Soul of Asia : Melakar Drama di Petite France & Mencari Cinta di Nami Island

by - 9:12:00 AM

Assalammualaikum..

Annyeonghaseyo.. ^_^

Hari kedua dimulakan dengan bersarapan yang berat-berat.. sebab ni nak jalan jauh.. huhuu.. so, pepagi aku dah hadap nasik.. kuangkuang.. Untuk hari ke-2 ni, aku dah buat detail nye route supaya tak sesat. So, untuk route ni, aku decide untuk ke Petite France dulu baru je Namiseon. Reason kenapa? Sebab ada Shuttle Bus yang disediakan untuk ke tempat-tempat ni.. kira bayar sekali je, ko dapat pegi kedua-dua tempat. Asalnya nak ke Morning Calm Arboretum tapi sebab Morning Calm Arboretum tu adalah last station, so kitorang kena bayar 2 kali sebab nak patah balik ke Subway Station. So, terpaksa korbankan Morning Calm Arboretum tu.. Layan gambar dulu ye... Jangan munth sebab untuk entry ni, ada lebih kurang 200 keping gambar.. seme aku gedik nak masukkan gak.. kuangkuanggg....

breakfast jom....


menu breakfast hari-hari.. mau nya tak kurus 4kg.. kuangkuang

complimentary yogurt.. sedap... rasa macma vitagen... yummy...

kalau dari Beewon Guesthouse, the nearest subway station adalah Anguk Stn (Exit 3).. sape dok sini kena INGAT! sebab kami lupa Exit No ni la kami sesat.. huhuhuuu

route subway.. kena hafal lor..

setiap stesen ada macam ni..

awal pagi.. mostly beradu dalam train.. 

turun di Oksu utk transfer

transfer ke train seterusnya

ini penting.. makanya, aku sokmo la belek menda ni

belek route juga untuk double confirm

antara pemandangan yang boleh dilihat melalui train

exit here

Marjinah in da houz!!

senget-senget Marjinah ni..

So, route yang aku plan ni, aku decide untuk ke Petite France dulu baru ke Namiseon sebab tau la kan kalau dah kat Namiseon tu mesti lama kan.. so, kita pegi Petite France dulu.. santai-santai dulu, baru la kita berWinter Sonata kat Namiseon. ^_^

Subway Route : amik train dari Anguk Stn (Line 3), then transfer kat Oksu Stn, dan tukar Line Gyeongui Jungang Mangu (K121) dan turun kat Cheongpyeong Stn (P132)

Sampai je kat Cheongpyeong Stn tu, boleh keluar terus ke Exit 2 untuk tunggu bas.. tapi kitorang keluar ke Exit 1 dulu untuk ke Tourist Information bagi mendapatkan info. Ye la.. kita kan tourist.. kena la rajin bertanya.. malu bertanya sosat jalan macam smalam.. wakakak.. Sampai je kat Tourist Information tu, ada sorang ahjumma kat dalam tu, dia la pekerja  kat Tourist Information tu tau.. so, tanya dia macam-macam.. lepas tu dia kata 30 minit lagi baru shuttle bus tu sampai.. boleh pulak dia offer masuk dalam Tourist Information tu.. memang friendly gile.. ye la.. kat luar tu kan sejuk.. jejak je kaki kat dalam kontena tu.. perghh.. terus hangat.. siap offer hot coffee lagi kauuu… ko hado? Dalam tu kitorang bersembang, berselfie, berwefie.. suka sangat ahjumma tu bila jumpa tourist.. dia tak percaya kitorang ni dah kawen wokey.. pastu dia siap cite, dia anak lebih kurang sebaya ngan kitorang.. tapi tak kawin lagi.. hihihi.. dah macam mak kita pulak.. baik sangat dia layan tauuu… kalau datang sini lagi nanti nak melawat dia pulak.. ^_^

tourist information

ahjumma kat tourist information yang baik hati

dia jemput kami masuk...

suwit dan baik hati sangat

dia buatkan kami air kopi panas

sorang satu cup...

tunggu hot coffee katanye..

yeay.. dapat panaskan badan

ahjumma yang baik hati pun join minum kopi skali..

dia bagi brochure utk kitorang belek-belek

siap tolong explain lagi

gitu gaya dia

last but not least.. kamsahamnida... ^_^

from both of us.. ^_^


So, kalau korang turun kat Gapyeong Stn, korang akan lalu kat Nami Island dulu, then Petite France dan final station adalah Morning Calm Arboretum. Tambang dia adalah KRW5,000 sehala untuk kesemua tempat ni. Lepas tu, dari Morning Calm Arboretum tu, korang kena naik shuttle bus lagi untuk kembali ke Subway Station kan, so, kena bayar lagi KRW5,000. Boleh tengok map kat bawah ni..

