The Other Side of Me

Inspired . Plan. Travel

Follow Saya

Instagram Instagram Facebook Page Twitter

Jemput follow ye ^_^

Monthly Pageviews

Tuesday, March 31, 2015

Pengalaman 7 Islands yang Disaster!


Assalammualaikum...

Haiii... I'm back... ^_^ tazzabar nak update entry Korea uolsss.. hihihiii.. tapi tapi tapiii... jangan risau.. aku akan habiskan dulu entry Krabi yang tertunda ni.. sikit je lagi.. hihihi...

So, ritu aku dah share pasal pakej yang aku amik kan.. korang boleh refer kat Pakej yang ada kat Krabi ni.. pakej yang aku amik adalah 7 island sunset tour dan pakej emerald pool and elephant trekking.

Untuk entry ini, aku buat untuk 7 island sunset tour dulu la.. since sebelum ni aku dah 2 kali amik tour 4 island kan.. so, tukar angin la pulak. Nak tengok sunset la pulak kann... hahh.. nak sangat tengok sunset kan.. disaster kauuu!!!! hahahahha

Dalam kul 2 petang macam tu, dah ada van amik kitorang kat hotel.. ramai juga la yang amik pakej ni.. aku rasa penuh satu green boat tu kot.. dari yang dok bawah sampai la yang dok atas..

nampak tak bot kaler ijau tu, itulah bot kami

antara first view di atas air

bot trip lain

Lebih kurang jam 2.30 petang bot pun bertolak.. untuk makluman korang.. sesape yang minat sangat snorkeling.. memang sesuai sangat la amik pakej 7 island ni sebab mostly tempat yang dia pegi memang tempat snorkeling sahaja.. aku la yang rugi.. sebab aku tak pandai snorkeling.. apatah lagi nak berenang.. kuikuikuiii...

First island yang kitorang singgah.. aku tak turun pun sebab pengemudi bot tu kata dorang stop situ just nak amik barang.. ok fine.. so, amik gambar sahaja.. dalam 15 minit macam tu.. bot pun bergerak ke pulau ke-2 iaitu Poda Island.. aku suka Poda Island ni sebab pantai dia bersih dan pasir dia putih. puas la mandi.. tapi antara pulau pulau yang aku memang nak sangat mandi tu adalah Tup Island.

wefie atas bot

titanic katanya

antara boat yang parking

tak turun pun

lagi boat parking

Memang puas la mandi kat Poda Island tu.. masa yang diberi lebih kurang 45 minit.. ye la.. kena la cepat kan.. sebab 7 island tu.. baru 2 island.. huhuhu.. destinasi seterusnya, Chicken Island untuk snorkeling.. aku ni dari dulu memang ada badi kat Chicken Island.. asal sampai Chicken Island ni.. terus la aku jadi lemah.. tetiba penyakit pening ngan mabuk laut aku datang.. choyyy sangat kannn...
Makanya takde la gambar sangat kat Chicken Island ni.. T_T


wefie di Poda Island

sorok belakang Iman supaya nampak kurus.. hahahhaa

family potrait

eh eh.. bersandar kau kat batu ye

weols pun nak touch batu juga la

mandi time

batu besar tu femes kat Poda Island

cuaca pun sangat baik..

Lepas tu ada banyak la lagi tempat snorkeling nya.. aku mcam malas gile nak turun dengan pening bagai.. dah la ombak kuat.. nak sangat kan naik long tail boat kan.. kan.. hahahha..

tempat snorkeling pertama

tempat snorkeling

Iman dah lapar, aku pun dah pening

lalu kat bawah cave ni.. awesome gile

nampak batu batu besar ni?

ni tempat orang panjat panjat, pastu terjun. ko mampu?

aku yang tak snorkeling, hanya mampu snap gambar ikan dari atas bot

budak ni dah penat

ombak dah start kuat

batu terkenal di Krabi

lagi batu

Lepas tu konon-kononnya, nak tengok sunset la.. aduih.. memang la.. shot semua cantik.. tapi orang kata, nak dapatkan gambar terbaik tu, ada pengorbanannya.. T_T which aku taubat dah takmo amik gambar sunset dalam situasi yang macam tu... ombak kuat gile kot.. dengan pengemudi dan lalok macam orang baru amik dadah.. adoiyai.. rasa belas-belas kali bot kitorang dok terhuyung hayang kat tengah laut tu semata-mata nak amik gambar sunset. Aku dah macam.. udah-udah la tu.. lapar dah ni.. sebab pakej ni sekali dengan BBQ dinner.. ada unggun api katanya... kedengaran menarik bukan.. ehemmm...

