Tuesday, December 19, 2017

Tips & Trick Untuk Melancarkan Perjalanan dan Menjadikan Percutian Anda Lebih Bermakna Bersama AirAsia

8:00:00 AM 8
Assalammualaikum

Musim cuti sekolah ni, mesti ramai kawan-kawan Keknil yang nak travel ke sana sini kan. Keknil je la mereput bulan ni. Asik Keknil je bercuti, takpe la.. Bagi peluang kawan-kawan lain untuk bercuti juga. Hehehe

Jadi ada sedikit peringatan dari AirAsia dan juga Keknil (duta tak rasmi AirAsia) bagi korang yang sedang merancang perjalanan bersama AirAsia sempena cuti sekolah ni. Tapi ini juga bukan tertakluk kepada cuti sekolah ni tau, korang boleh apply pada bila-bila masa sahaja. Macam Keknil, Keknil suka datang awal ke airport sebab kita tak tau sebarang kemungkinan yang mungkin terjadi kan antaranya flight bertukar masa, atau gate bertukar. Semua tu perlukan backup plan. Jadi seeloknya, berada awal di airport adalah jalan yang terbaik. ^_^


Tips & Trick Untuk Melancarkan Perjalanan dan Menjadikan Percutian Anda Lebih Bermakna Bersama AirAsia dan Keknil (tajuk dah mcam apa.. hahahaha)

1. Buat Prebook Untuk Perjalanan Anda

Make sure korang dah buat prebook makanan, luggage dan seat (jika perlu) terutamanya bagi perjalanan jauh. Keknil pernah pergi Krabi (walaupun sejam je perjalanannya), sombong sangat takmo amik prebook sebab dekat je kannn... Tapi bila atas flight, tetiba bau penumpang lain makan nasi lemak, ada yang minum teh tarik. Perghh.. ini tak boleh jadi. Lelagi bila ada anak ni, dia pun merengek-rengek.. 

"Mama.. nak kid meals.." T___T

Aaaaa... sudah.. maka terpaksa la juga beli tapi sebab bukan prebook, harga dia mahal sikit la kan.. kalau sorang bolehlah pejam mata je.. kalau anak 5 org.. Haaa.. better buat prebook. Hehehhe


2. Polisi Bagasi Kabin 7kg

Pastikan bagasi kabin tidak melebihi 7kg. Seperti sedia maklum, KLIA2 ni bukan kecik-kecik punya tempat ye. Besar sangat, perjalanan dari kaunter imigresen ke balai pelepasan pun paling dekat 15 minit. Jadi rancang apa yang korang nak bawa ye. Kalau agak-agak nak buat fashion show kat Korea tu, nak bawa 25 pasang baju, 10 pasang kasut.. maklumlah nak pegi 3 minggu ni.. nak sambut new year kat Korea.. main ski kan.. tu lom lagi segala mak nenek periuk, beras, sambal hitam, sambal mak kau hijau.. tempahlah luggage.

Tapi.. kalau semua tu  tak lebih dari 7kg.. Boleh je hand carry. ^_^

Rancang apa korang nak bawa, kerana ini akan memudahkan perjalanan korang ke balai berlepas dan sepanjang trip nanti.

3. Self Check In dan Peraturan 60 Minit

Pastikan korang dah siap-siap web check in sebelum hadir ke KLIA2 ataupun buat self check in di kiosk AirAsia yang terdapat di KLIA2. Pastikan juga, jika korang nak drop luggage, korang kena follow peraturan 60 minit. Kenapa 60 minit? Sebab selalunya time cuti sekolah atau waktu-waktu puncak, ramainya umat kat KLIA2 tu macam kat Dataran Merdeka nak sambut New Year. Jadi, kadang-kadang queue nak drop luggage tu panjang sangat. Jadi korang kena peruntukkan 60 minit untuk drop luggage sahaja. We never know what will happen kan. ^_^

4. Berada di KLIA2 seawal 4 jam sebelum waktu berlepas

Pastikan korang berada di KLIA2 sekurang-kurangnya 3 jam lebih awal untuk penerbangan AirAsia dan 4 jam lebih awal untuk penerbangan AirAsia X. Ni memang tak dapat nak elakkan la.. Kena awal sebab banyak proses nak lalu ni antaranya proses kat kaunter imigresen (ni korang kena pastikan korang tak kena sekatan keluar negara ye ~ dan kalau korang awal, sekurang-kurangnya korang ada masa nak uruskan sekatan tersebut ~ kalau ada), kaunter kastam dan juga perjalanan dari kaunter kastam tu ke balai berlepas. Sebolehnya, duduk la mereput kat balai berlepas tu. Dalam tu pun ada je kedai kalau nak lepak (atlis dah tak yah fikir urusan imigresen dan kastam dah kan).

