Saturday, May 30, 2015

Soul of Asia : Budget Trip Seoul, South Korea


Assalammualaikum..


Alhamdulillah.. abis juga entry Korea ni.. hahaha... so, jom conclude bajet yang aku dah belanjakan untuk trip ke Korea ni... berapa la agaknya ye...


Kos ni semua untuk seorang ye...

Tiket AirAsia  = RM843.50
(10kg pegi - 25kg balik, 2 meals pegi, 2 meals balik, insurans)

 Day 1 :
Airport Bus = KRW10,000
Beewon Guesthouse = KRW142,000
T-Money = KRW20,000
(KRW3,000 kad, KRW17,000 topup)
Teksi = KRW1,900
Souvenir = KRW20,000
Strawberry = KRW3,000
Susu Pisang = KRW1,300

Day 1 Expenses = KRW198, 200

Day 2 :
Mineral Water = KRW900
Susu Pisang = KRW1,300
Gapyeong Bus = KRW5,000
Petite France = KRW8,000
Nami Island = KRW8,000
Nasi goncang = KRW6,500
Souvenir = KRW19,600
Nasi instant dan susu pisang = KRW2,600

Day 2 Expenses : KRW51,900

Day 3 : 
Deoksugung Palace = KRW1,000
Strawberry = MRW2,500
Souvenir = KRW37,000
Souvenir = KRW30,000
Glove = KRW5,000
Food = KRW40,000
Baju = KRW9,800
Nasi Instant = KRW2,800

Day 3 Expenses : KRW128,100

Day 4 :
Winter Jacket = KRW20,000
Janggut naga = KRW17,500
Souvenir = KRW16,500
Jagung = KRW3,000
Souvenir = KRW2,000
Souvenir = KRW27,000
Cable Car = KRW8,500
Caramel Macchiato : KRW4,500

Day 4 Expenses : KRW99,000

Day 5 :
Seoul World Cup Stadium = KRW1,000
Winter Jacket = KRW10,000
Nasi Instant = KRW2,000
Telur = KRW1,600
Vanilla Latte = KRW4,500

Day 5 Expenses : KRW19,100

Day 6 :
Topup T-Money = KRW5,000
Caramel Latte = KRW5,500
Seaworld, Wax Museum, SkyArt = KRW35,000
Dinner = KRW7,000
Souvenir = KRW59,000
Aiskrim Panjang = KRW1,500
Nasi Instant = KRW5,000

Day 6 Expenses : KRW118,000

Day 7 :
Subway : KRW1,350
Airport Bus : KRW10,000

Day 7 Expenses : KRW11,350

Total Expenses : KRW198,200 + KRW51,900 + KRW128,100 + KRW99,000 + KRW19,100 + KRW118,000 + KRW11,350 = KRW626,650

Kadar tukaran : RM1 = KRW0.003308

KRW626,650 x 0.003308 = RM2,106 + RM843.50 = RM2,949.50

Hari ada orang tanya aku, berapa expenses kalau tak shopping sakan... so, korang tolak souvenir tu...

Souvenir = KRW20,000 + KRW19,600 + KRW37,000 + KRW30,000 + KRW16,500 + KRW2,000 + KRW27,000 + KRW59,000 = KRW211,100

KRW211,100 x 0.003308 = RM698.32 (souvenir)

So, RM2,949.50 - RM698.32 = RM2,251.18 (tanpa souvenir)

Sebenarnya boleh jimat banyak lagi, contohnya, inflight meals yang kitorang tamak amik sampai 2 meals pegi, 2 meals balik tu.. cam instant rice pun aku siap beli banyak-banyak bawa balik..

Tepuk dada, tanya selera.. ^_^



till then, tatababai

Jom.. yang plan nak ke Korea tu, boleh la godek-godek guesthouse kat sini !

Booking.com What's New

5 comments:

  1. kalau seoul je mmg tak byk sgt expenses...haritu Sally sampai ke Jeju, Busan berjalan...mmg hbs dekat 5k jugak

    ReplyDelete
  2. yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyy ida dh khatam entry seoul.. okay dah boleh pergi jugaaa HHAHHAHA

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan..:) saya sedang berangan dan kumpul duit untuk korea..entry awak sangat bermanfaat untuk saya budget... terima kasih .. :)

    ReplyDelete
  4. Your cost sorang... Boleh dapat I berdua... Keh Keh Keh....

    ReplyDelete
  5. wahhhh bagus kak..teringin pulak nak gi korea ni//...

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...