Aku dah siap-siap pakaikan Iman life jacket just in case bot terbalik.. memang dah terumbang ambing dibadai ombak.. ombak dah la kuat.. enjin bot ni memang tak berapa kuat nak lawan arus.. tu yang sangat la aku tak tahan dengan baru lepas mabuk lautnya.. hukhukk..

sunset

sunset

sunset 

Lepas tu pulak, nak pegi dinner kat Tup Island ni.. hukhukk.. sadis gile.. since bot kitorang jenis long tail boat yang besar, so, tak leh dekat dengan pantai.. so kena tumpang long tail boat orang lain.. so buat la 2 trip long tail boat kecik yang amik kitorang kat atas bot ijau kitorang tu..

air tgh surut, so bot tak leh rapat ke Tup Island

pindah bot

Pastu plak bot kecik tu tak leh parking betul-betul dekat ngan tempat BBQ tu.. so kena menapak lagi jalan kaki dalam 1km macam tu untuk ke tempat BBQ.. dengan ditemani bintang di langit.. takde bulan, pastu sikit-sikit lampu torch light yang disuluh oleh orang yang jaga tempat BBQ tu.. memang betul kitorang menapak. Kalau korang yang penah sampai kat Tup Island tu, kat situ air dia memang jernih dan banyak batu-batu besar dan batu-batu kecik kan.. korang bayangkan.. kitorang jalan malam-malam kat situ, sampai kaki Iman tertanggal dari selipar dia.. pastu bole pulak dia menangis kesejukan dan kelaparan.. T_T memang aku terus sebak kat situ juga..

Nak dapatkan makanan BBQ yang ohsem sangat tu.. sampai rasa macam pelarian Rohingya.. T_T beratur dalam keadaan yang penat, kelaparan.. haihhh.. tak sanggup nak bayangkan smula.. Pastu makan dengan bersuluhkan bintang dan ditemani cahaya dari telefon Nokia lama tu.. uwaaaaa.. feeling pelarian sangattt sampai kawan aku kata, 'teruk betul rasa dilayan macam ni, Malaysia pun tak layan aku macam ni'..

Meh aku share gambar awesome ala-ala candle light dinner kat Tup Island bersaksikan bintang dan langit.. 


.......... 




..........





..........





..........





..........





..........


romantik tak?


ni lagi romantik.. T_T

Gelap woiiiiiii...... korang bayangkan celah mana kitorang nak makan? hukhuk...

Dah nak abis makan tu, Iman bisik kat aku, 'mama.. lepas ni kita tak nak join 7 island ni lagi ye.. ' T_T sedih gile suara dia.. aku pun ye kan je la.. sebab aku pun serik.. dah tak sabar nak balik.

Lepas makan BBQ tu.. cepat-cepat la dorang berkemas.. kitorang pun cepat-cepat tunggu kat pesisir pantai tu sebab air nak pasang jap lagi.. bot kitorang kan jauh kan.. so, kitorang tumpang lagi bot kecik tu..

pindah ke bot ijau semula

Dapat je naik bot ijau tu, ingatkan terus balik.. rupanya ado lagi sesi snorkeling tgh malam tgh plankton. Aku dah macam.. woiiii... aku nak balikkkkk!!!!!!!

Ada la juga sorang yang terjun.. tu pun tak sampai 2 minit pun.. sebab dia kata tak nampak pape.. pastu pengemudi tu pun kemudi bot tu balik ke pangkal jalan.. rasa lama gile nak sampai tau.. lelagi lepas trauma dengan bot hampir nak terbalik tu.. adoi... memang kitorang pakai life jacket siap-siap la..

Sampai je kat pantai Ao Nang.. terus rasa lega sangat... haihh.. taubat nasuha nak pegi 7 island ni lagi... trauma sangatttt... Iman plak dok ulang-ulang..


takmo pegi 7 island lagi..
takmo pegi 7 island lagi..
takmo pegi 7 island lagi.. 
takmo pegi 7 island lagi.. 

T_T

till then, tatababai

What's New

8 comments:

  1. hahaha tergelak2 aku baca entry ni especially part bbq gelap gelita tu..

    nak sgt kan? hehehe tak per. jadi kan pengajaran.

    thanks for sharing anil

    ReplyDelete
    Replies
    1. meng,
      bahahaha.. antara pengalaman pahit yang tak dapt dilupakan.. bila kenang balik.. memang kelakar.. tapi bila tgh hadapi situasi macam tu.. haihhh.. serik der.....

      Delete
  2. Seremm naik long boat ni... lebih2 lagi kalau ombak besar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mie,
      tu le.. memang tak sangka sampai terumbang ambing bot kami tu.. ombak jgn cakap la.. sampai lencun kami yg kt dalam bot tu walaupun dh ditutup.. takut karam pun ye jugak.. adoiyaii.. lps ni naik Titanic je la.. hahaha

      Delete
    2. Masa saya naik dulu siap enjin boat tu mati tengah laut...rasa macam nak terbalik pun ada...

      Delete
    3. Mie,
      sama la.. masa tengah dibadai ombak tu.. boleh enjin mati pulak.. haih.. tak sanggup nak ingat, nak cerita detail lg la... kang orang takut nak tgh sunset tgh laut pulak.. hahahah...

      Delete
  3. hahaha ciannya kak oii...x nak lah amik 7 island ni time honeymoon..x kuasa lah hai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah... areen, amik 4 island je sudah... kikikiii

      Delete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^