Wednesday, October 24, 2018

Cannis App dijangka dalam senarai NASDAQ menjelang 2021

8:17:00 AM 3
Assalammualaikum

Ingat tak yang Keknil kongsi sebelum ni berkenaan dengan aplikasi Cannis?

Haaa.. Keknil nak kongsi aplikasi mudah alih Cannis telah membentuk trend aplikasi baru yang berjaya mengumpul 100 ribu pengguna dalam masa kurang dari dua bulan. Cannis bakal menjadi bintang terhebat di NASDAQ, Amerika Syarikat. Wowww....


Sejak awal tahun 2018, Cannis terus melabur dalam industri yang disukai ramai iaitu teknologi, filem, kecantikan, ubat-ubatan preventif, teknologi terkini dalam pertanian dan sebagainya. Dengan kerjasama dengan rakan strategik mereka, Cannis telah memperluaskan pasaran mereka dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara dan dijangka akan tersenarai di NASDAQ tidak lama lagi.


Ketua Pegawai Eksekutif Dato 'Ching Eu Boon juga menyatakan semasa persidangan "The Upcoming Greatest Star in Nasdaq" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan, tetapi juga dengan penggambaran, ubat-ubatan  preventif dan industri kecantikan.

"Kami sangat berharap perkongsian strategik dengan industri-industri tersebut dalam memenangi kepercayaan pengguna dan meningkatkan pengalaman pengguna akhir lancar O2O."

Muat turun Aplikasi dan Perbelanjaan Pengguna telah mencipta rekod baru dalam sejarah, Cannis dilahirkan pada era yang tepat dan terbaik.

Suku ketiga tahun 2018 telah menjadi musim yang paling menguntungkan untuk 'App Store' dimana jumlah muat turun aplikasi yang komprehensif pada musim tersebut di App Store dan Google Play telah melebihi 29 bilion, kenaikan 10% berbanding terdahulu. Walaupun perbelanjaan pengguna global telah mencapai hampir 20 bilion dolar AS, kenaikan 20% berbanding dengan musim yang sama pada masa lalu, kedua-duanya mencipta rekod sejarah baru.


Melalui analisis didapati peningkatan dalam kategori aplikasi dibawah muat turun, permainan, hiburan dan aplikasi penyiaran video telah menjadi antara jenis aplikasi  yang paling banyak dimuat turun.

Prestasi yang mengalakkan dari dua jenis Aplikasi yang sama memerlukan kandungan kreatif  bagi memenuhi permintaan pasaran.

Pada keseluruhannya, suku ketiga tahun 2018, App Store dan Google Play kedua-duanya mempunyai sejarah muat turun yang lebih tinggi dalam perbelanjaan pengguna. Ini menunjukkan trend pasaran App, yang terus meningkat bergantung kepada populariti penggunaan telefon pintar, menyediakan pembelanjaan tanpa henti dan potensi pembangunan yang besar.

Cannis memberi tumpuan kepada industri yang paling cepat berkembang, menyediakan platform integrasi, mewujudkan fungsi 7-dalam-1 yang kuat.

Mod Maya-Realiti yang digabungkan dengan Mod O2O

App Cannis bukan sahaja menggabungkan fungsi inovatif setiap bulan tetapi juga melabur dana besar secara selektif di industri tren luar talian, dengan  jangkaan menyambung aliran perbelanjaan keseluruhan pengguna luar talian dengan pangkalan data dalam talian, untuk memulakan membina model O2O, mengadakan promosi pemasaran terdahulu, pembekal ahli dalam talian dan luar talian dengan cekap, dan perkhidmatan penghantaran barangan 'back-end' menjadi lebih lancar.

Dari segi lencongan ahli, ahli-ahli Cannis boleh menggunakan diskaun dalam talian, termasuk pembelian di kedai runcit dan rakan kongsi strategik Cannis. Mata ganjaran dalam talian boleh digunakan sebagai diskaun yang membantu pengguna menjimatkan wang. Penyertaan dalam pertandingan yang direka oleh Cannis juga membolehkan ahli memenangi hadiah utama  melalui perkongsian.

Ketua Pegawai Operasi Cannis, Encik Mohammad Mustaqim Bin Abdullah menegaskan bahawa platform itu secara aktif akan menjalankan susun atur yang komprehensif untuk perkhidmatan dalam talian dan luar talian, supaya gedung yang sedia ada tidak lagi dibatasi oleh saiz atau sekatan serantau ruang. Melalui mod Cannis e-commerce dan  keutamaan belanja, maklumat pedagang boleh diperolehi dengan kos terendah ke pasaran sasaran yang tepat, oleh itu memaksimumkan keberkesanan pengiklanan.

