Tuesday, September 17, 2019

Kenapa Aku Give Up Untuk Jadi Seorang Programmer

5:35:00 PM 9
Assalammualaikum

Just to share my own experience a big why I'm no longer interested being a programmer. Seriously, the current situation make me really sick due to a lot of request from higher level on system development. Sometimes it make me pissed off ! Really pissed off !


Bagi sesetengah orang minat sahaja dah mencukupi untuk berjaya. Well.. memang tidak dinafikan. But for me, minat sahaja tidak cukup ! Banyak lagi faktor yang perlu ada untuk menjadikan orang suka buat apa yang dia suka dan being motivated is one of it. Sementara I tunggu sistem compile ni, meh I share sikit 'A BIG WHY' I'm giving up on being a programmer.

1. Motivated to demotivated
Masa dapat task, memasing berkobar-kobar, belum buat pape ni dah aim untuk rewards. Fuhh.. lagi besar reward, lagi besar angan-angan dia. Dah cukup dah ni nak motivated diri untuk siapkan sistem, tapi bila dah start.. Amboiii kak limah.. takkan takat mulut je sembang berkobar-kobar tapi bila part buat keje apa pun ko tau tau? Habis tu yang ko target nak rewards percutian pergi tak kembali ke neraka jahanam tu apa kejadahnya. Elok je hari pertama motivated nak siapkan sistem, terus demotivated sebab kau punye perancangan tak melambangkan effort kau. Takat kau panggil aku masuk dalam bilik kau suruh buat sistem tapi cuma aku sorang-sorang mengadap, pastu kau mengadap handphone dok layan bakal bini baru kau tu hanya mampu motivated diri kau untuk melayari malam pertama je la. ~___~

2. Too many request, less resources
Ni pun satu hal, tak payah sembang nak 1001 sistem tapi kalau resource cuma 2-3 kerat je.Ni tidak.. Semalam minta sistem aduan, hari ni minta sistem mobile apps, esok minta sistem KPI.. ewah ewahh... kau punye sembang macam resources kau 300 orang? Agak-agak la punn... Yang manage tu pun tak tengok ke resources yang ada? Tau terima je bulat-bulat request dari pihak atasan atas alasan.. "Ini arahan pihak atasan. Kita kena buat" Okey fine.. Kau je la buat.. Nak tengok mampooo ke idokkk. 

3. No teamwork
Ini adalah antara sebab kenapa aku bengang gile tahap sekor-sekor ni aku sunatkan balik kang. Hello brader.. team 4 orang kan.. sepatutnya each team ada role memasing. Bukan sorang tu cuma bagi arahan, "Okey Emjay, saya tau esok mesti siap!" Fuhh.. inilah leader terpaling terpimpin seantero donia. Pemimpin macam ni boleh pegi meninggal sila jangan menyusahkan hidup orang lain. kalau takat cerita pasal pengalaman 20-30 tahun kau tu, tapi takat tu je la.. Sembang kencang, action takde. Calon pemimpin ahli neraka namanya. Meluat gile bila dapat team macam ni.

4. Banyak Beralah
Bila terlalu beralah atas alasan "ala.. dia boss.." sangatlah tak relevan. So what kalau dia bos? As bos sepatutnya dia bijak delegate task dan tak terima kerja dengan sesuka hati dia je. Sesekali kena fight for your own good. Sebab kang kalau ada query, ada bos kau amik tanggungjawab? Tidaknya. It happen to me too many time. Serik gile. Serius tak faham jenis bos macam ni.

5. Job scope bersepah
Alasan dah alang-alang buat, buat je la semua. Memang hauk sebenarnya. Memang la sistem tu duduk dalam server tu, dah tu aku seme kena buat.. kau buat apa setan? Takkan keje kau beli server dari kau lahir sampai kiamat? Beli je? Setup server, migrate server, maintenance server aku juga ke kena buat setan? Elok kau dengan post kau bole pegi campak kat lombong bagi makan buaya tembaga. Haukkk!

