Tuesday, January 30, 2018

12 Tempat Menarik Jika ke Johor

11:54:00 AM 1
Assalammualaikum

Pengalaman Keknil ke Johor Bahru hujung tahun lalu memang tak dapat dilupakan. Malah ianya menjadi titik tolak kepada perkembangan budaya rakyat Johor yang selama ini tidak Keknil ketahui.

Well known la kan, kalau sebut Johor, orang akan fikir Legoland, Hello Kitty Town atau Johor Premium Outlet (JPO). Betul tak? Tapi kalau korang nak tau, dalam tak sedar, rupanya Johor bukan setakat Legoland mahupun Sanrio Hello Kitty Town sahaja. Tetapi rupanya ada banyak tempat menarik lain yang ada kat sana.



Jom Keknil kongsikan tempat menarik yang ada di Johor yang mungkin, korang sendiri tak tau.

1. Legoland
Of course la ini adalah antara satu mercu tanda yang ada di Johor. Merupakan satu-satunya theme park berasaskan Lego di Malaysia dan mempunyai lebih dari 40 permainan, persembahan dan tarikan. Pengalaman Keknil masuk buat pertama kali di Legoland ni bukan sahaja membuatkan anak-anak berasa teruja, malah ibubapa pun tidak melepaskan peluang untuk turut bergembira bersama anak-anak.


2. Sanrio Hello Kitty Town
Terletak di Puteri Harbour, Sanrio Hello Kitty Town ni memang awesome habis bagi peminat Hello Kitty. Pelbagai juadah serta permainan berasaskan Hello Kitty ye kekawan. Warna pink lagi. Haaa.. turut diadakan persembahan Hello Kitty Parade yang pastinya membuatkan anak-anak ikut berjoget bersama. Di sini, korang juga boleh ke Thomas Town yang terletak di tingkat atas dan boleh berjumpa sendiri dengan karakter seperti Angelina Ballerina, Barney, Bob The Builder dan banyak lagi.


3. Johor Premium Outlet
Ini adalah syurga untuk kaki shopping ! Terdapat lebih dari 130 koleksi pereka, jenama dan outlet terkenal di JPO. Malah korang juga boleh berjimat dari 25% hingga 65% setiap hari dengan membeli belah di sini. Dah tak perlu pergi ke London bagai untuk beli produk ternama. Semuanya ada di Johor Premium Outlet. Hehehe



4.Pantai Desaru
Masa zaman Keknil ke sini dulu kira-kira 5 tahun lalu. Masa tu pantai Desaru memang cantik dan agak jauh dari pandangan ramai. Tapi kini, ianya menjadi salah satu hub pelancong dan akan datang, Hard Rock akan di buka di sini dan pastinya ketika itu akan menjana ekonomi negeri Johor dengan lebih pesat lagi. Seringkali tempat ini dipenuhi dengan orang ramai, tapi bak kata orang, jika sesuatu destinasi itu sesak dengan orang ramai, bersyukurlah kerana itu tandanya ekonomi di tempat itu sedang berkembang.


5. Pelancongan Bakau Kampung Melayu
Siapa sangka tempat paya bakau menjadi pusat pelancongan antarabangsa. Ini yang diketengahkan oleh kerajaan Negeri Johor dalam meningkatkan eco-pelancongan dan seterusnya meningkatkan ekonomi negeri khususnya untuk nelayan paya bakau. Ladang kupang yang menjadi nadi penternakan makanan laut di sini turut menjadi sebahagian dari tempat lawatan yang boleh diperolehi melalui eco-pelancongan Kampung Sungai Melayu, Johor Bahru.


6. Dapur Warisan | Laman Seni Warisan
Duduk bersimpuh tertib bersantun, adat lama menjadi pedoman. Amacam pantun dua kerat Keknil. Hhahaha.. tak jadi nampaknya.. Kikikii.. Di Dapur Warisan, korang berpeluang untuk menikmati sendiri hidangan Melayu Johor dengan cara duduk di atas tikar mengkuang. Haa.. bukan selalu nak duduk bersila atau bersimpuh makan nasi kan. Selain dari hidangan yang enak, korang juga akan di hidangkan dengan muzik dan tarian asli masyarakat Johor, of course la tarian zapin. Memang awesome dan korang boleh join berjoget sekali tau.



7. Taman Negara Tanjung Piai 
Keknil suka sangat Tanjung Piai ni sebab kat sini walaupun panas lit lit, tapi boleh menikmati pemandangan Selat Tebrau dan ia merupakan titik paling selatan di Semenanjung Malaysia dan tanah besar Eurasia. Haaa.. betapa uniknya negeri Johor ni kan.



