The Other Side of Me

Inspired . Plan. Travel

Follow Saya

Instagram Instagram Facebook Page Twitter

Jemput follow ye ^_^

Monthly Pageviews

Friday, June 26, 2015

Cerita hari ini.. boleh buat drama Akasia !


Assalammualaikum..

Minggu ni terasa penat sangat.. minggu ni hampir tiap hari aku berulang dari menara ke kompleks untuk urusan kerja. Dengan kereta tak sihat lagi... hurm...  bila cerita pasal kereta tu.. dah 6 bulan dah problem.. kuar masuk bengkel.. dah bayar habis semua.. tapi masih lagi bermasalah... minggu depan dah masuk bulan 7.. agak-agak akan sihatkah dia pada bulan 7 nanti? Alhamdulillah.. masih lagi bersabar.. Moga dipermudahkan segala urusan..




Bercerita pula tentang hari ini.. since hari ni aku akan berulang lagi dari menara ke kompleks.. tapi sebab rasa serba salah sangat nak menyusahkan kawan-kawan mahupun adik beradik. So, hari ni aku aku belajar naik bas.. setelah beberapa lama tak naik bas kan.. ^_^ Alhamdulillah.. sampai juga ke kompleks dengan selamat lepas pusing-pusing satu Putrajaya.. hihihi

Cite pasal bas pulak.. dulu masa aku mula-mula kerja kat sini.. bas adalah medium pengangkutan yang aku gunakan saban hari.. masa tu pulak Kompleks A,B, C dan D baru buka. Kereta pun tak banyak lagi.. Aku mula duduk kat Putrajaya di Presint 8, menumpang rumah kakak angkat aku.. hurm.. apa khabar dia sekarang? Lepas tu, aku pindah kat Rumah Hijau di Presint 9.. bukan #makkauhijau , sekarang dah dikomersialkan namanya ke Putra Harmoni. Pagi-pagi beratur tunggu bas kat bawah.. masa tu plak tak ramai lagi orang.. so, kalau naik bas mesti dapat tempat duduk.. ^_^

Sini la apartment yang paling best sebab serba serbi dekat.. ERL dekat, stesen minyak dekat, kedai dekat.. kira lengkap la.. dulu time bujang salu pulak gedik-gedik naik ERL pegi KLIA.. semata-mata nak makan KFC.. hahahahhaa... sebenarnya nak cuci mata tengok pramugara ngan kapten kapal yang macho macho ! kikikiii... tah pape punye perangai masa tu..

Lepas aku kahwin, aku dapat kuarters kat Presint 11.. yang ni agak hazab juga sebab masa tu kat Presint 11, cuma apartment tu je yang baru buka.. yang lain semua tak buka lagi.. even kuarters terer pun tak buka lagi.. Apa lagi medium transportation yang ada? Bas je la kan.. pagi macam biasa, encik suami hantar.. balik pulak aku kena la naik bas.. dulu takde komitmen.. boleh la masuk kul 7.30 pagi.. so, balik kul 4.30 petang..

Itu la rutin hari-hari kerja.. balik 4.30 petang je.. terus lari sebab bas yang menghala ke Presint 11 masa tu cuma ada 1 je untuk sejam.. iaitu pukul 4.30 petang tu la.. pulak tu bukan bas panjang.. bas pendek.. adoiyaii.. punya la seksa jiwa dan raga.. sebab memang penuh saja bas tu.. dah itu satu-satunya bas yang ke Presint 11 kan.. tapi bukan direct tauuu... hahhh.. tu yang aku kata hazab tu.. sebab ko naik bas pukul 4.30 petang.. sampai rumah dekat pukul 7 malam... apa cerita?

Bas ni berhenti kat SEMUA STOP... kalau route dia dari opis aku dulu.. Kompleks C - Kompleks B - Alamanda - Presint 16 - Wisma Putra - Presint 3 - Presint 2 - Presint 9 - Presint 8 - Presint 10 - Presint 11.. ko bayang berapa banyak stop.. dah la bas pendek... kalau ramai memang rupa sardin la masa tu.. kalau bulan puasa plak... boleh tido bangun.. tido bangun.. pun tak sampai-sampai lagi.. ahhahaah

Penah sekali tu, masa aku tengah pregnant.. dalam 6-7 bulan rasa macam tu sebab aku dah pakai baju pregnant dah masa tu.. kena outstation kat KL.. tapi balik hari la.. pastu driver drop kat office.. aku dah macam.. hukhuk.. macam mana nak balik ni.. sebab dah kul 7 malam masa tu.. gile nak tunggu bas yang sejam sekali tu.. kul bape nak sampai umah? So, aku minta jasa baik driver untuk hantar aku terus ke rumah.. tapi bos aku kata takpe la.. dia kata dia nak hantar sebab rumah dia pun kat area situ juga tapi teres le.. aku pun okey je.. syukur bos sudi hantar.. ^_^

So, dia pun hantar.. tup tup.. sampai simpang kat rumah dia.. dia berhenti. Dia kata, "saya hantar sampai sini je la.. sebab nanti saya tak pandai nak patah balik" Aku pun macam.. hurm.. takpe la.. bukan jauh sangat pun simpang rumah dia ke apartment rumah aku tu.. dalam 1km je.. elok je aku turun.. kete dia pun gerak.. aku pun jalan.. dengan perut boyot-boyot tu.. gigih sangat kan... baru 4-5 tapak kaki melangkah.. tetiba dengar bunyi azan.. terus rasa seram sebab kat depan sikit tu ada semak.. masa tu dah nangis rasanya.. sebab tetiba rasa macam.. eh eh.. bos aku ni tak fikir ke aku ni tengah pregnant? Sesuka ati je tinggalkan aku kat tepi jalan..  hurm.. tawakkal je la.. jalan sambil tengok depan tak pandang kiri kanan.. alhamdulillah.. sampai gak rumah...

Hurm.. sebenarnya bukan nak cerita tentang kesusahan yang aku dah rasa atau nak aibkan sesiapa.. tapi aku rasa semua tu satu pengalaman.. pada ketika itu, Allah sedang menguji aku dengan perkara-perkara seperti itu sebab Dia tau aku mampu hadapinya.. apa la sangat pegi balik keje naik bas, jalan 1km dalam keadaan yang sarat mengandung.. berbanding dengan orang lain yang mungkin nasibnya lebih teruk dari ni.. tu belum lagi kereta yang tengah rosak.. nasib la ada kereta tua lagi satu.. tu pun menghitung hari gak tu.. hahahhaa...

Orang yang sabar tak rugi.. aku bukan manusia sempurna.. aku ni pun banyak buat kesilapan.. tapi Insya Allah.. aku cuba untuk berubah kearah kebaikan... sama-sama doakanlah ye..

Hurm.. sebenarnya nak bagitau.. tambang bas kat Putrajaya ni masih lagi 50 sen.. dah lebih 10 tahun aku keje kat sini.. sama je tambangnya.. adakah sebab takde tol?


till then, tatababai

What's New

0 orang suka:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^