Cara Untuk Meningkatkan Kredit Limit bagi Maybank

Assalammualaikum

Sekarang ni serba serbi boleh dibuat secara atas talian. Mudah dan cepat ! Keknil nak kongsikan dengan korang cara untuk meningkatkan kredit limit (increase credit limit) untuk Kad Kredit. Well.. sesetengah orang kata, tak perlu la kredit kad ni.. Lagi banyak hutang ada la.. Hahhaa.. ini betul, Keknil tak nafikan.. :P

Tapi ada sesetengah orang perlukan kredit kad untuk pelbagai tujuan seperti pembelian tiket kapal terbang, tempahan hotel, pembelian barang atas talian dan sebagainya. Pendek kata, kredit kad ni kalau digunakan sebaiknya, ianya bagus untuk kegunaan sendiri. Tetapi kalau digunakan sewenang-wenangnya, sekian terima kasih la gamaknya, sendiri tanggunglah kan. ^_^


Okey.. alkisahnya baru-baru ni ada pihak bank telefon Keknil, tapi macam biasa la.. Sekarang macam-macam scam yang ada kan. Keknil pun malas nak layan. Tapi pada masa yang sama, ehh.. teringin la pulak sebab Keknil selalu gunakan kredit kad untuk travel dan topup touch n go.

Jadi nak call balik bank tu, alahaii.. malu ahhh.. Hahahha.. lepas tu kita pun macam tak yakin kang scam pulak. So, Keknil pun godek-godek la laman web Maybank ni. Then terjumpalah pulak function untuk Increase Credit Limit. Haaaa... ini yang buatkan Keknil teringin nak cuba ni.. Hahahhaa...

So, Macam mana caranya? Boleh ikut step seperti di bawah.

1. Mula-mula kena login dulu la ke akaun Maybank tu. Kemudian pilih Accounts & Banking untuk step seterusnya.



2. Lepas tu akan keluar detail akaun yang korang ada. Kalau korang ada akaun kredit kad, korang akan nampak button View yang Keknil tandakan merah tu, just klik pada button tu dan dia akan keluar paparan maklumat kredit kad korang pulak.


3. Bila dah keluar paparan ni, korang nampak tak button Increase Credit Limit tu. Haaa.. korang klik je kat situ. Tapi make sure korang confirm betul-betul dan fikir masak-masak sebelum nak increase credit limit tu. Kalau dah increase, susah nak turun balik. Hahaha..  kalau dah confirm nak tingkatkan kredit limit, korang klik kat button Continue tu.





Tadaaa... haaa.. kat sini korang boleh pilih berapa juta kredit limit yang korang nak. Boleh juga nak setkan samada kenaikan credit limit untuk tempoh sementara atau permanent.

Kalau korang pilih Temporary, dia akan paparkan pilihan Start Date dan End Date serta tujuan korang perlukan had kredit limit yang baharu tu. So isilah sebaiknya. 


Dan kalau korang pilih Permanent, dia akan minta maklumat Pendapatan dan Komitmen. Yang ni korang kena isi betul-betul la.. Jangan tipu pulak kata income 2.6 Billion, sebab bank boleh check ye. Hahahaha.. Kalau betul takpe.. Hihihi.. yang ni dorang nak tengok, kalau korang apply credit limit yang baharu ni, korang mampu ke idok nak bayar hutang kad kredit tu kat bank. Huhuhu



Seterusnya, korang kena masukkan emel dan request TAC untuk tujuan pengesahan. Nanti pihak bank akan maklumkan thru emel samada permohonan korang tu berjaya atau tidak. Jangan risau, insya allah korang boleh dapat keputusan segera berhubung dengan permohonan korang ni. ^_^ 


Kemudian korang akan jumpa paparan ni dimana korang kena sertakan dokumen sokongan untuk permohonan korang ni. Haaa.. sebab tu Keknil kata jangan tipu income dan komitmen korang tu. 

Dokumen sokongan ni samada slip gaji, EA/EC Form, EPF Statement dan ada beberapa lagi. Macam Keknil, Keknil submit EA Form. Senang.. Nak sangat tengok income kan.. Keknil bagi setahun terus.. Kikikii

Lepas tu Upload dan tunggu nanti dorang akan emel kat korang untuk inform samada permohonan korang berjaya atau tidak.




Tak lama pun, lepas Keknil apply, tak sampai sejam Keknil dah dapat emel menyatakan permohonan Keknil untuk meningkatkan had kredit untuk kredit kad telah berjaya. Tapi jangan riak pulak. Ni hutang tau.. Bukan free-free je dia bagi. Kalau dapat 20k ni kira Keknil boleh berhutang dengan bank sebanyak 20k. 


Okey.. jom beli tiket kapatebang.. Hahahahaha 



till then, tatababai
Share on Google Plus

About Anil Wanina

Hi, I'm Anil. A full-time Assistant IT Analyst with passion on traveling. Write about travel, lifestyle, parenting, food, beauty, and event.

3 9 orang peminat :

  1. nice sharing :)
    jom tunggu AA free seat next month

    ReplyDelete
  2. wah bagus juga tips ni. tq anil

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas perkongsi :)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen dengan berhemah.. tqqq ^_^