Wednesday, July 15, 2015

Balik kampung? Pilihlah cara yang selamat dengan Maxis dan Waze !

Assalammualaikum..

Beberapa hari lagi nak raya dan pasti, bagi yang tengah sibuk-sibuk nak balik kampung tu.. mesti tengah fikirkan jalan-jalan yang cepat untuk pulang ke kampung halaman kan.. ^_^

Tapi, jangan hanya nak cepat je pulang ke kampung halaman tanpa memikirkan aspek-aspek keselamatan, especially yang pulang berhari raya bersama keluarga. Hahh.. itu yang sangat penting, orang kata, biar lambat, asal selamat.




Kajian telah menunjukkan yang 97% ibubapa di Malaysia mengaku yang mereka akan memandu dengan lebih cermat apabila anak-anak mereka berada di dalam kereta. Maka, baru-baru ni satu kerjasama antara Maxis dan Waze untuk mewujudkan kesedaran ibubapa tentang pemanduan selamat ini tak kira samada dengan kehadian anak-anak atau tanpa anak-anak yang dinamakan, 'Safe Mode Kids'



Berbeza dengan pek suara Waze yang biasanya menggunakan suara selebriti, Safe Mode Kids telah menjemput beberapa orang kanak-kanak untuk menyumbangkan suara mereka untuk aplikasi Waze untuk arahan navigasi dan seterusnya menyedarkan ibubapa tentang kesedaran pemanduan secara selamat.


Daripada 60 suara kanak-kanak yang diuji bakat, 20 suara kanak-kanak dipilih untuk dimasukkan dalam pek suara Safe Mode Kids ini. Aku sendiri tak sabar nak cuba.. ^_^


Dengan suara kanak-kanak yang menawan dalam memberi arahan seperti, 'Kemalangan di hadapan !', 'Sila berhati-hati, OK !.. pasti, secara tak langsung, ibubapa yang sedang membawa kereta ketika itu akan berasa seolah-olah anak mereka berada bersama dengan mereka, hatta ketika mereka dalam perjalanan ke tempat kerja. ^_^ comel sangat kan..

Jom tengok disebalik tabir pemilihan suara kanak-kanak untuk Safe Mode Kids ni.. ^_^

So, macam mana nak dapatkan pek suara Safe Mode Kids ni?
Senang saja.. 

1- Muat turun / buka aplikasi Waze
2- Pilih Settings
3- Klik Sounds
4- Pilih Voice Language
5- Pilih "English (US) - Safe Mode Kids " (dikuasakan oleh Maxis)



Menarik kan.... tak sabar nak cuba... korang pun.. cuba la.. ^_^

till then, tatababai

What's New
Anil Wanina
Anil Wanina

I'm a full-time Assistant IT Analyst with passion on travelling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty and event. Give some love and good comments so we can share thought and experience together. ^_^

5 comments:

  1. hehehe comelnye..tp sy memang fail guna waze...

    ReplyDelete
  2. Salam Ramadhan n Syawal


    www.azlindaalin.com

    ReplyDelete
  3. Sure comel je dengar suara anak-anak..
    Biar parents lagi berhati-hati di jalanraya dengar suara anak ni bagi info

    ReplyDelete
  4. Hati2 memandu... Ingatlah orang tersayang.. Selamat Hari Raya!

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^