Wednesday, October 25, 2017

Keenakan makanan ala Johor di Dapor Warisan

12:30:00 PM 7
Assalammualaikum

Dikenali sebagai 'Hujung Tanah' atau 'Gangganu' oleh orang Siam yang bermaksud 'Batu Permata', Johor mempunyai 10 buah daerah, dengan pantai yang putih berseri, pulau yang indah dan makanan yang sedap serta terkenal dengan budaya yang indah.

Keknil suka tarian zapin Johor yang macam nak jatuh tu. Lahai.. comel je.. acah-acah macam nak jatuh tapi tak jatuh pun. Hihihi..

Keknil dan kawan-kawan sempat menikmati makan malam kami di Dapur Warisan atau Laman Seni Warisan betul-betul depan stadium latihan JDT. Memang kagum gile tengok stadium dia walaupun Keknil bukanlah peminat bola sangat. Tapi kita tetap sokong acara sukan negara. Hehehe

luas

JDT.. luaskan kuasamu

Uniknya Dapur Warisan ni, pengunjung boleh memilih untuk makan secara duduk atau bersila di atas tikar mengkuang. Haa.. unik kan. Selalu bersila gitu-gitu je, haa ni duduk bersila atas tikar mengkuang. Barulah style orang kampung. Malas nak bersila, nak duduk bersimpuh pun boleh. Huhuu

Dekorasinya agak ringkas tetapi makanannya memang terbaik dari ladang. Kenapa? Walaupun serba ringkas tetapi rasanya sangat sedap macam makan makanan kat rumah.

pinggan legend

Tak percaya? Tengoklah menu dia.. Aishh.. tak pasal-pasal kena telan ailio sebab teringat makanan kat sana ni.. Hahahha

dessert

ulam-ulam dan sambal belacan

tauhu sumbat. sedap giless

sambal udang.. sedap jugak

kailan goreng

asam pedas

daging salai masak lemak.. paling win !

teh tarik


Selain itu, terdapat juga persembahan joget zapin oleh penari di sana. Memang awesome sangat sebab tak pasal-pasal Keknil pun terjoin joget sekali. Fuhh.. sesekali asah bakat dalam bidang lain pula kan. Hahahha.

joget joget.

Berikut adalah maklumat untuk korang yang teringin ke sini :

Alamat  : Kompleks Warisan Sultan Abu Bakar, Lot 888, Jalan Sungai Chat, 80100, Johor Bahru
No Telefon : 013-7057301
Waktu Operasi : setiap hari 12.30 pm -11.30pm


till then, tatababai

Legoland dan Hello Kitty Taman Tema bertaraf Antarabangsa

7:30:00 AM 5
Assalammualaikum

Johor bukan sahaja terkenal dengan pulau-pulaunya yang cantik, tetapi juga satu-satunya negeri yang menjadi penanda aras kepada negeri lain dalam pembangunannya dari segi eco-pelancongan. Mana tidaknya, pelbagai pembangunan telah dilaksanakan dalam tempoh 5 tahun sebelumnya sehingga kini dan masih terus dibangunkan.


Legoland

Antara tarikan menarik yang terdapat di Johor pastinya Legoland, sebuah taman tema yang menyediakan lebih 40 ride berasaskan lego yang bukan sahaja membuatkan anak-anak terpukau dan tertarik, malah remaja purba pun tergerak hati nak pergi. Sesekali mesti la nak rasa jadi muda semula kan.. ^_^

kaunter tiket Legoland

entrance Legoland

tiket masuk ke Legoland

masuk je nampak ni

cafe dia sangat comel

Bila Keknil masuk je dalam Legoland ni, terus rasa macam umur 18 tahun (kembali muda remaja, gitu) dan secara automatik sikap keanak-anakan datang sedikit demi sedikit. Mana tidaknya, semuanya diperbuat dari Lego malah setiap pembuatannya sangat teliti dan disertai dengan sound effect. Wowwww.. teruja sangat kan.

