Friday, November 9, 2018

Sarapan Lengkap dengan Susu Dutch Lady PureFarm

10:27:00 AM 1
Assalammualaikum

Kadangkala bila waktu pagi, antara sempat tak sempat je kita nak sarapan kan. Kalau sempat, dapatlah makan makanan seperti nasi lemak, bihun goreng, soto, nasi kerabu dan sebagainya. Tapi kalau tak sempat, air kosong pun bolehlah.



Kalau korang nak tau, sarapan adalah hidangan yang penting untuk memulakan hari yang bertenaga. Sarapan pagi yang bernutrisi dapat membantu meningkatkan tahap tenaga yang diperlukan untuk aktiviti seharian. Dan tak semestinya juga waktu sarapan juga kita perlu ambil nasi atau makanan berkarbohidrat. Segelas susu yang kaya dengan protein dah cukup untuk memulakan hari dengan penuh semangat.

Day 1

Day 2

Dengan pengambilan segelas susu Dutch Lady PureFarm pada setiap waktu pagi telah membantu Keknil memenuhi lebih dari 50% keperluan protein yang diperlukan dalam tubuh badan. Protein dalam susu bertindak sebagai blok pembina bagi otot, tulang, rambut dan kuku. Selain itu ia juga memainkan peranan penting dalam proses bikomia, termasuk pembentukan, pengawalan, pembaikan dan perlindungan badan kita.

Day 3

Day 4

Day 5

Antara kepentingan pengambilan susu Dutch Lady PureFarm pada setiap pagi adalah, ia dapat mmebekalkan tubuh badan kita dengan :


  • Protein - membantu membina dan memperbaiki tisu supaya badan kita berfungsi dengan baik;
  • Kalsium merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak, dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk gaya hidup yang aktif;
  • Vitamin A membolehkan mata kita berfungsi dengan baik dan membantu kita kekal fokus, sama ada di sekolah dan di tempat kerja;
  • Vitamin B2 menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein;
  • Vitamin D membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus


Jom mulakan hari kita dengan kuat bersama khasiat dari segelas susu Dutch Lady PureFarm sewaktu sarapan ! Korang juga boleh sertai peraduan sarapan pafgi #DutchLadyBreakfastChallenge menerusi dalam talian dan sama-sama merebut peluang untuk memenangi hadiah menarik yang bernilai lebih daripada RM35,000 dengan hanya melengkapkan sarapan pagi anda bersama Dutch Lady PureFarm bermula dari 8 Oktober sehingga 11 November 2018.

Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Laman Web : www.dutchlady.com.my

till then, tatababai

Thursday, November 8, 2018

Raikan Makan Makan di Pak John Steamboat

9:10:00 AM 2
Assalammualaikum

Dah lama tak buat entry santai.. entry makan-makan kan.. Keknil nak kongsi cerita beberapa minggu lalu, lepas Keknil balik dari event lari-lari kat Wetland Putrajaya, kekonon nak lunch kat luar la masa tu. Terus la ke Pak John Steamboat di IOI City Mall.. Sejenis kegigihan ye.. kaki masa tu belum sempat heal dah pegi cari makan sekenyang-kenyangnya. Hahhahaa



Seperti dalam entry yang lalu, apa yang Keknil suka tentang Pak John Steamboat ni adalah pelbagai pilihan makanan laut yang segar dan ada yang dah siap marinate dengan pelbagai flavour. Selain seafood, chicken and beef..



Kat sini juga ada pelbagai jenis mee. Sebut je nak mee apa. ramen, mee hijau, mee sua semua ada lah... Memang kenyang la makan.. boleh tersandar sampai tertidur punye. ahhahaha






Bagi peminat sayuran, jangan risau.. ada juga sayur-sayuran yang pastinya pelbagai pilihan dari sawi, kobis, carrot mahupun jagung. Pilih je nak apa.. Seharusnya, Yumsssss.... thumbs up Keknil bagi !



