu kitorang jalan lagi cari Hin Ta Hin Yai. Lokasinya kat area Lamai Beach juga. Kira dua dalam satu la.. masuk Lamai Beach.. terus ke Hin Ta Hin Yai tu.. Pebenda Hin Ta Hin Yai tu?

Hin Ta Hin Yai ni atau nama lainnya di panggil Grandfather and Grandmother Rocks.. hahhh... nak tau apakemenda yang grandfather ngan grandmother rock tu.. tengok gambar kat bawah nun.. hihihi..

Masa nak masuk sini pun, 2 kali pusing kot.. sebab tempat dia dekat-dekat dengan selekoh. tu yang sampai terlepas tu.. 


entrance Hin Ta Hin Yai

parking fee.. untuk motor, THB10, untuk kereta THB30

parking kat sini..


terima kasih pakcik tolong sangkutkan helmet.. hehehe

pintu gerbang batu pulak

sebelah kiri ke Hin Yai, sebelah kanan ke Hin Ta

ehem.. jangan panjat pulak ye.. tengok je tauu.. ^_^

nampak tak Hin Ta tu??

meh zoom sikit.. hahahaha

ni Hin Yai..

Adoi.. dah macam lucah plak entry ni.. hahahaha... okey scroll bawah bawah lagi.. hahahaha... tempat ni kira femes jugak la.. bukan takat femes dengan Hin Ya Hin Yai ni.. tapi pemandangan dia yang sangat cantik.. kitorang stay kat sini dalam 40 minit juga la.. memang betul-betul menikmati pemandangan yang sangat cantik.. bukan tengok Hin Ya Hin Yai tauuu... hahahaha scroll bawah-bawah lagi tengok pemandangan apa yang cantik sangat tu.. ^_^

amacam? cantik tak?

tengok warna laut dia.. nangis tengok... 

panorama view... cantikkkkkkkkkk

Pepasal yang lama sangat kitorang kat sinun? Hahh.. kitorang siap wat photoshoot.. kahkahkahh.. senget tul kitorang ni.. tapi dah alang-alang sampai dengan view yang cantik macam ni.. apalagi.. fefeeling model la.. lenkali mau bawa baju kawen.. kahkahkahhh...

photoshoot kononnya..


eh.. budak tecik ni pun nak jugak...

tengok apa tu?

ada yang berkayak...

posing lagi...

bapak borek, anak rintik.. hihihih

lihatkan donia.. kata Iman.. ^_^

fefeeling model

model selipar jepung

auwww.. tergoda dengan pemandangan ni

cantik kannnnn....

ehem.. tergoda juga dengan pemandangan ni.. hahahaha

gaya trademark

eh.. ada lagi pemandangan yang menggoda ni.. hahaha

ehem.. no filter.. tak tau nape dengan kamera phone ni.. cantik pulak bila tengok balik.. ^_^

awan, laut dan pemandangan sangat bekerjasama.. maka terhasillah pemandangan ini.. 

So, lepas kitorang jalan-jalan kat sini.. perut pun dah lapar.. kitorang pun pegi cari makan lorr... ^_^ jauh giles cari makan dari Lamai Beach sampai kat area Chaweng tu.. hahahah... kedai makan yang menjadi pilihan.. alamak.. tak tau nama.. hahahhaa... tengok gambar je la.. kikikii..


ni la kedai makan itu.. ^_^

tolong buka air... ^_^


sorang satu..

Kedai makan ni walaupun Islam, tapi tak reti cakap Melayu.. bahahhaa.. makanya, cakap pun macam ayam dengan itik.. kikikii.. so, aku ngan encik suami, order nasi goreng.. Iman order bihun sup..


bihun sup

nasi goreng

Nasi goreng sedap.. tapi bihun sup kureng sedap.. bahahha.. so Iman makan tak abis.. so apa lagi.. encik suami la jadi tong sampah.. kihkihkih

Lepas setel makan, dah kenyang... kitorang pun plan nak pegi cari barang dapur.. kan ada dapur masak kan.. so, kita beli la barang dapur untuk masak-masak. Kemanakah lokasi untuk shopping barang dapur ni? Kitorang ke Tesco Lotus la kan... ^_^

moh kita...

sama je macam kat Malaysia.. ada booth, ada food court..

entrance.. 

ikan segar..

lagi ikan segar

sotong..




fillet ikan..

telur.. murah kottt...

yang mahal pun ada..

beras THB20 je kot.. sekilo ni tau...

bil belanja kat Tesco.. tak faham.. tengok harga je la.. total of damages : THB499.50

Amenda je la yang kitorang beli ni.. hahahhaa... kentang, carrot, bawang... telur, beras, susu... dan macam-macam lagi..

ada pulak karaoke box kat luar ni.. hahhaa

dah beli banyak-banyak barang, tak tau nak letak mana.. sempit terus tempat duduk Iman.. hahaha


antara tangkapan kat tesco tadi..

lagi tangkapan...

dan lagi.. ^_^

Balik villa.. sambil-sambil susun barang shopping.. Iman dah gedik-gedik nak mandi kolam.. pegi la mandi... sebab dalam villa je pun kan... ^_^ senang macam ni... tak yah susah-susah anak nak hilang dari pandangan.. nak mandi, nak makan seme depan mata je.. ^_^

Petang tu, kitorang hunting for sunset.. lebih kurang dalam jam 5.30 petang kitorang dah keluar pegi ke area Nathon Beach.. kat pantai kitorang tak nampak sunset atau sunrise tau...

Kalau korang nak hunting for sunrise kat Koh Samui ni, better pegi belah-belah Chaweng Beach atau Lamai Beach.. manakala untuk sunset, kat belah-belah Nathon Beach.. ngan ada satu lagi beach aku lupa..

Kalau kat Samui ni, memang femes dengan pokok klapak... memang wajib la berphotoshoot dengan pokok klapak ni.. kahkahkahh.. tapi aku amik gambar pokok kelapa je la kan.. ^_^

Sebab area Nathon Beach tu nanti dah susah nak cari stesen minyak.. so, kitorang isi minyak sesiap.. kali ni kitorang isi kat Petrol Station.. murah sikit je la berbanding dengan yang jual-jual kat tepi jalan tu..

Lepas tu, cari convenient store dulu cari kudapan untuk makan-makan time tunggu sunset nanti.. ehehhehe

underneath pokok klapak

isi minyak dulu..


first glance

ehem.. Iman in da hausss

that's me.. hehehe

dan... tuan besar in da hauzzz

memang terbaik la sunset kat sini

pegang bebola api

aboooogennnn....

hunting for sunset

merenung jauh

awesome view

another view..

couple within sunset

itu bukan kitorang.. ^_^

bye bye sunset

bye bye sunset

Lepas tengok sunset.. kitorang pun balik.. masuk kat area Fisherman Village.. cari penkek.. hihihi.. try Banana Nutella Pancake ngan Strawberry Pancake... hehehe..

penkek in the making

tengok harga pulak

nutella ni yang mahal bohh

boh banana pulakkk...

dinner dan dessert..

Balik villa.. aku pun ready untuk masak-masak untuk dinner.. sambil layan cite Lego The Movie.. kohkohkoh... nak layan cerita TV memang haram tak faham lor.. kikikii...

Memang santai gile percutian kitorang ni kan.. jalan-jalan.. masak-masak.. hahaha.. macam kat rumah pulak...

Oh ye... penkek tu tak sesedap penkek kat Krabi.. owh.. tak sabarnya nak pegi Krabi.. ekkk.. tetiba pulak.. hihihi..


masak time..

dinner kitorang






till then, tatababai

What's New
Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

2 orang suka :

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^