bus schedule

route


5 minit sebelum time shuttle bus sampai.. kitorang pun beransur dulu.. siap peluk-peluk cium-cium lagi.. suwit tau orang-orang Korea ni.. sape kata Korea tak best tu memang dia kurang kasih sayang laa.. sebab aku rasa orang Korea ni sangat friendly.. walaupun dorang tak berapa fasih bahasa Inggeris.. tapi still sedaya upaya nak tolong juga… selama kitorang 7 hari kat Korea ni.. takde satu hari pun perjalanan kitorang ditemukan dengan orang-orang yang tak suka menolong. Even time kitorang tengah blur-blur cari Exit pun, ada orang nak tolong… See.. terus aku jatuh chenta ngan Korea ni.. terus rasa nak repeat lagi.. erkkk…

Shuttle bus ni sangat ontime.. kalau kata kul 1130.. memang 1130 la dia sampai.. takde tangguh-tangguh.  Tambang dia KRW5,000 seorang. Tiket tu simpan, jangan hilang. Kalau hilang kang, kena beli tiket lagi.. so, simpan tiket tu bebaik ye.. sebab dari Petite France ke Namiseon nanti, boleh gunakan tiket yang sama sebab ini tiket sehala  ni kira dari Morning Calm Arbertum – Gapyeong Terminal. Dalam bas tu ada tourist guide yang cerita tentang lokasi seterusnya. So, memang tak bosan la.. tapi dorang cite dalam bahasa Hangul lor.. kalau ko faham, memang best je dengar dia cerita.. kalau tak faham.. pun best juga.. sebab bahasa dorang kan lembut-lembut je.. huhuhu.. mari kita belajar bahasa Hangul.. ^_^

Cheongpyeong Station

posing is a must.. ^_^

bus stop untuk tunggu shuttle bus

bayar kat driver bas ye..

KRW5,000 seorang. Sila simpan resit baik-baik.

keadaan dalam bas

driver yang baik hati

melalui pekan 

kedai

dan berhenti di terminal utk pick up / drop passenger

tourist guide dalam bas yang cerita tentang denstinasi seterusnya. tapi dia cite dalam bahasa Korea lor..

antara pemandangan

antara pemandangan

antara pemandangan


Lebih kurang 15 minit perjalanan, kitorang pun sampai kat Petite France. Entrance fee Petite France adalah sebanyak KRW8,000 seorang.  Bagi yang tak tau, kat Petite France ni penah diadakan penggambaran Secret Garden, Beethoven Virus dan sebagainya. Memang tempat ni wajib singgah kalau korang suka layan citer-citer Korea. Barulah boleh fefeeling kan… ^_^ Layannn...

peta Petite France

entrance

selfie dulu

selfie lagi

entrance ke Petite France

entrance ticket, 1 orang KRW8,000

bergambar dulu

kami

dalam Petite France

pinggan hiasan

barang hiasan antik

perhiasan antik

antara lokasi dalam Petite France

Am I jumping?

with clown...


antara gambar semasa penggambaran drama

antara gambar semasa penggambaran drama

antara set dan baju yang digunakan untuk penggambaran

antara set penggambaran.. nampak tak retis baju merah kat situ.. kuangkuang

MJ katanya...

macam retis kat belakang tu..

antara set penggambaran

mural yang cantik

antara bangunan di Petite France

merenung ke luar jendela

signboard

signboard


antara set penggambaran

Petite France

retis K-Pop sedang beraksi..

tandas

murah di Petite France

Petite France

art gallery di Petite France

art gallery di Petite France

Cinderella?

antara  bangunan di Petite France

mini me..

Petite France

signboard pun jadik la

Petite France

nampak tak?

cak?

ehem.. tu... hahahah

picture gallery..

cak...

weird me...

Eiffel Tower in Petite France

tak yah pegi Paris dah.. hahahha


kat tangga pun bole...

minum pagi.. hahahha

makan buah-buah je.

okey.. jom kita pegi Nami pulak...


Tak lama pun kitorang kat sini sebab nak kejar bas ke Namiseon, tapi dalam tak lama tu pun, sempat la kitorang makan bekalan yang kitorang bawak tu.. aku siap bawak kicap tau.. kuangkuanggg… penambah rasa.. huhuhu.. lepas tu, sesi photoshoot memang tak bleh blah la.. sokmo photoshoot sampai la dekat-dekat kul 1.30 petang, kitorang bersiap untuk turun dari Petite France untuk fetch up shuttle bus pukul 1.50 petang ke Namiseon. Perjalanan lebih kurang dalam 20 minit je.. tak jauh sangat la.. lepas tu, kitorang turun kat bus stop Nami Island. Tapi turun bas tu belum sampai Nami lagi tau… kena jalan lagi ke Nami Immigration.. huhuu.. beli tiket kat kaunter dengan harga KRW8,000 seorang.. lepas tu naik feri ke Nami Island.. tak jauh pun.. tak sampai 10 minit dah sampai..

