Friday, March 31, 2017

Catatan Perjalanan Kursus JICA Tokyo | Day 7


Assalammualaikum

It’s a presentation day ! Dup dap dup dap. Semalam ko dah ukur jalan.. hari ni bersedialah kau dengan presentation kan.. Schedule untuk satu hari ni adalah country report presentation. Untuk kami peserta dari Malaysia, kami akan bawakan 3 tajuk yang berbeza which ia antara isu yang kami bawa dari Malaysia.

Tajuk 1 : Bridging The Digital Divide, oleh Nor Irfhan Nor Azman
Tajuk 2 : Spamming Issue in broadcasting, oleh Sazrol Fadzli Bojeng
Tajuk 3 : Driven Network Mobility, oleh Keknil


Kalau ikutkan, banyak tajuk yang boleh kami bentangkan di sini, tapi masa pun singkat.. waktu presentation pun cuma 25 minit je.. ni pun dah skip-skip slide sebab takmo lebih masa. Orang Jepun kan sangat punctual. Jadi ko lewat 1 saat pun dorang dah gelisah. Untuk country report presentation ni, selain dari peserta, ada juga audience dari ITU-AJ, MIC, Fujitsu dan JICA sendiri. Bersedialah korang dengan pelbagai soalan-soalan yang bakal ditanya nanti.


preparation for presentation

presentation dari peserta Colombo

presentation dari peserta Ecuador

Sepatutnya presentation dari Malaysia lepas lunch break. Tapi sebab ada peserta dari Laos yang terpaksa ke hospital sebab tak sihat.. jadi dianjakkan waktu presentation kami ke waktu sebelum rehat. Fuhh.. padahal kitorang dah arrange baik punye kekonon waktu lepas rehat tu nak buat surprise letak souvenir atas meja peserta dan audience la kan.. tapi tak tercapai hasrat itu..
Masa short break, kami sempat dihidangkan dengan Dora-yaki yang sangat sedap oleh Pengarah ITU-AJ, Tanaka-san. Nomnomnom..







Lepas tu sambung presentation dari Indonesia dan seterusnya, dari Malaysia. 25 minit presentation terasa lambat sangat berlalu sampai la masa Keknil buat presentation tu, tetiba bunyi tinggg… Hahaha.. maknanya masa ada lagi 5 minit.. Slide banyak lagi.. so banyak la slide ko skip kan ! Hahahaha.. #itusemualasan


presentation dari peserta Indonesia

presentation dari peserta Malaysia

presentation dari peserta Malaysia

Selesai presentation ! Fuhhh.. lega sangattt… Lepas satu beban.. Kampaiiiiii !!!



lunch

Petang sebelum sambung presentation dari negara lain, kami sambung packing souvenir untuk peserta dan audience. Beronok-ronok la sebab beg dah ringan.. Kahkahkah.. Kalau tak ritu, 1 beg tarik tu je, penuh dengan souvenir, buku dan country report tau tak? Berat gilak.. Now beg dah ringan.. boleh isi souvenir cecomel dari Jepun.. Aummm..


presentation dari peserta Laos

presentation dari peserta Myanmar

presentation dari peserta Papua New Guinea

presentation dari peserta Papua New Guinea



souvenir dari Malaysia 

suka lettew dah dapat souvenir

Lepas abis kelas, pelagi.. masa untuk berehat la kan.. ada masa 2 jam sebelum dinner, jadi Keknil pun balik bilik untuk berehat. Tepat jam 5.30 petang (waktu Jepun).. Keknil pun turun untuk dinner dan kekonon nak bersiap untuk ukur jalan la kan.  Lepas dinner je, pegi ke lobi.. tengok ada Kelas Kaligrafi.. Fuhh.. dah lama sangat tak tulis Hiragana, Katakana ni.. ada 20 tahun kot.. It’s an interesting class.. ada juga peserta dari negara lain yang turut join kelas ni. Since kelas di buat di lobi center, jadi memang sentiasa jadi tumpuan la. Keknil sendiri berpeluang untuk belajar semula menulis beberapa perkataan yang mudah je la.. tak mampu uols nak tulis Kanji. Hahahah.. Dan hasilnya.. Ehem.. dah bolehlah duduk lama kat Jepun.. Kahkahkah.. 















souvenir sebab join kelas kaligrafi

till then, tatababai

Fanatiknya Shell Out Seafood di Ayer@8


Assalammualaikum

Apa plan korang untuk makan tengahari ni? Hahh.. ni Keknil nak suggest tempat makan best dan berpatutan di Putrajaya.. nyum nyum... restoran ni Keknil baru je pegi semalam.. memang best, sedap dan mengancam...

sesi ramah mesra bersama penaja makan tengahari

Keknil pun nak masuk juga..