Rakan Strategik Cannis

Rakan-rakan strategik yang hadir pada hari tersebut termasuklah Dr. Eco-Dr. Coco Alex; Produser Syarikat Produksi Da Motion, Encik Along; Pengarah Kreatif (凯 优 影视 控股 有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Encik Chis Yen; Weber PDT Pusat Kesihatan Rawatan Kanser Prof Madaya Dr. Martin E. Roberts; Ketua Pegawai Eksekutif (名 资 股份有限公司), Encik (蔡逸群) dan Dr. DNA Encik Jannings Lee.


Konsul Kehormat Republik Slovakia, Tan Sri Datuk Sri Tee Keat berkata bahawa Cannis mempunyai ketajaman idea terhadap perkembangan trend. Melalui analisis pangkalan data yang besar, mereka secara tepat mempelajari keperluan sebenar pengguna. Budaya etnik yang kaya di Malaysia juga membantu mengembangkan perniagaan ke seluruh dunia, bagi menarik rakan strategik pada masa hadapan. Sama ada dalam pemasaran media atau strategi pembangunan, Persembahan mereka sangat luar biasa.

Cannis adalah aplikasi bersepadu pertama di dunia yang menyediakan pengguna dengan pelbagai aplikasi App ini, penyiaran langsung, e-dagang,  diskaun membeli belah, rangkaian sosial, video pendek, permainan dan pembayaran, semuanya boleh didapati di Cannis App. Cannis yakin bahawa mempunyai pelbagai kumpulan etnik dan budaya Malaysia sebagai titik permulaan, lebih mudah untuk mengembangkan Cannis dari Asia Tenggara ke seluruh dunia.

Tahniah sekali lagi kepada Cannis !


Untuk maklumat lanjut, sila layari 

Laman Web : http://cannis.app.

till then, tatababai

Tuesday, October 16, 2018

Roadtrip to New Zealand | Auckland - Christchurch

8:30:00 AM 6
Assalammualaikum

Entry terdahulu di sini

Ramai berdebar-debar tunggu adakah kitorang sempat untuk catch up flight pagi ke Christchurch?


Alhamdulillah, pagi tu kami bangun awal pagi dan sempatlah sarapan sebelum bergerak ke airport. Sempat juga beramah mesra dengan roomate kami, berumur 18 tahun. Kitorang siap bagi dia bekalan Maggi. Hhahaa Travel solo dari North Island ke South Island selama 2 bulan. Fuhh.. kitorang ni dah tua-tua baru nak travel. Hahhahaa

breakfast sama-sama

time to say goodbye

best. recommended ! staff pun baik

Pagi tu, seawal jam 7 pagi kami dah tunggu di reception dan pada malam sebelumnya, kami dah siap-siap booking Yellow Bus ke airport dengan harga NZD6/sehala. Yellow Bus ni sangat punctual dan dia datang memang amik depan hotel. Tak payah keluar tunggu bas tepi jalan bagai. Tunggu je depan reception, nanti dia datang.

tiket ni jangan hilangkan okey

Naik je bas, memang tak ramai lagi tapi sebab bas tu akan berhenti-henti di pit stopnya dan akhirnya bas itu pun penuh. Destinasi akhir memang ke airport. Jadi tak perlu risau.

pantang nampak kamera. Hahhaa

luggage letak tepi ye

Sampai je di airport, kami terus ke Check-in Kiosk. Senang je, masukkan Booking No dan akan keluarlah nama penumpang. Check nama korang dalam list tu, nanti dia akan print boarding pass dan baggage tag. Baggage tag tu, korang sesiap lekat kat beg tapi kalau tak pasti, boleh minta bantuan staff di situ. Then pergi ke kaunter Drop Baggage dan drop je bag korang kat situ.

awek bas kuning

jom kita masuk

Untuk Air New Zealand, hanya gunakan check-in kiosk sahaja untuk urusan check in dan print baggage tag. Semua dilakukan sendiri oleh penumpang dan jangan risau, ada staff yang akan membantu jika korang ada pertanyaan atau masalah.

boleh try timbang dulu cukup ke tak berat beg

Air New Zealand hanya membenarkan 1 beg dengan berat 20kg sahaja untuk di drop off. Jadi pastikan luggage korang tak lebih dari 1 beg ye.
Then kami tak tunggu lama dah, memang terus ke departure hall. Dari tak ramai orang sehinggalah orang ramai mula masuk ke situ. Debaran makin terasa, dan kerinduan terhadap South Island semakin membara. Rindunya dengan pemandangannya.