8. Pulau Termahal di Malaysia
Siapa tahu pulau termahal di Malaysia ada kat mana? Of course la Johor iaitu Pulau Rawa. Keindahan hidupan marin dan terumbu karangnya setanding dengan yang ada di luar negara malah merupakan destinasi terbaik untuk aktiviti seperti snorkeling, berkayak dan scuba diving. Sebab itulah ia dikenali sebagai pulau termahal di Malaysia tetapi Keknil pasti, percutian korang kat sini berbaloi-baloi jadinya sebab pemandangan dan keindahannya setaraf dengan Maldives. Hehehe


9. UK Agro Farm and Resort
Asalnya ia hanyalah ladang kambing yang biasa je. Tetapi hasil suntikan dana kerajaan, kini ia menjadi tarikan agro pelancongan yang terkenal di Malaysia. Selain dari menyediakan penginapan, ia juga mempunyai pelbagai taman untuk dilawati dan aktiviti menarik untuk diikuti. Antaranya melawat ladang kambing, melihat sendiri bagaimana akvititi pemerahan susu kambing di lakukan dengan menggunakan teknologi terkini, aktiviti memanah, menunggang kuda dan sebagainya. Ini adalah platform terbaik untuk pelancong dan pelajar sekolah mempelajari tentang agro pelancongan. Jangan tak tau ye, ada juga pelajar praktikal yang terdiri dari doktor dan veteriner yang praktikal di sini tentang cara-cara mengendalikan kambing. Terbaik kan !


10. Bazaar Karat
Kalau di Selangor terkenal dengan car boot salenya, tapi di Johor terkenal dengan Bazaar Karatnya. Terletak di tengah bandaraya Johor Bahru. Bazaar Karat ini menjual pelbagai barangan seperti pakaian, kasut, makanan malah terdapat juga barangan antik yang dijual di sini. Kategori barangan yang dijual di sini kebanyakannya adalah rare dan jarang didapati di pasar-pasar lain. Jadi jika korang adalah peminat barangan antik, korang boleh singgah di Bazaar Karat Johor Bahru ni dan manalah tau, korang boleh dapat barang yang korang nak tu di sini. ^_^


11. Gunung Lambak
Biasa dengar tak? Keknil pernah hiking kat gunung ni dulu masa kursus. Memang seksa juga la nak hiking sebab tak fit. Hahhaha.. tapi itu namanya pengalaman. Hiking dari bawah hingga ke puncak dalam 1 jam macam tu. Bila sampai kat atas, memang boleh nampak pemandangan seluruh bandar Kluang. Cantik ! Bagi peminat sukan mendaki ni, boleh cuba untuk mendaki Gunung Lambak ni. Nak suruh mendaki Gunung Ledang macam tinggi sangat pulak kan. Jadi boleh cuba Gunung Lambak dulu. Pasti tak menyesal.


12. Taman Awam Hutan Bandar
Merupakan tempat rekreasi yang bukan sahaja terkenal dengan trek jogging yang luas, malah terdapat kolam buatan dan taman permainan untuk seisi keluarga beristirahat. Yang bestnya kat sini, terdapat food court yang turut menyediakan makanan yang enak. Dengar katanya, mee rebus kat sini sedap. Jadi, korang yang datang ke sini, bolehlah cuba. Manalah tau, serasi dengan tekak. Hihihi



Sebenarnya banyak lagi tempat menarik kat Johor ni. Negeri Johor ni besar, even kalau nak berjalan dari daerah ke daerah pun ambil masa 30 minit hingga 1 jam. Jadi kalau betul-betul meneroka negeri Johor, korang akan jumpa macam-macam tempat yang selama ini kita tak tau.

Korang boleh check kat laman web https://www.traveloka.com/en-my/infographic/malaysia/unseen-malaysia

Jadi, ada perancangan untuk ke Johor? Bolehlah kongsikan dengan Keknil tempat-tempat lain yang menarik yang ada di Johor.

till then, tatababai

Friday, January 26, 2018

Halal Lo Hei Poon Choy Hidangan Istimewa Sempena Tahun Baru Cina di Grand BlueWave Hotel Shah Alam

11:22:00 AM 4
Assalammualaikum

Sempena sambutan Tahun Baru Cina ini, Grand BlueWave Hotel Shah Alam memperkenalkan Halal Lo Hei Poon Choy yang merupakan makanan yang wajib dihidangkan ketika musim perayaan ini.


Menurut kepercayaan tradisi, kebiasaannya Lo Hei Poon Choy dihidangkan di dalam bekas kayu yang besar, porselin atau bekas logam.

Terdapat 2 tawaran pakej Poon Choy iaitu Pakej A dengan harga RM988nett  dan Pakej B dengan harga RM1288nett.

Hidangan ini semestinya Halal Toyyiban malah akan disertai dengan hidangan Halal lain seperti Auspicious Yee Sang, Golden Prosperity CNY Set Menu 1, 2 dan 3 serta Special Take Away Prosperity Pot "Poon Choy". Kesemua menu istimewa ini disediakan khas oleh Chef Patrick.

