Thursday, March 28, 2019

Warna Warni Ramadhan di Grand Blue Wave Hotel Shah Alam

8:00:00 AM 1
Assalammualaikum

Minggu lalu Keknil sempat untuk menikmati buffet ramadhan di Grand Blue Wave Hotel Shah Alam yang berkonsepkan 'Bazar Malaysia Kini' dan 'Ala Kampung'. Yang bestnya, ia menyediakan hidangan dari seleksi tradisional dan antarabangsa.

 
Terdapat lebih dari 100 pilihan menu yang berbeza antaranya masakan negeri tempatan, masakan hidangan utama seperti nasi pakistan, nasi putih, nasi kabuli, daging tetel asam pedas, sambal tempe berlada dengan jering, ikan masak manis, daging salai, ayam panggang, pasta, pizza hawaian, stew kambing dan banyak lagi.







Tidak ketinggalan gerai berkonsepkan bazar di ruang lobi hotel yang berkonsepkan pelbagai tema seperti Masakan India, Gerai Tandoori, Gerai Masakan Cina, Kegemaran Warong Malaysia, Gerai Itali, Gerai Grill and Carving serta Citarasa Negeri.

Di Gerai Grill and Carving, korang boleh menikmati pelbagai masakan seperti kambing, daging bakar, ikan bakar, masakan laut, ayam dan sosej dengan pelbagai pilihan sos seperti sos lada hitam, BBQ, air asam dan sambal kicap.





Manakala di Gerai Citarasa Negeri pula, korang boleh mencuba hidang-hidangan yang berasal dari negeri-negeri di Malaysia dan yang lebih menarik, jenis hidangan ini akan berubah setiap minggu. Antara masakan yang disediakan adalah mee udang (Perak), Laksa Sarawak (Sarawak), Lontong dan Rendang Cili Pad (Johor & Negeri Sembilan), Laksa Penang (Pulau Pinang), Mee Kari Nyonya (Melaka), Ikan Patin Masak Tempoyak (Pahang), Nasi Dagang (Terengganu) dan banyak lagi.




Walau bagaimanapun, tumpuan buffet Ramadhan kali ini adalah menu 'Viral' yang hangat diperkatakan dalam dunia media sosial seperti Burger Cheese Meleleh, Car Kue Teow Keju, Shellout Kamyong Style, Kepal Ayam Goreng Pedas dengan Keju dan Roti John Titiwangsa.


Tidak lengkap berbuka puasa tanpa minuman segar dan dengan itu, aneka pilihan minuman disediakan untuk para tetamu seperti air buah naga, air soya, jus buah, air tebu dan berbagai pilihan kopi dan teh berkualiti.


Tidak dilupakan pemanis mulut yang sentiasa menjadi pilihan Keknil antaranya ais kacang, kek keju marmar, kek coklat basah, kek lobak, brownies coklat, aneka jenis kuih Melayu dan kuih raya, puding tembikai susu, bubur pulut hitam, koktel buah, tapai pulut, dodol, serawa pisang, roti pisang, puding mentega, sago gula Melaka dan macam-macam lagi.




Buffet berkonsepkan 'Warna Warni Ramadhan' ini disediakan setiap hari bermula jam 7.00 malam sehingga 10.00 malam bermula dari 6 Mei 2019 sehingga 4 Jun 2019. Harga pula bermula dari RM138.00+ bagi dewasa dan RM70.00+ bagi kanak-kanak dan warga emas. Sementara pakej harga pada hari Sabtu, Ahad dan Cuti Umum pula adalah RM148.00+ bagi seorang dewasa dan kanak-kanak.

Tempahan awal dan pembayaran sebelum 1 Ramadhan (6 Mei 2019), boleh mendapat potongan harga istimewa dengan harga RM95.00+ bagi 10 orang ke atas manakala RM100.00+ bagi 9 orang ke bawah.

Bagi syarikat-syarikat korporat dan organisasi yang ingin mengadakan majlis berbuka puasa secara tertutup, korang juga boleh menempah majlis berbuka puasa di dewan bankuet dengan tawaran harga bermula dari RM75.00+ seorang dengan minimum 100 orang.

Bagi memberkati bulan Ramadhan yang penuh mulia, alunan bacaan ayat suci Al-Quran akan dialunkan sepanjang masa malah korang juga dapat menunaikan solat Maghrib dan solat Terawih secara berjemaah yang akan diketuai oleh Iman di surau.



