Roadtrip To New Zealand | Te Anau - Queenstown

2 Comments
Assalammualaikum

Akhirnya, tibalah hari yang ditunggu-tunggu. Kami akan bergerak ke Queenstown pagi ni. Cuaca alhamdulillah baik sangat. Takde la rushing sangat sebab hari ni plan kami free and easy je. Kiranya hari ni adalah travel day. Dan aktiviti kami di Queenstown akan bermula pada hari esoknya.



Perjalanan lebih kurang 2 jam dan adalah kami berhenti sekejap-sekejap untuk ambil gambar. Masa ni dah boring tengok kambing dah.. Hahhahaa.. sebab dalam hati dah tak sabar nak tengok The Remarkable ngan Lake Wakatipu.


Lake Wakatipu is renowned for its scenic beauty, being surrounded by mountains. The Remarkables mountain range lies along its southeastern edge. It is a popular venue for adventure tourism, with skifields, paragliding, bungy jumping and tramping tracks within easy reach. A vintage steamboat, the TSS Earnslaw regularly plies its waters. Several vineyards are nearby in the Gibbston Valley.
The Remarkables are a mountain range and skifield in Otago in the South Island of New Zealand. Located on the southeastern shore of Lake Wakatipu, the range lives up to its name by rising sharply to create an impressive backdrop for the waters. The range is clearly visible from the nearby town of Queenstown. 
The mountains were named The Remarkables by Alexander Garvie in 1857-58, allegedly because they are one of only two mountain ranges in the world which run directly north to south.[citation needed] An alternate explanation for the name given by locals is that early Queenstown settlers, upon seeing the mountain range during sunset one evening, named them the Remarkables to describe the sight.
Kedua-dua tempat ini adalah ikon bagi Queenstown dan kalau korang ke sini, ini adalah view yang korang patut dan perlu diambil kira. Sebab itu aku tak teragak-agak untuk repeat semula penginapan aku 2 tahun lepas di Queenstown iaitu di Butterfli Lodge. Walaupun antara kekangan kat situ adalah parking, tapi still aku tak dapat nak lupakan pemandangan indah The Remarkable dan Lake Wakatipu bila buka sliding door. Cantik bagai lukisan. Lukisan pun tak secantik ni.

lunch dulu kat Butterfli sebelum keluar jejalan

parking kat town

Dalam perjalanan ke Queenstown, ada banyak tempat kitorang berhenti hanya untuk mengambil gambar. Walaupun ambil gambar 100 keping dengan view yang sama pun, ianya tetap cantik dan indah. Yang tak indah adalah orang dalam gambar tu sebab dia tak cun. Hahahhaha






Pekan Queenstown ni takde la sibuk mana pun tapi orang yang jalan kaki lebih crowd dari orang yang naik kenderaan. Kikiki. Kalau jalan kat sini, aku suka park je kereta kat Butterfli Lodge tu, lepas tu jalan kaki dari lodge ke pekan Queenstown tu. Eksesais sambil menikmati pemandangan. Tak rasa penat pun. ^_^






















Hari pertama di Queenstown kami cuma jalan-jalan cuci mata je kat pekan Queenstown sambil riki-riki pakej paragliding yang ada. Rupanya, dah mahal dari yang aku ambil dulu. Dalam hati ni, mujur aku dah penah naik sebelum ni. Hahahhaa.. Tapi kalau dapat harga sama, of course la aku teringin nak naik lagi. Best kot... datang New Zealand tetiba hilang gayat. Kah !

Korang ingat tak cerita periuk kitorang hilang kat Lake Hawea tu. Ada kesinambungannya, tunggu next entry nanti ye.. ^_^

till then, tatababai


You may also like

2 comments:

  1. alahai bestnya tgk anil gi jenjalan

    ReplyDelete
  2. Bestnya dapat jenjalan tempat orang macam nie kan Anil..

    ReplyDelete

Thanks for your support