Di sini bukan sahaja ada fresh food to steam and grill, tapi juga ada makanan yang dan siap masak. Ready to eat kekdahnya. Jadi senang, sambil menunggu makanan nak masak, korang boleh layan makanan ready to eat yang ada macam-macam pilihanlah.






Tak cukup dengan itu, dessert pun mewah jugakkk.. Ada kek, buah, cendol.. Aduhaiii... kalau makan kat sini, lupakan diet untuk sehari. Esok baru sambung diet okeyyy.. Hehheee




Terdapat 5 jenis pilihan sup yang korang boleh pilih mengikut selera korang. Macam Keknil, of course la Keknil pilih tomyum. Barulah yumss yumss yumssssss... Begitu juga dengan sosnya yang Keknil kira ada lebih dari 10 jenis pilihan sos. Cedok je nak sos apa untuk dicicah bersama makanan korang tu.


Yang bestnya kat sini, tempatnya agak besar dan sesuai juga untuk pelbagai jenis majlis seperti sambutan harijadi, gathering, reunion, annual dinner malah farewell.. Book awal-awal supaya pihak pengurusannya dapat set tempat untuk korang. Yang pastinya, memang puas hati. Berbaloi-baloi dengan harga dan pilihan makanannya. Pendek kata, tak rugi la makan kat sini.



Untuk yang datang untuk waktu makan malam atau weekend. Korang boleh request untuk Premium Beef, Abalone dan Smoked Duck. Ni pun free flow. Minta je selagi ada. Takde limit 1 guest boleh makan sekeping je. Hhahaha



Iman sangat menikmati hidangan kat sini, memang dia boleh ambil makanan yang dia suka ikut citarasa dia. Tapi kadang-kadang mama dia pun terambil makanan dia dalam sup tu. Lepas tu mulalah dia merajuk buat muka. Elehh.. macam la tak boleh ambil yang lain.. Kan free flow. Hahhahaha
Stress Iman dapat mama kuat menyakat kan.. Hihihih






Untuk korang yang ingin cuba menikmati makan tengahari mahupun makan malam, bolehlah pertimbangkan untuk makan di sini. Pasti berbaloi-baloi. Jangan cakap Keknil tak bagi tau ye.. ^_^ Harga seperti tertera dibawah. :D



Untuk maklumat lanjut, boleh layari :

Alamat : Pak John Steamboat & BBQ 
GE 11, Ground Floor,  IOI City Mall,  Putrajaya

Instagram : Pak John Steamboat 
Hotline : 0389571128



till then, tatababai

Wednesday, October 24, 2018

Cannis App dijangka dalam senarai NASDAQ menjelang 2021

8:17:00 AM 3
Assalammualaikum

Ingat tak yang Keknil kongsi sebelum ni berkenaan dengan aplikasi Cannis?

Haaa.. Keknil nak kongsi aplikasi mudah alih Cannis telah membentuk trend aplikasi baru yang berjaya mengumpul 100 ribu pengguna dalam masa kurang dari dua bulan. Cannis bakal menjadi bintang terhebat di NASDAQ, Amerika Syarikat. Wowww....


Sejak awal tahun 2018, Cannis terus melabur dalam industri yang disukai ramai iaitu teknologi, filem, kecantikan, ubat-ubatan preventif, teknologi terkini dalam pertanian dan sebagainya. Dengan kerjasama dengan rakan strategik mereka, Cannis telah memperluaskan pasaran mereka dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara dan dijangka akan tersenarai di NASDAQ tidak lama lagi.


Ketua Pegawai Eksekutif Dato 'Ching Eu Boon juga menyatakan semasa persidangan "The Upcoming Greatest Star in Nasdaq" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan, tetapi juga dengan penggambaran, ubat-ubatan  preventif dan industri kecantikan.

"Kami sangat berharap perkongsian strategik dengan industri-industri tersebut dalam memenangi kepercayaan pengguna dan meningkatkan pengalaman pengguna akhir lancar O2O."

Muat turun Aplikasi dan Perbelanjaan Pengguna telah mencipta rekod baru dalam sejarah, Cannis dilahirkan pada era yang tepat dan terbaik.