pape.. kita wefie dulu

ni la kapal kitorang

counting minutes

wefie lagi. Nenek kat belakang tu 3 orang. Dorang pun pegi holiday tau. Kitorang siap cakap, nanti esok kalau dah tua.. kitorang macam ni la.. Hahahahhaa

wefie lagiiii

Perjalanan dari Auckland Airport ke Christchurch Airport mengambil masa lebih kurang 1 jam 25 minit. Kami pun agak risau sebab pagi tu cuaca agak gloomy. Maklumlah, kat berita kata macam-macam tapi tawakal je la.

wefie lagi.. hahahaha

snack dia sedap gile

dapat cookies ngan teh / coffee. Dap dapppp

cantik kannn

Dan alhamdulillah, sepanjang perjalanan 1 jam 25 minit tu, smooth je tanpa ada sebarang masalah. Malah kami disajikan dengan pemandangan yang sangat indah sepanjang berada di atas kapal. Kalau duduk di seat belah kiri, korang boleh nampak pemandangan hijau dan biri-biri yang subur merata. Kalau di seat sebelah kanan pula, korang boleh nampak sayup-sayup Mount Cook yang indah. Alahaii.. Kenapa cantik sangat ni !

view dia sangattttttt cantik

dah  start descending

wefie dengan pilot ngan stewardess

smartt der aiport dia

Di Christchurch, kami dah tak perlu melalui imigresen dan kastam lagi sebab dah kira domestik flight dah tu. So, sejenis kelegaan disitu sebab dah tak payah nak punggah beg. Hahahha.. Jadi urusan di sini lebih cepat dan kami boleh terus pergi amik kereta sewa.

bukti dah jejak Christchurch

boleh amik pamplet ni. 

call dulu company kereta bagi tau kitorang dah sampai

Hello pulisss.. eh... car rental

Kami ambil kereta sewa Apex Car Rental. Ada shuttle dari airport ke Apex Car Rental yang disediakan secara percuma. Follow sahaja instruction seperti yang telah dimaklumkan ketika proses tempahan sebelum tu.

tengok dorang ni.. kat airport pun boleh main pingpong

soooo clean

jom naik shuttle

dalam shuttle bas

Jodoh tak jadi Nad..

Sepatutnya kami bertiga akan bergilir-gilir drive. Tapi entah macam mana si Nad ni tak lepas pulak saringan untuk drive sebab dia takde lesen memandu yang terkini. Maksudnya, lesen memandu yang macam IC tu dia takde. Lesen memandu yang dia ada yang zaman tok kadok punye tu which tak boleh digunakan untuk daftar sebagai pemandu kat sini. hahhahahaha..

dah sampai Apex Car Rental

staff Apex yang sangat baik

Isi.. jangan tak isi

yang belakang tu sedih sebab tak dapat drive

dah.. jom pegi amik kereta

Kesian Nad tak dapat nak merasa drive kat sini. Tapi takpe la Nad... ko duduk belakang jadi hamster makan kuaci je.. sambil join kitorang membawang pasal pemandu lain bagi jari kat Siput. Hahahahahaa

Jadi, make sure korang ada lesen memandu yang terkini dan valid sebelum datang sini. Okeyy... ^_^

Bagi rakyat Malaysia yang ingin memandu di New Zealand, apa yang korang perlukan adalah lesen memandu yang terkini. Maknanya, lesen yang macam kad pengenalan tu. Kalau lesen zaman tok kaduk yang laminate tu, cuma boleh memandu basikal je

Proses ambil kereta sewa pun cepat je tak perlu tunggu lama. Memang dah tak sabar nak memandu kat New Zealand ni.

Ferrari merah kami

kita belajar dulu cara nak drive. Hahahhaha

hamster kat belakang tu dah ready ke?

Memandu di New Zealand ni sama macam di Malaysia. Cumanya, jangan bawa perangai memandu di Malaysia tu ke sini. Kang tak pasal-pasal kena saman. Yang kelakar tu, tiap kali kawan Keknil bawa kereta, mesti dapat jari . Hahhaa.. Keknil cakap, takpe la dapat jari, jangan dapat surat saman, mau melayang duit tak sudah-sudah. Hahhahaa

Di Fairlie Holiday Park, ada satu kenangan yang Keknil tak boleh lupakan. Kenangan yang mengundang jeritan batinku. Tunggu next entry Keknil cerita ye.

till then, tatababai

Sunday, October 14, 2018

Nikmati 100% Mmmmm Fernleaf UHT dari New Zealand

10:28:00 PM 2
Assalammualaikum

Kita semua sedia maklum apa kebaikan minum susu segar yang bukan sahaja dapat memberikan manfaat kepada kesihatan tetapi juga dapat membantu untuk proses diet dan memberi kecerdasan dan kecergasan kepada keluarga dan anak-anak khususnya.

