Wednesday, December 30, 2015

Jelajah ke Manchester bersama Dashing!


Assalammualaikum

Wahh.. tak lama lagi nak masuk tahun baru 2016.. Keknil nak ajak korang menjelajah  selama 6 hari 5 malam ke Manchester secara PERCUMA ! Seronok tak?

Impian untuk ke UK memang dah lama Keknil pendamkan.. Fuhh.. rasa macam mimpi je kalau dapat pegi kan.. tapi dengan adanya mimpi.. takkan jadi kenyataan.. so, mari kita mimpi dulu.. mana tau.. esok lusa kita sampai kat Manchester dan antara tempat yang Keknil nak pegi adalah Stadium Etihad ! Awesome..

Nak tau macam mana nak bercuti dengan percuma ni? Jom rapat-rapat dengan Keknil..

Saturday, December 19, 2015

Tak tahan pedas? Ia bukan lagi masalah..


Assalammualaikum

Orang Malaysia memang sukakan pedas.. kalau ikutkan, Keknil pun hantu juga makanan yang pedas-pedas ni.. kalau kat rumah.. kalau boleh hari-hari nak menu sambal.. semalam sambal ikan bilis, hari ini sambal telur, esok sambal cili api.. Kuikuikuii.. Dan setiap kali kalau makan pedas,mesti nak ada air kan.. Fuhh.. dapat plak minum dengan air sejuk.. Marveless.. mau tambah nasi banyak kali..

Kami dah bersedia..

So, baru-baru ni.. Keknil menyertai satu cabaran yang dinamakan Spicy Challenge yang bertempat di Chilli Rush, Petaling Jaya. Dari rumah memang dah ready fizikal dan mental.. nak kena makan pedas-pedas ni.. sampai je kat Chilli Rush.. fuhh.. ramai rupanya yang menyahut cabaran ni.. Tazzabar rasanya nak sahut cabaran ni..

Signature drink from Chilli Rush

Tu diaa.. air cili.. huhuhu

2 gelas Keknil habiskan..hohohoo

No worries.. Cool Tea kan ada..

Dalam Spicy Challenge ini, terdapat 2 cabaran yang Keknil dan yang lain perlu lalui iaitu Chilli Rush Hot Wings yang mana dalam cabaran pertama, Keknil dan kumpulan Keknil perlu makan 1 dozen kepak ayam yang memang berapi pedasnya. Kepak ayam yang diperap dengan sos rahsia dengan rasa timur dan barat, fuhh.. memang resepi rahsia terbaik dari Chilli Rush dan semestinya, menemani kami sepanjang Spicy Challenge tajaan Cool Tea ini.

Kumpulan Keknil adalah yang terakhir dan Keknil hanya mampu menghabiskan 1 ketul kepak ayam sahaja dalam masa 1 minit yang diberi. Ehh.. bukan sebab pedas tauu.. tapi sebab panas.. Yes.. kepak ayam yang kami makan tu betul-betul panas dan pedas. Kombinasi tersebut telah membuatkan Keknil tewas dengan Sally yang juga hanya mampu makan 2 ketul kepak ayam sahaja. Fuhh.. nasib baik ada Cool Tea. Usai tamat cabaran, habis 1 botol Cool Tea Keknil habiskan.. ledakan pedas dan bahang panas dalam tekak ni akhirnya tawar dengan ekstrak  8 jenis herba yang disatukan dalam Cool Tea ini. Sejuk rasa tekak dan badan lepas minum Cool Tea. Rasa nak makan lagi kepak ayam pedas berapi tu.. Hahaha..


So.. are you ready to survive? Keknil dah bersedia..

Muka cuak kot..

Ouch.. muka kepedasan ke kepanasan tu?