Suku ketiga tahun 2018 telah menjadi musim yang paling menguntungkan untuk 'App Store' dimana jumlah muat turun aplikasi yang komprehensif pada musim tersebut di App Store dan Google Play telah melebihi 29 bilion, kenaikan 10% berbanding terdahulu. Walaupun perbelanjaan pengguna global telah mencapai hampir 20 bilion dolar AS, kenaikan 20% berbanding dengan musim yang sama pada masa lalu, kedua-duanya mencipta rekod sejarah baru.


Melalui analisis didapati peningkatan dalam kategori aplikasi dibawah muat turun, permainan, hiburan dan aplikasi penyiaran video telah menjadi antara jenis aplikasi  yang paling banyak dimuat turun.

Prestasi yang mengalakkan dari dua jenis Aplikasi yang sama memerlukan kandungan kreatif  bagi memenuhi permintaan pasaran.

Pada keseluruhannya, suku ketiga tahun 2018, App Store dan Google Play kedua-duanya mempunyai sejarah muat turun yang lebih tinggi dalam perbelanjaan pengguna. Ini menunjukkan trend pasaran App, yang terus meningkat bergantung kepada populariti penggunaan telefon pintar, menyediakan pembelanjaan tanpa henti dan potensi pembangunan yang besar.

Cannis memberi tumpuan kepada industri yang paling cepat berkembang, menyediakan platform integrasi, mewujudkan fungsi 7-dalam-1 yang kuat.

Mod Maya-Realiti yang digabungkan dengan Mod O2O

App Cannis bukan sahaja menggabungkan fungsi inovatif setiap bulan tetapi juga melabur dana besar secara selektif di industri tren luar talian, dengan  jangkaan menyambung aliran perbelanjaan keseluruhan pengguna luar talian dengan pangkalan data dalam talian, untuk memulakan membina model O2O, mengadakan promosi pemasaran terdahulu, pembekal ahli dalam talian dan luar talian dengan cekap, dan perkhidmatan penghantaran barangan 'back-end' menjadi lebih lancar.

Dari segi lencongan ahli, ahli-ahli Cannis boleh menggunakan diskaun dalam talian, termasuk pembelian di kedai runcit dan rakan kongsi strategik Cannis. Mata ganjaran dalam talian boleh digunakan sebagai diskaun yang membantu pengguna menjimatkan wang. Penyertaan dalam pertandingan yang direka oleh Cannis juga membolehkan ahli memenangi hadiah utama  melalui perkongsian.

Ketua Pegawai Operasi Cannis, Encik Mohammad Mustaqim Bin Abdullah menegaskan bahawa platform itu secara aktif akan menjalankan susun atur yang komprehensif untuk perkhidmatan dalam talian dan luar talian, supaya gedung yang sedia ada tidak lagi dibatasi oleh saiz atau sekatan serantau ruang. Melalui mod Cannis e-commerce dan  keutamaan belanja, maklumat pedagang boleh diperolehi dengan kos terendah ke pasaran sasaran yang tepat, oleh itu memaksimumkan keberkesanan pengiklanan.

Rakan Strategik Cannis

Rakan-rakan strategik yang hadir pada hari tersebut termasuklah Dr. Eco-Dr. Coco Alex; Produser Syarikat Produksi Da Motion, Encik Along; Pengarah Kreatif (凯 优 影视 控股 有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Encik Chis Yen; Weber PDT Pusat Kesihatan Rawatan Kanser Prof Madaya Dr. Martin E. Roberts; Ketua Pegawai Eksekutif (名 资 股份有限公司), Encik (蔡逸群) dan Dr. DNA Encik Jannings Lee.


Konsul Kehormat Republik Slovakia, Tan Sri Datuk Sri Tee Keat berkata bahawa Cannis mempunyai ketajaman idea terhadap perkembangan trend. Melalui analisis pangkalan data yang besar, mereka secara tepat mempelajari keperluan sebenar pengguna. Budaya etnik yang kaya di Malaysia juga membantu mengembangkan perniagaan ke seluruh dunia, bagi menarik rakan strategik pada masa hadapan. Sama ada dalam pemasaran media atau strategi pembangunan, Persembahan mereka sangat luar biasa.