6. Success means burden on you
It's a trend! Once kau buat menda tu. Kau jugalah kena buat menda tu sampai kiamat. Kalau kau boleh buat sistem, muka kau la yang akan kena buat sistem sampai la Abang Jamil mampus. Abis tu mana pegi programmer lain? Owh.. lupa.. programmer lain tu keje dia beli server je.. yang lagi sorang tu keje dia forward emel je.. T___T Kalau gini gayanya, baiklah aku jadi bodoh je. Jadi baik pun kena buli.. Jadi pandai pun kena buat semua kerja. 

Ada juga beberapa perkara lain yang kadang-kadang menjadi punca juga antaranya banyak ketua dan semua orang nak jadi ketua abis tu sape yang nak buat keje nya? Tapi for me, menda ni minor je tak menjejaskan sangat since I can be both. Cuma itulah, orang sangka kerja programmer ni senang giles.. Macam ada orang tu cakap, ala.. dulu penah buat programming ni masa master (tapi master pun tak abis) T___T kalau sembang haruslah semua nak nampak dia je yang terbaik.. dia je hebat.. tapi hakikatnya, cuma hebat menaip di Whatsapp tapi habuk pun tarak.

#DoneBebel


till then

Tuesday, August 20, 2019

Parenting is real struggle!

7:30:00 AM 1
Assalammualaikum

Raising and educating a child is not easy. As a mother to a child I also find it hard to raise a child to be what we want. Who doesn't want the best for his children? So am I.

Who thinks educating a child can be a difficult thing especially as teenagers grow up. The struggle is real. Educating teenagers is not the same as raising children. I as a mother need to be at the same level as her. So that he can tell more easily and make me his best friend. However, talking is not as beautiful as it can be.


One of the things I dreaded when I was educated was that I worried that I could not be a good mother to my child. No matter how much effort I put into it, it still requires two sides, a mother and a daughter to work together to make that dream come true.

That's why in Islam, no matter how bad we are, we are told to pray. Because prayer is a pillar of religion. Without a pillar, then collapse into a mosque or family institution. I'm not very good at religion, but at least I'm trying to be the best at educating kids. When children become teenagers, being angry is no longer an option. There must be other options for educating these teens.

Sometimes over control is not possible. Allowing him to do something out of our control is also good and bad. Because these kids learn from what they see and hear. So I as a mother sometimes get things wrong or I don't.

What I fear most is peer pressure. This is what makes me more careful in raising children. With a good influence, God willing children will be better but if with a bad influence, I worry that things are not going to happen. Moreover, these teenagers are in the process of wanting to know and to try everything.

I always say to Iman, "awak tu sorang je anak mama. Mama takde anak lain dah. Siapa lagi yang mama nak bergantung harap kalau bukan Iman. Nanti mama mati, Iman la yang akan uruskan jenazah mama, Iman la yang kena uruskan semua. Takde orang lain dah."

Do you think that death can be a choice to die next week, to die next year, to die after 100 years? The dead can invite us anytime. Ready or not, it should start from now. Seriously, parenting is a struggle so sometimes I feel like giving up with all of this.

till then

Tuesday, August 13, 2019

Cambodia : The Begin of Lara Croft

8:00:00 AM 4
Assalammualaikum

Cambodia is not even in my wish list. Tapi bila ada kawan yang mengajak, then I thought, why not kan ! So the trip plan so well, even-though adalah sikit-sikit perkara yang agak mengecewakan. Well.. sometimes it happen kan. Destinasi pilihan adalah Siem Reap sebab kononnya nak acah-acah photoshoot kat tempat Lara Croft. ๐Ÿ˜Ž


Pembelian tiket dibeli dengan jayanya dengan kos yang berbeza. Untuk yang jenis cheapskate like me, of course la kalau boleh segala jenis penjimatan nak cut off. Since sebelum ni penah baca blog Dayah pasal dia pegi Siem Reap ni, so kali ni I also decide to use the same tour guide. Ternyata pilihan kami tak salah. Walaupun kami cuma request for 1 day tour je, tapi Zack offer untuk whole trip tour which kami cuma perlu bayar untuk 1 day tour sahaja. So generous dan sangat recommended ! 