Shellout Seafood Fanatic ni baru je dibuka lebih kurang 2 minggu tau.. Tempat baru, suasana baru dan juga rasa yang baru. Nyum nyum.. terletak di lokasi yang agak strategik iaitu di Ayer8 dengan pemandangan Tasik Putrajaya yang ohsem.. Memang sesuai sangat la kalau nak bawa pasangan atau keluarga makan kat sini, sambil makan, sambil menikmati pemandangan ohsem.. Lepas tu boleh beriadah dikawasan sekitarnya. ^_^

jom amik order sambil senyum

santai nampak

Acara makan-makan ni dibuat oleh officemate Keknil dan boleh dikatakan setiap bulan, memang ada je tempat makan kitorang pegi. Kali ni since tempat ni baru buka, so kami ke sini untuk cuba shell out dorang kat sini. Hahh.. nak tau sedap ke idok? Jemput baca sampai abis.. Hihihi

Geng makan-makan ni tak cukup korum sebenarnya sebab ada sorang lagi tak dapat join. Konon nak celebrate besday girl, tapi besday girl tak muncul, camno? Kami wakilkan saje.. Hahaha Terima kasih penaja, Encik Faizal kerana sudi lanje kami.. Semoga murah rejekiiii.. Amin...

geng kaki makan.. nyum nyummm

Okey sambung cerita pasal restoran ni.  Terdapat beberapa set menu yang boleh korang pilih, nak makan berapa orang? Pilih saja. Setiap set hidangan shell out dari 1 pax sehinggalah ke 10 pax. Jadi jangan gusar, pilih saje menu pilihan korang dari RM39 sahaja untuk set shell out.

menu makanan

menu minuman

Kalau tak nak makan shell out pun takpe.. ada juga menu ala carte yang bukan seafood yang korang boleh pilih antaranya nasi goreng, mee goreng dan juga masakan daging dan ayam. Jadi restoran ni bukan sahaja sesuai untuk seafood lover, tetapi kalau korang nak makan seafood tapi kawan korang tak boleh makan seafood, ada menu lain yang dorang boleh order.. ^_^

Keadaan restoran yang luas dan selesa Insya Allah, korang takkan terganggu untuk menikmati menu enak di sini.

boleh pilih nak duduk seat yang mana satu

open air

privasi tapi kalau nak buat function makan-makan kat area sini pun boleh

banyak pilihan tempat duduk

view dari depan

sinki untuk cuci tangan.. Shell out kenalah makan pakai tangan.. Huhuhu

Restoran ini juga menampilkan open kitchen tapi cuma dorang je la yang boleh tengok customer ye.. Korang pun boleh gak jenguk-jenguk tukang masak kat dalam tu, tapi tatkala korang dah masuk dalam ni, memang tak dan la nak gegodek sana sini. Order 10 minit je dah sampai. Pantas dan cepat !

open air kitchen

setakat ni bayaran secara CASH sahaja. Kalau takde cash, sila cuci pinggan.. hihihi

Okey takmo banyak cerita, jom tengok apa kitorang makan dan sumpah kenyang sampai bersandar kami! Hahahaha.. Seafood dia semua fresh ye tapi cuma time kami makan tu, ada kepah dia berisi pasir.. Alor.. takpe.. sikit je tu.. tak jejas pun rasa keseluruhan makanan kami. Cuma maybe lepas ni dorang improve lagi dan check seafood yang bakal dimasak terutamanya kepah-kepah ni.. ^_^

Kepah dan Pepahat

Kupang

Udang

Sotong

Baby lobster


Jom makan

Makan makan

Nyum nyummm

Whoaaa

meriahnya seafood

Jemput makan

Jemput jilat skrin

Eh bos.. makan tak pandang kiri kanan

Bobo baru nak start makan ke tu?

Licin sekelip mata

Memasing nye portion shell out

Slurp.. slurp...

Habissss

Licin

Overall.. kami puas hati dan berpatutan dengan harganya. Alhamdulillah.. burp.... kenyang., terima kasih sekali lagi pihak penaja iaitu Encik Faizal sebab sudi open table untuk geng kaki makan bulan ni.. Hihihiih..

Terima kasih semua....

Untuk maklumat lanjut berkenaan dengan Shell Out Seafood Fanatic atau jika korang nak booking untuk makan kat sini, sila hubungi :

Alamat :
C1-G-6, Kompleks Perniagaan 8C1 (Ayer@8)
Jalan P8G1 Presint 8
62100 Putrajaya

till then, tatababai