Monday, June 1, 2015

FLORIA 2015 tak best .....

Assalammualaikum..

Sape dah pegi Floria 2015 angkat tangan?





Floria 2015 ni sangat tak best bagi orang yang tak suka bunga, tak suka bersesak, tak suka berpanas macam encik suami aku ni.. haihh.. aku ngan Iman la menggedik-gedik nak pegi Floria.. so, encik suami pun dengan terpaksanya, bawa kitorang pegi kat Presint 4 tu.. sampai-sampai je.. hamik kauuu... parking berbatu-batu jauhnya... huhuhu.. demi Floria kann.. pastu, ingatkan entrance FREE tauu.. rupanya.. ada bayaran..

Dewasa : RM5
Kanak-kanak : RM1

Tu dia... nak beratur beli tiket punya la panjang.. ada 2 entrance.. dedua entrance queue panjang sampai ketengah jalan... perghh.. terus terbantut niat nak masuk..

Aku dengar, tahun ni punya tema best.. kawan-kawan yang dah pergi kebanyakannya bagi good review pasal Floria 2015 ni..

Cuma ada sikit yang merencatkan niat orang nak masuk sini adalah :

- kaunter tiket sikit sangat... maybe lepas ni boleh open kaunter kat sekitar Putrajaya selain dari kat Floria tu sendiri.. kalau boleh perbanyakkan booth kaunter tu kat pelbagai lokasi di Putrajaya ni.. so, takde la queue panjang sangat kat satu-satu tempat tu..encik suami aku komplen kat Facebook Perbadanan Putrajaya, dan dorang kata, tiket boleh beli online.. tapi pagi tadi aku buka nak beli tiket, tengok page tak boleh buka.. rasanya, ramai sangat orang nak beli tiket online kot...

- aku tengok, banyak bunga palsu dari bunga aslinya... tapi takpe.. aku faham sebab tempoh event ni kan lama.. seminggu kan.. so, maybe pemilihan bunga-bunga yang tahan lama agak terhad..

- setiap garden ada tema.. ada satu tema tu, Winter & Spring Garden kan... yang ni agak mengecewakan sebab mostly video je yang ditayangkan.. so, macam takde motif sangat ada taman ni.. apa kata kalau nak buat tema yang macam ni.. maybe boleh buat ala-ala macam 6D ride ke.. tapi bukan ride.. walaupun tak real.. tapi orang boleh feel macam mana Winter & Spring tu.. ^_^

- lagi satu,  ada entrance fee lain untuk masuk Winter & Spring Garden tau... iaitu RM3 untuk dewasa dan kanak-kanak.. kalau tanya aku.. memang tak berbaloi la... baik korang pegi Korea je.. kihkihkih..

- lighting kurang memuaskan.. ada sesetengah garden tu, kurang pencahayaan.. lebih-lebih lagi pada waktu malam.. so, bila nak amik gambar pakai kamera phone.. sadis sangat hasilnya.. bukan semua orang ada kamera godang kan.. ^_^


Tips & Trick Untuk Datang ke Floria

- Bagi yang nak datang, tapi takmo bersesak-sesak.. aku nasihatkan korang datang awal pagi... tak panas sangat so, senang la korang nak berjalan-jalan tanpa bersesak-sesak.. tapi malam pun cantik juga.. tepuk dada, tanya selera.. nak datang siang atau malam.. ^_^ 

- beli tiket awal-awal.. since Perbadanan Putrajaya kata boleh beli tiket ONLINE kan.. so, dapatkan tiket secara ONLINE dulu.. so, takde la bersesak-sesak nak beratur nanti..

- kalau korang datang lewat, elakkan bawa kereta.. sebab memang sesak... dengan orang beratur nak beli tiket sampai ke tengah jalan lagi.. so, Perbadanan Putrajaya turut menyediakan shuttle bus service dari Putrajaya Sentral - Anjung Floria - Putrajaya Sentral setiap 30 minit. Tambang dia pun murah je, RM0.50 per trip.. tapi kalau korang datang awal, boleh je bawa kereta terus kan.. ^_^ parking pun banyak.. cuma dekat atau jauh je nak berjalan..





- bagi yang ada anak kecil, elakkan bawa stroller.. kenapa aku cakap macam tu.. sebab sesak sangat dalam tu.. kang susah korang nak bergerak... kalau boleh pakai babywearing atau soft carrier. tapi.. kalau no option, nak juga tolak stroller.. okey juga.. takde masalah.. tapi banyakkan bersabar sebab memang sesak sangat..

- bawa kamera yang mempunyai pencahayaan yang baik.. maklum la.. dah lighting kureng kan.. so, korang kena la bawa kamera yang bagus sikit.. kalau takde pun takpe.. bole je pakai kamera phone.. sebab aku pun takde kamera canggih manggih.. kikikii.. cuma sayang le.. dah bersesak-sesak masuk.. pastu amik gambar.. tak cantik.. ^_^ pasni I pun kena tukar iPong atau Oppopah nampaknya.. supaya muka ni lebih jelita dari biasa.. Kah !

Okey.. harap korang enjoy Floria 2015 ni.. dan jangan lupa bagi yang suka selfie atau wefie, ada contest untuk korang... ^_^


Untuk maklumat lanjut, boleh layari :

Twitter : Floria Putrajaya (@Official_Floria)



till then, tatababai

What's New
Anil Wanina
Anil Wanina

I'm a full-time Assistant IT Analyst with passion on travelling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty and event. Give some love and good comments so we can share thought and experience together. ^_^

5 comments:

  1. teringin nak p...tapi tak ada masa pulak...husband keje...nak p sorang2 mcm tak best pulak

    ReplyDelete
  2. singgah petang...
    semalam sempat membakar kulit kat sana..hihihi

    ReplyDelete
  3. dah pegi!! adoiii lotehhh laaa..panas teriaaak! hahaha..

    ReplyDelete
  4. Saya pergi dengan anak-anak, parking tak jauh, dekat je ... tapi pusing2 juga saya cari.

    Anak2 memang suka sbb tertarik dgn reka taman bunga tu ... sempat gak la snap beberapa gambar .. pastu masuk ke tempat kucing, tempat orkid, pameran antarabangsa .. kira semua hampir pergi .. cuma kecewa sikit tak dapat masuk ke bahagian bunga musim dingin tu .. sbb ramai orang beratur panjang ...

    Dapat beberapa free gift masa pegi tu ... :) kena rajin dan ada terujaan baru best pergi tempat yang panas tu ... nak sejuk masuk khemah ada air cond .. huhu.

    ReplyDelete
  5. Nasib baik hari tu pergi masa hari kerja, jadi tak lah sesak sgt dalam tu. Tapi spring & winter garden tu memang a bit of a let down lah... hope next year will be better

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^