So, ini peringatan untuk Keknil juga tau.. Kita sama-sama ingat-mengingati. So, happy travelling dan jangan lupa souvenir untuk Keknil. ^___^





till then, tatababai

Monday, December 18, 2017

12 Perkara Yang Tidak Disangka-sangka Sempena Jualan Ulangtahun Shopee

8:24:00 AM 0
Assalammualaikum

Jualan 12.12 Sempena Ulang Tahun Shopee baru sahaja berakhir. Jadi, berapa banyak korang dah berbelanja di Shopee? Haa.. mesti banyak kan.. Jadi mesti korang juga turut berpeluang untuk menyertai cabutan bertuah yang diadakan di Shopee tu.. Heheheh...

Keknil nak share sikit dengan korang, apa yang terjadi pada jualan 12.12 sempena ulang tahun Shopee yang lalu. Jom follow rapat-rapat manalah tahu tahun depan nanti lebih banyak jualan murah dan promosi Shopee sempena ulang tahunnya yang ketiga pulak.. Ni namanya, orang lain yang sambut hari jadi, tapi kita yang dapat hadiahnya.. Ehh..



Apa yang Keknil nak kongsikan adalah tentang 12 perkara yang terjadi sepanjang jualan 12.12 Shopee Malaysia.

1) Jumlah pesanan sepanjang 12.12 tahun ini meningkat 15 kali ganda berbanding tahun lepas
2) Dalam tempoh hanya 1 jam 6 minit sahaja, kami berjaya memecahkan rekod bilangan pesanan tahun lepas
3) Jenama yang menunjukkan prestasi jualan terbaik ialah e-Kedai Mesra PETRONAS, Nestle dan Watsons
4) Sementara itu, bagi satu jenis produk, kad Mesra PETRONAS mencatatkan rekod tertinggi dengan lebih daripada 3,100 unit terjual dalam tempoh 24 jam
5) Transaksi paling tinggi direkodkan daripada seorang pengguna berjumlah RM15,000
6) Produk pertama dijual pada 12.12 ialah sebuah beg jenis kanvas, manakala produk terakhir dijual ialah bank kuasa
7) Masker wajah merupakan produk rebutan kaum wanita dengan kira-kira 7,000 unit masker wajah terjual. ROREC merupakan antara jenama kecantikan yang sangat popular dengan lebih 700 unit masker wajah Natural Essence ROREC terjual dalam masa 1 minit
8) Kabel data merupakan produk yang menjadi pilihan pengguna lelaki dengan lebih 1,200 unit terjual
9) Tempoh paling cepat untuk menghabiskan jualan kilat ialah 49 saat menerusi jualan kilat Shocking Sale Shopee
10) Pembelian paling pantas diselesaikan dalam tempoh 1 saat iaitu sepasang baju tidur sutera yang dijual pada harga RM20
11) Penghantaran paling jauh bagi satu pesanan ialah lebih 4,500 km - dari Goseong Gun, Korea ke Johor Bahru, Johor
12) Secara purata, 538 borak (chat) direkod setiap minit

Hahh.. Keknil nak sangat tau sape la yang shopping sebanyak RM15,000 tu dalam satu transaksi. Bestnya.. Mesti penuh barang-barang dalam rumah dia dengan hasil jualan di Shopee kan.

Tapi bagi korang yang masih menunggu gaji macam Keknil, jangan risau. Korang masih berpeluang untuk untuk memenangi percutian untuk dua orang ke Honolulu, Hawaii bernilai RM15,000 dan sebuah iPhone X bernilai RM5,500 kerana kempen ini akan berakhir pada 31 Disember 2017. Jadi masih ada masa lagi untuk korang membeli belah di Shopee. Senang je, Keknil dah cerita dalam entry yang lepas macam mana nak menang kan. Mana tau rezeki korang.. Eh.. kot la rezeki Keknil ke.. mana tau.. tetiba menang pegi Hawaii.. Hahaha..