Cannis adalah aplikasi bersepadu pertama di dunia yang menyediakan pengguna dengan pelbagai aplikasi App ini, penyiaran langsung, e-dagang,  diskaun membeli belah, rangkaian sosial, video pendek, permainan dan pembayaran, semuanya boleh didapati di Cannis App. Cannis yakin bahawa mempunyai pelbagai kumpulan etnik dan budaya Malaysia sebagai titik permulaan, lebih mudah untuk mengembangkan Cannis dari Asia Tenggara ke seluruh dunia.

Tahniah sekali lagi kepada Cannis !


Untuk maklumat lanjut, sila layari 

Laman Web : http://cannis.app.

till then, tatababai

Tuesday, October 16, 2018

Roadtrip to New Zealand | Auckland - Christchurch

8:30:00 AM 6
Assalammualaikum

Entry terdahulu di sini

Ramai berdebar-debar tunggu adakah kitorang sempat untuk catch up flight pagi ke Christchurch?


Alhamdulillah, pagi tu kami bangun awal pagi dan sempatlah sarapan sebelum bergerak ke airport. Sempat juga beramah mesra dengan roomate kami, berumur 18 tahun. Kitorang siap bagi dia bekalan Maggi. Hhahaa Travel solo dari North Island ke South Island selama 2 bulan. Fuhh.. kitorang ni dah tua-tua baru nak travel. Hahhahaa

breakfast sama-sama

time to say goodbye

best. recommended ! staff pun baik

Pagi tu, seawal jam 7 pagi kami dah tunggu di reception dan pada malam sebelumnya, kami dah siap-siap booking Yellow Bus ke airport dengan harga NZD6/sehala. Yellow Bus ni sangat punctual dan dia datang memang amik depan hotel. Tak payah keluar tunggu bas tepi jalan bagai. Tunggu je depan reception, nanti dia datang.

tiket ni jangan hilangkan okey

Naik je bas, memang tak ramai lagi tapi sebab bas tu akan berhenti-henti di pit stopnya dan akhirnya bas itu pun penuh. Destinasi akhir memang ke airport. Jadi tak perlu risau.

pantang nampak kamera. Hahhaa

luggage letak tepi ye

Sampai je di airport, kami terus ke Check-in Kiosk. Senang je, masukkan Booking No dan akan keluarlah nama penumpang. Check nama korang dalam list tu, nanti dia akan print boarding pass dan baggage tag. Baggage tag tu, korang sesiap lekat kat beg tapi kalau tak pasti, boleh minta bantuan staff di situ. Then pergi ke kaunter Drop Baggage dan drop je bag korang kat situ.

awek bas kuning

jom kita masuk

Untuk Air New Zealand, hanya gunakan check-in kiosk sahaja untuk urusan check in dan print baggage tag. Semua dilakukan sendiri oleh penumpang dan jangan risau, ada staff yang akan membantu jika korang ada pertanyaan atau masalah.

boleh try timbang dulu cukup ke tak berat beg

Air New Zealand hanya membenarkan 1 beg dengan berat 20kg sahaja untuk di drop off. Jadi pastikan luggage korang tak lebih dari 1 beg ye.
Then kami tak tunggu lama dah, memang terus ke departure hall. Dari tak ramai orang sehinggalah orang ramai mula masuk ke situ. Debaran makin terasa, dan kerinduan terhadap South Island semakin membara. Rindunya dengan pemandangannya.

pape.. kita wefie dulu

ni la kapal kitorang

counting minutes

wefie lagi. Nenek kat belakang tu 3 orang. Dorang pun pegi holiday tau. Kitorang siap cakap, nanti esok kalau dah tua.. kitorang macam ni la.. Hahahahhaa

wefie lagiiii

Perjalanan dari Auckland Airport ke Christchurch Airport mengambil masa lebih kurang 1 jam 25 minit. Kami pun agak risau sebab pagi tu cuaca agak gloomy. Maklumlah, kat berita kata macam-macam tapi tawakal je la.