Hari Pertama

KLIA2 adalah tempat pertemuan kami and we did everything on time. Sepanjang penerbangan alhamdulillah everything goes okey and when we arrived at Siem Reap, pihak hotel memang telah sediakan return airport transfer secara percuma untuk kami. So, sampai sana, kita tengok signboard nama kami je dan terus follow pemandu. Rupanya airport transfer yang disediakan adalah tuktuk. Memang agak kelakar dengan kami bertiga yang berbadan agak sado ni naik tuktuk tu dengan lagi 2 orang tu dengan beg tariknya, penuh tuktuk tu dengan kitorang je. Slow je dia jalan pastu jalan pun bukan semua jalan okey.. ada yang berlubang-lubang, boleh imagine la macam mana kami naik tuktuk tu.

we're ready

3 of us

jangan lupa isi arrival card

naik tuktuk

Hotel yang I pilih adalah Rithy Rine Angkor Residence. Memang sangat recommended dan dekat je dengan pasar malam. Kat sini ada juga provide breakfast tapi non-halal. Boleh je makan cereal atau roti untuk alas perut. Yang lain, kami habiskan bekalan makanan yang kami bawa dari Malaysia. Lepas masuk bilik, I dah Whatsapp Zack bagi tau kami dah sampai. Dia kata dia nak datang hotel untuk bawa kami jalan-jalan dan makan. So, lepas rehat dan solat, kami pun tunggu Zack kat lobi. 

sampai hotel

bed for three

rest area

coffee area

beranda

stok makanan dari Malaysia

swimming pool

Tak lama lepas Zack sampai, dia pun bawa kitorang jalan-jalan pusing town. Ada la beberapa tempat menarik yang Zack bawa tapi sepintas lalu je sebab dah lewat petang. Almost maghrib, Zack bawa kami makan kat Muslim Family Restaurant. Restoran ni sebelah je dengan masjid. Kat sini kami order menu Lembu Naik Bukit, Sotong Goreng dan Kerabu Mangga, limau panas dan teh o air limau. Makan tong-tong la 3 orang. Untuk semua ni USD15 bahagilah 3 orang. Kat sini mostly dorang kira USD je. 




Lembu Naik Bukit

Sotong Goreng Kunyit

Kerabu Mangga

habisss


Lepas tu, Zack hantar kami balik hotel dan kami terus keluar ke pasar malam. Sempat juga menapak sampai Hard Rock Cafe Siem Reap tapi malas nak masuk. Kalau nak cari souvenir boleh je cari kat pasar malam ni tapi mostly tak boleh tawar la. Ada satu kedai yang kami masuk ni, sebab kami beli banyak, jadi boleh la tawar-tawar sikit. Sebelum balik, kami singgah kat gerai jual air buah. Murah je USD1 sebekas. Tapi sayangnya kat gerai ni air buah dia tak sedap. 

massage

pasar malam

pasar malam


Hari Kedua

Hari kedua ni kami akan ke Angkor dan Tonle Sap. Sebelum keluar sarang, kita sarapan sarapan dulu. Menu macam biasa cereal dan roti je. Pastu amik la buah tembikai sepinggan. Untuk masuk ke Angkor, kena beli pas masuk dulu. Pas masuk ni pun kalau ikutkan pada pendapat I agak mahal juga sebab kira-kira 1 hari berapa angkor je boleh masuk. Tapi kat tempat orang kan, kita follow the flow je. Untuk 1 day pass harganya adalah USD37 which you can visit any of angkor tak kira la nak masuk semua pun boleh. Tapi sempat ke? Kami pun yang setengah hari ni pun mampu pegi 3 angkor je. Tu pun pilih angkor yang famous-famous je.







Destinasi angkor yang kami pergi semuanya yang ada dalam movie Lara Croft. Angkor pertama yang kami pergi adalah Ta Prohm. 