Shopee juga sedang mempergiatkan promosi kembali ke sekolah, jadi korang boleh gunakan peluang ini untuk membeli belah barangan sekolah anak-anak seperti alat tulis dan buku. Manakala kedai rasmi seperti Stabilo, Pilot, Nestle, Dewan Bahasa dan Pustaka dan Buku Borders turut menyertai kempen ini dengan menawarkan harga eksklusif dan baucer untuk pembeli. Jadi ini peluang korang untuk mendapatkan barangan sekolah dan pada masa yang sama, boleh dapatkan Shopee Coin untuk diskaun pembelian pada masa akan datang. ^_^

Untuk maklumat lanjut, sila layari 

Laman Web : www.shopee.com.my

till then, tatababai

Thursday, December 14, 2017

Sambut Tahun Baru Secara Eksklusif di Club Lounge, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

7:30:00 AM 4
Assalammualaikum

Keknil pasti, dalam menyambut tahun baru nanti, pasti ramai yang telah mempunyai rancangan istimewa untuk meraikan sambutan tahun baru 2018 kan. Tapi, bagi yang masih belum mempunyai apa-apa rancangan untuk sambutan tahun baru, jangan gusar, kerana Keknil ada tempat yang sesuai dan menarik untuk korang pergi dan nikmati pertunjukan bunga api dengan pemandangan penuh bandar Shah Alam.

"New Year's Day. A fresh start. A new chapter in life waiting to be written. New questions to be asked, embraced, and loved. Answers to be discovered and then lived in this transformative year of delight and self-discovery. Only dreams give birth to change." - Sarah Ban Breathnach

Setiap orang mempunyai harapan dan impian yang berbeza dalam menyambut tahun baru. Dan Grand BlueWave Hotel Shah Alam memberikan pengalaman yang indah untuk setiap pengunjung yang menyambut sambutan tahun baru bersama mereka. Hidangan yang disediakan oleh Senior Chef De Cuisine, Chef Al-Hafiz bin Redzuan sangat mempersonakan dengan hidangan enak dan turut diserikan dengan percikan bunga api seluruh Shah Alam dan Dataran Merdeka dari Club Lounge, Tingkat 18, Grand BlueWave Hotel Shah Alam sempena sambutan tahun baru.


Menariknya, hidangan yang disajikan cukup menggiurkan dan membuatkan pengunjung menelan air luir sepanjang berada di situ. Antaranya, Parade of Cold Seafood on Ice, Cold cut Display, Italian Seafood Salad, Orzo Pasta Salad with Roasted Baby Roma and Basil,dan macam-macam lagi. Tu bari hidangan pembuka selera. Haaa.. mau tak terliur ni..

Seterusnya bagi peminat daging dan ayam panggang, jangan risau, menu seperti Braised Ribs, Roasted Lamb Leg, Roasted Chicken Whole with Italian Seasoning and Beef Wellington siap sedia untuk di potong nipis untuk dinikmati bersama yang tersayang.. Eh..



Manakala menu utamanya pula terdiri daripada Spicy Prawn Crackers dan ia turut menyajikan makanan barat seperti Chicken Teriyaki Sesame, Mussel Au Gratin, Smoked Salmon Quiche dan beberapa hidangan istimewa dari hotel ini. Menarik tak? Nak lagi menarik haruslah dessertnya yang mampu membuatkan air liur meleleh non stop ye.. Antaranya Assorted Pudding, Assorted Cookies, Christmas Stollen, Yule Log, Assorted French Pastries, Muffins, Tartlets, Caramel Popcorn, Chocolate Fountain dan macam-macam lagi.



Jom raikan sambutan tahun baru bersama keluarga di Club Lounge, Tingkat 18, Grand BlueWave Hotel Shah Alam pada 31 Disember 2017 bermula dari jam 6.30 petang sehingga 1.00 pagi dan jadikan ia memori indah sepanjang tahun 2017 bersama keluarga dengan harga dari RM43.45 (kanak-kanak dari umur 4-11 tahun) dan RM90 untuk dewasa.