Selain taman tema, terdapat juga taman tema air yang seolah-olah memanggil-manggil Keknil untuk main sekali. Hahah.. tapi malangnya hari tu Keknil tak bawa baju extra untuk diganti. Makanya berkrik krik je la.. Nampak gayanya kena la datang lagi kan kali ini kita pergi lebih lama, pergi bersama keluarga pula.

water game ni best gile

kami geng gile-gile remaja

macam dalam fairy tale kan

hai awaaa

naik ride kat sini sampai 3 kali

Sebut tentang keluarga, di Legoland turut mempunyai Legoland Hotel yang mempunyai 4 tema bilik yang menarik iaitu Pirate, Kingdom, Adventure dan NINJAGO ! Sesuai untuk keluarga yang ingin bermalam di sini dan Keknil difahamkan walaupun harganya agak pricey, tetapi kalau korang boleh unlock puzzle yang ada dalam bilik tu, hadiah yang korang dapat dianggarkan separuh dari harga hotel tu semalam. Haa.. be creative dan explore apa ada dalam bilik tu. Berbaloi-baloi sangat tau.. ^_^

think Keknil.. think bila nak tido Legoland Hotel pulak

Sanrio Hello Kitty Town

Walaupun Keknil ni umur dah banyak, tapi itu bukan alasan untuk menidakkan sikap keanak-anakkan dalam diri Keknil tau.. Hahahha.. masuk ke dalam Hello Kitty Town ni bukanlah wishlish Keknil tapi Iman memang sangat sangat datang ke sini. Tapi masih belum ada rezeki lagi, Insya Allah.. Soon sekiranya diberikan rezeki ye.

Puteri Harbour landmark

kaunter tiket

pakej

Di sini korang boleh jadi apa yang korang mahu. Suasananya yang seperti dalam kisah dongeng Hello Kitty, rumah malah salon yang sangat comel dan permainan yang membuatkan anak kecik tak senang duduk, mesti nak naik. Eh.. Keknil pun naik tau.. Hahaha..

Hello Kittyyyy

macam ni pun cantik

nak masukkkk


Keknil sempat menyaksikan Hello Kitty Parade di sini dan seriously, sangat best. Keknil boleh join joget-joget bersama karakter Hello Kitty tanpa risau pandangan orang terhadap kita. Hahaha.. bila lagi nak fefeeling budak sekolah wei...

Hello Kitty Parade

start dancing

joget joget

rasa nak polokkk

yeayyy.. joinn joget

photo session

Terdapat Hello Kitty Cafe dimana pengunjung boleh menikmati hidangan enak seperti manisan dengan tema Hello Kitty. Memang comel gile. Terdapat 6 seksyen dalam Hello Kitty House iaitu :

  • Ruang tamu
  • Dapur
  • Bilik Air
  • Bilik Kitty (Kitty's Room)
  • Bilik Mimmy (Mimmy's Room)
  • Almari Rahsia (Secret Closet)
Jadi kalau korang nak tau apa ada dalam ni, jangan lupa datang ke sini tau.. Selain Sanrio Hello Kitty Town ni, terdapat juga Thomas Town dan karakter bagi watak Angelina Ballerina, Pingu, Bob The Builder dan Barney.

toilet pun comel

omeyyy

kitorang naik ni  ^_^


Untuk maklumat lanjut berkenaan Legoland dan Sanrio Hello Kitty Town adalah seperti di bawah :

Legoland
Laman Web : www.legoland.com.my
Alamat :         7, Jalan LEGOLAND, Bandar Medini Iskandar Malaysia, 79250 Nusajaya
No Telefon : +607-597 8888

Sanrio Hello Kitty Town
Facebook :  https://www.facebook.com/ThomasTownPuteriHarbour/?rf=303513963101133
Laman Web : http://www.puteriharbour.com/
Alamat :     Persiaran Puteri Selatan, Puteri Harbour, Nusajaya, 79000 Johor Darul Ta’zim, Malaysia
No Telefon : 1300 88 326459


till then, tatababai

Tuesday, October 24, 2017

Pelancongan Bakau di Kampung Sungai Melayu

11:01:00 PM 5
Assalammualaikum

Jika korang meminati pelancongan berasaskan paya bakau dan ingin menikmati keindahan panorama pinggir laut serta keenakan makanan laut yang segar, inilah tempat yang wajib korang pergi !