Sampai je kat Nami Island.. terus perasaan bersama Jun Sang muncul.. ewahhh.. tetiba ko… hahahah..  kat sini ada tour pakej naik bas comel.. tapi kitorang kan nak kurus.. kuikui.. so, kitorang jalan sajo.. ada basikal juga kalau nak sewa.. tapi kitorang jimat cermat.. hahahaa.. so, jalan la ko situ sampai nak tercabut kasut sebab kaki dah kurus..

tunggu bas ke Nami

ewah.... 

bas dah sampai

dah sampai...

Zip Wire.. tapi masa ni masih dalam maintenance lagi..

ticket booth

beli tiket dulu

KRW8,000 untuk setiap tiket

lalu kat imigration kononnya...




tiket dan peta Nami

dah masuk... jom naik feri

atas feri

selfie atas feri

selfie dulu

dan lagi..

yeay.. dah sampai..

since masih winter.. makanya arca dia masih ais lagi tau..

sampai...

1st gambar kat Nami

ada tour bus kalau malas nak jalan

jambu-jambu tourist guide nya

Welcome to Naminara Republic

banyak belon-belok di awang-awangan

nak jugak bergambar kan

Music Island.. lalu je.. tak masuk pun

best ni kalau dapat guling-guling

jambatan ni cantik..

maka aku abadikan sekeping walaupun jauh..

spot me?

nampak tak?

tadaaaa... hahahaha

sentiasa ada ni untuk panaskan badan..

moh le panaskan badan dulu..

antara restoran yang ada...

Apa khabar?

antara tempat-tempat lepak.. kalau mampu la.. sejuk woi...

hot food..

ada surau kalau nak solat kat sini

Menu istimewa kat Namiseon ni adalah nasi goncang.. wajib try okey.. dan yang penting.. HALAL… lokasi dia agak tersorok.. tapi dengan bantuan dari Tour Guide kat Nami tu, dia hantar kami sampai depan pintu restoran.. huhuu.. see.. baik sangat orang Korea ni kannn…

Aku order Nasi ngan Tuna.. lepas tu goncang macam bersungguh-sungguh beno.. tapi bila buka tin nasi tu.. tengok macam tak cukup goncang je.. tapi belasah je la.. makan taruk kicap.. perghh.. memang sedap weiiii….

Sedar tak sedar.. dah lama kitorang lepak.. so, sambung jalan-jalan dan photoshoot lagi kat sini. Dapat la jumpa ngan Jun Sang… dapat peluk Jun Sang.. auwwww.. gedik.. tampar 18 kali…


macih sebab tunjukkan tempat nasi goncang yang sedap ni.. ^_^

mampu tak nak duduk luar?

halal tau....

menu yang ada..

berat Jasmin.. hihihi

nasi goncang kami

pakai sarung tangan.. dan goncang-goncang...

hasilnya.. tak cukup goncang..

makan ngan kicap ABC.. perghhh.. sedap gile..

wefie bersama..

lauk tambahan

acara pecah ais batu

finally.. meeting you...

erk...

hi cutie.. ^_^

basikal Jun Sang?

dang....

huh...

Jun Sang, Yoo Jin dan diriku.. hahaha

tidakkk... Jun Sang.. jangan tinggal daku..

Jun Sangggg... jangan tinggal daku...

kenangan...

Meroyan abis dapat bergambar dengan Jun Sang.. hahahhaha.. apa pun tak bole.... memang legend sangat cite Winter Sonata ni.. tengok berkali-kali tetap tak puas... Ok.. jom photogedik pulak..

photogedik

photogedik

photogedik

photogedik

photogedik

cak...

photogedik

ais baru nak cair

ni kalau cherry blossom mesti lagi cantik

rindunya...

photogedik

nami

cute

antara kedai

Unicef Hall

eh eh....




time to say goodbye

sebelum tu.. photogedik dulu..

bye Nami..