Untuk tempahan, boleh check maklumat seperti di bawah :

Hotel Grand BlueWave Shah Alam

Alamat
Persiaran Perbandaran, Seksyen 14,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan

Harga :
RM90 (Dewasa)
RM 43.45 ( Kanak-kanak 4-11 tahun )

Untuk Tempahan
03 5511 8811 ext 2612 atau 2613


till then, tatababai

Wednesday, December 13, 2017

Tampil elegan dan bergaya di tempat kerja dengan kasut Ijmal

10:52:00 AM 5
Assalammualaikum

Keknil ni sejenis orang yang kurang suka pakai kasut. Jadi bila Keknil ke sana ke mari, memang Keknil lebih selesa berselipar sahaja. Tetapi kadang-kadang atas tuntutan kerja, suka atau tidak, memang Keknil kena pakai kasutlah kan. Takkan nak berselipar ke pejabat, naik turun mesyuarat. Betul tak ! Hahaha..

OOTD kasut

Jadi baru-baru ni, kebetulan kasut kerja yang Keknil biasa pakai dah tercabut tumitnya.. Uwaaaa... apa ke lasak sangat Keknil pakai kasut ni weii.. Hukhukk.. Jadi Keknil memang berkira-kira nak beli kasut baharu. Cumanya, masih belum berkesempatan nak pergi jalan kat Mall cari kasut.  Dengan saiz badan (yang agak berat) dan ketinggian Keknil yang tak berapa tinggi ni.. cuma satu je yang menjadi masalah Keknil dalam mencari sepasang kasut iaitu,

"Boleh ke kasut ni menampung berat badan aku?"

Hahhaa.. nampak macam kelakar kan.. Tahu tak korang, hampir 90% dari wanita diluar sana membuat pemilihan kasut berdasarkan rupanya sahaja, bukan berdasarkan keperluan. Haa.. ini maklumat penting untuk korang ye. Bila korang beli kasut kat luar sana, perkara utama yang perlu dipertimbangkan dalam pemilihan kasut adalah keselesaan. Contohnya, korang nak beli kasut tinggi 5 inci, tapi saiz badan macam Keknil ni haa.. Memang mendapatlah kan.. Memang cantik pakai kasut tinggi 5 inci, nampak bergaya, konfiden, tapi baru pakai 1 minit kaki dah sakit. Haaa.. sendiri cari penyakit tu. Jadi.. buat pemilihan kasut dengan betul tau korang. Tak salah nak melawa.. tapi pastikan kasut yang korang pilih tu, sesuai dengan korang. ^_^



design kasut yang selesa dan tapak yang tebal. Jadi kalau berjalan.. lkaki tak sakit

nampak cantik terletak dan pastinya elegan

So, bagi menyelesaikan masalah Keknil ni,  Keknil pun godek la kat Google. Maklumlah.. cita-cita nak pakai kasut tinggi 3 inci.. tapi tak dapat nak pakaikan.. Sape suruh gemuk.. Hahhaa.. Jadi Keknil perlukan kasut yang tahan lasak dan boleh mengatasi masalah sakit kaki dan tumit Keknil. Lelagi Keknil ni banyak berjalan dalam pejabat. Sekejap naik tingkat 6, sekejap jalan ke blok sebelah. Memang letih la kalau nak jalan pakai kasut tumit tinggi. Dan Keknil terjumpa laman web Ijmal. Godek-godek.. Ehh.. jual kasutlah.

Keknil pun tengoklah jenis-jenis kasut yang ada kat situ. Ada pelbagai jenis kasut pilihan seperti Plain, Emboss, Wedges dan Tulip. Haa.. Keknil tengok sekali dah jatuh cinta. Dengan material yang getah anti-gelincir dan pastinya dari kulit lembu asli ye, takde campur-campur. Memang Keknil tak fikir panjang dah. Keknil terus pilih dari koleksi Ijmal Tulip pilihan warna Hitam. Kenapa hitam? Kata korporat. Haa.. sejak kat opis baharu ni, memang secara automatik jadi skema semua nak kena ikut peraturan. Hahaha.. Walhal dulu jalan merata satu aras boleh berkaki ayam je. Tapi sekarang.. No.. No.. No.. Imej korporat kat sini nak kena jaga juga, lelagi ramai pelawat selalu datang sini. Kan..

jatuh cinta dengan Ijmal

Emboss

Plain

Tulip

Wedges


Antara ciri-ciri kasut Ijmal adalah :

- jahitannya yang sangat rapi
- tali kasutnya yang kemas
- getah anti-gelincir
- teknologi anti-Blister
- 100% kulit lembu tanpa campuran
- berbaloi dengan harga dan pastinya tahan lasak


tapak tebal dan 100% kulit lembu. Gunakan tanpa was-was



Tak salah pilihan Keknil. Kasut ini bukan sahaja selesa. Tetapi juga mengurangkan sakit tumit kaki Keknil dan Keknil boleh berjalan dengan lebih yakin tanpa perlu mengadu sakit kaki sokmo.. Gitewwww !

Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Laman Web : www.ijmal.my

Terjah la... kadang² Ijmal ni ada buat sale luar jangkaan.. Hihihiih


till then, tatababai

Monday, December 4, 2017

Kempen Terhebat Shopee Sempena Sambutan Ulangtahun Kedua

7:30:00 AM 6
Assalammualaikum

Baru-baru ini Shopee iaitu platform eDagang terkemuka di Asia Tenggara telah menyambut ulangtahun yang ke-2. Pejam celik pejam celik, kejap je dah 2 tahun. ^_^ Dan sempena dengan sambutan ini, pelbagai promosi atas lebih 6 juta produk telah dilancarkan dengan jualan murah gilerr bermula dari 1-14 Disember ini. Menarik sangat tu.. Haaa.. ini peluang korang untuk shopping sakan kat Shopee ni.


Promosi Sempena Hari Lahir

Bagi peminat Shopee seperti Keknil, pasti turut tertunggu-tunggu Shocking Sale dengan tawaran harga serendah RM12 sahaja sebanyak 5 kali sehari bermula dari 1 hingga 12 Disember. Wowww... memang 24/7 duduk depan handphone je la ngadap Shopee ni.. Selain itu, turut diadakan promosi Kemuncak Shopee Mall Berganda, Tawaran Mega 12.12 dengan  harga dari RM12, Baucar Beat the Clock yang bernilai lebih dari RM500,000 untuk dimenangi serta pelbagai promosi lain yang mengujakan.

Sambutan  ulangtahun Shopee turut diraikan oleh rakan rasmi seperti Maybank, CIMB, Public Bank, RHB, Ambank, Citibank, Petronas, Digi, Maxis, B Infinate, FPX dan Photobook secara ekslusif. Promosi kemuncak termasuk baucar aksesori Digi bernilai RM50 yang terhad dijual dengan harga RM12 dan cabutan bertuah yang membolehkan 121 pemenang bertuah memenangi 1,212 B Points dari B Infinite.

Yang buat Keknil bertambah teruja, pelbagai hadiah menarik menanti termasuk percutian untuk 2 orang ke Honolulu, Hawaii bernilai RM15,000 dan sebuah iPhone X bernilai RM5,500 yang ditaja oleh FPX. Macam mana nak join tu? Senang je.. korang cuma perlu membelanjakan sekurang-kurangnya RM100 bagi setiap transaksi menerusi pembayaran dalam talian (FPX) sepanjang bulan Disember dan secara automatik layan untuk menyertai pertandingan ini. Mudah kan !



Pelbagai Pertandingan dan Hadiah Mingguan

Bagi merancakkan lagi jualan sempena ulangtahun ini, Shopee turut melancarkan Pertandingan Bingkai Gambar Facebook Hari Lahir dari 21 November hingga 12 Disember dan pengguna berpeluang untuk memenangi hadiah utama iaitu sebuah iPad Mini 4 bernilai RM1,899 dan 500,000 shopee coin . Pengguna hanya perlu memuatnaik Bingkai Gambar Facebook Shopee di akaun Facebook masing-masing. Bagi pengguna Instagram pula, korang boleh sertai pertandingan Snap & Win iaitu berkongsi gambar dari pembelian yang dilakukan di Shopee melalui Instagram dan berpeluang untuk memenangi hadiah mingguan bernilai RM500 yang akan dipilih setiap minggu. Haaa.... jangan cakap Keknil tak bagitau. 


Jom raikan ulangtahun Shopee yang ke-2 dan jangan lupa sertai kempen dan pertandingan yang diadakan. Untuk maklumat lanjut, sila layari :


till then, tatababai

Friday, November 24, 2017

Perfume Saiz Mini dari Enchanteur Paris

8:30:00 AM 3
Assalammualaikum

Rangkaian produk Enchanteur tidak pernah mengecewakan. Baru-baru ini Enchanteur telah memperkenalkan wangian terbaharu Enchanteur Paris Petite Parfum Roll- On yang dicipta untuk daya tarikan penuh scent-sasi dan memberi inspirasi kepada si pemakai.