Auspicious Yee Sang merupakan hidangan pembuka mulut yang mesti ada semasa Tahun Baru Cina. Pelbagai pilihan empat hidangan mewah di Grand BlueWave Hotel Shah Alam yang melambangkan kekayaan dan kesihatan yang baik antaranya hidangan Yee Sang with Sliced Abalone dan Salmon  Fish, Yee Sang with Salmon Fish, Yee Sang with Tuna Fish dan Vegetable Yee Sang. Harga bermula dari RM43nett sehingga RM,360nett. Menu ini sesuai untuk hidangan 2 orang.







Seterusnya, hidangan Golden Prosperity CNY Set Menu yang sangat sesuai untuk jamuan keluarga, syarikat yang kecil mahupun besar. Bermula dari harga RM988nett untuk Menu 1, RM1388nett untuk Menu 2 dan RM1888nett untuk Menu 3. Set ini disediakan untuk minimum 10 orang bagi setiap meja dengan tempahan awal.

Tak perlu risau, restoran ini sangat selesa dan boleh memuatkan maksima 10 orang untuk 1 meja, jadi korang juga boleh raikan Tahun Baru Cina di sini dengan pelbagai hidangan yang enak.



Special Take Away Prosperity Pot 'Poon Choy' menu boleh didapati dengan harga RM680nett (termasuk stainless steel pot).


Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Tung Yuen Chinese Resaturan 
Aras 1
Dibuka setiap hari
Lunch - 11. 30am - 2.30pm
Dinner - 6.00pm - 10.30pm

Untuk tempahan :
03 5511 8811 ext 2616 / 2724

till then, tatababai

Tuesday, January 16, 2018

Butterfly Project x Traveloka Staycation @ KL Journal

9:39:00 AM 2
Assalammualaikum

Bila stress melanda, kadang-kadang kita perlukan 'me time' untuk menenangkan diri dan 'chill'.. betul tak? Hehhehe.. Tapi apa yang Keknil nak ceritakan disini bukan pasal stress. Haa.. sebelum ni memang stress la.. jadi bila Butterfly Project x Traveloka menawarkan percutian singkat 2D1N.. of course la Keknil grab peluang ni.. terima kasih Butterfly Project dan Traveloka atas penginapan dan hospitality yang sangat awesome ni. ^_^


Bagi yang tak pernah tau apa itu Traveloka. Traveloka merupakan sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan pembelian tiket kapal terbang dan hotel untuk perjalanan domestik mahupun luar negara. Kalau korang nak tau,Traveloka juga satu-satunya syarikat yang membolehkan pembelian tiket kapal terbang dibuat secara ansuran dengan 0%  dengan kad kredit tau..

Nak tau macam mana?



Pelan ansuran sebanyak 0% oleh Maybank ekslusif untuk pengguna Traveloka sahaja dengan tempoh ansuran 6 atau 12 bulan untuk bila-bila tarikh yang korang mahukan. Jadi dengan cara ini, korang tak perlu risau jika korang tak cukup duit untuk membuat pembelian tiket kapal terbang.  Tempah dahulu, bayar kemudian dan korang boleh terbang bila-bila masa sahaja dengan pelan ansuran ini. Kalau direct airlines pun tak dapat promosi macam ni dik non ! Hanya di Traveloka tau...

Tertakluk kepada terma dan syarat ye. Korang boleh buka install dan buka apps Traveloka di telefon dan ketahui bagaimana cara untuk membuat installment ni. Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari laman web Traveloka.





Berbalik kepada cerita Keknil dalam staycation bersama Butterfly Project x Traveloka di KL Journal ni, korang juga boleh godek staycation kegemaran korang through aplikasi Traveloka. Macam-macam tempat ada.. Nak stay kat KL Journal ni pun boleh, nak stay kat tempat lain pun boleh.

Lokasi staycation ini adalah di KL Journal yang terletak di tengah bandaraya dan hot spot Bukit Bintang. Jadi memang serba serbi tempat menarik tertarik dekat dengan walking distance la.

Lot 10 .......................                 0.2 km
Farenheit 88 ..............                0.3 km
Bukit Bintang Monorail Station 0.3 km
Pavilion Kuala Lumpur.....         0.3 km
Fahrenheit 88  ............               0.3 km
Starhill Gallery  ..........              0.4 km
Sungei Wang Plaza  ...               0.4 km
Greenbox KTV Kuala Lumpur .0.4 km
Low Yat Plaza  ..........               0.4 km

Macam mana? Dekat je kan.. Lokasi yang sangat strategik di tengah Bukit Bintang.



tengah fikir nak beli tiket flight kemana lepas ni. Ehh..