Dah abis photoshoot bagai.. kitorang bergegas balik ke pangkal jalan sebab nak kejar feri kul 4.45 petang. Kononnya nak naik shuttle bus kul 5.15 petang sebab malam tu plannya nak makan kat Dongdaemon. Tapi kitorang terlepas feri.. so, secara automatiknya, kitorang terlepas shuttle bus kul 5.15 petang tu.. tapi apa yang bestnya.. dapat la kitorang menikmati pemandangan di sekitar bandar berhampiran Nami Island tu.. bertapa wei dekat sejam kat situ.. so, apa lagi.. sightseeing je la kan… takkan ko nak jalan kaki.. kikikiii…

pemandangan dari depan 7-Eleven

photogedik lagi..

tunggu bas

bas dah sampai....

sampai suda kat Gapyeong Stn

jumpa abam askar

Gapyeong Stn

Tak lama pastu, shuttle bus pun sampai.. kitorang turun kat Gapyeong Stn. Since kitorang dah penat, so kitorang decide tak jadi makan kat Dongdaemon, kitorang decide terus balik guesthouse. Hehehe.. tapi sempat la kat hentian transfer tu, jumpa pulak kedai kasut.. murah gile harganya.. tapi yang tak bestnya.. tak muat pulakkk.. kaki orang Malaysia ni besar-besar.. tak fit dengan kaki orang Korea yang cumel-cumel... so, cuma sekadar try je...

kasut murah..

Marjnah going home


couple yang dah tido dalam train

Malam tu letih tak ingat.. tapi sebab aku basuh kain.. makanya, aku lepak kat dapur makan megi sambil tunggu laundry siap..

dinner

pop corn

Sambil-sambil tu, godek-godek wall kat guesthouse tu.. terus nampak muka David.. since David ni banyak bantu kitorang masa first day.. harus la aku vote dia kannn... thumbs up, David.. ^_^ sementara June dok transfer gambar.. aku jalan-jalan kat reception.. tengok ada host lain.. pelagi.. sakan la menyembang... nasib baik hensem.. Marco namanya.. kuangkuang....




wall of message

ramai woo orang Malaysia stay sini..

yang jambu tu Marco.. tergoda seketika.. erk,,..

Tapi malangnya, Marco cuma keje satu hari je.. guest what.. Marco ni penyanyi opera tauu.. aku suprise sangat bila dia kata dia tu penyanyi.. sebab suara dia tak macam suara penyanyi opera pun.. bole masa dia sembang ngan aku, dia kata dia rindu girlfriend dia.. pftttt... banyak gak sesi soal jawab especially dia tengok aku bertudung bagai.. siap tanya, kalau dia nak kawen ngan orang Islam, kena tukar agama ke... jenuh aku nak explain.. ntah dia faham ntah tidak... lama gile kitorang sembang.. ada sampai kul 12 tgh malam kot.. sampai aku abis laundry.. sampai aku abis sidai baju.. pun dok ngajak sembang lagi sebab dia kata dianya shift abis kul 3 pagi.. ahahaha.. nasib ko la.. patut la dia benti keje.. tak larat kot.. kikikii...

Tamat sudah hari kedua… ^_^

Jom.. booking hotel kat Korea !

Booking.com
till then, tatababai

What's New

You May Also Like

8 orang suka

  1. anil, setahu aku tiket shuttle bus tu sebenarnye 5000 won utk all routes ... both ways boleh pakai that one ticket saje ... no need to buy another new ticket kalau dari morning calm balik semula ke subway station

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azra,
      ahjumma tu yg kata macam tu... dia kata one way ticket je.. tapi kalau nak pegi Morning Calm tu pun tak sempat.. sebab sampai je dah kul bape.. nak balik je pun dah senja.. lenkali klu repeat lagi.. bole la try.. ^_^

      Delete
    2. new rules kot.. aku dah 2 kali naik bas tu.. mmg tak penah bayar banyak2 kali.. bayar sekali mase mula2 naik jer pastu dok ulang alik between the two routes

      Delete
  2. cantiknyaaa ...

    saya singgah ^_^

    ReplyDelete
  3. adventurousnyaaaa kak anil! best gilaaaa! semangat gila ni nak kumpul2 duit banyak2 nak travel mcm akak!

    ReplyDelete
  4. salam kenal..


    akak pegi lepas awak sampai sana.. earlu spring.. memang sangat best.. boleh ulang kot..

    ReplyDelete
  5. @Azra

    sama la kot...sally g sofar takde plak kena byr double...mgkn dah tukar yg baru sebab kan dia hujung ke hujung

    ReplyDelete
  6. haiii :D
    tumpang tnya bolehh. sy baru nak p bulan 2 nanti ke korea. nak tnya yg shuttle bas kena baya dua kali tu mksudnya mcmana ye kalau nak ke subway tu ? kiranya yg price 5000won tu utk round trip or one way je ? tq :)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^