The Other Side of Me

Inspired . Plan. Travel

Follow Saya

Instagram Instagram Facebook Page Twitter

Jemput follow ye ^_^

Monthly Pageviews

Wednesday, February 4, 2015

3 Barang WAJIB ada kalau nak travel!!


Assalammualaikum...

Hai semua.. rajin aku up blog rini ye.. vavavava... hari ni memang agak kelam kabut bagi aku.. banyak kena setel sebelum bercuti panjang ni.. takde la panjang mana pun.. hihih

So, dalam persediaan aku nak bercuti ni, kadang-kadang ada juga menda yang aku lupa nak buat kan.. contohnya, lupa print tiket.. hahh.. ini satu hal.. nasib baik bole print kat kaunter, tapi kang.. extra charge pulak kan...

So, untuk trip kali ni, rasanya ini adalah antara flight yang aku amik travel insurance. Sebelum ni ke Melbourne memang aku amik sebab long haul kan.. ni takde la long haul sangat pun.. flight kul 7 pagi.. sampai sana pun kul 7 pagi.. hahaha.. tapi bila memikirkan isu-isu keselamatan dan takut jadi macam kes kat Bali tu, makanya, untuk trip kali ni dan seterusnya memang aku akan amik travel insurans juga la.. safety first kan.. ^_^

So,gedik nak checklist apa 3 barang yang WAJIB ada kalau nak terbang ke oversea ni... ^_^ let's cekidaut!!!

1. Passport

Kalau dah nak ke oversea, kena la ada passport ye.. yang penting mesti valid at least 6 bulan sebelum tarikh luput. Since aku baru renew tahun lepas, so, boleh terbang lagi ni.. hahahha..

buku merah jangan lupa bawa
 2. Tiket Flight
Ini pun kena la ada.. kalau naik train, kena la ada tiket train, kalau naik bas, kena ada tiket bas, kalau naik flight, kena ada tiket flight. Since percutian bajet ni, maka pemilihan flight adalah amat penting ye. Kalau aku bercuti sorang, bole la aku grab tiket MAS ataupun Emirates.. tapi sebab aku bercuti 3 orang, maka AirAsia je la yang mampu milik.. hihihi

tiket flight jangan lupa print

3. Duit

Ini penting boh.. tapi duit tukar ikut negara yang korang nak pegi la.. jangan la korang nak pegi Indonesia tapi bawa duit Baht kan.. memang tak dapek la... hihihi.. disamping itu, bawa juga duit RM  atau currency lain lebih just in case kalau nak tukar-tukar duit kot tak cukup time nak soping ke kan.. Credit Card pun optional, kalau rasa nak guna, maka aktifkan la terlebih dahulu..

duit jangan lupa tukar

So, tu antara 3 perkara penting yang mesti ada.. kalau takde menda ni.. travel dalam mimpi je la ye.. ^_^

till then, tatababai

What's New

12 comments:

  1. Kalu SS... Barang yang wajib ada lebih dari 3... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni yang paling basic ni.. takde ni tak leh g oversea.. hahahaa

      Delete
  2. hamboi nak pi mana tuuuuu....hehehe tu la aku pun sama SS...nak kena bawa spek itam, kamera....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu boleh aku nak angkot 1 umah! Peti ais... Almari... He He He...

      Delete
    2. kalau bawak semua tu dh kira pindah rumah SS ahahaah

      Delete
    3. bahahaha.. sama la.. klu leh nak angkut satu almari.. kikiki

      Delete
  3. Nice sharing... kalau semua tue tak dak jgn harap la boleh travel kan...=D

    ReplyDelete
  4. Kalau sy mcm nak pindah je kalau travel mana2...hahhaa.. lagi2 perempuan. Adoiii... kebocoran bila2 masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sy klu travel jauh2.. baru la bawa segala macam menda.. klu dekat2 je.. tgk gak.. klu lama.. satu almari tu jugak angkut.. bahahaa

      Delete
  5. Sya yakin...klau slh satu ni xde, confirm xleh travel...haha... Btw, visit me on shukranzahari.blogspot.com ..Happy blogging

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^