Staycation ini bukan sekadar staycation, tetapi ada juga sesi ice breaking bersama butterflies. Antara aktiviti yang diadakan sempena staycation ini adalah Bath Bomb, Flower Loop dan Keknil sendiri telah memilih aktiviti Travel Journal. Kami diberikan buku scrap kosong untuk buat scrap book tentang aktiviti travel yang kami telah dan ingin lakukan. Haa.. ini memang perlukan kreativiti. Keknil yang tak berapa kreatif ni memang perah otak la nak buat ni. Tapi hasilnya jangan tak tau.. Hahhahaha... boleh tahan kreatif juga Keknil ni.. Hhahahaha (masuk bakul angkat sendiri)





before aktiviti bermula katanya

antara props dan bahan untuk dimasukkan kedalam buku skrap

memasing tengah 'berlakon' fokus.. Hahhaha

hasil buku skrap kami semua.. awesome tak.. cuba teka Keknil punya yang mana?

tadaaaa... ini Keknil punya.. cantik tak.. cantik tak?

Selain itu, upacara melepaskan rama-rama yang menjadi simbol Butterfly Project di lepaskan di KL Journal. Memang havoc la.. lepas tu bila tengok semua rama-rama berterbangan dah macam taman rama-rama pulak. Paling bahagia bila ada rama-rama yang sudi hinggap di jari runcing peserta. 

upacara melepaskan rama-rama

rama-rama dijari siapa itu?

Of course, majlis kemuncak staycation adalah exchange gift bersama roomate. Yeayy.. thanks Sally sebab sudi jadi roomate Keknil. Insya Allah hadiah tu Keknil akan manfaatkan sebaiknya. Hihihihi..

Agak korang, Keknil bagi apa kat Sally? Cer teka.. Haaa.. nak tau Keknil bagi apa.. boleh godek kat blog Sally pulak.. Hihihihi


Jom Keknil cerita ada apa di KL Journal ni. Ye la.. Keknil dok cerita best la.. awesome la.. tapi apa yang best dan awesomenya kat sini? Jom follow rapat-rapat..

Hiasan Dalaman dan dekorasi yang elegan

Memang tidak dinafikan, bila kita stay di hotel, mesti kita dah berangan betapa cantiknya hiasan dalaman dan dekorasinya kan. Dah namanya staycation, of course la kita mahukan setiap sudut pandangan tu sejuk dan menenangkan. Betul tak? Inilah konsep yang digunakan di KL Journal dimana susun aturnya sangat cosy malah turut dihiasi dengan tumbuhan segar yang mampu menyejukkan setiap pandangan mata. Auchhh....





Restorannya juga dihiasi dengan hiasan ala retro yang pasti mengimbau kenangan masa lalu. Mana nak dapat mangkuk tingkat macam ni wei zaman sekarang. Kalau ada pun semuanya dan di improvise dengan macam-macam warna dan fungsi. Ruangan tempat duduk yang pelbagai dari set kerusi sofa sehinggalah ke bar table membolehlah setiap pelanggan memilih untuk menikmati hidangan secara santai mahupun secara formal. 





Bilik Tetamu yang santai

Tatkala suara Keknil dan Sally yang memecahkan kesunyian ruang kamar yang menghadap Bukit Bintang ini, kami terus meneroka segenap ruang dalam bilik untuk mencari keunikan dalam bilik ini. Dimulai dengan hiasan dinding yang berlatarkan hitam putih kehidupan masyarakat Malaysia. Ya.. Memang inilah tempat di mana budaya dan cara hidup rakyat Malaysia diingati dengan setiap bingkai gambar dan 1001 maksud tersirat. 

double bed

help yourself

buku hutang. Hehhee

ruangan TV yang ringkas

from the other side

almari style boutique

jam suruh bangun tidur

bilik air

bilik air

amenities

nak posing ke nak tidur ni?


Kemudahan dan Pemandangan Indah Bukit Bintang

Menginap di KL Journal ni memang satu pengalaman yang menarik. Dengan pemandangan yang indah dari tingkat atas hotel yang bukan sahaja dapat menikmati pemandangan bandaraya Bukit Bintang, tetapi juga bandaraya Kuala Lumpur dengan pandangan sisi KLCC. 

Selain itu, kemudahan seperti swimming pool dan gym juga antara tarikan yang terdapat di sini. Malah hotel ini juga diberikan komen setaraf hotel 5 bintang yang ada di Kuala Lumpur.

 




Untuk penginapan awesome ni, korang boleh godek di laman web Traveloka dan cari tarikh staycation korang. Senang buat tempahan pakai handphone je.. tak perlu susah payah switch on PC, buka Google.. Hahahhaa.. semuanya dihujung jari sahaja..

Terima kasih kepada Butterfly Project, Traveloka dan KL Journal untuk staycation yang santai ni. ^_^

Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Traveloka 

The Butterfly Project 


The KL Journal 


till then, tatababai