Aumm.. makan juga kan

Keputusan dari cabaran pertama tadi, seramai 5 orang dari setiap kumpulan telah Berjaya ke peringkat akhir. Wow.. syabas korang. I adore you ! Untuk cabaran penentuan ini, setiap peserta dicabar dengan 1 dozen kepak ayam yang diperap dengan cili yang pedasnya sehingga 100 kali lebih pedas dari cili api dan perlu menghabiskan dalam masa 4 minit tanpa perlu minum tauu ! Cuba korang bayangkan.. kalau dah cili api tu sendiri pedas.. inikan pula.. 100 kali ganda.. Mari menangis kepedasan secara berjemaah..

Keknil tengok masing-masing berada dalam keadaan yang sangat cuak. Mau tidaknya.. ini bukan setakat pedas.. Ini betul-betul pedas ! Kombinasi pedas dan cuak yang meluap-luap yang mampu meledakkan adrenalin dalam badan. Fuhh.. Keknil yang jadi penyokong pula yang berpeluh-peluh tengok para peserta ni. Nak tau tahap pedasnya pula.. para peserta diminta untuk menyarungkan sarung tangan bagi mengelakkan rasa pijar pada tangan.. Aiyooo… Keknil yang jadi penonton pula yang eksaited pegang Cool Tea just in case Keknil rasa pedas. Walhal.. tukang tengok je pun.. Hahhaa.. tapi bahang kepedasan sampai juga pada Keknil tauu..


Top 5 Spicy Challenge

Banyak betul cili dia..

Saat loceng dibunyikan.. hanya terdengar sorakan dari kami sebagai penyokong kepada peserta. Ada peserta yang makan secara bersahaja, ada juga peserta yang menangis kepedasan.. ada juga peserta yang menahan airmata.. dan ada juga peserta yang give up selepas menikmati seketul kepak ayam. 4 minit terasa bagaikan terlalu lama sampaikan Keknil pula rasa nak nangis tengok peserta menahan pedas. Tamat 4 minit, tak tunggu lama.. Cool Tea yang berada di depan mata dinikmati terlebih dahulu. Nampak la rasa lega dimuka masing-masing.


Sarung tangan ready

Fuh.. dah berapa ketul tu Sally..

I accept your challenge..

Muka tak tahan pedas..Hahaha

Bagi yang tak tau, apa la Cool Tea yang Keknil sebut-sebutkan tu.. CoolTea merupakan satu produk yang mengandungi 8 ekstrak herba yang terdiri dari akar liquorice, daun teratai, bunga kekwa,selfheals,  buah-buahan Grosvenor Momordica, daun mulberi dan mesona chinensis yang  mampu membantu menyejukkan badan.


Cool Tea

Kalau korang nak tau, CoolTea ini didatangkan dalam 3 perisa iaitu Teh Herba, Teh Hijau dan The Bunga Kekwa. Keknil dah rasa semuanya.. Semuanya sedap dan menyamankan. Produk Cool Tea ini boleh didapati di 7-Eleven, AEON, TESCO, The Store, Giant, AEON Big, Econsave, KK Mart dan juga Mydin. 

Untuk maklumat lanjut,
Instagram : www.instagram.com/mameecooltea/

till then, tatababai

What's New

Monday, December 14, 2015

Saturday, December 12, 2015

Friday, December 11, 2015

Winter is Coming ! Bantu mereka....


Assalammualaikum

Minggu lalu Keknil dan ahli KelabBloggerBenAshaari telah dijemput untuk sedikit perkongsian ilmu di SyriaCare. Perkongsian ilmu yang sangat menarik dan wajar di kongsi bersama untuk rakan-rakan pembaca yang lain. Tak perlulah Keknil bercerita tentang apa yang terjadi di Syria pada masa kini sebab semua orang tau.. It's a sad story... dan bak kata Ustaz Rizal, sejarah sedang tercipta !

Wednesday, December 9, 2015

Tips : Pemilihan Sandal Wanita


Assalammualaikum..

Samada lelaki mahupun wanita, kedua-duanya mempunyai citarasa yang tersendiri dalam pemilihan kasut. Ada yang memilih kasut untuk kelihatan cantik, ada juga yang memilih kasut untuk meningkatkan keyakinan diri.. dan ada juga yang memilih kasut untuk keselesaan diri.