Dalam siri produk wangian terbaharu ini, Enchanteur telah menterjemahkan personalifikasi 4 gadis dalam pakej pembungkusannya. Didatangkan dalam 4 variasi wangian iaitu Belle, Amour, Cheri dan Jolie yang lahir dari inspirasi trend bunga semasa. Wangian terbaharu ini didatangkan dalam saiz poket yang comel malah boleh di bawa kemana sahaja terutama bagi traveller macam Keknil. Haa.. lepas ni boleh kekal mewangi tak kira di mana sahaja Keknil berjalan.

Tak perlu risau juga kerana Enchanteur Paris Petite Parfum ini dirumus khas tanpa alkohol dan sesuai untuk pengguna beragama Islam dibawa solat tanpa perlu mencuci. Dengan formulasinya yang berasaskan minyak ia membolehkan aromanya bertahan lebih lama.



Echanteur Paris Petite Parfum - Jolie ( Lovely )

Kombinasi keanggunan Rose, Honey dan Peat amat sepadan dengan personaliti santai bersahaja yang gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan atau insan istimewa. Aroma lembut dengan bauan bunga amat sesuai digunakan untuk memberikan 'mood' tenang ketika bersama pasangan. kemasan biru denim menjadikan anda kekal anggun di pandangan dan tetap disukai.

Enchanteur Paris Petite Parfum - Cherri ( Darling )

Buat yang berhati muda remaja, kami persembahkan bauan yang enak dan manis untuk memastikan anda tersenyum sepanjang hari. Bagis si gadis yang gemar menyebarkan kegembiraan kepada orang-orang sekelilingnya, aroma Apple, Cherry Blossom dan Vanila yang lazat bakal mencuri hati dan mendapat perhatian ramai.

Enchanteur Paris Petite Parfum - Adore ( Adorable )

Haruman 'signature' ini mencetuskan kegembiraan, keyakinan dan daya tarikan yang abadi. Rona pembungkusan ungu ini mengandungi sensasi aroma Wild Jasmine, Pink Mimosa dan Golden Pear sepadan dengan si gadis yang elegan, anggun dan manis pada temujanji romantisnya. Cipta kesan berpanjangan pada temujanji anda dah penuhi hatinya dengan dambaan kasih padamu.

Enchanteur Paris Petite Parfum - Belle Amour ( Beautiful Love )

Ciptaan dari aroma yang menawan yang mampu membuat jantungmu berdegup dan meransang deria. Pembukusan merah jambu ini bakal mengimbau memori si gadis pada saat temujanji pertama menakala campuran Apple Melon, Blackcurront dan Pink Rose Paris amat sesuai dengan gadis berpersonaliti romantis dan menawan. Belle Amour membolehkan anda menikmati setiap kenangan manis dengan yang tersayang, dan menjadikanmu teman istimewanya selamanya.

Dengan Enchanteur Paris Petite Parfum ini, korang hanya perlu sapu ke nadi bila-bila masa yang korang perlukan dan bersedia untuk mencetuskan saat romantis bersamanya. Aummm...

Enchanteur Paris Petite Parfum boleh didapati pada harga RM9.90 ( Semenanjung ) dan RM10.40 ( Sabah, Sarawak ) di Watsons, Gurdian. AEON Wellness, Mydin, The Store serta pasar mini di seluruh negara.

Untuk maklumat lanjut, sila layari :


till then, tatababai

Thursday, November 23, 2017

Sambutan Hari Kanak-kanak bersama AirAsia dan Ejen Ali di Kidzania

8:00:00 AM 1
Assalammualaikum

Sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia pastinya membuatkan semua kanak-kanak diseluruh dunia teruja. Dan sempena dengan itu,  AirAsia dan Kidzania telah meraikan Sambutan Hari Kanak-kanak  di Kidzania, Kuala Lumpur dengan program istimewa untuk kanak-kanak mengalami sendiri dan bersinar seperti AllStar.