Ta Prohm (Khmer: แž”្แžšាแžŸាแž‘แžាแž–្แžšแž ្แž˜, pronunciation: prasat taprohm) is the modern name of the temple at Angkor, Siem Reap Province, Cambodia, built in the Bayon style largely in the late 12th and early 13th centuries and originally called Rajavihara (in Khmer: แžšាแž‡แžœិแž ាแžš). Located approximately one kilometre east of Angkor Thom and on the southern edge of the East Baray, it was founded by the Khmer King Jayavarman VI as a Mahayana Buddhist monastery and university. Unlike most Angkorian temples, Ta Prohm is in much the same condition in which it was found: the photogenic and atmospheric combination of trees growing out of the ruins and the jungle surroundings have made it one of Angkor's most popular temples with visitors. UNESCO inscribed Ta Prohm on the World Heritage List in 1992. Today, it is one of the most visited complexes in Cambodia’s Angkor region. The conservation and restoration of Ta Prohm is a partnership project of the Archaeological Survey of India and the APSARA (Authority for the Protection and Management of Angkor and the Region of Siem Reap)

Memang photoshoot sakan kat sini siap buat scene Lara Croft. Tapi tu la, ramai sangat orang, nak amik gambar pun kena beratur. Lepas pusing satu temple ni, kami bergerak ke Angkor Thom Bayon Temple. Yang ni merupakan angkor yang ada many faces tu. Pun ada macam-macam gaya photoshoot kami amik. Kat sini punye rabak berphotoshoot sampai kami semua rentung. Habis semua sunblock, sunscreen tembus. Last angkor yang kami pegi adalah Angkor Watt. Ini of course la wajib pegi kan, the most famous angkor in Cambodia. Kat sini pun kami photoshoot sampai rentung. Gambar je takde dalam ni sebab semua dalam phone kamera Zack. Kena godek balik dalam PC ni sebab cari-cari tak jumpa.

photoshoot

photoshoot lagi

dan lagi

lagi

sampai rentung

lepas tu minum air kepala

Sampai tahap tak lalu dah nak tengok angkor, Zack pun bawa kami pergi makan. Menu memang sedap la mengikut tekak lelagi tengah laparudin. Air sejuk pun berjag-jag kami minum. Tak cukup 3 jag, kami minta topup lagi. Kat sini kami terus solat jamak sebab lepas tu kami akan terus bertolak ke Tonle Sap. Perjalanan lebih kurang dalam sejam. So, boleh la relaks kejap dalam kereta.

ikan keli masak sambal

sayur campur

sup ayam

licin

ni gambar apa pun dah tak ingat dah

Sampai Tonle Sap, Zack belikan tiket kalau tak silap dalam USD15. Lupa sudah. Rasa macam malas nak share gambar kat Tonle Sap sebab pemandangan dia tak seperti yang di war-warkan. Air keruh gile macam teh tarik extra manisss. Lagipun masa ni memasing dah letih sebab cuaca memang panas gile. Gile pun tak panas macam ni. 


Hari Ketiga
Nak balik dah. Macam biasa, sarapan dulu. Lepas tu kami jalan-jalan disekitar pasar dan masuk la kedai-kedai souvenir area pasar tu beli apa yang patut. Then kami minta kebenaran kat pihak hotel untuk late check-out sebab nak solat jamak dulu, kang kat airport belum tentu jumpa surau. Nasib baik pihak hotel bagi tanpa sebarang caj. So, selesaikan apa yang patut dulu, then lepas Zohor Zack datang amik dan terus hantar kami ke airport.

breakfast

bye

nak balik dah

jejak kasih dengan kawan lama kat sini

Untuk this trip, memang bukan budget trip sangat pun, 3 hari je pun tapi dekat 1k sebab mostly sini pakai USD. So far, Cambodia ni okey la. Boleh lah kalau nak melengkapkan negara-negara ASEAN yang nak pegi tu. Untuk yang jenis cerewet tak boleh panas, tak boleh debu, sangat tak recommended. Tapi for me, it's a good experience dan kalau ada rezeki, why not datang lagi kan. 




Korang yang nak pegi Siem Reap, bolehlah contact Zack +85516825371.

till then