wefie lagi.. hahahaha

snack dia sedap gile

dapat cookies ngan teh / coffee. Dap dapppp

cantik kannn

Dan alhamdulillah, sepanjang perjalanan 1 jam 25 minit tu, smooth je tanpa ada sebarang masalah. Malah kami disajikan dengan pemandangan yang sangat indah sepanjang berada di atas kapal. Kalau duduk di seat belah kiri, korang boleh nampak pemandangan hijau dan biri-biri yang subur merata. Kalau di seat sebelah kanan pula, korang boleh nampak sayup-sayup Mount Cook yang indah. Alahaii.. Kenapa cantik sangat ni !

view dia sangattttttt cantik

dah  start descending

wefie dengan pilot ngan stewardess

smartt der aiport dia

Di Christchurch, kami dah tak perlu melalui imigresen dan kastam lagi sebab dah kira domestik flight dah tu. So, sejenis kelegaan disitu sebab dah tak payah nak punggah beg. Hahahha.. Jadi urusan di sini lebih cepat dan kami boleh terus pergi amik kereta sewa.

bukti dah jejak Christchurch

boleh amik pamplet ni. 

call dulu company kereta bagi tau kitorang dah sampai

Hello pulisss.. eh... car rental

Kami ambil kereta sewa Apex Car Rental. Ada shuttle dari airport ke Apex Car Rental yang disediakan secara percuma. Follow sahaja instruction seperti yang telah dimaklumkan ketika proses tempahan sebelum tu.

tengok dorang ni.. kat airport pun boleh main pingpong

soooo clean

jom naik shuttle

dalam shuttle bas

Jodoh tak jadi Nad..

Sepatutnya kami bertiga akan bergilir-gilir drive. Tapi entah macam mana si Nad ni tak lepas pulak saringan untuk drive sebab dia takde lesen memandu yang terkini. Maksudnya, lesen memandu yang macam IC tu dia takde. Lesen memandu yang dia ada yang zaman tok kadok punye tu which tak boleh digunakan untuk daftar sebagai pemandu kat sini. hahhahahaha..

dah sampai Apex Car Rental

staff Apex yang sangat baik

Isi.. jangan tak isi

yang belakang tu sedih sebab tak dapat drive

dah.. jom pegi amik kereta

Kesian Nad tak dapat nak merasa drive kat sini. Tapi takpe la Nad... ko duduk belakang jadi hamster makan kuaci je.. sambil join kitorang membawang pasal pemandu lain bagi jari kat Siput. Hahahahahaa

Jadi, make sure korang ada lesen memandu yang terkini dan valid sebelum datang sini. Okeyy... ^_^

Bagi rakyat Malaysia yang ingin memandu di New Zealand, apa yang korang perlukan adalah lesen memandu yang terkini. Maknanya, lesen yang macam kad pengenalan tu. Kalau lesen zaman tok kaduk yang laminate tu, cuma boleh memandu basikal je

Proses ambil kereta sewa pun cepat je tak perlu tunggu lama. Memang dah tak sabar nak memandu kat New Zealand ni.

Ferrari merah kami

kita belajar dulu cara nak drive. Hahahhaha

hamster kat belakang tu dah ready ke?

Memandu di New Zealand ni sama macam di Malaysia. Cumanya, jangan bawa perangai memandu di Malaysia tu ke sini. Kang tak pasal-pasal kena saman. Yang kelakar tu, tiap kali kawan Keknil bawa kereta, mesti dapat jari . Hahhaa.. Keknil cakap, takpe la dapat jari, jangan dapat surat saman, mau melayang duit tak sudah-sudah. Hahhahaa

Di Fairlie Holiday Park, ada satu kenangan yang Keknil tak boleh lupakan. Kenangan yang mengundang jeritan batinku. Tunggu next entry Keknil cerita ye.

till then, tatababai