Untuk maklumat lanjut dan tempahan, sila layari :

No Telefon : 03-5511 8811 samb. 2801, 2804, 2806
Emel : dosm@bluewavehotels.com
Alamat :
Grand Blue Wave Hotel Shah Alam
Persiaran Perbandaran, Seksyen 14
40000 Shah Alam

till then, tatababai

Monday, March 25, 2019

Majlis Farewell Puan Zaiton

8:00:00 AM 1
Assalammualaikum

Sejak 5 bulan berada di tempat baru ni, macam-macam suka duka yang dah Keknil lalui. Antara peristiwa duka adalah bila bos Keknil bertukar ke tempat lain. Walaupun masih baru lagi kat tempat baru ni, tapi sebab Keknil pun jenis selalu juga mengadap dia, jadi terasa juga kehilangannya.

So, oleh kerana pertukaran beliau tak dapat ditangguhkan jadi majlis farewell ni pun boleh dikatakan bidan terjun juga la. Tapi mujurlah team farewell sangat efisyen dan akhirnya berlangsunglah majlis farewell ini di Indus Kafe, Putrajaya.



Since semua macam dah pakat-pakat nak suruh pakai baju biru, ni kira macam baju korporat bahagian la.. Keknil memang takde la baju ni. Hahahah.. makanya ko pakai je baju biru yang hado.. Janji biru kekdahnya.. ^_^

Indus Kafe ni agak luas juga. Ada ruangan luar dan dalam. Jadi untuk event ni, kami booking tempat di ruang dalam cafe. Tapi kalau duduk luar boleh juga santai-santai atau nak fefeeling romantik-romantik kan. Kitorang ni siap nak setup projektor bagai, makanya.. kita pilih di ruang dalam. Lebih selesa dan of course berhawa dingin.

ruang masuk Indus Kafe


ruang luar kafe

ruang dalam kafe


drink counter

ye.. nak order apa?

hiasan dalaman

desserts tapi bayar lain tau

Makanan yang dihidangkan boleh tahan juga la. Walaupun tak berapa banyak pilihan tapi berbaloi la juga dengan harga yang kami bayar. Jom tengok menu yang hado.

side dishes

dessert

dessert

drinks

bubur

masakan ayam

asam pedas ikan dori

sayur goreng

kobis masak lemak

salad

ayam panggang

spaghetti aglio olio

chef sedang beraksi

Makanan dia memang sedap la juga. Yang pasti aglio olio dia sedap gile.. Tapi Keknil makan sepiring je sebab nak makan menda lain jugak. Kahkahkah..

Berbalik kepada cerita farewell tadi. Boleh dikatakan semua orang datang la. Ada la 2-3 orang yang tak dapat datang sebab urusan keluarga. Tapi takpe la.. Sebab bukan senang nak kumpul ramai-ramai macam ni kan.. Tak 

 team meja hujung 

Lebih kurang dalam pukul 12.30 tengah hari macam tu, Puan Zaiton pun sampai jadi memang tak boleh nak buang masa sebab hari Jumaat kan.. So memang terus start majlis. En Safuan jadi emcee majlis dan teruslah memulakan acara. Macam biasa ada ucapan dan persembahan montaj. Selesai semua, apalagi.. baca doa.. dan makan la.. ^_^ 

ucapan alu-aluan

fokus fokus

senyum sokmo.. tapi dalam hati siapa tau

baca doa dulu

ucapan.. kena stop sebelum nangis

kesayangan bos ni

semua fokus dengar amanat terakhir

tak tau la apa yang kelakar



tapi akhirnya..ada yang tewas

persembahan montaj

Kalau makan tak yah cakap la.. semua laju je sebab memasing dah simpan perut dari pagi.. Hahaha.. 

makan makan

posing dulu


nyumm

ni paling eksaited jumpa makanan

ni tak pandang kiri kanan dah

sambil posing sambil amik makanan

posing sebelum ngapp

Semoga puan sentiasa sukses dan dapat menyesuaikan diri kat tempat baru. Walaupun baru 5 bulan dapat bekerjasama.. tapi banyak juga pengalaman yang Keknil dapat. Bila kerja macam ni, macam tu la.. Masuk kandang lembu, menguak.. masuk kandang kambing mengembek. Begitulah kita. ^_^

Bos lama, bos baru

Good luck, Puan !


till then, tatababai