Program ini menyaksikan sendiri kanak-kanak menyertai pelbagai aktiviti, antaranya menjadi chef dan berpeluang untuk membakar pizza seperti yang terdapat dalam Kids Meals dalam penerbangan AirAsia,  malah kanak-kanak juga berpeluang untuk bergaya dan berjalan dengan senyuman lebar diwajah dalam sesi grooming yang diadakan istimewa di Kidzania.


Bestnya la tengok Iman mencuba apa sahaja yang dia inginkan di Kidzania. Iman juga boleh merasai sendiri pengalaman mencuba dalam pelbagai bidang pekerjaan yang ditawarkan di Kidzania dan manalah tau, dapat membantu dia untuk hala tuju hidup dia bila dah besar nanti.



Hahh.. ini ada berita baik untuk peminat rancangan Ejen Ali. Peminat Ejen Ali yang membawa Combo Package 'Ejen Ali Lil' yang boleh didapati disemua penerbangan AirAsia (Airline Code AK) dan AirAsia X (Airline Code D7) ke kaunter jualan Kidzania juga boleh menikmati 30% diskaun untuk masuk ke Kidzania.


AirAsia dan Ejen Ali juga menjemput ibubapa untuk menghantar gambar anak-anak melalui Facebook, Instagram dan Twitter AirAsia bermula hari ini sehingga 31 Disember 2017 dan menyertai sebahagian dari kempen #MisiAspirasiAirAsia.



10 pemenang bertuah akan dijemput menyertai misi rahsia AirAsia dan Ejen Ali dan juga akan menerima hadiah menarik termasuk penerbangan percuma bersama AirAsia untuk keluarga. Wowww sangat kan hadiah dia.

Jadi jom ramai-ramai submit gambar dan manalah tau, anak-anak korang terpilih antara yang bertuah tu. Tuah anak siapa yang tahu kan.

Untuk berita terbaharu, aktiviti dan promosi AirAsia, sila layari :


till then, tatababai

Tuesday, November 21, 2017

Penginapan Moden dan Mewah di Hotel Amari

4:38:00 PM 11
Assalammualaikum

Kali terakhir Keknil menginap di Johor Bahru adalah ketika konvokesyen Keknil 5 tahun lepas. Lama sungguh kan. Kalau ikutkan di Johor Bahru, terdapat aneka penginapan dari pelbagai kategori dari satu hingga lima bintang. Sesekali bila Keknil berjalan bersama keluarga, mestilah Keknil mahukan percutian terbaik bersama keluarga kan.

Jadi bila Keknil diperkenalkan dengan Hotel Amari Johor Bahru ni, Keknil terus jatuh cinta dengan hotel ni. Hotel Amari, sebuah hotel yang berkonsepkan moden dan mewah tetapi dengan bajet yang sesuai untuk penginapan keluarga. Jadi Keknil tak perlu risau tentang bajet tambahan sebab Keknil boleh sumbat Iman dalam satu bilik dengan harga yang berpatutan. Maklumlah, anak semakin membesar dan dah perlukan katil sendiri.

tengok apa tu?

Lokasi Strategik di Tengah Bandar Johor Bahru

Istimewanya Hotel Amari ni, ia terletak betul-betul di tengah bandar Johor Bahru dan berhampiran dengan City Square Shopping Mall, Persada Johor International Convention Centre dan Komtar JBCC yang menempatkan Angry Bird Park dalam lingkungan 600 meter bertentangan dengan Hotel Amari. Yang lebih menarik lagi, kedudukannya yang strategik dengan mercu tanda terkenal di Johor Bahru iaitu Pasar Karat Night Market menjadikan hotel ini berada dalam kedudukan yang terbaik sebagai tempat penginapan.

reception counter

concierge

ruang lobi hotel

pemandangan dari hotel

Mendapat sentuhan dari Warren Foster-Brown of Singapore, dekorasinya yang sarat dengan inspirasi Malaysia - Thai komtemporari menjadikan mata Keknil tertacap dengan penuh kagum bagi setiap sentuhannya dari dinding hinggalah ke siling.

dekorasi inspirasi Malaysia - Thailand

cantik kan

Bilik Riadah dan ballroom yang santai

Dalam banyak-banyak hotel yang Keknil duduk, inilah hotel pertama yang Keknil jumpa ada bilik riadah yang mempunyai perpustakaan mini. Ada juga disediakan komputer sekiranya pengunjung nak melayari Internet atau mungkin terlupa nak mencetak boarding pass. Juga boleh didapati di sini secara percuma. Menariknya, sekiranya flight korang lambat lagi atau tengah malam mungkin, korang boleh lepak kat sini dulu. Best kan.. 