Tapi.. sejauh manakah kita tahu dari mana datangnya susu yang kita minum dan tahap mana kesegarannya? Jangan risau... kesegaran susu segar Fernleaf UHT yang akan Keknil ceritakan ini datang dari sumber yang baik malah diiktiraf oleh pakar tenusu.


Manfaat 100% Mmmm susu segar Fernleaf UHT dari New Zealand ini tak perlu dipertikaikan lagi. Lembu tenusu dan rumput memang tidak dapat dipisahkan, Tapi.. bukan semua lembu tenusu makan rumput tauu.. Haa.. ini korang kena tau sumbernya supaya korang dapat susu yang segar lagi Halal puncanya.

Lembu

Kalau datang ke New Zealand, memang mata korang akan terpaku dengan pemandangan lembu dimana-mana sahaja. Sana sini lembu dan kerana itu ia menjadi tempat penghasilan susu lembu yang sangat segar dan sedap. Korang boleh nampak lembu-lembu bertebaran di padang ragut yang luas secara bebas (lembu pun kurang stress takde la duduk setempat je.. Nak makan rumput pun kena kawal) Semuanya secara semulajadi. Makan rumput bila lapar, kalau kenyang boleh jalan-jalan sekitar padang ragut, cukup masa.. rehat.. Begitulah rutin lembu tenusu di New Zealand.Dan di New Zealand, rumput yang ditanam bukan rumput biasa-biasa je okey.. Ini rumput berkualiti tinggi khas untuk diragut lembu-lembu comel dari New Zealand. 

Lembu-lembu New Zealand

Menghasilkan Susu Segar Secara Semulajadi

Lembu tenusu di New Zealand juga menghasilkan susu secara semulajadi. Takde guna sebarang ubat-ubatan atau penggalak susu yang mungkin menjadikan rasa susu tu kurang asli dan segar. Ini antara kelebihan lembu tenusu yang diternak di New Zealand. Segalanya semulajadi malah menggunakan sumber air, tanah dan udara yang sangat bersih. Korang boleh cuba nikmati susu Fernleaf UHT ini dan rasai sendiri kelainan dan kesegaran susu ini. Yumsssss..

100% Lembu Tenusu dari New Zealand

Korang tak perlu risau, sebab lembu tenusu ni 100% dari New Zealand, Bukan dari Malaysia, Angola mahupun Brazil. Kalau korang nak tau, di New Zealand, Fernleaf sendiri mengusahakan ladang secara semulajadi. Dan seperti yang Keknil kongsi sebelum ini, sumber makanan di New Zealand sangat kaya dengan nutrien penting seperti Vitamin A dan D. Ini menjadikan kalsium susu lebih mudah diserap dan digunakan sebagai tenaga dalam badan. Bukan senang nak ada ladang lembu kat New Zealand ni, tapi demi memproses susu yang segar, Fernleaf sendiri mengupah peladang untuk menjaga lembu tenusu dengan baik bagi memberi nikmat susu sebenar kepada kita semua.



Pengalaman Lebih 140 Tahun sebagai Pakar Tenusu

Dengan pengalaman lebih daripada 140 tahun dalam perladangan tenusu, peladang berusaha untuk memastikan kualiti tertinggi pada setiap peringkat pengeluarann susu bermula dari penjagaan lembu tenusu yang baik, pembekalan air bersih dan rumput berkualiti tinggi sehinggalah terhasilnya produk tenusu untuk dinikmati oleh kita semua. 


Mencipta 100% Mmmm Untuk Dinikmati Semua

Menikmati susu segar Fernleaf UHT ini mencipta 100% Mmmmm di semua peringkat dari kecil sehinggalah dewasa. Iman sendiri dan cuba dengan kawan-kawan Iman dan dorang memang betul-betul menikmati keenakan dan kesegaran susu Fernleaf UHT ini. Tak percaya? Apa kata korang ke kedai ataupun pasaraya dan cuba sendiri dan nikmati 100% Mmmmm bersama sahabat dan keluarga korang. Keknil pasti, korang pasti tak menyesal !



anak-anak dah cuba nikmati 100% Mmmmm

sampai juling mata

Susu Fernleaf UHT didatangkan dengan 3 variasi iaitu Full Cream, Low Fat dan Chocolate dan korang boleh cuba dapatkan di kedai dan pasaraya berhampiran. Didatangkan dengan dua (2) saiz yang berbeza untuk keperluan seharian keluarga iaitu kotak kecil (200ml) dan kotak besar (1 liter).


Jom dapatkan sekarang dan sama-sama dengan Keknil sekeluarga untuk mendapat manfaat 100% Mmmmm susu segar Fernleaf UHT sebagai teman aktiviti seharian.


till then, tatababai