Welcome

bagi peace sikit

pakcik kompang merangkap pilot bot kami

demo cara-cara nak tangkap ketam

Terletak di Nusajaya (Iskandar Puteri), Johor Bahru, Kampung Sungai Melayu sangat terkenal dan merupakan syurga bagi pemerhati burung dimana disinilah tempat dimana pelbagai jenis burung seperti helang dan bangau dari negara lain bermigrasi. Tanpa VISA dan pasport tau. Haa.. tiba-tiba rasa nak jadi burung pulak. Hahaha

cruise di tengah kawasan bakau

cer tengok ada boya tak?

jom lumba

cari burung kat sini

hai bot sebelah

cuba teka.. sebelah sana tu tempat apa?

Pengunjung boleh menyelusuri kawasan paya bakau dengan menaiki bot malah turut berpeluang untuk mencuba nasib menangkap ketam. Macam mana? Best tak? Lain dari yang lain kan. Selain itu, pengunjung juga akan dibawa ke Selat Tebrau dan menikmati pemandangan negara jiran dan terus menawat ke ladang kupang yang menjadi nadi kepada penternakan makanan laut di sini.

belakang tu Singapura

ladang kupang

kupang yang besar dan segar

yang mana jantan yang mana betina?

Di sini, Keknil sendiri nikmati dan menyelami kehidupan seorang nelayan bagaimana mereka menyara hidup mereka dengan pelbagai kerja laut dan  pada masa yang sama dapat meningkatkan industri pelancongan dan memperkenalkan gaya hidup tradisional masyarakat melayu Johor khususnya.

Pelbagai pakej yang ditawarkan untuk pengunjung dan Keknil pasti dengan harganya yang sangat berpatutan, selain korang dapat menikmati pemandangan, korang juga boleh menikmati keenakan makanan laut yang sangat segar. Nyum nyum..

udang goreng telur.. dap dapp

kailan ikan masin

kupang rebus

ikan goreng

telur

ni paling aumm.. masak asam pedas.. siap ada telur dia tauu

Pakej yang disediakan di Kampung Sungai Melayu yang korang boleh pilih mengikut keselesaan. Sangat berbaloi-baloi.

1) Pakej Pembelajaran | RM25/seorang
  • crab catching
  • netting (menjala)
  • local product demonstration
  • handicraft making
*minimum 10 orang per pakej

2) Pakej Memancing | RM25-RM30
  • 8.00am - 5.00pm | RM25/seorang
  • 8.00am - 9.00pm | RM30/seorang
  • 7.00am - 8.00am (overnight) ~ 2 rooms @ Raft House dan Barbeque Kitchen (RM50/seorang)
suasana atas Raft House

mural paya bakau

bilik

kemudahan solat

3) Pakej Jejak Kampung Melayu | RM30/seorang
  • visit traditional house
  • petting zoo
  • 'Kain Sarong' and ' Batik' demonstration
  • traditional game
  • local products demonstration
4) Pakej Pelancongan Paya Bakau | RM35/seorang
  • mangrove river cruise
  • crab catching
  • visit mussels farm
  • visit historical site ~ Japanese army attacked Singapore during World War 2
terima kasih pakcik bawa kami naik bot

till we meet again. ^_^ 


Untuk maklumat lanjut, sila hubungi maklumat seperti di bawah :

No Telefon : 019-704 5904 | Puan Sharifah
Facebook : https://www.facebook.com/sungaimelayu.ecotourism
Email : sungaimelayuecotourism@gmail.com
Alamat : Sungai Melayu Eco Tourism, 80200 Johor Bahru, Johor




till then, tatababai