Selain itu, ruang ballroom juga disediakan untuk pelbagai acara termasuklah mesyuarat, seminar mahupun majlis makan malam. Semuanya ada. Dengan ruang yang luas dan fasiliti yang lengkap, tidak perlu ragu-ragu lagi untuk memilih Hotel Amari sebagai pilihan.

meja pool

mini library

kemudahan PC dan printer

common area ballroom

ruangan dalaman ballroom

Pilihan Bilik Bergaya Mewah

Dengan jumlah keseluruhan 242 bilik tetamu dan suites, setiap bilik mempunyai signature yang tersendiri sesuai untuk pengunjung dalam kategori santai, keluarga, mahupun perniagaan. Keknil teruja dengan Bilik Deluxe Pool Access Room sebab buka balkoni je, boleh terus terjun dalam swimming pool. Ini macam Iman pun suka.

pool access

jom terjun

Selain itu terdapat juga bilik Superior King and Twin, Deluxe King and Twin, Grand Deluxe King and Twin, Executive Club King and Twin, Junior Suite dan One Bedroom Suite. Setiap bilik di sini akan diserikan dengan pemandangan bandar Johor Bahru yang penuh dengan warna warni.

ada bath tub untuk sesetengah bilik

ruangan rehat dalam bilik bagi suite

empuknya katil dia


antara fasiliti dalam bilik

toiletries

pemandangan luar di waktu malam


Urutan Istimewa di Breeze Spa

Kalau duduk sini wajib cuba urutan spa di sini. Bukan setakat urutan dan skrub sahaja, terdapat juga rawatan wajah dan badan serta perkhidmatan salon. Jadi jangan ingat duduk hotel ni setakat pakai bathrobe dan baring atas katil sambil tengok TV sahaja, tetapi juga boleh memanjakan diri dengan pelbagai pakej rawatan di Breeze Spa. Ia dibuka setiap hari dari 10 pagi sehingga 10 malam dan boleh pilih untuk single room atau couple room bagi yang nak buat rawatan bersama dengan pasangan. Hihii

spa.. spa.. spa

antara bahan yang digunakan untuk spa

convenience

ruang menunggu yang santai

cantik

nak satu..

jakuziiii

tenang

couple room

single room

Aneka Hidangan di Amaya Cafe

Sebut tentang makanan, jangan risau sebab kat sini makanan dia memang variety malah dengan konsep open kitchen, pengunjung boleh melihat sendiri chef beraksi. Bila dapat makan makanan yang segar dan panas-panas, barulah selera makan pun bertambah. Ye tak? Ada peminat TWG Tea tak kat sini? Haa.. disini merupakan satu-satunya hotel yang menghidangkan TWG Tea terbaik dari ladang. Mesti cuba tau...

susun atur di Amaya Cafe

kemas dan teratur

open kitchen

nak buat kopi fresh dari machine

luas

stay grounded


unik

boleh cuba TWG Tea

rempah ratus

telur?

bahan yang segar

fresh dari open kitchen

smoothiess..

boleh tengok cef masak depan mata

sarapan

Bagi yang inginkan privasi, boleh cuba untuk menikmati hidangan di Executive Lounge di Tingkat 20 sambil menikmati pemandangan Johor Bahru.

executive lounge

ada PC kalau nak surfing

snacks

ada TWG Tea juga kat sini

Apa lagi yang korang mahukan? Keknil sendiri dah menginap di sini. Dan jika diberi peluang untuk ke Johor Bahru lagi, pasti hotel ini akan menjadi pilihan Keknil. Tetapi.. jaga-jaga. bagi perokok tegar, ini adalah amaran untuk korang ye kerana tidak dibenarkan merokok di dalam hotel ini. Hahaha. Jadi kalau nak merokok, kena lah keluar dari hotel ni. Jadi, hotel ni sangat sesuai untuk keluarga dan anak kecil.

Jom ke Amari Hotel

Untuk maklumat lanjut berkenaan dengan Hotel Amari, sila hubungi :

Laman Web : www.amari.com
Alamat : 82C, Jalan Trus, 80000 Johor Bahru, Johor Darul Takzim Road,
Johor Bahru

till then, tatababai